Hyppää sisältöön

Vajoaako upea Venetsia?

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 17.02.2010
Italian suosituimpiin matkakohteisiin kuuluva Venetsia on vaarassa upota. Kuinka käy vain metrin merenpinnan yläpuolelle rakennetulle kanaalien kaupungille?

Pelastusprojekti suunnitteilla

Venetsian kaupunki vajoaa joka vuosi muutaman millimetrin alemmas. Rankat tulvat ovat koetelleet kaupunkia viime vuosikymmeninä. 1900-luvun aikana Venetsia vajosi yhteensä 23 senttimetriä – kuulostaa ehkä vaatimattomalta, mutta noiden senttien käytännön merkitys on suuri. Insinöörit yrittävät kuumeisesti ratkaista, kuinka kaupunki voitaisiin padoin ja tulvaluukuin pelastaa ilmastonmuutoksen hitaasti mutta varmasti nostaessa merenpintaa entisestään.

Kaupunki vetten päällä

Matkailijalle Venetsia tarjoaa kurkistuksen yhteen Euroopan erikoisimmista kaupungeista, omaan pieneen maailmaansa veden päälle rakennettuun kaupunkiin. Venetsiassa romanttiset sillat ja hiljalleen kanavilla lipuvat gondolit, koristeelliset rikkaiden kauppiaiden palatsit torien turistimassoineen sekoittuvat tavallisten italialaisten arkielämään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Gondolieeriksi voi päästä vain syntyperäinen venetsialainen. Ammatinharjoittaminen on tarkkaan säänneltyä ja tällä hetkellä ammattikunnan jäseniä on koko Venetsiassa noin 400. Venetsialainen gondoli maksaa luksusauton verran ja se näkyy myös tuntitaksoissa: kolmen vartin gondolikyyti maksaa noin 70 euroa kuudelta hengeltä.

Turistien massat Pyhän Markuksen torilla

Upea Piazza San Marco eli Pyhän Markuksen tori on kaupungin keskus. Sitä ympäröivät historialliset rakennukset koreine julkisivuineen. Torin laidoilta löytyvät mm. Pyhän Markuksen kirkko ja Dogen palatsi. Torille kannattaa suunnata joko aikaisin aamulla tai illalla turistivilinän jo rauhoituttua – muuten siellä ei näe muuta kuin ihmismassoja valokuvaamassa toisiaan.

Venetsian rautatieaseman luota Pyhän Markuksen torille leveänä johtava Canal Grande on kanavista suurin. Kanavaristeilyt ovat suosittua ajanvietettä kaupungissa ja vesibussista tai gondolista käsin kaikki tärkeimmät nähtävyydet ovatkin parhaiten lähestyttävissä ja valokuvattavissa.

Turismi on merkittävä tulonlähde Venetsialle, mutta toisaalta kaupunki myös kärsii siitä. Matkailijat tuovat mukanaan roskia ja liikennettä rasittaen jo muutenkin ylikuormittuneen Venetsian laguunin ympäristöä. Ei ole salaisuus, että jäteongelma on melkoinen ja meri-ilma venetsialaisittain usein kaikkea muuta kuin raikas.

Helmikuussa vietetään karnevaalia

Finnairin suorien lentojen hinta heiluu ajankohdasta riippuen 300 euron molemmin puolin. Pakettimatkoja järjestää esimerkiksi Tjäreborg. Useista Italian lomakohteista on mahdollista tehdä myös opastettuja päiväretkiä Venetsiaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kanaalien kaupungin tärkeimpiin nähtävyyksiin ehtii tutustua aivan hyvin yhdessä päivässä, mutta toisaalta tekemistä kyllä riittää pidemmäksikin aikaa, mikäli tarkoitus on perehtyä esimerkiksi kaupungin taideaarteisiin tarkemmin. Kiinnostavin, joskin kallein ja vilkkain, aika tutustua Venetsiaan on helmikuinen karnevaalikausi, jolloin salaperäiset naamiot täyttävät kaupungin.

Teksti: Riikka Krenn

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Espanjalaiset portaat

Espanjalaiset portaat kuhisevat turisteja Roomassa – tiesitkö, mistä niiden nimi johtuu?

Käytännön vinkit Venetsiaan

Venetsia on kaupunki, jollaista et löydä muualta – uusi pääsymaksu ja 9 muuta käytännön vinkkiä

Cinque Terre, Italia

Italian kolme kauneinta paikkaa ovat saaneet matkailijat pauloihinsa – voitko sinä vastustaa näitä maisemia?

Parhaat Italiassa kuvatut elokuvat

Italian kohteet, joissa on kuvattu tunnettuja elokuvia – nämä 7 paikkaa haluat nähdä omin silmin

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja