Hyppää sisältöön

Suomen 37 parasta kesäkohdetta – kotimaan klassikot ja salatut helmet

  • Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
  • Krista Ahonen
  • Maria Hietala
Inka Khanji, Krista Ahonen, Maria Hietala Päivitetty: 14.11.2023
Vietä unohtumaton kesäloma kotimaassa ja tutustu Suomen mielenkiintoisimpiin matkakohteisiin – keräsimme listalle yli 30 vinkkiä.

1. Naantalin vanhakaupunki

Naantalin kaunis vanhakaupunki on paikka, jossa jokaisella talolla on oma nimensä.

Pietari Brahen 1600-luvulla perustama kaupunki on historiallinen kohde, jonka värikkäiden puutalojen avulla on helppo sukeltaa menneisyyden tapahtumiin. Historiasta kiinnostuneille järjestetään kerran viikossa opastettu kävelykierros, jossa on luvassa lukuisia tarinoita kaupungin lähes 600-vuotisesta historiasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockNaantali
Naantalin vanhakaupunki on kesäidylliä parhaimmillaan.

Vanhakaupunki tarjoaa kävijöille mukulakivikatujen varsilla sijaitsevia pikkuputiikkeja ja tunnelmallisia kahviloita, minkä lisäksi alueelta avautuu myös näkynä tunnelmalliselle Naantalinlahdelle. Laitureilta on kävelyreitti lasten rakastamaan Muumimaailmaan, ja lähistöllä sijaitsee muun muassa Kuparivuoren näköalapaikka.

>> Lue lisää vinkkejä Naantaliin!

2. Pieni Karhunkierros

Kuusamossa sijaitsee Suomen suosituin vaellusreitti, jo legendaariset mittasuhteet saavuttanut Karhunkierros sekä 80 kilometrin mittaisen reitin miniversio, 12-kilometrinen Pieni Karhunkierros. Oulangan kansallispuiston alueella sijaitsevat reitit tarjoilevat alueen upeimpia näkymiä, ja erityisesti Pieni Karhunkierros on yhtä maisemien ilotulitusta alusta loppuun saakka.

ShutterstockPieni Karhunkierros
Myllykoski on Pienen Karhunkierroksen kuvatuimpia kohteita. Se sijaitsee aivan reitin alkupäässä, lähellä Juuman pysäköintialuetta.

Pienen Karhunkierroksen taika piilee juurikin maisemissa, sillä helpohkon päiväpatkan varrella on mahdollista nähdä niin koskien kuohuja, riippusiltoja kuin komeita kalliomaisemiakin. Tärkeimpiä kohteita ovat muun muassa Kitkajoki, Jyrävä, Myllykoski ja Aallokkokoski. Reitin lähtöpiste sijaitsee Juuman pysäköintialueella.

Pieni Karhunkierros on erityisen suosittu kesäisin, mutta reitillä on kunnossapito myös lumen aikaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Lue myös: Vau, mitä maisemia! Pieni Karhunkierros on Suomen upeimpia vaellusreittejä

3. Vanha Porvoo

Etelä-Suomessa sijaitseva Porvoo on todellinen kesäkaupunkien klassikko. Kaunis vanhakaupunki, upea jokiranta sekä kaupungin ajaton tunnelma houkuttelevat kaupunkiin matkailijoita erityisesti kesäisin. Porvoon herkkupuodit, pienet putiikit sekä tasokkaat ravintolat ovat matkailijoiden suosikkeja, mutta vierailun aikana kannattaa tutustua myös saaristoon.

ShutterstockPorvoo
Porvoon tunnelmalliset aitat houkuttelevat kaupunkiin runsaasti matkailijoita.

Porvoon kesän sydän on kaunis vanhakaupunki, joka sijaitsee punaisten aittojen reunustaman Porvoonjoen rannalla. Pastellisävyiset puutalot, mukulakivikadut ja tunnelmalliset kahvilat, putiikit, hotellit ja ravintolat takaavat onnistuneen kaupunkipäivän. Matkailijoiden ikisuosikkeja ovat muun muassa Brunbergin suklaamyymälä, Porvoon Paahtimon kahvila sekä Tee- ja kahvihuone Helmi.

Vanhan Porvoon tunnelmaa voi aistia niin päiväretkellä kuin pidemmälläkin vierailulla, sillä alueella on lukuisia majapaikkoja, joissa yöpyä.

>> Lue myös: Onko Porvoo Suomen paras kesäkohde? Katso kuvat ja päätä itse – lähtisitkö lomalla näihin maisemiin?

4. Vallisaari

Kesällä 2016 yleisölle avautunut, Helsingissä Santahaminan ja Suomenlinnan välissä sijaitseva Vallisaari tarjoaa kävijöille retkeilymahdollisuuksia ja kauniita maisemia. Lyhyen vesibussimatkan päässä Helsingin keskustasta sijaitseva saari on loistava paikka nauttia Suomen luonnosta.

Inka KhanjiVallisaari, Helsinki
Vallisaaressa on lukuisia näköalapaikkoja, joista avautuu hienot maisemat merelle ja Helsinkiin.

Saarella on merkittyjä retkeilyreittejä, kahvila sekä muita palveluja. Kävelyreitit ovat kolmen ja 2,5 kilometrin mittaisia ja erityisesti Vallisaaren puolella sijaitseva Aleksanterin kierros vie maisemapaikoille, joista myös Helsingin kauppatori avautuu vaikuttavasti. Vallisaaren yhteydessä sijaitsee myös Kuninkaansaari, jonne on kulku Vallisaaresta jalkaisin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vallisaaressa järjestetään kesällä 2021 Helsinki Biennaali, joka houkuttaa saarelle rutkasti kävijöitä paitsi taiteen myös kiinnostavan tapahtuman perässä.

>> Lue myös: Helsingin vehreä Vallisaari on vaihtoehto Suomenlinnalle – tältä näyttää saarella, joka on tänä kesänä täynnä taidetta

5. Kalajoen hiekkasärkät

Perämerellä Kalajoen kunnan eteläpuolella sijaitsevat leveät ja dyyninomaiset Kalajoen hiekkasärkät kattavat suuren alueen, jolla on paitsi kaunis hiekkaranta myös rutkasti palveluja.

ShutterstockKalajoki
Kalajoen hiekkasärkät ovat jo vuosikymmeniä olleet paikallisten suosiossa, mutta hiljalleen myös muut matkailijat alkavat löytää dyynien kauneuden.

Hiekkasärkillä voi riemuita niin seikkailupuistossa kuin vesipuisto Jukuparkissakin, kokeilla aktiviteetteja frisbeegolfista surffaukseen tai vain ottaa kaiken ilon irti silmänkantamattomiin jatkuvasta rantahiekasta.

Hiekkasärkkien matkailualue sopii kohteeksi niin lyhyelle vierailulle kuin pitkällekin lomalle, sillä palveluiden puolesta alueella hoituvat paitsi ravintolat myös majapaikat: hotellien lisäksi hiekkasärkillä voi majoittua myös leirintäalueella. Hiekkasärkkien ympärillä on mainiot ulkoilumaastot, jotka soveltuvat niin polkujuoksuun kuin maastopyöräilyynkin. Myös melominen on suosittua.

>> Lue lisää: Valikoituja paloja valloittavalta Kalajoelta -postaus Maakuntamatkailua Pohjois-Pohjanmaalla ja välillä kauempanakin -blogista

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

6. Kolin kansallispuisto

Itä-Suomessa Joensuun pohjoispuolella sijaitseva Koli on alueen tunnetuimpia luontokohteita, ja Pieliselle avautuvat maisemat ovatkin useimpien mieleen. Kansallispuistossa on useita hyviä maisemapaikkoja, ja merkittyjä reittejä on noin 80 kilometrin verran.

ShutterstockKolin kansallispuisto
Kolin kansallismaisema houkuttaa matkailijoita kaikkialta maailmasta. Upeimmillaan näkymä on kesällä.

Suosittuja vierailukohteita ovat muun muassa Akka-Koli, Paha-Koli ja Ukko-Koli. Suosituin ja vaivattomin retkeilyreitti on 1,4 kilometrin mittainen Huippujen kierros, joka vie alueen näyttävimmille näköalapaikoille. Näkemistä riittää myös suosituimpien huippujen ulkopuolella, joten vaellusretkeä ei kannata jättää lyhyeen kierrokseen.

Kolilla ovat kautta aikojen ihastuttaneet jylhät kallionäkymät ja suomalaiset kansallismaisemat. Vierailua helpottamaan alueelle on rakennettu hyvät palvelut tarjoava vierailukeskus sekä tasokas kylpylähotelli.

>> Lue lisää: Suomen tunnetuin kansallismaisema hurmaa Itä-Suomessa – koe Kolin parhaat kohteet

7. Yyterin hiekkadyynit

Porissa sijaitsevat Yyterin hiekkadyynit ovat ainutlaatuinen luontokohde Suomessa. Kuuden kilometrin mittaisen hiekkarannan yhteydessä poukkoilevat hiekkadyynit tekevät rantakohteesta erityisen, ja alueella on runsaasti puuhaa rantalentopallosta retkeilyyn. Yyterin hiekkaranta on varsin matala, joten se sopii erityisen hyvin perheen pienimmille.

ShutterstockYyterin ranta
Yyterin kuuden kilometrin mittainen hiekkaranta dyyneineen on Suomen parhaimmistoa.

Yyterin rannan alueella on hyvät palvelut, sillä esimerkiksi uimavalvontaa on kesäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin saakka. Pukeutumistilat ja wc:t ovat käytössä kesäkuukausina, minkä lisäksi alueella on myös grillipaikka. Kaikkiaan virkistysalue kattaa 39 hehtaarin suuruisen alueen.

Leveät hiekkadyynit pitkällä rannalla luovat näkymän, johon ei kotimaassa usein törmää. Se onkin osa Yyterin viehätysvoimaa.

8. Aulanko

Hämeenlinnassa sijaitseva Aulanko on tarjoaa postikorttimaiseman, joka hätkähdyttää erityisesti kesäkuukausina. Tunnetuin näköalapaikka on Aulangonvuoren laella sijaitseva näkötorni, joka on peräisin vuodelta 1906. Graniittisesta näkötornista avautuu näkymä Vanajaveden laaksoon, jonka sanotaan inspiroineen itse säveltäjä Jean Sibeliusta.

Inka KhanjiAulanko
Hämeenlinnan Aulangolta avautuu maisema, joka inspiroi niin taiteilijoita kuin matkailijoitakin.

Aulangon luonnonsuojelualue tarjoaa kiinnostavan kasviston tutkimusmatkailijoille, sillä alueeseen lukeutuu muun muassa 1800- ja 1900-lukujen taitteessa rakennettu englantilaistyyppinen puisto. Se kuuluu Suomen merkittävimpiin kulttuurihistoriallisiin ympäristöihin.

Luontokohteiden lisäksi Aulangon alue tarjoaa myös paljon muuta. Vierailun aikana voi herkutella tornikahvilassa, hurjastella seikkailupuistossa tai vaikkapa tutustua alueeseen opastetulla kierroksella. Aulangolla sijaitsee lisäksi 9-reikäinen golfkenttä, ratsastuskoulu, tenniskenttiä sekä luontoliikuntakeskus.

9. Iin Hamina

Noin puolen tunnin ajomatkan päässä Oulusta sijaitseva Iin Hamina on tunnelmallinen asuinalue. Iijoen rannalla kohoavat punaiset puutalot ovat hyvin epätyypillisiä Pohjois-Pohjanmaalle, sillä satoja vuosia vanhan alueen talot on rakennettu aivan vieretysten. Se takaa yhteisöllisen tunnelman.

Ii, Suomi
Iin vanha Hamina on tunnelmallinen kesäkohde.

Alueen historia ulottuu 1300-luvulle, ja matkailijat ovat tervetulleita tutustumaan Iin Haminaan kiertelemällä sekä vierailemalla museokahvilassa. Nähtävyyksiin lukeutuvat Iin kirkko ja seurakuntatalo, kotiseutumuseo, Huilingin katettu näyttämö sekä markkinapiha-alue.

Iin vanhassa Haminassa on helppo piipahtaa, sillä se sijaitsee vain noin puolen kilometrin päässä Nelostiestä. Perille pääsee myös Perämereltä vierasvenesataman kautta.

>> Lue myös: Idyllinen Ii – kulttuuripolkuja puutalojen takaa -postaus Historia de Viajes -blogista!

10. Hossa

Kivikautisia kalliomaalauksia, upeita jokimaisemia, riippusiltoja ja jyrkkiä kallioita tarjoava Hossan retkeilyalue on Suomen satavuotisjuhlavuoden kansallispuisto, sillä Suomen 40. kansallispuiston virallisia avajaisia vietettiin kesäkuussa 2017.

Hossa sijaitsee Kainuussa Suomussalmen kunnan alueella, ja on täynnä upeita maisemia.

ShutterstockHossa
Hossan retkeilyalue on Suomen 40. kansallispuisto.

Hossan näyttävin kohde on syvä kanjoni Julma-Ölkky, johon on muodostunut näyttävä rotkojärvi. Järvi on noin kolme kilometriä pitkä ja kapeimmillaan vain kymmenen metriä leveä, ja se on suosittu melontakohde erityisesti rotkojärven reunakallioilta löytyneiden kalliomaalausten vuoksi.

Muita suosittuja nähtävyyksiä ovat muun muassa Hossan vuolain koski Lounatkoski, vanha veistopuu Papinpetäjä sekä kirkasvetinen Muikkupuro.

Alueella on erityisen hyvät kalastusmahdollisuudet, ja aktiviteetinnälkäisille matkailijoille riittää tekemistä myös maastopyöräilyn, melonnan, vaeltamisen ja sukelluksen merkeissä.

>> Lue myös: Tällainen on Suomen juhlavuoden kunniaksi avattu kansallispuisto – katso kuvat Hossasta!

11. Rovaniemen Kuninkaanlaavu

Rovaniemellä sijaitseva Kuninkaanlaavun näköalapaikka on erinomainen kohde, kun haluat katsella yöttömän yön maisemaa paraatipaikalta.

Laavu sijaitsee Rovaniemen keskustan pohjoispuolella, ja sopii erinomaiseksi päivä- tai iltaretkikohteeksi. Santavaaran päällä sijaitseva hirsilaavu on rakennettu avokalliolle, ja sen vieressä on myös toinen lautarakenteinen laavu.

Inka KhanjiKuninkaanlaavu, Rovaniemi
Rovaniemen Kuninkaanlaavu tarjoaa erinomaisen maisemapaikan yöttömän yön näytökseen, mutta on mainio vierailukohde myös päiväsaikaan.

Laavun salaisuus on sieltä avautuvat maisemat, sillä näkymä kattaa niin Ounasjoen kuin maisemat Ylikylän ja Nivalankylän suuntiin. Laavuissa on penkit ja tulipaikat sekä polttopuita saatavilla

Noin yhdeksän kilometrin päässä Rovaniemen keskustasta sijaitsevalle laavulle pääsee joko jalkaisin tai maastopyörällä. Autolla pääsee aina huonokuntoiselle Santavaarantielle asti, josta loppumatka tulee taivaltaa jalkaisin.

12. Strömforsin ruukki

Strömforsin ruukki on yksi Kotkan, Haminan ja Loviisan muodostaman kaakkoissuomalaisen matkailualueen ehdottomia ykkösnähtävyyksiä.

Ruotsinpyhtäällä sijaitsevan alueen historia vie aina 1600-luvulle saakka, ja se on yksi Suomen parhaiten säilyneistä ruukeista. Historialliset pajat ja rakennukset, ruukkielämästä kertovat museot ja matkailijoille suunnatut palvelut tekevät siitä hauskan päiväretkikohteen.

Ruukkialue sijaitsee alle 20 minuutin ajomatkan päässä Loviisasta, jossa vietetään kesällä 2023 asuntomessuja. Nämä kohteet kannattaakin yhdistää samalle reissulle.

Visit Finland / Julia KIveläLoviisan alueen nähtävyydet
Ruukkialue on tunnelmallinen paikka viettää kesäpäivää.

Ruukkialueella on B&B-tyyppistä majoitusta sekä ravintolapalveluja. Tänne voi siis hyvin saapua nälkäisenä ja jäädä vaikka yöksi – majoitus kannattaa tosin varata hyvissä ajoin etukäteen.

Samalta alueelta löytyy myös kahdeksankulmainen Ruotsinpyhtään kirkko, joka rakennettiin 1770-luvulla. Se tunnetaan Helene Schjerfbeckin maalaamasta alttaritaulusta, joka on taiteilijan ainoa vastaavanlainen teos.

Alueella voi myös vuokrata esimerkiksi SUP-laudan ja lähteä vesille melomaan.

13. Nuuksio

Vain 25 kilometrin päässä Helsingistä sijaitsee Nuuksion kansallispuisto. Idyllisestä Espoon Nuuksiosta kaupunkielämään kyllästynyt löytää hiljaisuutta ja luonnonrauhaa, mutta alue tarjoaa myös erinomaiset harrastusmahdollisuudet. Vaellus, kalliokiipeily, pyöräily ja ratsastaminen ovat kaikki mahdollisia aktiviteetteja tässä pääkaupunkilaisten suosimassa retkeilykohteessa.

ShutterstockNuuksio
Nuuksioon on helppo paeta pääkaupunkiseudun hälinää.

Nuuksiossa on rutkasti erilaisia retkeilyreittejä, jotka soveltuvat niin aloittelevalle kuin kokeneellekin vaeltajalle. Tarjolla on aina kahden kilometrin mittaisia helppokulkuisia rengasreittejä kuin kymmenien kilometrien mittaisia yhden suunnan vaelluksia. Lisäksi Nuuksiossa on maastopyöräily- ja ratsastusreittejä.

Ota mukaan eväät tai nauti luonnon antimista kalastamalla, sienestämällä tai marjastamalla. Nuuksiossa voi myös majoittua telttapaikoilla, autiotuvissa tai vuokrakämpissä.

>> Lue lisää: Nuuksio on erämaakeidas aivan pääkaupungin kupeessa – katso video

14. Vanha Rauma

Viehättävä Vanha Rauma on Unescon maailmanperintökohde, jonka laadukkaat ravintolat ja sympaattiset kahvilat houkuttelevat matkailijoita Selkämeren rannikkokaupunkiin. Vanhassa Raumassa hurmaa erityisesti menneitä aikoja henkivä pikkukaupunkitunnelma: vieri vieressä sijaitsevat kauniit puutalot, mukulakiviset kadut sekä tarinat, jotka heräävät eloon Vanhan Rauman kierroksen aikana.

ShutterstockVanha Rauma
Idyllinen Vanha Rauma on yksi Suomen Unescon maailmanperintökohteista.

Vanha Rauma liitettiin Unescon maailmanperintökohteiden joukkoon vuonna 1991, mikä viimeistään sai suomalaisetkin ihastumaan alueen kauneuteen. Nykypäivän matkailija viihtyy lähes sadan pienen kivijalkaputiikin valikoiman äärellä sekä Vanhan Rauman kahviloissa. Merkittävimpiä vierailukohteita ovat Vanhan Raatihuoneen lisäksi kotimuseot ja kirkkokohteet.

Vanhaan Raumaan saa uuden perspektiivin Rauman vesitornin näköalatasanteelta, mistä avautuu oiva maisema historialliseen Unesco-kohteeseen.

>> Lue lisää: Kokeile lähilomaa kotimaassa – Vanhan Rauman parhaat ravintola- ja majoitusvinkit

15. Koitelin kosket

Oulun pohjoispuolella sijaitsevat kuohuvat Koitelin kosket ovat alueen upeimpia luontokohteita. Voimakkaiden koskien virtaus houkuttelee alueelle niin retkeilijöitä ympäri vuoden, mutta parhaimmillaan näkymä on kesällä.

Inka KhanjiKoitelin kosket, Kiiminki
Koitelin koskimaisemat avautuvat paitsi kallioilta myös silloilta käsin.

Kuohuvan Kiiminkijoen yli pääsee kulkemaan sekä joen toiselle puolelle että kosken keskellä kohoaville saarille.

Koiteli on vaivaton vierailukohde, sillä kosket voi ylittää esteettömästi siltojen avulla ja alueella on lukuisia tulipaikkoja. Lisäksi saatavilla on polttopuita ja kuivakäymälät.

>> Lue lisää: Koitelinkoskien luonnonkauneus houkuttaa luontoretkelle – katso kuvat koskimaisemasta!

16. Repoveden kansallispuisto

Kouvolan Repoveden jylhät kalliot ja mäet sekä järvet ja lammet lepuuttavat mieltä, mutta tarjoavat myös haastetta koko kropalle. Patikointi, kiipeily ja melonta tarjoavat tekemistä aktiiviselle harrastajalle, mutta myös leppoisa vaeltaja löytää Repovedeltä elämyksiä.

Inka KhanjiRepovesi
Repoveden kansallispuistossa on lukuisia erinomaisia maisemapaikkoja. Nousujen rankkuus vaihtelee.

Vaeltajille löytyy eri pituisia kierroksia viiden kilometrin mittaisesta Ketunlenkistä 26-kilometriseen Kaakkurin kierrokseen. Kansallispuisto onkin monipuolisuutensa ansiosta erityisen sopiva luontokohde perheille, mutta dramaattiset maisemat takaavat huippukohteita myös kiipeilijöille.

Näe Repoveden kansallispuistossa ainakin Olhavanvuori, Mustalamminvuoren näkötorni, Lapinsalmen silta, Katajavuori sekä käsikäyttöinen Ketunlossi.

>> Lue lisää: Repoveden kansallispuiston upeiden maisemien äärelle pääsee helposti – katso kuvat

17. Merellinen Hanko

Suomen eteläisin kaupunki Hanko on yksi rakastetuimpia kesäkaupunkeja, johon vierailijoita houkuttelevat erityisesti kaunis meriluonto, lukuisat rannat sekä vilkas satama, joka on veneilijöiden suosiossa.

ShutterstockHanko
Merellinen Hanko on todellinen kesäkaupunkien helmi.

Hangosta löytyy peräti 30 kilometriä hiekkarantaa sekä monipuolista luontoa, johon voi tutustua esimerkiksi Uddskatanin luonnonsuojelualueella. Kesäpäivän kaupungissa täydentää nauttiminen Itäsataman vilkkaasta tunnelmasta herkutellen, sillä aivan meren äärelle levittäytyy useita ruokapaikkoja.

Hangon edustalta löytyy useampia kauniita saaria ja majakoita. Satamasta lähtee kesäisin risteilyjä, jotka mahdollistavat läheisiin saariin tutustumisen, mutta osalle niistä pääsee myös omalla veneellä. Älä jätä väliin ainakaan Bengtskärin saarta, jolla sijaitsee Pohjoismaiden korkein majakka. Toinen kiinnostava vierailukohde on Russarön majakkasaari, jolle päästetään vierailijoita vain rajoitetusti.

>> Lue myös: Onko tässä kotimaan paras rantakohde? Tältä näyttää Suomen eteläisimmässä kaupungissa Hangossa

18. Suomenlinna

Monipuolinen Suomenlinna on Helsingin kesäkohteiden klassikko. Suosikkisaarella vierailijoille nähtävää tarjoavat niin kaunis luonto, historiallinen merilinnoitus kuin erilaiset museot. Saarella voikin viettää kesäpäivän joko rennosti auringosta ja merimaisemista nauttien tai tutustuen nähtävyyksiin ja linnoituksen saloihin.

ShutterstockSuomenlinna
Suomenlinnan lautta lähtee Helsingin kauppatorilta.

Suomenlinnan nähtävyyksiin kuuluvat muun muassa Kuninkaanportti, Suuri linnanpiha, Rantakasarmi ja Suomenlinnan kirkko. Saaren museoissa pääsee tutustumaan esimerkiksi niin linnoituksen historiaan kuin vanhoihin leluihin.

Suomenlinna on helppo ja jokaiselle budjetille sopiva vierailukohde, sillä saarelle pääsee helposti lautalla Helsingin kauppatorilta noin 20 minuutissa ja vierailu maksaa vain lauttalipun hinnan. Saaren museoihin on erilliset pääsymaksut.

Suomenlinnassa on kesäaikaan useita ravintoloita ja kahviloita, mutta mukaan voi ottaa myös omat eväät ja nauttia piknikistä kauniissa maisemissa.

>> Oletko jo vieraillut Helsingin rakastetussa Unesco-kohteessa? Tältä näyttää Suomenlinnassa

19. Saariston Rengastie

Saariston Rengastie on erinomainen kohde matkailijoille, jotka haluavat tutustua Turun saaristoon autolla tai pyöräillen. Noin 250 kilometriä pitkällä reitillä edetään saarelta toiselle siltoja pitkin tai lossien ja lauttojen kyydissä.

ShutterstockSaariston Rengastie
Saariston Rengastie on helppo reitti ilman omaa venettä liikkuville lomailijoille.

Reitin varrelta löytyy nähtävyyksiä, ulkoilumahdollisuuksia sekä majoitusta ja ravintolapalveluita. Reitiltä löytyviä kiinnostavia nähtävyyksiä ovat muun muassa Naantalin vanhakaupunki, Seilin saari sekä Louhisaaren kartano.

Mikäli lomapäivät eivät riitä koko reitin kiertämiseen, tarjoaa noin 100 kilometrin pituinen Pieni rengastie mahdollisuuden tutustua saariston maisemiin ja nähtävyyksiin lyhyemmässä ajassa.

>> Lue myös: Saariston rengastie – 8 kohdetta suositun matkailureitin varrella

20. Etelä-Konneveden kansallispuisto

Jyväskylän ja Kuopion väliin jäävä Etelä-Konneveden kansallispuisto on yksi Suomen uusimmista kansallispuistoista. Se onkin mainio kesän retkikohde erityisesti niille, joille kotimaan suosituimmat kansallispuistot ovat jo tuttuja.

Visit Finland/Julia KiveläEtelä-Konneveden kansallispuisto
Etelä-Konneveden kansallispuistossa voi retkeillä upeissa maisemissa.

Etelä-Konneveden suurin valtti ovat huikeat maisemat, joissa perinteinen järvimaisema vehreine metsineen yhdistyy kirkkaiden vesien ympäröimiin karuihin kallioihin. Kansallispuistoon voi tutustua esimerkiksi patikoiden tai veneilemällä.

Kansallispuiston alueella on useita eri pituisia retkeilyreittejä, joista yksi on myös esteetön. Kalajanvuori, Loukkuvuori ja Kituvuori ovat kansallispuiston kolme huippua, joille nouseminen tarjoaa vaihtelevia maastoja ja maisemia sekä tarpeeksi haastetta myös kokeneemmille retkeilijöille.

21. Olavinlinna

Savonlinnassa sijaitseva Olavinlinna on yksi Suomen suosituimpia nähtävyyksiä ja upea erityisesti kesäaikaan keskellä näyttäviä järvimaisemia. Keskiaikaisen linnan rakennustyöt aloitettiin jo vuonna 1475 ja nykyisin Olavinlinna on maailman pohjoisin keskiaikainen linna.

ShutterstockOlavinlinna
Olavinlinnassa järjestetään vuosittain Savonlinnan Oopperajuhlat.

Olavinlinna tunnetaan erityisesti siellä järjestettävistä Oopperajuhlista, mutta linnassa järjestetään myös monenlaisia muita kiinnostavia tapahtumia, jotka tarjoavat kävijöille mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa. Olavinlinnaan ja sen historiaan pääsee tutustumaan myös joko omatoimisesti tai opastetuilla kierroksilla.

Vierailuun Olavinlinnassa kannattaa yhdistää myös muita nähtävyyksiä ja aktiviteetteja Savonlinnan alueella. Saimaan rannalla sijaitsevassa kaupungissa voi esimerkiksi veneillä, meloa, retkeillä sekä golfata, ja luontoihmisen kannattaa tehdä retki Koloveden kansallispuistoon, jonka rantakalliot, kalliomaalaukset ja vanha sauvakvartsilouhos antavat alueelle sen ainutlaatuisen tunnelman.

>> Lue myös: Koe linnaseikkailu kotimaassa – Suomen kolme upeinta linnaa

22. Wanha Markki

Tiesitkö, että Suomesta löytyy eläinten vanhainkoti? Ylistarossa sijaitsevan taiteilijakoti Wanhan Markin pihapiirissä laiduntavat eläkepäiviään viettävät eläimet, jotka on pelastettu lopetusuhan alta.

Maria HietalaWanha Markki sopii kesäpäivän viettoon
Ylistarosta löytyy eläinten vanhainkoti.

Vuonna 1999 perustettu eläinten vanhainkoti on mainio vierailukohde erityisesti lapsiperheille ja kaikille eläimiä rakastaville. Vanhainkodin asukkaisiin kuuluu esimerkiksi pupuja, aaseja ja lampaita, jotka rakastavat vierailijoiden huomiota.

Sympaattinen vierailukohde on avoinna kävijöille kesäkuukausina. Samassa pihapiirissä sijaitsee myös 1800-luvun perinteinen pohjalaistupa, jossa pääsee kurkistamaan historiaan. Wanhassa Markissa toimii kesäisin kahvila, minkä lisäksi päärakennuksessa on lahjatavaramyymälä.

>> Lue lisää: Kävijän sydän sulaa – tällainen on Suomen ainoa eläinten vanhainkoti

23. Pallas-Yllästunturin kansallispuisto

Lapissa sijaitseva Pallas-Yllästunturin kansallispuisto on Suomen kolmanneksi suurin kansallispuisto – ja kävijämääriltään kaikkein suosituin. Eikä mikään ihme, sillä kansallispuiston alueelta löytyy upeaa metsä-, tunturi- ja suoluontoa.

Visit Finland / Harri TarvainenHetta Pallaksella
Pallas-Yllästunturin kansallispuisto houkuttelee vaeltajia ja retkeilijöitä.

Komeiden tunturimaisemien ja taigametsien keskeltä löytyy monipuolisesti erilaisia reittejä eri tasoisille vaeltajille, retkeilijöille ja pyöräilijöille. Tunnetuin kansallispuiston reiteistä on Hetta–Pallas-vaellusreitti, joka on 55 kilometriä pitkä.

Kansallispuiston alueelta löytyvät Yllästunturin, Pallastunturin ja Tunturi-Lapin luontokeskukset, joissa pääsee tutustumaan lisää paikalliseen luontoon. Retkeilijöille on kansallispuistossa laavuja, kotia ja tulentekopaikkoja taukopaikoiksi ja tarvittaessa sääsuojaksi.

24. Ahvenanmaa

Ahvenanmaa on kesän klassikkokohde, jonne matkailijoita houkuttelevat esimerkiksi paikallinen ruokakulttuuri, kaunis luonto ja leppoisa elämänmeno. Ahvenanmaa herää eloon erityisesti kesäkuukausina, jolloin myös palvelut ovat monipuolisimmillaan.

Inka KhanjiAhvenanmaa
Ahvenanmaan saaristoidylli houkuttelee kesälomailijoita.

Ahvenanmaan kauniiseen luontoon ja saaristoon on helppo tutustua esimerkiksi pyöräillen, veneillen tai autolla. Lyhyiden välimatkojen ansiosta monessa kohteessa on mahdollista vierailla yhden loman aikana. Ahvenanmaan mielenkiintoisimpiin nähtävyyksiin luontokohteiden lisäksi kuuluvat muun muassa Kastelholman linna ja Bomarsundin linnoituksen rauniot. Älä myöskään unohda poiketa paikallisilla tiloilla maistelemassa Ahvenanmaan herkkuja ja ostamassa tuliaisia!

Maarianhaminassa lomailijat pääsevät nauttimaan kiinnostavista vierailukohteista, kuten museolaiva Pommernista ja merenkulkumuseosta, testaamaan kaupungin herkullisia ravintoloita ja tekemään ostoksia.

>> Lue lisää: Kymmenen vinkkiä Ahvenanmaalle

25. Imatrankoski

Imatrankoski on Suomen suurin koski, joka sijaitsee Imatran Vuoksen vesistössä Itä-Suomessa. Koskella on hallussaan myös Suomen vanhimman matkailunähtävyyden titteli: sitä matkustettiin katsomaan jo 1700-luvulla. Esimerkiksi Venäjän keisarinna Katariina II vieraili Imatrankoskella vuonna 1772.

Imatrankoski
Imatrankoski on Suomen suurin koski ja kotimaan ensimmäinen matkailunähtävyys.

Vapaana koski on virrannut edellisen kerran vuonna 1929, jolloin se valjastettiin vesivoiman tuottamiseen. Kesäkuukausina paikan päällä järjestetään koskinäytöksiä, joiden aikana kosken voi nähdä kuohuvan. Kesäisin koskea saatetaan juoksuttaa myös näytösten ulkopuolella.

Kosken partaalla sijaitsee linnamainen, vuonna 1903 valmistunut Imatran Valtionhotelli, joka on arkkitehtuurinsa vuoksi nähtävyys jo itsessään.

26. Marjaniemen ranta

Oulun edustalla sijaitseva Hailuodon saari on parhaimmillaan lämpimänä kesäpäivänä, sillä Marjaniemen pitkä hiekkaranta, kaunis valkoinen majakka sekä tunnelmalliset punaiset kalastajamökit alleviivaavat kotimaan saarten kesätunnelmaa.

Inka KhanjiMarjaniemen ranta
Marjaniemen uimaranta sijaitsee aivan Marjaniemen valkoisen majakan kupeessa. Parhaana päivänä rannan saa kokonaan itselleen.

Vajaan kilometrin mittainen leveä hiekkaranta tarjoaa puitteet täydelliseen rantapäivään: hienohiekkaista hiekkaa ja rauhallista tunnelma. Rannalla ei ole mitään palveluja, mihin on syytä varautua vierailua suunnitella.

Saarelle pääsee kätevästi ilmaisella lautalla Oulunsalon satamasta parhaimmillaan puolen tunnin välein. Rannan lisäksi Hailuodossa on mainiot patikointimahdollisuudet, runsaasti vuokramökkejä sekä tarvittavat palvelut.

>> Lue lisää: Joko tunnet Pohjois-Suomen vaikuttavimman rannan? Tältä näyttää Hailuodon pitkä hiekkaranta

27. Söderskärin majakka

Porvoon ulkosaaristossa sijaitseva Söderskärin majakka on idyllinen kohde, jonne voi tehdä kesällä päiväretkiä. Vuonna 1862 rakennettu, omalla pienellä saarellaan nököttävä majakka on komea näky.

ShutterstockSöderskär
Söderskärin majakalle tehdään kesällä päiväretkiä.

Söderskär on luonnonsuojelualue, joten vierailuja saarella rajoitetaan. Söderskärille tehdään veneretkiä esimerkiksi Helsingin Kauppatorilta ja Vuosaaresta. Omalla veneellä rantautuminen saarelle on kiellettyä toukokuun alusta heinäkuun loppuun lintujen pesintäkauden vuoksi.

Koska alueen luonto on suojeltua, ei majakkasaarella ole tarjolla palveluita. Saarelle risteilyjä tekevässä m/s Söderskär -laivassa on kahvila, josta vierailijat voivat ostaa virvokkeita ja pientä syötävää.

>> Lue myös: Vielä ehdit tänä kesänä majakkasaarelle – koe Söderskärin tunnelma ja vieraile kauniissa majakassa

28. Tammisaaren vanhat puutalokorttelit

Tammisaari on yksi Etelä-Suomen idyllisimpiä kaupunkeja, jonne poiketaan nauttimaan merellisestä tunnelmasta ja kiertelemään vanhoja puutalokortteleita. Tammisaaren ehdoton ykköskohde onkin vanhakaupunki, joka on upeimmillaan kesällä.

Tammisaaren puutalot
Tammisaaren värikkäät puutalokorttelit ovat kaupungin ykkösnähtävyys.

Tammisaaren kaupungin historia ulottuu aina 1500-luvulle ja iso osa vanhojen korttelien rakennuksista on peräisin 1700- ja 1800-luvuilta. Kauniiden rakennusten ihailun lomassa voi pitää tauon vaikkapa Gamla Stan -kahvilassa tai muissa läheltä löytyvissä kahviloissa tai ravintoloissa.

Kaupungin kauniisiin merimaisemiin ja leppoisaan tunnelmaa pääsee tutustumaan kävelyllä rantaa pitkin. Aivan keskustan tuntumassa sijaitsee myös uimaranta, eikä kaupungin suosituin ulkoilualue Ramsholmenkaan ole kaukana.

29. Pyynikki

Kesällä monet matkustavat Tampereelle tai ajavat autoreissulla sen ohi. Nopea tapa päästä Mansen hulinasta luontoon on tehdä retki Pyynikille, Tampereen omaan “keskusmetsään”. Ilman autoa liikkuvat voivat vaikka kävellä sinne keskustasta.

Harjun laella sijaitseva Pyynikki sopii ulkoiluun ja retkeilyyn ympäri vuoden. Tiesitkö, että kyseessä on maailman suurin soraharju? Ensimmäinen näkötorni Pyynikille rakennettiin jo vuonna 1888, mutta nykyinen graniittitorni on peräisin vuodelta 1929.

Visit Finland / Krista KeltanenTampereen kesä
Sokerihiiret tietävät suunnata kohti Pyynikin näkötornia munkkien perässä.

Pyynikin kesäklassikoihin kuuluvat näkötornin munkkikahvila, suosittu uimaranta sekä perinteikäs kesäteatteri, jossa on pyörivä katsomo. Mehevien sokerimunkkien avulla koko perheen saa houkuteltua kävelylle mukaan.

Pyynikiltä voi jatkaa matkaa Pispalan puutalokaupunginosaan, josta avautuvat komeat maisemat sekä Näsijärvelle että Pyhäjärvelle. 

30. Merenkurkun saaristo

Merenkurkun saaristo on Suomen ensimmäinen luontokohde Unescon maailmanperintöluettelossa. Ruotsin Korkearannikon kanssa se muodostaa ainutlaatuisen esimerkin jääkauden aiheuttamasta maan kohoamisesta.

Rannikkokaupunki Vaasa ja sitä ympäröivä kunta Mustasaari toimivat porttina Merenkurkun saaristoon. Takapenkilläkin kannattaa olla hereillä Raippaluodon siltaa ylitettäessä – tiesitkö, että se on koko Suomen pisin silta?

Turun saaristoon verrattuna Merenkurkku ei kesäisin kuhise turisteja. Palvelujakin on täällä selvästi vähemmän. Matkailijalle se tarkoittaa kuitenkin rauhallisia ja ruuhkattomia retkiä.

ShutterstockMerenkurkun saaristo
Raippaluodon silta on 1 045 metriä pitkä ja toimii porttina saaristoon.

Merenkurkun saaristossa järjestetään erilaisia veneretkiä ja risteilyjä, jotka vaativat kuitenkin hieman suunnittelua. Tarkista risteilypäivät ja varaa liput ennakkoon.

Hauskana yksityiskohtana saaristossa sijaitsevan Valassaarten majakan on suunnitellut sama pariisilainen arkkitehtitoimisto, joka muutamaa vuotta myöhemmin vastasi myös Eiffel-tornin suunnittelusta. Valassaarten majakka valmistui vuonna 1886.

Helppo tapa tutustua saaristoon on suunnata autolla Svedjehamnin satamaan, jonka idyllistä miljöötä täplittävät punaiset venevajat. Nouse näkötorniin tähyilemään saaristomaisemaa ja kävele neljän kilometrin mittainen Bodvattnetin reitti. Svedjehamnissa on myös viihtyisä ravintola.  

31. Haltiala

Haltialan kotieläintila on yksi lapsiperheiden suosikkikohteita pääkaupunkiseudulla. Pohjois-Helsingissä, Vantaanjoen rannalla sijaitseva tila tarjoaa pääkaupunkiseutulaisille tilaisuuden kokea maaseudun tunnelmaa aivan kaupungin kupeessa.

ShutterstockHaltiala
Haltiala on hauska koko perheen kohde.

Kotieläintilalla asustaa muun muassa lehmiä, lampaita, sikoja ja kanoja. Kesäkuukausina eläimet ovat ulkona, ja niitä pääsee katsomaan aikaisesta aamusta iltaan asti. Tilalle on vapaa pääsy.

Haltialan pelloilta kylvetään joka vuosi kukkia ja herneitä, joita kaupunkilaiset voivat käydä poimimassa maksutta. Tilan alueella toimii kahvila-ravintola Wanha Pehtoori, minkä lisäksi tilalta löytyy myös grillialue.

32. Punkaharju

Nykyään osaksi Savonlinnaa kuuluva Punkaharju on Järvi-Suomen helmi, jota pidetään yhtenä kotimaan kauneimmista paikoista. Kirjailija Zachris ”Sakari” Topelius käyttikin aikoinaan Punkaharjusta lempinimeä Suomen kaunein huvipuisto.

ShutterstockPunkaharju
Punkaharjulla lomasta nautitaan Saimaan kauniissa järvimaisemissa.

Saimaan upeissa järvimaisemissa kesälomailijat pääsevät viettämään lomapäiviä niin luontoaktiviteettien kuin kulttuurin parissa. Lapsiperheille Punkaharjulta löytyy esimerkiksi vesi- ja puuhapuisto Kesämaa, köysiseikkailupuisto, kotieläintila sekä Suomen metsämuseo.

Monet matkustavat Punkaharjulle kesällä mökkeilemään, mutta alueella on myös hotellimajoitusta. Hotelli Punkaharjun upea, vaaleanpunainen pitsihuvila on monille tuttu ainakin valokuvista, mutta sen toiminnan jatkuminen on toistaiseksi epävarmaa. Hotelli haettiin konkurssiin keväällä 2023.

>> Lue myös: Tältä näyttää Punkaharjun tunnelmallinen pitsihuvilahotelli – katso kuvat näyttävästä valtionhotellista

33. Tankarin majakkasaari

Retki Kokkolasta Tankarin majakkasaarelle on todellinen irtiotto arjesta. Noin 1,5 tunnin lauttamatkan päässä odottaa karunkaunis saaristomaisema ja pienen saaren oma rauha.

Tankarille tehdään kesäkuukausina risteilyjä, joilla on 2–3 tuntia aikaa kierrellä pientä saarta. Tankarilla on majakka, luontopolku, kahvila ja vanha kirkko. M/S Jennyn retket Tankarille lähtevät Kokkolan Meripuistosta.

Tankarilla on myös mahdollisuus yöpyä majakan yhteydessä toimivassa retkeilyhotellissa, vanhoissa majakkamestarin taloissa tai sympaattisessa hirsisessä kalamajassa.

ShutterstockTankarin majakkasaari Kokkolassa
Tankarin saaristoidylliin on mukava lähteä viettämään kesäpäivää.

Tankarilla vierailun jälkeen kannattaa varata aikaa myös muille Kokkolan nähtävyyksille. Älä jätä väliin kävelyä vanhassakaupungissa eli Neristanissa tai jokirannassa, jota reunustavat venevajat.  

Kesäisenä päivänä Kokkolan parhaat rannat löytyvät Vattajanniemen ja Ohtakarin dyyneiltä.

34. Mathildedal

Noin puolen tunnin ajomatkan päässä Salosta sijaitsevaa Mathildedalia pidetään itseoikeutetusti yhtenä Suomen ihanimmista kylistä.

Kun vakituisten asukkaiden luku mitataan sadoissa eikä tuhansissa, on lähes uskomatonta, mitä kaikkea Mathildedalista löytyy. Uuden elämän viimeisen parinkymmenen vuoden aikana saanut ruukkikylä on kunnostettu tyylillä.

Mathildedalin ravintola- ja putiikkitarjonnan ansiosta kylään voi lähteä vaikka vain syömään hyvin ja tekemään ostoksia.

Visit Finland / Julia KiveläAlpakat Mathildedalissa
Keskellä kylää laiduntavat suloiset alpakat ovat tuttu näky Mathildedalissa.

Mathildedalissa riittää tekemistä useammaksikin päiväksi, sillä aivan kylän kupeessa sijaitsee Teijon kansallispuisto vaellusreitteineen. Teijo Action Parkissa voi kokeilla esimerkiksi vauhdikasta rinneautoilua. Mathildedalissa on myös golfkenttä.

Kylässä on muutamia hotelleja, joista Matri House on toiminnassa ensimmäistä kesää. Hankkeen takana on kotimainen sänkyvalmistaja, joka on muuttanut komean vanhan rakennuksen boutique-hotelliksi – oman brändin sängyillä tietenkin.

Hotelli Mathildedalissa on perinteisen hotellimajoituksen lisäksi mahdollisuus yöpyä myös kunnostetuissa merikonteissa lähellä vierasvenesatamaa.

35. Tammio ja Ulko-Tammio

Erityisesti Turun saaristo houkuttelee matkailijoita kesäisin, mutta tunnelmallisia saarikohteita löytyy myös muualta Suomesta. Haminan saaristoon kuuluvat Tammio ja Ulko-Tammio ovat mainioita vierailukohteita rauhaa ja koskematonta luontoa etsiville.

Krista AhonenHaminan saaret
Tammio ja Ulko-Tammio hurmaavat maisemillaan ja tunnelmallisuudellaan.

Tammion maisemat ovat kuin satukirjasta, sillä pienellä saarella on sataman ympärille levittäytyvä vanha kalastajakylä, värikkäitä puutaloja sekä vehreitä kujia. Itäisen Suomenlahden kansallispuistoon kuuluvalta Ulko-Tammiolta löytyy karuja rantakallioita ja vehreää metsää, joihin on helppo tutustua saaren luontopolkua pitkin.

Saarille pääsee kesäisin yleisöristeilyillä tai omalla veneellä. Varsinaisia palveluita, kuten kauppaa tai ravintolaa, saarilla ei ole, mutta Ulko-Tammion maisemissa voi yöpyä telttaillen tai autiotuvassa.

>> Lue myös: Tunnetko jo nämä Haminan ihanat saaret? Esittelyssä Tammio ja Ulko-Tammio

36. Koskenkorvan Trahteeri

Suomalaiset tuntevat Koskenkorvan, hyvässä ja pahassa. Mutta kuka olisi arvannut, että viinan synnyinseudulta Ilmajoen Koskenkorvalta löytyy todellinen kesäidylli?

Koskenkorvan Trahteeri on vanhan viinatehtaan vieressä sijaitseva perinteinen pihapiiri, jossa on museo sekä ravintola-, sauna- ja majoituspalveluja. Ympärillä levittäytyy eteläpohjalainen peltomaisema.

Koskenkorva-museossa voi tutustua väkijuoman historiaan ja nauttia sen jälkeen vaikka kahvit paikallisen erikoisuuden kossupossun kera. Se tarkoittaa tietysti munkkipossua, jonka täyte on maustettu Koskenkorvalla.

Koskenkorvan TrahteeriKoskenkorva-museo Ilmajoella
Koskenkorvan viinan syntyseuduilta löytyy pohjalainen kesäidylli.

Kesällä Trahteerissa järjestetään saunailtoja, joissa kaikki osallistujat pukeutuvat samanlaisiin haalareihin, paikan omiin “saunatrikoisiin”. 30 hengen aitokiuassaunasta, perinteisestä savusaunasta tai vanhaan viskitynnyriin rakennetusta viskisaunasta voi pulahtaa kylmäaltaaseen viilentymään.

Trahteerin pihapiirissä on mahdollisuus myös majoittua joko vanhassa tehtaanjohtajan talossa tai aitassa.

Ruoasta ja juomasta kiinnostuneiden matkailijoiden kannattaa poiketa Pohjanmaan-reissulla myös Isossakyrössä sijaitsevassa Kyrö Distilleryssa, jossa valmistetaan muun muassa palkittua Napue-giniä.

37. Teahouse of Wehmais

Mikkelin lähellä Juvalla sijaitseva punainen herraskartano edustaa suomalaista maalaisidylliä parhaimmillaan, ja pihapiirissä sijaitseva tallirakennus on tarjoaa kesämatkailijoille syyn pysähtyä tunnelmalliseen pihapiiriin. Harva osaisi arvata, että täällä sijaitsee tunnelmallinen teehuone ja myymälä, josta vaativinkin teen ystävä löytää mieleisensä.

Inka KhanjiKerrostarjotin täynnä afternoon tea -herkkuja ravintolassa.
Teehuoneen valikoimana kuuluu peribrittiläinen iltapäivätee, jonka valikoimasta voi bongailla klassikoita.

Teahouse of Wehmais on perustettu 1800-luvun puolivälissä rakennettuun talliin, ja tarjoaa kävijöille rentouttavan iltapäiväteehetken ja yli sata teelaatua valittavaksi. Teehuoneen ranskalais-skandinaavinen sisustus on täynnä kiinnostavia yksityiskohtia, ja halutessaan teetä voi nautiskella myös ulos katetuilla pöydillä. 

Saatavilla on esimerkiksi kerrostarjottimella tarjottavaa peribrittiläistä iltapäiväteetä skonsseineen, mutta kahvilan valikoimassa on myös suomalaiseen makuun tutumpia vaihtoehtoja.

Lue myös: Missä syödä Helsingissä? 50 ravintolavinkkiä lounaalle ja illalliselle

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomen erikoiset nähtävyydet

Suomen eriskummalliset nähtävyydet – 33 kohteen lista, josta löydät tekemistä lomalle

Nelostien taukopaikat

Autoilijan opas Nelostielle – reitin 24 parasta taukopaikkaa

Suomen parhaat rannat

Mihin rantalomalle kotimaassa? 15 ihanaa rantaa Suomessa

Erikoiset hotellit Suomessa

Vau, mitä Suomi-hotelleja! Esittelyssä 25 erikoista majapaikkaa kotimaassa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja