hero taustakuva

Suomen 30 parasta kesäkohdetta – kotimaan klassikot ja salatut helmet

Shutterstock artikkelin kuva
Suomen matkailu
Vietä unohtumaton kesäloma kotimaassa ja tutustu Suomen parhaisiin matkakohteisiin - tässä 30 kohdevinkkiä!
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 02.06.2020
facebook   whatsapp

1. Naantali

Historiallinen vanhakaupunki, viihtyisä satama, kylpylät ja teemapuistot – Naantalilla on hallussaan kaikki hyvän kesäkaupungin ainekset.

Naantali sopii myös perheille, sillä siellä sijaitsee esimerkiksi Muumimaailma ja Väskin seikkailusaari. Naantalista löytyy myös presidentin kesäasunto Kultaranta, jonka puutarhoihin matkailijatkin pääsevät tutustumaan.

2. Karhunkierros

ShutterstockKarhunkierros
Karhunkierros on Suomen suosituin retkeilyalue.

Suomen suosituin vaellusreitti Karhunkierros sekä Pieni Karhunkierros esittelevät Koillismaan luontoa parhaimmillaan. Oulangan kansallispuiston parhaat palat osuvat juuri 80 kilometrin mittaisen Karhunkierrosen varrelle.

Jos usean päivän mittainen vaellus tuntuu liian pitkältä, soveltuu 12 kilometrin mittainen Pieni Karhunkierros loistavasti päiväretken kohteeksi, sillä reitillä on muun muassa näyttäviä koskia sekä hienoja riippusiltoja.

>> Lue myös: Vau, mitä maisemia! Pieni Karhunkierros on Suomen upeimpia vaellusreittejä

3. Porvoo

ShutterstockPorvoo
Porvoon tunnelmalliset aitat houkuttelevat kaupunkiin runsaasti matkailijoita.

Etelä-Suomessa sijaitseva Porvoo on todellinen kesäkaupunkien klassikko. Kaunis vanhakaupunki, upea jokiranta sekä kaupungin ajaton tunnelma houkuttelevat kaupunkiin matkailijoita erityisesti kesäisin. Porvoon herkkupuodit, pienet putiikit sekä tasokkaat ravintolat ovat matkailijoiden suosikkeja, mutta vierailun aikana kannattaa tutustua myös saaristoon.

Aivan keskustan tuntumassa sijaitsevassa Kokonniemen hiihtokeskuksessa voi harrastaa kesäisin alamäkipyöräilyä.

>> Lue myös: Onko Porvoo Suomen paras kesäkohde? Katso kuvat ja päätä itse – lähtisitkö lomalla näihin maisemiin?

4. Vallisaari

Visit Helsinki / Kalle KatailaVallisaari, Helsinki
Keväällä 2016 avatulla Vallisaarella on monia retkeilyreittejä.

Toukokuussa 2016 yleisölle avautunut, Helsingissä Santahaminan ja Suomenlinnan välissä sijaitseva Vallisaari tarjoaa kävijöille retkeilymahdollisuuksia ja kauniita maisemia. Lyhyen vesibussimatkan päässä Helsingin keskustasta sijaitseva saari on loistava paikka nauttia Suomen luonnosta.

Saarella on merkittyjä retkeilyreittejä, kahvila sekä muita palveluja. Yöpymismahdollisuutta saarella ei toistaiseksi ole.

>> Lue myös: Tunnetko jo tämän luontokohteen Helsingin edustalla? Suositussa Vallisaaressa on yhä paremmat palvelut vierailijoille

5. Mekaanisen musiikin museo

Mekaanisen musiikin museo on Varkauden ylpeys, ja näyttelyesineiden lisäksi museosta tekee kiehtovan sen henkilökunta. Saksalais-suomalaisen perheen pyörittämä museo pitää sisällään noin 400 näyttelyesinettä, jotka esittelevät mekaanisen musiikin historiaa vuodesta 1850 lähtien aina nykypäivään saakka.

Parasta museossa on noin tunnin mittainen opastettu kierros, joka herättää esineet eloon mielenkiintoisten tarinoiden muodossa.

6. Kolin kansallispuisto

Koli
Kolin kansallispuisto tarjoaa kävijöille upeita maisemia.

Itä-Suomessa Joensuun pohjoispuolella sijaitseva Koli on alueen tunnetuimpia luontokohteita, ja Pieliselle avautuvat maisemat ovatkin useimpien mieleen. Kansallispuistossa on useita hyviä maisemapaikkoja, ja merkittyjä reittejä on noin 80 kilometrin verran.

Suosittuja vierailukohteita ovat esimerkiksi Paha-Koli ja Ukko-Koli. Ulkoilun lisäksi luontomatkalla voi nauttia myös kylpyläpalveluista, sillä Kolilla on kaksi kylpylähotellia.

7. Yyterin hiekkadyynit

ShutterstockYyteri
Yyterin kuuden kilometrin mittainen hiekkaranta dyyneineen on Suomen parhaimmistoa.

Porissa sijaitsevat Yyterin hiekkadyynit ovat ainutlaatuinen luontokohde Suomessa. Kuuden kilometrin mittaisen hiekkarannan yhteydessä poukkoilevat hiekkadyynit tekevät rantakohteesta erityisen, ja alueella on runsaasti puuhaa rantalentopallosta retkeilyyn. Yyterin hiekkaranta on varsin matala, joten se sopii erityisen hyvin perheen pienimmille.

Yyterin hiekkadyynit ovat saaneet myös kansainvälistä arvostusta.

8. Kuopio

ShutterstockKuopio
Kuopion tori herää eloon kesäkuukausina.

Vaikka leppoisassa Kuopiossa on runsaasti puuhaa ympäri vuoden, herää se eloon uudella tavalla juuri kesän kynnyksellä. Mualiman navaksi kutsuttu Kuopion tori tarjoilee parhaat kesäherkut ja kävelymatkan päässä keskustasta sijaitseva Puijon kaunis ulkoilualue loistavat maisemat.

Nouse Puijon torniin katsomaan, miltä kesäinen Kuopio näyttää parhaimmillaan, äläkä unohda Kallaveden sisävesiristeilyä.

>> Lue myös: Kesäpäivä Kuopiossa – 10 parasta vinkkiä Savon suveen

9. Iin Hamina

Ii, Suomi
Iin vanha Hamina on tunnelmallinen kesäkohde.

Noin puolen tunnin ajomatkan päässä Oulusta sijaitseva Iin Hamina on tunnelmallinen asuinalue. Iijoen rannalla kohoavat punaiset puutalot ovat hyvin epätyypillisiä Pohjois-Pohjanmaalle, sillä satoja vuosia vanhan alueen talot on rakennettu aivan vieretysten. Se takaa yhteisöllisen tunnelman.

Matkailijat voivat tutustua alueeseen kiertelemällä ja vierailemalla museokahvilassa. Iin vanhassa Haminassa on helppo piipahtaa, sillä se sijaitsee vain noin puolen kilometrin päässä Nelostiestä.

10. Hossa

ShutterstockHossa
Hossan retkeilyaluee on Suomen 40. kansallispuisto.

Suomussalmen kunnassa Kainuussa sijaitseva Hossan retkeilyalue on Suomen satavuotisjuhlavuoden kansallispuisto, sillä Suomen 40. kansallispuiston virallisia avajaisia vietettiin kesäkuussa 2017.

Alueella on erityisen hyvät kalastusmahdollisuudet, ja Hossassa voi myös tutustua kivikautisiin kalliomaalauksiin, näyttäviä lampimaisemia unohtamatta.

>> Lue myös: Tällainen on Suomen juhlavuoden kunniaksi avattu kansallispuisto – katso kuvat Hossasta!

11. Helsinki

Helsinki
Kesäinen Helsinki tarjoaa tekemistä kesän jokaiselle päivälle.

Suomen pääkaupunki ei kenties ole maan salaisin helmi, mutta sen lukuisat mahdollisuudet yllättävät paikallisenkin. Urbaanin kaupunkielämän lisäksi Helsingin läheltä löytyy lukuisia kiinnostavia luontokohteita, kuten Suomenlinna, Seurasaari ja Pihjalasaari.

Tapahtumia kaupungissa riittää joka viikonlopulle ja moneen makuun. Helsinki sopii niin pariskunnille, yksin matkustaville kuin perheillekin – Linnanmäki ja Korkeasaari ovat varmoja hittejä perheen nuorimmille.

>> Lue myös: Lähde luontoretkelle – tässä upeimmat retkikohteet Helsingistä

12. Nuuksio

ShutterstockNuuksio
Nuuksioon on helppo paeta pääkaupunkiseudun hälinää.

Vain 25 kilometrin päässä Helsingistä sijaitsee Nuuksion kansallispuisto. Idyllisestä Espoon Nuuksiosta kaupunkielämään kyllästynyt löytää hiljaisuutta ja luonnonrauhaa, mutta alue tarjoaa myös erinomaiset harrastusmahdollisuudet. Vaellus, kalliokiipeily, pyöräily ja ratsastaminen ovat kaikki mahdollisia aktiviteetteja tässä pääkaupunkilaisten suosimassa retkeilykohteessa.

Ota mukaan eväät tai nauti luonnon antimista kalastamalla, sienestämällä tai marjastamalla. Tutustu Nuuksion mahdollisuuksiin tarkemmin täällä.

13. Vanha Rauma

Vanhan Rauman idylli
Idyllinen Vanha Rauma on yksi Suomen Unescon maailmanperintökohteista.

Viehättävä Vanha Rauma on Unescon maailmanperintökohde, jonka laadukkaat ravintolat ja sympaattiset kahvilat houkuttelevat matkailijoita.

Idyllisen Vanhan Rauman majoitusmahdollisuuksiin ja ruokapaikkoihin löydät vinkkejä Rantapallon Rauma-asiantuntijan kirjoituksesta.

14. Turku

ShutterstockTurku
Turun linna on kaupungin ikonisin nähtävyys.

Turku on Suomen suosituimpia kesäkaupunkeja. Kauppatori on Turun sykkivä sydän, josta löytyvät tuoreet kotimaiset vihannekset ja marjat sekä tunnelmallisimmat aamukahvit. Kesäilta on puolestaan turkulaisimmillaan Aurajoen rannassa, jossa ihmiset viihtyvät myöhään yöhön.

Kulinaristikaan ei joudu Turussa pettymään, sillä ravintolatarjonta on erinomainen. Turun kulttuuri- ja tapahtumaelämä on kesällä vilkasta, joten selvitä etukäteen, mitä kaupungilla on tarjota vierailusi aikana. Tutustu myös Turun ostosmahdollisuuksiin.

15. Repoveden kansallispuisto

ShutterstockRepovesi
Repoveden kansallispuisto sopii erityisen hyvin perheille.

Kouvolan Repoveden jylhät kalliot ja mäet sekä järvet ja lammet lepuuttavat mieltä, mutta tarjoavat myös haastetta koko kropalle. Patikointi, kiipeily ja melonta tarjoavat tekemistä aktiiviselle harrastajalle.

Repovedeltä löytyy eri pituisia kierroksia 5-kilometrisestä Ketunlenkistä 26-kilometriseen Kaakkurin kierrokseen. Kansallispuisto onkin monipuolisuutensa ansiosta erityisen sopiva luontokohde perheille.

16. Hanko

Hanko
Merellinen Hanko on todellinen kesäkaupunkien helmi.

Suomen eteläisimmällä kaupungilla Hangolla on lähes legendaarinen maine kesäkaupunkina. Hangosta löytyy peräti 30 kilometriä hiekkarantaa sekä monipuolista luontoa, johon voi tutustua esimerkiksi Uddskatanin luonnonsuojelualueella.

Hanko on tunnetusti erityisesti veneilijöiden suosiossa. Satamasta lähtee kesäisin risteilyjä, jotka mahdollistavat läheisiin saariin tutustumisen. Älä jätä väliin ainakaan Bengtskärin saarta, jolla sijaitsee Pohjoismaiden korkein majakka.

>> Lue myös: Onko tässä kotimaan paras rantakohde? Tältä näyttää Suomen eteläisimmässä kaupungissa Hangossa

17. Suomenlinna

Visit Finland / Jussi HellstenSuomenlinnan lautta lähtee Helsingin kauppatorilta.
Monipuolinen Suomenlinna ei ole suotta Helsingin kesäkohteiden klassikko.

Suomenlinna on historiallisten luontokohteiden klassikko. Suomenlinnan kuuteen museoon tutustuminen mahdollistavat kulttuurintäyteisen kesäpäivän.

Parhaimmillaan saari on aurinkoisena lomapäivänä hyvien eväiden kanssa – kauniimpaa piknik-paikkaa saa Helsingistä hakea.

>> Oletko jo vieraillut Helsingin rakastetussa Unesco-kohteessa? Tältä näyttää Suomenlinnassa

18. Hernesaaren ranta

HernesaarenrantaHernesaaren rannalta löytyy ruokaa, juomaa ja musiikkia.
Kesäpäivä jatkuu pitkälle yöhön Hernesaaren rannalla.

Hernesaaren terassikeskittymä Helsingissä tarjoaa mainiot puitteet kesän bileille. Palmut ja rantatuolit henkivät eksoottista tunnelmaa, jonka täydentää paikan street food -kojuista napattu ruoka-annos. Terasseille voi saapua paistattelemaan päivää, mutta juhlat jatkuvat rannassa pitkälle yöhön.

Hernesaaren rannassa järjestetään konsertteja läpi kesän, ja paikalle voi tulla omalla veneellä tai ilmaisella bussikuljetuksella Helsingin keskustasta.

19. Pyynikki

ShutterstockPyynikki, Tampere
Pyynikiltä aukeaa upeat näkymät kaupunkiin.

Tampereen Pyynikki on tunnettu upeista maisemista ja näkötornin munkeista. Keskustan läheisyydestä huolimatta Pyynikiltä löytyy metsää ja hyviä ulkoilumaastoja. Valaistuilla lenkkipoluilla kelpaa haukata raikasta ilmaa ja nauttia kaupungin parhaista näköaloista.

Kesällä Pyynikillä vieraileva voi vilvoitella uimarannalla tai vierailla Pyynikin kesäteatterissa. Ja mitä niihin kuuluisiin munkkeihin tulee – ne ovat todella maineensa veroisia.

20. Savonlinna

ShutterstockOlavinlinna
Olavinlinnassa järjestetään vuosittain Savonlinnan Oopperajuhlat.

Savonlinnassa voi yhdistää lomaan sekä luontoa että kulttuuria. Savonlinna tunnetaan Olavinlinnasta ja siellä järjestettävistä Oopperajuhlista, mutta Saimaan rannalla sijaitsevassa kaupungissa voi myös veneillä, meloa, retkeillä sekä golfata.

Luontoihmisen kannattaa tehdä retki Koloveden kansallispuistoon, jonka rantakalliot, kalliomaalaukset ja vanha sauvakvartsilouhos antavat alueelle sen ainutlaatuisen tunnelman.

>> Lue myös: Suuntana Savonlinna – lue 10 vinkkiä onnistuneeseen kesäpäivään

21. Wanha Markki

Maria HietalaWanha Markki sopii kesäpäivän viettoon
Ylistarosta löytyy eläinten vanhainkoti.

Tiesitkö, että Suomesta löytyy eläinten vanhainkoti? Ylistarossa sijaitsevan taiteilijakoti Wanhan Markin pihapiirissä laiduntavat eläkepäiviään viettävät eläimet, jotka on pelastettu lopetusuhan alta.

Sympaattinen vierailukohde on avoinna kävijöille kesäkuukausina – samoin kuin 1800-luvun perinteinen pohjalaistupa. Paikan päällä myydään myös taidetta ja lahjatavaroita.

>> Lue lisää: Kävijän sydän sulaa – tällainen on Suomen ainoa eläinten vanhainkoti

22. Pallas-Yllästunturin kansallispuisto

Visit Finland / Harri TarvainenHetta Pallaksella
Pallas-Yllästunturin kansallispuisto houkuttelee vaeltajia erityisesti ruska-aikaan.

Lapissa sijaitseva Pallas-Yllästunturin kansallispuisto on Suomen kolmanneksi suurin kansallispuisto – ja kävijämääriltään kaikkein suosituin.

Komeiden tunturimaisemien ja taigametsien keskeltä löytyy erilaisia reittejä vaeltajille, retkeilijöille ja pyöräilijöille. Suosituimmillaan kansallispuisto on ruska-aikaan alkusyksystä.

23. Ahvenanmaa

ShutterstockMaarianhamina
Ahvenanmaan saaristoidylli houkuttelee kesälomailijoita.

Ahvenanmaa on kesän klassikkokohde, jonne lähdetään pyöräilemään ja nauttimaan saaristolaiselämästä. Paikallinen ruokakulttuuri, kaunis luonto ja leppoisa elämänmeno kuuluvat monen matkailijan kesään.

Maarianhaminasta löytyy myös vauhtia ja vilkasta yöelämää sitä kaipaaville – kesäkuukausina kaupungista kuoriutuu eloisa lomakohde.

>> Lue lisää: Kymmenen vinkkiä Ahvenanmaalle

24. Imatrankoski

Imatrankoski
Imatrankoski on Suomen suurin koski ja kotimaan ensimmäinen matkailunähtävyys.

Imatrankoski on Suomen suurin koski, joka sijaitsee Imatran Vuoksen vesistössä Itä-Suomessa. Koskella on hallussaan myös Suomen vanhimman matkailunähtävyyden titteli: sitä matkustettiin katsomaan jo 1700-luvulla.

Vapaana koski on virrannut edellisen kerran vuonna 1929, jolloin se valjastettiin vesivoiman tuottamiseen. Kesäkuukausina paikan päällä järjestetään kuitenkin 20-minuuttisia koskinäytöksiä, ja kosken yllä on mahdollisuus kokeilla myös vaijeriliukua.

25. Hailuoto

ShutterstockHailuoto
Tunnelmallinen Hailuoto on parhaimmillaan kesällä.

Oulun edustalla sijaitseva Hailuodon saari on parhaimmillaan lämpimänä kesäpäivänä, sillä Marjaniemen pitkä hiekkaranta, kaunis valkoinen majakka sekä tunnelmalliset punaiset kalastajamökit alleviivaavat kotimaan saarten kesätunnelmaa.

Saarelle pääsee kätevästi ilmaisella lautalla Oulunsalon satamasta parhaimmillaan puolen tunnin välein. Rannan lisäksi Hailuodossa on mainiot patikointimahdollisuudet, runsaasti vuokramökkejä sekä tarvittavat palvelut.

26. Söderskärin majakka

ShutterstockSöderskär
Söderskärin majakalle tehdään kesällä päiväretkiä.

Porvoon ulkosaaristossa sijaitseva Söderskärin majakka on idyllinen kohde, jonne voi tehdä kesällä päiväretkiä. Omalla pienellä saarellaan nököttävä majakka on komea näky, ja paikan päällä toimii myös kahvila.

Halutessaan majakan huipulle rakennetussa huoneessa voi myös yöpyä. Majoittujille on tarjolla rantasauna. Söderskärille tehdään veneretkiä Porvoosta ja Helsingistä.

>> Lue myös: Vielä ehdit tänä kesänä majakkasaarelle – koe Söderskärin tunnelma ja vieraile kauniissa majakassa

27. Tammisaari

Tammisaaren puutalot
Tammisaaren värikkäät puutalokorttelit.

Tammisaari on yksi Etelä-Suomen idyllisimpiä kaupunkeja, jonne poiketaan nauttimaan merellisestä tunnelmasta ja kiertelemään vanhoja puutalokortteleita.

Kesälomailijoita ilahduttaa aivan keskustan tuntumassa sijaitseva uimaranta. Läheltä löytyy myös kaupungin suosituin ulkoilualue Ramsholmen.

28. Haltiala

ShutterstockHaltiala
Haltiala on hauska koko perheen kohde.

Vantaalla sijaitseva Haltialan tila on pääkaupunkiseutulaisille tilaisuus kokea maaseudun tunnelmaa aivan kaupungin kupeessa. Kotieläintilalla asustaa muun muassa lehmiä, lampaita, sikoja ja kanoja. Tilalle on vapaa pääsy.

Heinä-elokuussa Haltialan pelloilta voi myös käydä poimimassa maksutta tietyn määrän kukkia ja herneitä.

29. Punkaharju

Nykyään osaksi Savonlinnaa kuuluva Punkaharju on Järvi-Suomen helmi, jota pidetään yhtenä kotimaan kauneimmista paikoista. Kirjailija Zachris ”Sakari” Topelius käyttikin aikoinaan Punkaharjusta lempinimeä Suomen kaunein huvipuisto. Punkaharjulle matkustetaan kesällä erityisesti mökkeilemään, mutta alueelta löytyy myös kiinnostavia nähtävyyksiä ja vierailukohteita.

Idyllisin hotellimajoitus löytyy Punkaharjun Valtionhotellista.

30. Saariston Rengastie

Visit FinlandSaariston Rengastie Turussa
Saariston Rengastie on helppo reitti ilman omaa venettä liikkuville lomailijoille.

Saariston Rengastie on erinomainen kohde matkailijoille, jotka haluavat tutustua Turun saaristoon ilman omaa venettä. Noin 250 kilometriä pitkällä reitillä edetään saarelta toiselle siltoja pitkin tai lossien ja lauttojen kyydissä. Reitin varrelta löytyy nähtävyyksiä, ulkoilumahdollisuuksia sekä majoitusta ja ravintolapalveluita.

>> Lue myös: Saariston rengastie – 8 kohdetta suositun matkailureitin varrella

Teksti: Inka Khanji, Anna Mäkelä ja Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock, Kalle Kataila, Visit Finland, Ii-instituutti liikelaitos/Valtteri Törmänen, Visit Finland/Jussi Hellsten, HSR, Maria Hietala ja Visit Finland/Harri Tarvainen

Lue kommentit (52) Jätä kommentti

 1. Suomenlinna on hyvä kohde kesäisin. Siellä voi olla piknikretkellä koko perheen kanssa. ja koko päivän. Erityisesti Helsingin helteet on hyvä syy mennä vilvoittelemaan.


 2. Olen vuodesta 1956 kiertänyt näissä paikoissa, käynyt lähes jokaisessa. Kauneinta en osaa sanoa koska kaupunkit ja maaseutu pitää ottaa erikseen, samoin turisti nähtävyydet sekä luonto kohteet. Takana myös 32 vierasta maata eikä suomi todellakaan ole huonoin, ei ehkä paraskaan.


 3. Näinä aikoina ei Helsinki kuulu listalle, jos haluaa koronaturvallisesti matkustella. Tänä kesänä useampi reissu ympäri Suomea, Kuopio, Mikkeli, Oulu, Vaasa, Lahti, Tampere jne. Tämä kesä pyhitetty kotimaan matkailulle, jota en ole aikaisemmin tehnyt, kun veri on vetänyt ulkomaille.


 4. On kyllä tavallisen tylsät nähtävyydet, harmi kun ei pääse ulkomaille :/


 5. Hyvä lista, iso osa jo nähty ja koettu.
  Isot kaupungit ei ehkä kuitenkaan kuuluisi listalle. Ne kaikki tietävät jo ennestäänkin.

  Nyt kun ilmastokin jo ahdistuu, niin joskohan tästä kesästä tulisi kaikkien aikojen kotimaanmatkailukesä…?


 6. Jos nuo suurkaupungin ihmeellisyydet jätetään omaan kategoriaan, niin kyllä se vaan ettei ole Kolin voittanutta kun puhutaan maisemista ja muista nähtävyyksistä Fiskarsin seutua.


 7. Helsinki ei ole kesäkohteenakaan näkemisen arvoinen, vaikka tuolloin paikallisten ollessa maalla, sielläkin on hetki rauhallista. Kuopio kesäkohteena ei mielestäni ole tuon listan arvoinen. Tylsä kaupunki vuodenajasta riippumatta. Muut voin allekirjoittaa, jopa Turun.


 8. Hanko-Suomen etelä! Aurinkoa, kimaltavaa merta, rantaa silmänkantamattomiin..ihana luonto. Upeat rantaravintolat, tenniskentät, satama. Niin idyllinen ja kaunis kaupunki, joka toivottaa vieraansa lämpimästi tervetulleeksi!


 9. Pyhä Nattanen Sompion luonnonpuiston laidalla, jossa on aivan huikeat maisemat. Helppo poiketa 4. tieltä pohjoisen matkalla.
  Perämeren kansallispuisto, monta mahdollisuutta!


 10. Eläinpuisto ja Museokylä aivan erikoinen paikka, Kokkolan pohjoispuolella aivan 8-tien kupeessa.


 11. Kalajoen hiekkasärkät kiva paikka .Palveluja löytyy ja hiekkarantaa piisaa.Tosi hienot majoitus mahdollisuudet .


 12. Upea englantilaistyylinen maisemapuisto Kärkölässä!

  Carl Constantin Collinin perustama Huovilan puisto on Suomessa ainutlaatuinen englantilaistyylinen maisemapuisto, joka on restauroitu 1900-luvun alun asuunsa.

  Puisto sijaitsee Kärkölän kirkonkylässä lehtomaisessa purolaaksossa, jonne on istutettu ja elää luonnonvaraisena lukuisia harvinaisia kasveja. Puiston osoite on Museontie, 16610 Kärkölä.

  Huovilan historia on erittäin kiehtova ja elävä, se vaikuttaa edelleenkin koko kunnan alueella. Puistossa järjestetään tapahtumia ja opastettuja kierroksia.


 13. Suomen ainut maailman luontoperintöalue Merenkurkussa on ehdottomasti kokemisen arvoinen paikka. Suomen pisimmän sillan kupeeseen Raippaluotoon avataan Merten talo tänä kesänä.


 14. Kannattaa muistaa, että Imatrankoski on remontissa tämän ja ensivuoden. Jos sen takia menossa Imatralle, niin kannattaa miettiä. Tosin sielläkin monta muuta nähtävyyttä mm. Valtionhotelli, Vuoksi ja Saimaa.


 15. Helvetinkolu Ruovesi , on käymisen arvoinen paikka, varsinkin eväiden ja seikkailumielen kanssa , nouse kolu ylös älä portaita


 16. Vanha Rauma,Tammisaari ja Fiskars pakolliset kesäkohteet…aina yhtä lumoavia paikkoja Suomen kesässä.


 17. Ehdottomasti mahtava Norja! Jylhät vuoristot ja kuvan kauniit vuonot sekä mahtavat ihmiset!
  Pietari myös ihana ja kaunis kaupunki.


 18. Punkaharju ja Savonlinna ovat upeita paikkoja lomailla perheen kanssa.


 19. Porvoo kesäkaupunki ihan ehdoton ja Pori ja Turku.


 20. Suomessa on paljon erilasia ja kauniita tutustumisen arvoisia kohteita:
  – retkeilyyn repovesi ja karhunkierros
  -rannikko kaupungit merineen ja puistoineen
  -sisämaanjärvet kauniine koivikkoineen
  luonto on kaunis mutta yöpyminen hinnakasta.


 21. Henkeäsalpaavia maisemia kaikki. Tammisaari – Porvoo, retki Söderkärin majakalle – kappale kauneinta Suomea.


 22. Joka kesä Imatralle ja ihanalle Vuokselle koskineen!


 23. Porvoo ja Koli ovat upeita kaupungeja.Myös nähtävyydet ovat upeita.Lapissa myös sielu lepää.Sinne tulee mentyä joka vuosi.


 24. Repovesi ihana paikka, Vallisaari myös,saaristossa kannataa ajella myös ja unohtamatta majakkasaaria.Koti Suomessa niin ihania paikkoja.


 25. Mielestäni kevon kanjoni kuuluu ehdottomasti kärkeen!
  Uskomatonta että niin upea paikka on Suomessa.


 26. Listalta puuttuu suosikkini:Kontulan ostoskeskus värikkäine ihmisineen ja viihtyisine terasseineen. ?


 27. Karhunkierros kulkee myös lapin puolella ei pelkästään koillismaalla
  Lappi voittaa kaikki mennen tullen


 28. Lappeenranta ehdoton suosikki kesäkohteena. Risteily Saimaan kanavalla, Lappeenrannan tori, vanha linnoitus keskellä kaupunkia, vilkkaat ihmiset jne..


 29. Kasnäs on hieno kohde. Sieltä on yhteysaluksella mahdollista käydä Rosalassa ja Hiittisissä.
  Majoittuminen Kasnäsin kylpylässä .. siistit huoneet.


 30. Imatrankoski sijaitsee Vuoksen vesistössä Kaakkoi-Suomessa ,Etelä-Karjalassa!


 31. Iso Karhunkierros oli mahtava elämys upeine maisemineen.Urho Kekkosen kansallispuiston merkityt reitit hyvin merkitty ja upeita maisemia.Kannattaa myös käydä Klpisjärvellä ja vaeltaa Mallatuntureiden välistä kolmen valtakunnan rajalle


 32. Mäntyharjun kirkko, Taidekeskus Salmela, kesäteatteri, tori kahvio, aseman seutu, ainutlaatuinen Tarjan Puoti ym..


 33. Ranuan eläinpuisto jääkarhuineen sekä Rovaniemi, Napapiiri ja tietysti joulupukki!


 34. Kalajoen hiekkasärkät puuttuu tältä listalta ja kuuluu varmasti parhaisiin kesäkohteisiin. Itsehallintoalue Kallankarit Kalajoen edustalla on myös mitä mainioin kohde.


 35. Haltialan tila, samoin kuin sen vieressä Niskalan arboretum ja luontopolut sijaitsevat Helsingissä, ei Vantaalla.


 36. Tuosta puuttuu vielä yksi kaunis Saari Kemiönsaari ja siihen kuuluvat ulko saaret sekä Bengtskärin majakka!!! Suosittelen ??


 37. Komppaan Kökaria, Pallasta ja Padasjoen satamaa, mutta Suomessa on TODELLA MONTA kansainvälisen tason lomapaikkaa, joista tiedetään Lontoossa mutta ei Tampereella.. Esim. tolla sivulla oli koottu joitakin SUUN HYMYYN vetäviä kohteita yhteen
  http://glampingfinland.fi/index.html


 38. Harvoin pääsee niin vähällä ajalla ja rahalla niin eksoottiseen paikkaan. Kökariin Ålandstrafikenin lautalla n. 36 e/auto + matkustajat edestakaisin. Ja näkymät ovat kuin Englannin nummien tai Norjan rannikkosaarten yhdistelmiä, etenkin jos vuokraa pyörät tai kajakit Sandvikistä ja käy ns. Kirkkosaaressa…


 39. Listalta puuttuivat Kymijoen kohteet: Strömforsin ruukki, Pyhtään kirkko, Anjala, Kyminlinna, Langinkoski, Kotkan Sapokka ja merimuseo, Kaunissaari sekä Hamina hiukan sivummalla. Alueella on myös kaksi kansallispuistoa ja kaksi maailmanperintökohdetta, jos Verla lasketaan mukaan.


 40. Padasjoki. Ihana kesäkaupunki, joka nimenomaan kesällä herää eloon. Ihana laivaranta Päijänteen vesistössä!


 41. Hanko – Suomen riviera! Tervetuloa! :)


 42. Pallas-Yllästunturin kansallispuisto suosikki niin syksyllä kuin kevät talvella. Aina uutta koettavaa!


 43. Espoon Nuuksio? Nuuksion kansallispuisto sijaitsee pääosin VIHDISSÄ!


 44. Kulttuurikeskus Vanha Paukku Lapualla. Kulttuuria ja kädentaitoja.
  Lapuan Taidemuseo, Patruunagalleria, Pohjanmaan valokuvakeskus ja Patruunatehtaan museo.
  Myymälöissä sisustustekstiilejä, lahjatavaroita sekä lähialueen käsi ja taideteollisuusalan tuotteita.
  Perinteitä ja historiaa idyllisessä joenrantamaisemassa. Alueen näyttelyihin on vapaa pääsy.


 45. Porvoo ja Helsinki on meikäläisen vakiovalinta. Upeita, kauniita kaupunkeja.


 46. Järvisydän Rantasalella pitäs kyllä olla mukana, on yks Suomen hienoimpia kohteita Saimaalla!


 47. Porvoo ja Naantali ovat omat suosikkini , molemmissa aivan ihanat ja idylliset vanhat kaupungit


 48. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.