Hyppää sisältöön

Hangon edustalla sijaitseva Russarö on tiukasti valvottu kohde – linnakesaarelle pääsee edelleenkin vain valikoidusti

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 09.06.2021
Russarön linnakesaarelle tehdään retkiä Hangosta. Nyt kävijät pääsevät kurkistamaan myös sisälle majakkaan.

Majakka on kolmatta kesää auki kävijöille

Hangossa kesälomaa viettäville matkailijoille on tarjolla myös erilaisia risteilyjä. Yksi näistä vie Russarön linnakesaarelle noin puolen tunnin merimatkan päähän.

Risteilyjä puolustusvoimien käytössä olevalle saarelle on tehty vuodesta 2009 saakka, mutta Russarön vastikään kunnostetun majakan ovet aukesivat kävijöille vasta alkukesästä 2016. Ennen perusteellista remonttia majakka oli ehtinyt päästä huonoon kuntoon.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Viisikerroksinen majakka valmistui vuonna 1863, ja se on ikuistettu myös Hangon vaakunaan. Hangon silmäksikin kutsuttu majakka on reilut 21 metriä korkea.

Inka KhanjiRussarön majakka
Valokuvauksellinen majakka kunnostettiin ja avattiin kävijöille vuonna 2016.

Iltaristeily majakalle

Risteilykävijöillä on 2,5 tuntia aikaa tutustua saareen ja majakkaan. Tässä ajassa ehtiikin hyvin kiertää vaikka koko saaren ympäri ja nousta halutessaan portaat ylös majakkaan.

Russarön historiasta kuullaan jo venematkan aikana, ja opastus jatkuu edelleen saarelle saavuttaessa. Linnakesaarella on merkittävä rooli Suomen sotahistoriassa, ja se on tuttu paikka monille armeijan käyneille. Koska saari on puolustusvoimien käytössä, on valokuvausta rajoitettu jonkin verran.

Itse majakan lisäksi Russarön saarella ei ole paljon nähtävää, mutta sen parasta antia ovatkin karunkauniit saaristomaisemat Suomen eteläisessä kärjessä. Kauniilla säällä Russarön kalliot sopivat hyvin lomapäivästä nauttimiseen.

Sotilaskodin tiloissa toimii myös kahvila, josta saa pullaa ja muita pieniä välipaloja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Inka KhanjiMajakka Russarön saarella
Russarön saarella voi kokea karunkauniin saaristomaiseman.

Haluatko kiivetä majakan torniin?

Kävijät voivat vierailla ohjatusti Russarön majakan sisällä. Risteilylipun hintaan ei sisälly tornivierailu, vaan siitä on maksettava erikseen 8 euron lisämaksu.

Torniin kiipeämista harkitessa kannattaa huomioida, että kävijät eivät pääse majakan huippua kiertävälle parvekkeelle Liikenneviraston määrittämistä turvallisuussyistä. Maisemat jäävät siis tornista näkemättä, sillä ikkunalasienkaan läpi ei näy.

Inka KhanjiRussarön majakka
Russarön viisikerroksinen majakka valmistui vuonna 1863.

Majakkaan kiipeäminen sopii siis lähinnä kävijöille, jotka ovat uteliaita näkemään miltä torni näyttää sisältä. Fyysisesti portaiden nouseminen ei ole rankkaa, sillä ne ovat tukevaa tekoa ja miellyttävän loivat. Porrastreenistä selviää siis tavallisella peruskunnolla.

Näin pääset perille

Marine Lines tekee Russarön saarelle iltaristeilyjä Hangon satamasta kerran viikossa, ja lipun voi ostaa joko etukäteen verkon kautta tai lippukioskista ennen risteilyä. Kesän 2021 viimeinen risteily tehdään 21. elokuuta.

Venematka Russarön saarelle taittuu vajaassa puolessa tunnissa. Toistaiseksi risteilylle voivat osallistua vain Suomen kansalaiset, eikä risteilyä suositella liikuntarajoitteisille.

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Inka Khanji

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Söderskärin majakka

Tiesitkö tästä paikasta? Muumien majakkasaarta inspiroineelle Söderskärille pääsee helposti retkelle

Suomen parhaat kesäkohteet

Kotimaan klassikot ja salatut helmet – 38 ihanaa kesäkohdetta Suomessa

Tikkurila, Suomi

Lomailetko kotimaassa? Katso heinäkuun menovinkit ja parhaat tapahtumat

Viitostien parhaat taukopaikat

Valtatie 5:n parhaat taukopaikat – katso 22 kohteen lista ja suunnittele autoreissu

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja