Hyppää sisältöön

Uskoisitko tämän linnahotellin löytyvän Suomesta? Imatran klassikko on kuin suoraan sadusta

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 04.09.2023
Tänä vuonna 120-vuotisjuhlaansa viettävä Imatran Valtionhotelli on täysin poikkeuksellinen majapaikka kotimaassa.

Jugendlinna kosken kupeessa

Imatrankosken kupeessa sijaitseva Imatran Valtionhotelli ei ole ihan tavallinen ketjuhotelli.

Nykyisin Scandic-ketjuun kuuluva hotelli avautui jo vuonna 1903, ja sillä on pitkä ja värikäs historia. Linnaa muistuttavan Valtionhotellin romanttista tunnelmaa alleviivaavat koskimaisemat, joita pidetään kotimaan ensimmäisenä matkailunähtävyytenä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Valtionhotelli on yksi niistä paikoista, jotka ovat tosielämässä juuri yhtä upeita kuin valokuvissakin. Kun jugendlinna yhtäkkiä aukeaa silmien eteen aivan Imatran keskustan kupeessa, saattaa ensikertalainen joutua hieraisemaan silmiään. Mihin oikein ollaan saavuttu?

Valtionhotellin suunnitteluprosessi oli nykypäivään verrattuna varsin poikkeuslaatuinen, sillä arkkitehti Usko Nyströmille annettiin vapaat kädet. Mielikuvitusta eivät rajoittaneet tiukat budjetit tai aikataulut, ja se näkyy rakennuksen lukuisissa yksityiskohdissa parvekkeineen ja torneineen.

ShutterstockValtionhotellin arkkitehtuuri
Valtionhotellin ulkopuolelta löytyy aina uusia yksityiskohtia ihailtavaksi.

Löytyypä hotellin sisäänkäynnin vierestä myös seinämaalaus, jonka epäillään olevan Akseli Gallen-Kallelan tekemä. Jopa hotellinjohtaja Joni Erinko kertoo löytävänsä rakennuksesta jatkuvasti uusia yksityiskohtia, joita ei ole aiemmin huomannut.

Rakennus on toiminut historiansa aikana myös muun muassa sotilassairaalana, armeijan esikunnan majapaikkana sekä sotilashallintokeskuksena. Jälkiä menneisyydestä on edelleen nähtävillä eri puolilla hotellia.

Onpa hotelli ehtinyt olla myös Oy Alko Ab:n omistuksessa 1980-luvulla kostean 70-luvun jälkeen. Kellarikerroksesta löytyvä retroyökerho muistuttaa bilevuosista. Näiden seinien sisällä voi vain kuvitella, mitä kaikkea hotellissa on ehtinyt tapahtua.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Osaksi Scandic-ketjua Valtionhotelli siirtyi vuonna 2018.

Aristokraatit aloittivat matkailubuumin

Imatran maine matkakohteena sai alkunsa jo 1700-luvulla, kun keisarinna Katariina Suuri matkusti katsomaan Imatrankoskea. Sana kiiri nopeasti Pietarin aristokraattien keskuudessa: syntyi Suomen ensimmäinen matkailunähtävyys.

ShutterstockImatrankoski on Suomen ensimmäinen nähtävyys
Valtionhotelli sijaitsee aivan Imatrankosken kupeessa.

Samalla paikalla ehti olla ennen Valtionhotellin valmistumista ensimmäinen majatalo jo vuonna 1846. Vain kahden huoneen majatalo korvattiin vuonna 1871 kaksikerroksisella puuhotellilla, joka rakennettiin Pietarista saapuvia turisteja varten.

Parikymmentä vuotta myöhemmin hotelli sai viereensä toisen puuhotellin nimeltä Hotel Cascade, joka tuhoutui tulipalossa jo seuraavana vuonna. Imatran majoitustoimintaa todella koeteltiin, sillä myös alkuperäinen puuhotelli paloi 1900-luvun alkumetreillä.

Shutterstock / Alexanderphoto7Linnahotelli Suomessa
Hotellirakennusta kannattaa tarkastella joka suunnasta.

Valtionhotellin avauduttua se oli tiukasti ylimystön kokoontumispaikka. Tavallisilla imatralaisilla ei ollut hotelliin mitään asiaa: ainoastaan nimismies ja apteekkari olivat tervetulleita.

Mitä arvokkaammasta vieraasta oli kyse, sitä matalammassa kerroksessa tämä majoittui. Jos tuli kiireinen lähtö, oli pakotie lähellä ja auto odottamassa uloskäynnin edessä.

Majoitus linna- tai puistorakennuksessa

Varausta tehdessä kannattaa huomioida, että Valtionhotelli koostuu kahdesta eri osasta. Imatran oma satulinna yhdistyy maanalaista käytävää pitkin vuonna 1985 valmistuneeseen puistorakennukseen, jossa on myös hotellihuoneita ja kokoustiloja.  

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos haluat majoittua hotellin kuuluisammalla puolella, tee varaus linnarakennuksesta. 

Scandic HotelsValtionhotellin huoneet
Tunnelmalliset käytävät johtavat hotellihuoneisiin.

Valtionhotellin persoonallisen muodon ansiosta huoneet ovat kooltaan ja piirteiltään erilaisia. Niiden muoto saattaa poiketa tavallisesta modernista hotellihuoneesta, ja myös ikkuna saattaa olla kuin koriste.

Valtionhotelli on monien valinta romanttiselle lomalle, mutta se sopii hyvin myös lapsiperheille. Tarjolla on jopa neljän hengen huoneita, ja linnamiljöö on jännittävä kaikenikäisille. Muista kysyä hotellin henkilökunnalta, ovatko he törmänneet Valtionhotellin kummituksiin.

Komeimmat maisemat hotellista avautuvat tietysti kosken puolelle. Parhaassa tapauksessa omalta parvekkeelta voi seurata koskinäytöstä, joita järjestetään säännöllisesti kesäkaudella ja satunnaisesti syksyllä ja talvella.

Scandic HotelsHotellit Imatralla
Vanhassa rakennuksessa kaikki huoneet ovat hieman eri kokoisia ja mallisia.

Valtionhotellin huoneet on sisustettu klassiseen tyyliin, joten viimeisimpiä trendejä ei majoitukselta kannata odottaa. Osassa huoneissa kylpyhuoneiden edellisestä remontista on vuosia. On vieraasta kiinni, pitääkö niitä sympaattisina vai vanhanaikaisina.

Huoneiden koot liikkuvat 15–45 neliön välillä, ja niissä voi majoittua yhdestä neljään henkilöä. Linnarakennuksen sviitit ovat 70–80-neliöisiä ja niistä avautuu hienot koskinäkymät.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Scandic HotelsMajoitus Valtionhotellissa
Hotellihuoneiden sisustus noudattaa klassista linjaa.

Valtionhotellissa voi lomailla myös esteettömästi. Liikuntarajoitteiset on huomioitu hyvin sekä huoneissa että yleisissä tiloissa, ja rakennuksessa on hissi.

Hotelliöiden hinnat alkavat noin sadasta eurosta. Varaukset suosittuun hotelliin kannattaa tehdä hyvissä ajoin, varsinkin kesälomakaudella.

Linnasalissa syödään koskimaisemien ääressä

Valtionhotellin ravintola Linnasalissa tarjoillaan buffet-tyylinen hotelliaamiainen sekä illallinen à la carte -listalta. Ravintolan ikkunat aukeavat koskelle päin.

Ravintolan yhteydessä on myös muutamia yksityiskabinetteja. Keisarisalin nimi viittaa hotellin kuuluisiin ja kunnianarvoisiin vieraisiin. Tiesitkö, että aristokraatteja palveltiin näissä tiloissa aikoinaan pelkästään ranskaksi?

Scandic HotelsImatran ravintolat
Ravintolaan voivat poiketa syömään myös muut kuin hotellivieraat.

Ravintolan ruokalistalta löytyy perinteikkäitä annoksia kuten poronpaistia, muikkuja ja sisäfileetä. Alkuruokien joukosta löytyvä borssikeitto on klassikko, joka ei koskaan katoa listalta. Talon omaan tapaan valmistettu annos on viittaus hotellin historiaan ja idästä saapuneisiin vieraisiin.

Scandic HotelsImatran Valtionhotellin ravintola
Ravintolan upeassa kabinettitilassa on hienoja yksityiskohtia.

Lokakuussa 2023 Imatran Valtionhotellissa vietetään rakennuksen 120-vuotisjuhlaa. Hotellissa järjestetään juhlaillallinen 14. lokakuuta, mutta klassikoista koostuva juhlamenu on saatavilla vuoden loppuun saakka.

Linnasalin lisäksi hotellista löytyy viihtyisä aulabaari, josta voi tilata juomia pitkin päivää.

Scandic HotelsImatran Valtionhotellin Keisarinsali
Keisarinsalin nimi viittaa hotellin tärkeisiin vieraisiin.

Usein vieraat haluavat nauttia myös ateriansa hotellissa, sillä linnamiljöö on monille tärkein syy matkustaa Imatralle. Hotellinjohtaja Joni Erinko kertoo, että monet saapuvat hotelliin toteuttamaan pitkäaikaisen haaveensa.

Hotelli vetää puoleensa arkkitehtuurista, historiasta ja erikoisista paikoista kiinnostuneita matkailijoita. Joskus syyt haluta nähdä linna omin silmin ovat henkilökohtaiset. Aulabaarissa iltapäivää viettävä hotellivieras kertoo saapuneensa hotelliin, koska hänen edesmenneet vanhempansa olivat siellä aikoinaan häämatkalla.

Avoinna ympäri vuoden

Valtionhotellin vilkkain sesonki ajoittuu kesäkuukausille, mutta hotellissa voi lomailla ympäri vuoden. Talvella sinne voi löytää erityisen hyviä diilejä.

Varsinaista kylpylälomaa Valtionhotelliin ei kannata lähteä viettämään, mutta hotellin uudelta puolelta löytyy myös pieni allasosasto. Vieraiden käytössä on saunojen lisäksi uima-allas, kaksi poreallasta sekä lapsille tarkoitettu kahluuallas.

Scandic HotelsValtionhotellin uima-allas
Puistorakennuksen pieni uima-allas on kaikkien vieraiden käytössä.

Allasosastolla on myös lämmitettyjä petejä, joille voi tulla rentoutumaan.

Scandic HotelsValtionhotellin uima-allas
80-luvun puistorakennuksen allasosasto on siistissä kunnossa.

Hotellin ympäristössä voi harrastaa esimerkiksi patikointia, pyöräilyä, tennistä ja frisbeegolfia. Matka kannattaa suunnitella siten, että pääsee seuraamaan koskinäytöstä, jonka aikana Imatrankosken vesi virtaa vapaasti.

Kesäkuukausien jälkeen näytöksiä järjestetään muun muassa syyslomien aikaan, itsenäisyyspäivänä ja uudenvuodenaattona.

Hotellista pääsee laskeutumaan suoraan koskea reunustavaan Kruununpuistoon, joka on Suomen ensimmäinen luonnonsuojelualue. Ulkoilureittiä seuraamalla löytää samalla triviatietoa alueen historiasta sekä kiviin ja kallioihin kaiverrettuja nimimerkkejä ja vuosilukuja.

ShutterstockImatra talvella
Valtionhotelli on näyttävä kaikkina vuodenaikoina.

Talvikuukausina Imatralla on kesään verrattuna rauhallista. Silloin voi hyvällä omallatunnolla jättää aktiviteetit vähemmälle ja keskittyä nauttimaan uniikin majoituksen mahdollisuuksista. Jos kerran majoittuu linnassa, kannattaa siitä ottaa kaikki irti.

Valtionhotellin henkilökunta tuntee historiallisen maamerkin perinpohjin. Älä arkaile kysyä hotellin työntekijöiltä rakennuksen historiasta tai siihen liittyvistä hauskoista tarinoista.

Lue myös: Joko tunnet Suomen ensimmäisen matkailunähtävyyden? Näin Imatrankoskesta tuli aikansa hitti

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aamiaisannos lautasella

Helsingin herkullisimmat hotelliaamiaiset – 10 vaihtoehtoa

Porvoon hotellit

Hotellivinkit Porvooseen – 6 paikkaa, joiden joukosta löydät itsellesi sopivan majoituksen

Lapland Hotels Snow Village

Olisitko valmis yöpymään jäähotellissa? Yö maksaa 350 euroa, lämpötila on koko yön pakkasella

Imatrankoski on Suomen ensimmäinen matkailunähtävyys

Joko tunnet Suomen vanhimman matkailunähtävyyden? Näin Imatrankoskesta tuli aikansa hitti

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja