Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Ahvenanmaa

Ahvenanmaan pääkaupunki hurmaa tunnelmallaan

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 18.06.2021
Ahvenanmaan ainoa kaupunki Maarianhamina sijaitsee saarten eteläosassa hyvien merireittien varrella.

Pikkukaupungin tunnelmaa ruotsinkielisessä ympäristössä

Matkakohteena Maarianhamina on helppo, sillä pienen kaupungin lyhyet välimatkat, matkailijoiden monipuolistamat palvelut ja paikallisten ystävällinen suhtautuminen saavat nauttimaan vierailusta. Kaupunki sijaitsee kapealla niemellä, ja välimatka niemen itärannikolta länsirantaan on vain reilun kilometrin.

Maarianhaminan suosituimpien kohteiden joukkoon lukeutuvat muun muassa museolaiva Pommern, itäinen ja läntinen satama, pikkukauppojen täyttämä Merikortteli sekä tunnelmallinen keskusta ja Esplanad-puistokatu. Kaupunkivierailun aikana kannattaa kiinnittää myös erityishuomiota Maarianhaminan arkkitehtuuriin, josta löytyy esimerkiksi paikallisen arkkitehti Lars Sonckin suunnittelemia rakennuksia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Inka KhanjiMaarianhamina
Maarianhaminan arkkitehtuuri hurmaa, ja luo pikkukaupungin tunnelmaa.

Koe Maarianhamina kesällä

Maarianhamina on parhaimmillaan kesäkuukausina, kun matkailijat herättävät kaupungin eloon. Tällöin ovensa avaavat viimeisetkin ravintolat ja pienet kahvilat, joita Maarianhaminassa riittää. Kesäkuusta elokuuhun onkin suosituin matkustusaika. Sanotaan, että kukkeimmillaan Maarianhamina on muun Ahvenanmaan tavoin toukokuun lopusta kesäkuun alkupuolelle.

Talvisin Maarianhaminassa on hiljaista, ja merituulen viilentämä saaristolaiskaupunki voi tuntua jopa kolkolta. Myös osa palveluista sulkeutuu suosituimman matkailukauden päättyessä.

Kotimaassa kuin ulkomailla

Maarianhaminaan matkustetaan pääasiassa kaupunkilomalle aistimaan kotimaan eksotiikkaa. Se toimii myös erinomaisena tukikohtana saariseikkailulle Ahvenanmaan muihin kohteisiin, sillä matka pääkaupungista lähes mihin tahansa Ahvenanmaan kohteeseen kestää korkeintaan puoli tuntia.

Muun Ahvenanmaan tavoin Maarianhaminassa puhutaan ruotsia, ja paikalliskulttuuri eroaa pienin tavoin perinteisestä suomalaisesta kulttuurista, sillä ruotsalaisia vaikutteita on runsaasti. Suomalainen pärjää mainiosti Maarianhaminan-matkalla kommunikoiden joko ruotsiksi, suomeksi tai englanniksi. Ahvenanmaalla on itsehallinto-oikeus, minkä vuoksi alueella on esimerkiksi oma rekisterikilpi.

Maarianhaminan keskustan alue sopii oikein hyvin myös esteettömyyttä arvostavalle matkailijalle. Useimmissa hotelleissa on esteettömiä huoneita, minkä lisäksi tiet ovat hyväkuntoisia ja suojateiden reunat hyvin madallettua. Ravintoloiden osalta esteettömyys vaihtelee, joten asia on hyvä tarkistaa ennen pöytävarausta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN MAARIANHAMINASSA

Inka KhanjiMaarianhamina
Lyhyiden välimatkojen ansiosta kaupunki on helppo ottaa haltuun jalkaisin.

Laivalla tai lentäen Maarianhaminaan

Tyypillisin tapa matkustaa Manner-Suomesta Maarianhaminaan on risteily joko Helsingistä tai Turusta. Sekä Viking Line että Silja Line tarjoavat paitsi risteilyjä myös reittimatkoja läpi vuoden. Matka kestää nopeimmillaan viitisen tuntia.

Maarianhaminan satama sijaitsee aivan keskustan tuntumassa, alle kilometrin päässä matkailijoiden eniten suosimista kohteista ja kaupungin tunnetuimmista hotelleista.

Risteilyjen lisäksi Maarianhaminaan pääsee myös lentäen, niin ikään Turusta ja Helsingistä. Lentoaika Turusta on vain 30 minuuttia, Helsingistä noin tunnin. Maarianhaminan lentoasema sijaitsee aivan kaupungin keskustan alueella, sillä matkaa ydinkeskustaan on viitisen kilometriä.

Majoitu kaupungin ytimessä

Maarianhaminan hotellitarjonta on melko suppea, joten jos suunnitelmissa on majoittua Ahvenanmaan pääkaupungissa, hotellivaraus on syytä tehdä etukäteen erityisesti kesäkuukausina. Tarjolla on paitsi monen eri tason hotelleja myös huoneistohotelleja.

Maarianhaminan hintataso mukailee Manner-Suomen hotellien hintatasoa: hotelliyön saa noin sadalla eurolla. Huoneistohotellien hinnat ovat tätä edullisempia.

Ahvenanmaan lyhyiden välimatkojen mahdollistamana majoitusta kannattaa katsella myös Maarianhaminan ulkopuolelta varsinkin, jos suunnitelmissa on tehdä päiväretkiä kaupungin ulkopuolelle. Pääkaupungin ulkopuolelta voi löytää edullisia mökkejä tai luksushuviloita, jotka tarjoavat lisävaihtoehtoja Maarianhaminan majoitustarjonnalle.

Helposti jalkaisin ympäri Maarianhaminaa

Pieni kaupunki on otettavissa haltuun helposti, ja jos suunnitelmissa on viettää koko loma Maarianhaminassa, ei autoa välttämättä edes tarvita. Maarianhaminassa on toimiva julkinen liikenne, mutta helpoiten matkailija liikkuu paikasta toiseen jalkaisin. Erityisesti keskusta-alueella välimatkat ovat todella lyhyitä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Autonvuokraus onnistuu vaivatta, ja auton voi noutaa joko Maarianhaminan sataman autovuokraamoista tai lentoasemalta. Ajaminen on samanlaista kuin muualla Suomessa, joskin osa liikennemerkeistä on ruotsalaisia ja osa suomalaisia. Liikennekäyttäytyminen on melko verkkaista.

Maarianhaminasta on erinomaiset julkisen liikenteen yhteydet muualle Ahvenanmaalle. Lisätiedot löytyvät Ålandstrafikenin verkkosivuilta.

MAARIANHAMINAN NÄHTÄVYYDET

Visit Åland/Heidi IkonenMaarianhamina
Museolaiva Pommern on Maarianhaminan suosituimpia nähtävyyksiä.

Tunnelmallinen Merikortteli

Maarianhaminan itäsataman tuntumassa sijaitseva Merikortteli on varsin tunnelmallinen kohde: se on punaisten puutalojen ja aittojen täyttämä alue, jossa on paitsi lahjatavaraputiikkeja myös ravintola, museo ja vierasvenesatama.

Merikorttelin museossa pääsee näkemään, miten veneitä on rakennettu historiasta nykypäivään, minkä lisäksi alueella on Merimoottorimuseo, missä on nimensä mukaisesta esillä vanhoja venemoottoreita.

Alueella toimii muun muassa maarianhaminalaisen kultasepänliike Guldvivan liike ja paja, suosittu Pub Niska -ravintola sekä käsityömyymälä Salt.

Museolaiva Pommern

Kaupungin tunnetuin maamerkki on ehdottomasti museolaiva Pommern, jonka historia ulottuu 1900-luvun alkuun. Silloin se seilasi pääasiassa Australian ja Euroopan välillä, kunnes 1950 luvulla alus kunnostettiin museolaivaksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nykyisin Pommern on suosittu ja näyttävä vierailukohde, joka tarjoaa kiinnostavan elämyksen kaikenikäisille. Vierailun aikana voi tutustua niin itse alukseen kuin Ahvenanmaan merenkulun historiaankin. Vierailijat pääsevät tutustumaan 1930-luvun tyyliin matkata maailman merillä ja näkemään myös miehistön elämää laivassa. Kävijät voivat myös esimerkiksi kiivetä museolaivan mastoon.

Museolaiva on avoinna päivittäin joulua ja uuttavuotta lukuun ottamatta. Aikuisen lipun hinta on 14 euroa, ja samaan lippuun sisältyy pääsy myös Ahvenanmaan merenkulkumuseoon.

Maarianhaminan kävelykatu

Maarianhaminan sydämessä sijaitseva Torggatanin kävelykatu on ydinkeskustaa parhaimmillaan. Pienten putiikkien ja kahviloiden reunustama katu on hyvin tunnelmallinen kohde, jossa on ehdottomasti vierailtava Maarianhaminan-matkan aikana.

Kävelykadun varrella toimii myös Sittkoff Gallerian -ostoskeskus lukuisine kauppoineen ja ravintoloineen sekä muutamia ketjuliikkeitä.

MAARIANHAMINAN PARHAAT

Inka KhanjiMaarianhamina
Ahvenanmaan merellinen tunnelma on vahvasti läsnä myös Maarianhaminassa. Sitä voi aistia esimerkiksi ÅSS Paviljongin terassilla.

Maarianhaminan parhaat hotellit

 1. Hotel Pommern
 2. Park Alandia Hotel
 3. Hotel Arkipelag

Maarianhaminan parhaat ravintolat

 1. Boquerian
 2. ÅSS Paviljongen
 3. Compagniet
 4. Brasseria Ångbåtsbryggan
 5. Pub Niska

Parhaat päiväretkikohteet Maarianhaminasta

 1. Eckerö
 2. Geta
 3. Kastelholma

Lisätietoa

Visit Ålandin Maarianhamina-vinkit

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Inka Khanji ja Visit Åland/Heidi Ikonen

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ahvenanmaa lasten kanssa

Lasten kanssa Ahvenanmaalla – 11 paikkaa, joissa viihtyvät myös perheen pienimmät

HavsVidden, Ahvenanmaa

Miltä kuulostaisi oma luksussviitti meren rannalla? Tässä suomalaisessa hotellissa voit yöpyä hulppeassa kalliohuvilassa

Klobben, Ahvenanmaa

Onko tämä salainen mökki koko Suomen paras majapaikka? Pääsee vain, jos vuokraa käyttöönsä koko saaren

Visby, Ruotsi

Tässä ovat Tallinkin kesän 2022 erikoisristeilyjen kohteet – kahdeksan risteilyä Visbyhyn ja Maarianhaminaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja