Hyppää sisältöön

Joko tunnet Suomen vanhimman matkailunähtävyyden? Näin Imatrankoskesta tuli aikansa hitti

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 12.08.2023
Imatrankoskea on matkustettu katsomaan jo 1700-luvulla. Myös monet merkkihenkilöt ovat vierailleet luonnonpaikassa.

Jos sinua pyydettäisiin veikkaamaan Suomen vanhinta matkailunähtävyyttä, mikä olisi ensimmäinen arvauksesi?

Monet ovat törmänneet tähän triviatietoon vieraillessaan Imatralla. Kaupunkia halkova Imatrankoski on yksi suomalaisista kansallismaisemista, mutta myös kotimaan ensimmäinen nähtävyys.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Imatrankoskelle alkoi saapua vierailijoita jo 1700-luvun lopulla, mutta itse kosken historia on paljon pidempi. Koski muodostui lähes 6 000 vuotta sitten Saimaan vesien levitessä voimalla kohti Laatokkaa. Syntyi Vuoksi.

Kuvien perusteella kosken voisi olettaa sijaitsevan keskellä villiä luontoa. Se löytyy kuitenkin vain kivenheiton päästä Imatran keskustasta. 

Kosken suosioon vaikuttivat aikansa merkkihenkilöiden vierailut. Jos paikka oli tarpeeksi hieno vuonna 1772 Imatralla vierailleelle keisarinna Katariina Suurelle, oli se sitä takuulla myös muille. Sana alkoi kiiriä Pietarin aristokraattien keskuudessa.

ShutterstockKosken historia Imatralla
Tänä päivänä kuka tahansa voi vierailla Imatrankoskella ja yöpyä sen vieressä sijaitsevassa Valtionhotellissa.

Myös taideväki löysi Imatralle. Esimerkiksi Albert Edelfelt, Akseli Gallen-Kallela ja Jean Sibelius ovat käyneet inspiroitumassa kosken kuohuissa.

1900-luvun alussa Imatralle saapui Pietarista jopa 14 junaa päivässä tuoden mukanaan uteliaita matkailijoita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tärkeä osa Suomen matkailuhistoriaa

Vilkas turismi herätti alueella erilaisia kokeiluja. Imatrankosken yli rakennettiin köysirata vuonna 1872, mutta se suljettiin lopulta liian vaarallisena.

Ensimmäinen kosken ylittävä silta rakennettiin 1890-luvulla. Siihen liittyy monia tragedioita: tuohon aikaan Imatrankoski oli suosittu myös itsemurhien tekopaikkana. Usein syynä olivat epäonniset rakkaudet ja sydänsurut.

Sillalla jouduttiin jopa pitämään vahtikoppia, josta käsin pystyttiin estämään mahdolliset hyppääjät.

Ensimmäiset majoituspalvelut avattiin Imatrankosken varteen jo vuonna 1846. Majatalo ja sitä seuranneet puuhotellit kuitenkin tuhoutuivat tulipaloissa.

ShutterstockMajoitus Imatrankoskella
Vuonna 1903 avattu Valtionhotelli on Suomen virallinen satulinna.

Tuohon aikaan matkailu oli harvojen ja valittujen etuoikeus. Tärkeille vieraille tarvittiin tietysti myös kohteen arvoinen majoitus, joten arkkitehti Usko Nyströmiltä tilattiin suunnitelma uudesta hotellista.

Vuonna 1903 valmistunut Imatran Valtionhotelli on valittu useasti Suomen kauneimpien rakennusten joukkoon. Jugendlinna toimii nykyään Scandic-ketjun hotellina.

Koskinäytöksiä eniten kesällä

Imatralle ensimmäistä kertaa saapuvalle matkailijalle saattaa tulla yllätyksenä, että koski kuohuu lopulta aika harvoin. Vierailu kannattaa siis suunnitella siten, että osut paikalle koskinäytöksen aikaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jatkuvalle virtaukselle tuli loppu vuonna 1929, kun Imatralle perustettiin voimalaitos ja koski padottiin.

ShutterstockKoskinäytökset Imatralla
Tältä Imatrankoski näyttää kuivana.

Vesi virtaa koskessa vapaasti koskinäytöksissä, joita järjestetään kesäkuukausina keskiviikosta sunnuntaihin kello 18. Yhden show’n pituus on 16 minuuttia, ja kuohujen sanotaan olevan komeimmillaan esityksen puolivälissä.

Näytösten aikana liikenne Imatrankosken ylittävällä sillalla suljetaan. Dramaattisia kuohuja säestää Sibeliuksen musiikki.

Vuonna 2023 koskinäytösten ohjelmaan vaikutti Fortumin voimalaitoksella tehdyt korjaustyöt. Niiden takia Imatrankoskeen juoksutettiin vettä toukokuun lopusta heinäkuun alkupuolelle saakka.

ShutterstockKoskinäytökset Imatralla
Kun vesi alkaa virrata koskessa, parhaat näköalapaikat täyttyvät katsojista.

Kesäsesongin ulkopuolella näytöksiä on satunnaisesti syksyllä tapahtumien ja syyslomien aikaan, itsenäisyyspäivänä ja uudenvuodenaattona. Syksyn ja talven näytöksissä koski valaistaan erikoisvalaisimilla.

Paras paikka seurata näytöstä on kosken ylittävä silta sekä Kruununpuiston varsilla olevat näköalatasanteet. Paikalle kannattaa saapua ajoissa, sillä ihmiset kerääntyvät odottelemaan kuohuja jo hyvissä ajoin ennen näytöksen alkua. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockImatrankoski kuohuu
Valtionhotelli seisoo paraatipaikalla aivan kosken vieressä.

Imatran Valtionhotellissa yöpyvillä matkailijoilla on parhaassa tapauksessa oma parveke kohti koskea ja sen näytöksiä – aivan kuten aristokraateilla aikoinaan.

Jos haluat jotain todella spesiaalia, voit ostaa myös oman yksityisen koskinäytöksen päivänä, jolloin yleisiä näytöksiä ei järjestetä. Silloin huviin on kuitenkin oltava valmis panostamaan muutamia tuhansia euroja. 

Vuoden 2023 näytöskalenteri löytyy täältä

Kierrä Kruununpuiston reitit

Imatrankoskea reunustava Kruununpuisto on Suomen vanhin luonnonsuojelualue. Status myönnettiin sille jo vuonna 1842.  

Kruununpuistossa voi maisemien ihailun lisäksi tutustua alueen historiaan reitin varrelle pystytettyjen tietoiskujen avulla. Kuvista näet, miltä samalla paikalla näytti vaikkapa 150 vuotta sitten. 

Koskea reunustavia penkereitä kannattaa kävellä molemmin puolin. Lapsetkin jaksavat kiertää Kruununpuiston tärkeimmät pisteet, jotka sijaitsevat suhteellisen lyhyiden etäisyyksien päässä toisistaan.

Shutterstock / TeliaKruununpuiston paviljonki Imatralla
Moderni paviljonki Kruununpuistossa muistuttaa samalla paikalla aiemmin olleesta paviljongista.

Kiinnitä huomiota myös kiviin ja kallioihin tehtyihin kaiverruksiin, joiden vuosiluvut kertovat, koska kävijä vieraili paikan päällä. Jälkiä ovat jättäneet myös arvovaltaiset vieraat kuten Brasilian keisari Dom Pedro II, joka tutustui maisemiin vuonna 1876.

Kruununpuiston Patopuistosta löytyy Imatrankosken itsemurhissa kuolleille omistettu muistomerkki nimeltä Imatran Impi. Puiston alueella on myös hiidenkirnuja.

Alueen menneisyydestä kiinnostuneet voivat osallistua opastetuille kierroksille, joilla kosken tarinasta ja Suomen matkailuhistoriasta saa enemmän irti. Asiantuntevilla oppailla on paljon hauskaa nippelitietoa koskesta ja siellä vierailleista merkkihenkilöistä.

Puiston tuntumassa toimii myös Imatran kesäteatteri, jossa on 550-paikkainen katettu katsomo.

Näin pääset Imatralle

Imatra sijaitsee Etelä-Karjalassa lähellä Suomen itärajaa, noin puolen tunnin ajomatkan päässä Lappeenrannasta. Monet yhdistävät lomaan muitakin lähialueen kohteita.

Lähtöpisteestä riippuen Imatralle voi matkustaa oman auton lisäksi myös junalla tai bussilla. Esimerkiksi Helsingistä on hyvät julkisen liikenteen yhteydet Imatralle, ja matka taittuu nopeimmillaan 2,5 tunnissa.

Imatran rautatieasema sijaitsee kaupungin “toisessa keskustassa” Mansikkalassa, josta on kolmen kilometrin matka Imatrankoskelle.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Söderskärin majakka

Tiesitkö tästä paikasta? Muumien majakkasaarta inspiroineelle Söderskärille pääsee helposti retkelle

Suomen parhaat kesäkohteet

Kotimaan klassikot ja salatut helmet – 38 ihanaa kesäkohdetta Suomessa

Tikkurila, Suomi

Lomailetko kotimaassa? Katso heinäkuun menovinkit ja parhaat tapahtumat

Viitostien parhaat taukopaikat

Valtatie 5:n parhaat taukopaikat – katso 22 kohteen lista ja suunnittele autoreissu

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja