Saariston rengastie – 8 kohdetta suositun matkailureitin varrella
Matkoja kohteeseen Suomi
Lukuisia kohteita suositun matkailureitin varrella
Saariston rengastien voi kulkea oman valinnan mukaan joko autoilemalla, pyöräilemällä, moottoripyöräilemällä, veneilemällä, melomalla tai vaikka liftaamalla. Olipa kulkutapa mikä tahansa, merellisen reitistön varrelta löytyy valloittavien luonnonmaisemien lisäksi runsaasti erilaisia matkailupalveluita ja mielenkiintoisia kulttuurinähtävyyksiä, joihin kannattaa tutustua ilman liiallista kiirettä.
Rengastie on mahdollista kulkea kokonaisuudessaan ainoastaan kesäaikaan, sillä Houtskarin ja Iniön välinen yhteysalus M/s Antonia palvelee matkailijoita kesäkuun alusta elokuun loppuun.
Mikäli aika ei riitä koko reitin kiertämiseen, noin sata kilometriä pitkä Pieni rengastie tarjoaa vaihtoehtoisen tavan tutustua saariston nähtävyyksiin. Rymättylän kautta oikaiseva reitti on mahdollista kiertää toukokuun puolivälistä elokuun loppuun saakka.
Tutustu reitin kiinnostavimpiin kohteisiin!
1. Naantalin vanhakaupunki
Saaristokierroksen päätteeksi kannattaa pistäytyä Naantalin vanhassakaupungissa, josta löytyy monipuolisia matkailupalveluita kaikkiin tarpeisiin. Kävelykierroksella Naantalin keskustassa voi tutustua keskiajalta peräisin olevan kaupungin värikkääseen historiaan.
Kauniit talot ja 1800-luvulla rakennetut huvilat pitävät sisällään kiehtovia tarinoita menneiden vuosisatojen varrelta. Rantabulevardeilla kävellessä voi pysähtyä ihastelemaan kaunista merenrantaa ja halutessaan voi pistäytyä myös jollakin kaupungin lukuisista uimarannoista.
Naantalissa ollessa voi tutustua myös lasten suosimaan Muumimaailmaan tai tasavallan presidentin kesäasuntoon Kultarantaan, jonka puutarhaan pääsee tutustumaan opastetuilla kävelykierroksilla.
2. Parainen: menneen ajan romantiikkaa ja autenttista saaristolaiselämää
Turusta päin matkaan lähdettäessä ensimmäinen tauko kannattaa pitää viimeistään 25 kilometrin päässä Paraisilla. Kaupungin keskustasta löytyy idyllinen Fredrika Runebergin kotitalo, jossa voi pistäytyä aistimassa menneen ajan tunnelmaa. Paraisilla ollessaan Fredrika tutustui myös tulevaan aviomieheensä, Johan Ludvig Runebergiin.
1600- ja 1700-luvuilla rakennetussa tuvassa on legendan mukaan toiminut luvaton kapakka jo vuonna 1694. Nykyisin toiminnassa oleva museokahvila on palvellut asiakkaita vuodesta 1977 lähtien. Kotimuseon yhteydessä sijaitsee myös pieni käsityöpuoti.
Fredrikanaukio 2, 21600 Parainen
3. Airiston satamakeskus – monipuolinen pysähdyspaikka lomailijalle
Stormälön saarella Paraisissa sijaitseva Airiston lomakeskus on erinomaisen sijaintinsa ansiosta ollut tunnettu pysähdyskohde veneilijöiden keskuudessa jo pitkään.
Jylhistä kallioistaan tunnettu alue on hyvä valinta vierailukohteeksi, sillä Airiston lomakeskuksessa on tarjolla herkullista saaristolaisruokaa, kahvilan antimia sekä lapsiystävällinen hiekkaranta auringonpalvojia varten. Alueella voi myös viettää lomapäivää lukuisten erilaisten aktiviteettien – muun muassa tenniksen, pyöräilyn, kalastustuksen ja melonnan parissa.
Airistontie 700, Parainen
4. Seili – kiehtovaa historiaa spitaalisten saarella
Nauvossa sijaitseva Seilin saari on historiansa puolesta yksi Suomen synkimmistä paikoista, jossa kannattaa ehdottomasti poiketa Turun saaristossa matkailtaessa.
Seilistä tuli sairaalasaari alun perin vuonna 1619, kun Ruotsin kuningas Kustaa II Aadolf päätti perustaa saarelle spitaalihospitaalin. Seiliin joutuminen ei todellakaan ollut leikin asia, sillä potilaan jouduttua saarelle poispääsyä ei enää ollut. Vuonna 1785 lopettaneen leprasairaalan jälkeen saarella toimi mielisairaala aina vuoteen 1962 saakka.
Nykyään Seili on suosittu vierailukohde, jonne on mahdollista kulkea yhteysaluksella Nauvosta, Rymättylästä sekä Paraisilta toukokuulta elokuun loppuun saakka.
5. Rumarin kalliot: maistuisiko kahvit tornissa?
Eksoottista kahvitteluelämystä etsivälle voi suositella Korppoon sääaseman yhteydessä toimivaa Rumarin tornikahvilaa. Ilmatieteen laitoksen sääasemana tunnettu rakennus toimii kesäisin näköalatornina, jonne on mahdollista kivuta ihailemaan saaristolaismaisemia 50 metrin korkeudesta.
Rumarin kalliolla, Korppoon saaren korkeimmalla kohdalla sijaitseva kahvila toimii myös lähtöpaikkana kilometrin pituiselle luontopolulle, jonka varrella on mahdollista tutustua Rumarin luontoon ja jääkaudenjälkeiseen historiaan.
Rumar, Korppoo
6. Saaristolaishenkeä lukuisilla lossi- ja lauttamatkoilla
Saariston rengastien lautta- ja lossimatkat tuovat oman mausteensa merellisen reitin kiertämiseen. Varsinaisella Saariston rengastiellä pääsee matkustamaan yhteensä neljällä lautalla, kolmella lossilla ja yhdellä yhteysaluksella.
Rengastien varrella liikennöivien lauttojen ja yhteysalusten pituudet vaihtelevat muutamasta minuutista lähes tuntiin. Reitin varrella kulkevat lautat ovat maksuttomia Houtskarin ja Iniön välillä kulkevaa m/s Antoniaa sekä Rymättylän ja Nauvon välillä kulkevaa m/s Österniä lukuun ottamatta.
7. Sympaattinen Sophia Wilhelminan kirkko, Iniö
Iniön maamerkkinä toimiva, vuonna 1801 käyttöön otettu Sophia Wilhelminan kirkko on saanut nimensä samoihin aikoihin syntyneen Ruotsin prinsessan mukaan.
Kirkossa vieraillessa kannattaa kiinnittää huomiota esimerkiksi kattoon ripustettuun votiivilaivaan, näyttävään kolmimastoparkkiin sekä 1600-luvulta peräisin olevaan messinkiseen kattokruunuun. Kirkon ja kyläkeskuksen lisäksi Iniössä riittää ihailtavaksi merenrantaa, sillä yli tuhannesta saaren alueella on rantaviivaa peräti 700 kilometriä.
8. Louhisaaren kartano – marsalkka Mannerheimin synnyinkoti
Askaisissa, Maskun kunnassa kohoaa komea kartanolinna idyllisen englantilaistyylisen puutarhan keskellä. 1650-luvulta peräisin oleva Louhisaaren linna kuului yli 300 vuoden ajan Fleming-suvulle ja sen jälkeen yli 100 vuotta Mannerheim-suvulle.
Kartanossa vieraillessa voi tutustua marsalkka Mannerheimin huoneeseen, joka on edelleen samassa asussaan kuin jo 1860-luvulla.
Palatsiarkkitehtuuria edustava Louhisaaren linna on suunniteltu erilaisiin käyttötarkoituksiin: pohjakerros on osoitettu alun perin palvelusväelle, toinen kerros isäntäväelle ja kolmas kerros puolestaan juhlatiloiksi.
Nykyään Museoviraston omistama uljas linna on avoinna matkailijoille toukokuun puolivälistä elokuun loppuun.
Louhisaarentie 244, Askainen
>> Varaa majapaikka Saariston rengastien varrelta Gofinland-palvelun kautta!
Teksti ja kuvat: Juha Kalaoja
Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää
Pyhen kylätori kesäperjantaisin! Aivan mahtava tunnelma ulkopaikkakuntalaisen silmin! Ryhdyin jo harkitsemaan muuttoa joen rantaan ihanan pikkukylätunnelman vuoksi 😊