Hyppää sisältöön

Suomen tunnetuin kansallismaisema hurmaa Itä-Suomessa – koe Kolin parhaat kohteet

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 14.06.2021
Kolin kansallispuisto on Suomen suosituimpia luontokohteita, ja tarjoaa henkeäsalpaavan maiseman vaarojen laelta Pieliselle.

Vaarojen ja järvimaiseman värittämä kansallispuisto

Pohjois-Karjalan maakunnassa sijaitseva Kolin kansallispuisto on tunnettu upeasta kansallismaisemastaan, joka ihastuttaa läpi vuoden.

Korkein kohta on 347 metriin kohoava Ukko-Koli, josta avautuu näkymä Pieliselle. Muita suosittuja vierailukohteita ovat muun muassa Akka-Koli ja Paha-Koli. Kaikki tunnetut huiput on saavutettavissa saman, 1,4 kilometrin mittaisen Huippujen kierroksen varrella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Muita hienoja maisemapaikkoja ovat Mäkrävaara, Painenenvaara, Pieni-Koli, Jauholanvaara ja Hirvivaara. Kolin kansallispuiston reitit on merkitty selvästi, ja reittivalikoima on kattava. Lyhyen Huippujen kierroksen lisäksi tarjolla on myös pitkiä yhdensuuntaisia vaelluksia ja rengasreittejä. Tutustu reitteihin!

Inka KhanjiKolin kansallispuisto
Vaaroilta avautuu näkymä, joka vetää useimmat kävijät sanattomiksi.

Kansallispuiston alueella on lukuisia tulipaikkoja, kotia, telttailupaikkoja ja laavuja, joten palvelut ovat retkeilijän näkökulmasta erinomaiset. Korkeuserot ovat välillä huimat, ja kävijöiden kannattaakin varautua vaihteleviin nousuihin. Osalla reiteistä on portaat, jotkut nousut ovat kalliota pitkin.

Koli on helppo vierailukohde, ja se sopii paitsi koko perheelle retkeilijöiden kunnosta riippumatta myös esteettömyyttä edellyttäville matkailijoille. Ukko-Kolin näköalapaikalle pääsee leveää polkua pitkin, minkä lisäksi alueella on myös esteettömiä tulentekopaikkoja.

Luontokeskus Ukko ja Kolin oma hotelli

Useimmat kävijät lähtevät Kolin-kierrokselle aivan huippujen vieressä sijaitsevan luontokeskus Ukon kautta. Luontokeskus on avoinna vuoden ympäri, ja sieltä saa lisätietoa niin kansallispuistomaisemasta kuin alueen luonnostakin. Luontokeskus tarjoilee myös vinkkejä retkeilyyn ja reitteihin.

Luontokeskus sijaitsee muutaman sadan metrin päässä Ukko-Kolin näköalatasanteesta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Inka KhanjiKolin kansallispuisto
Jos kaipaat reittivinkkejä tai muuta tietoa Kolista, auttaa luontokeskus Ukon henkilökunta mieluusti.

Kolin luontoon ihastuneille mutta mukavuutta arvostaville matkailijoille on tarjolla myös mahdollisuus majoittua hotellissa aivan kansallismaiseman sydämessä. Aivan luontokeskus Ukon vieressä sijaitseva Break Sokos Hotel Koli tarjoaa mahdollisuuden yöpyä huoneissa, joista käsin avautuu maisema Pieliselle.

Hotelli sijaitsee huippujen tuntumassa, ja kulku Kolin kansallispuiston alaparkkipaikalta onnistuu joko portaita pitkin tai funikulaarilla.

Kolin patikointireitit täyttyvät kävijöistä sulan kelin aikaan, mutta maisemiin pääsee myös talvisin lumikenkien avulla. Esimerkiksi Huippujen reitistä on merkitty karttoihin myös lumikenkäilyversio. Ukko-Kolilla sijaitsee myös talvisin toimiva kuuden rinteen laskettelukeskus.

Katso kuvat Huippujen reitin parhaista maisemista!

Inka KhanjiKolin kansallispuisto
Pieliselle avautuva maisema saa ihastumaan Koliin. Näkymän äärelle pääsee, kun on valmis kiipeämään lyhyen nousun.
Inka KhanjiKolin kansallispuisto
Kansallismaisema on parhaimmillaan aurinkoisella säällä, mutta Koli on suosittu vierailukohde läpi vuoden.
Inka KhanjiKolin kansallispuisto
Vaaramaisemien äärelle pääsee Huippujen kierroksella, mutta jos kansallispuiston maisemaan haluaa uppoutua syvemmin, on tarjolla kilometritolkulla vaihtoehtoisia reittejä.

>> Lue myös: Suomen kansallispuistot – esittelyssä viisi suosituinta

Teksti ja kuvat: Inka Khanji

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Linnanmäen Swingi

Linnanmäen kausi käynnistyi – tältä näyttää 40 metrin korkeuteen heilahtava uutuuslaite Swingi

Mikä Levin hotelli sopii sinulle? 8 vinkkiä erilaisille matkailijoille

Ravintola Blanko

Turun parhaat ravintolat – 27 paikkaa, joita kannattaa kokeilla

Magical Pond -iglut Rukalla

Tältä näyttävät Rukan tyylikkäät lasi-iglut – sängystä näet revontulet ja valoisat kesäyöt

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja