Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Joko tunnet nämä Tampereen nähtävyydet? 10 vinkkiä kesälomailijalle

Shutterstock artikkelin kuva
Suomen matkailu
Tampereella riittää nähtävää kaikenikäisille kävijöille. Rantapallo listasi Tampereen kymmenen parasta käyntikohdetta. Poimi tästä ideat omalle kesämatkallesi!
Teksti: Anu Vaheristo
Päivitetty: 18.05.2020
facebook   whatsapp

1. Särkänniemi

Särkänniemi aloitti toimintansa yli 40 vuotta sitten. Nykyään se on Tampereen tunnetuin nähtävyys ja yksi Suomen monipuolisimmista huvittelukeskuksista.

Särkänniemen elämyspuiston akvaariossa pääsee tutustumaan värikkäisiin kaloihin ja planetaariossa universumin ihmeisiin. Koiramäen alueella on putiikkeja ja kahviloita sekä lasten eläintarha. Kulttuurinnälkää voi tyydyttää Sara Hildénin taidemuseossa.

Huvilaitealueella viihtyvät niin isot kuin pienetkin. Alueella on yli 30 huvilaitetta, joista suosituimpia ovat Tornado-vuoristorata sekä Trombi. Kuumana kesäpäivänä huvittelijoita viilentävät Tukkijoki ja Koskiseikkailu. Hurjimmat uskaltavat kyytiin High Voltageen, joka pyörittää matkustajiaan pyörremyrskyn lailla kolmeen suuntaan. Perheen pienimmät viihtyvät parhaiten Angry Birds Landissa.

Särkänniemessä sijaitsee myös Tampereen maamerkki Näsinneulan näkötorni, josta voi kirkkaalla säällä nähdä jopa 20 kilometrin päähän. Näsinneulassa on myös laadukas ravintola, jossa voi nauttia herkkuja ympäri vuoden.

2. Pyynikin alue

Luonnonkaunis Pyynikinharju on maailman korkein soraharju. Se kohoaa yli 150 metrin korkeuteen merenpinnasta.

Tunnetuin kohde harjulla on Pyynikin näkötorni. Ylhäältä tornista on hienot näkymät Tampereen yli. Myös Näkötornin kahvilan kuuluisat munkit houkuttelevat herkkusuita ympäri vuoden. Käy testaamassa pystytkö syömään munkkisi kokonaan nuolematta huulia kertaakaan!

Kesäkaudella huimapäisimmät voivat myös laskeutua tornista alas köyden varassa. Lisätietoja köysilaskeutumisesta löydät Pro kiipeilyn verkkosivuilta.

3. Pyynikin kesäteatteri

Pyynikin harjun kupeessa sijaitsee myös Pyynikin kesäteatteri, jossa näyttelijät ovat viihdyttäneet kansaa jo yli 50 vuotta.

Teatterin katettuun ja pyörivään katsomoon mahtuu yli 800 katsojaa, joten esityksistä voi nauttia säällä kuin säällä. Näytökset ovat vuodesta toiseen erittäin suosittuja, joten liput kannattaa varata ennakkoon.

Pyynikin kesäteatteri on suljettu kesällä 2020.

4. Finlaysonin alue

Tammerkosken rannalla sijaitseva Finlaysonin tehdasalue kätkee sisälleen Suomen ensimmäisen teollisuuskaupungin syntyhistorian. Edistyksellisen tehtaan tiloissa on muun muassa syttynyt Suomen ensimmäinen hehkulamppu vuonna 1882.

Alueella on tänä päivänä paljon erilaista toimintaa. Siellä on muun muassa elokuvateatteri ja runsaasti ravintoloita. Tutustumisen arvoinen on esimerkiksi Panimoravintola Plevna, jossa maistuvan illallisen ohessa voi maistella oman panimon oluita.

Tehdashistoriaan voi tutustua opastetuilla kävelykierroksilla sekä vierailemalla Työväen museo Werstaassa. Tutustu samalla myös Höyrykonemuseoon.

Alueella on myös Suomen Vakoilumuseo, jossa voi perehtyä esimerkiksi salakuuntelun ja -kirjoituksen saloihin. Ryhmille on tilauksesta saatavilla muun muassa agenttikoulu ja valheenpaljastustesti.

5. Tallipiha

Finlaysonin alueen läheisyydessä sijaitsee viehättävä Tallipiha. Finlaysonin tehtaanpatruuna Wilhelm von Nottbeck rakennutti alueen 1800-luvulla hevosilleen ja hevosenhoitajille.

Nykyään alue on ympärivuotinen kohde, jonka pienissä putiikeissa myydään käsitöitä, sisustustuotteita sekä herkkuja. Alueella on myös kahvila, jossa voi nauttia vastapaistettuja leivonnaisia sekä lounasta.

Tallipihan alueella järjestetään ympäri vuoden erilaisia tapahtumia. Lapset viihtyvät poniajeluilla sekä vanhanajan karusellissa, mutta koettavaa on myös isommille. Kesän ohjelmassa ovat esimerkiksi kreikkalaiset kyläjuhlat. Lisätietoa tapahtumista löydät Tallipihan verkkosivuilta.

6. Amurin työläismuseokortteli

Amurin työläismuseokortteli on nimensä mukaisesti yhden korttelin kokoinen alue, joka kertoo Tampereen työläishistoriasta yhdeksän vuosikymmenen aikana.

Alueella on pystyssä viisi alkuperäistä asuinrakennusta ja neljä piharakennusta. Korttelin alueelta löytyy myös suutarinverstas, leipomo, osuuskauppa sekä paperi- ja lyhyttavarakauppa. Tutustumalla alueen historiaan ja entisten asukkaiden elämään pääset mielenkiintoiselle matkalle menneisyyteen. Kierroksen jälkeen kannattaa vierailla Kahvila Amurin Helmessä ja nauttia paikan oman leipomon tuotteita.

Amurin työläismuseokortteli on avoinna kesällä ja silloin sillä järjestetään myös tapahtumia. Kahvila Amurin Helmi on avoinna ympäri vuoden. Katso tarkemmat tiedot Tampereen kaupungin verkkosivuilta.

7. Vilkkaat torit

Tampereen vierailuun kuuluu ehdottomasti käynti torilla. Tammelantorilla ja Laukontorilla on pitkät perinteet, ja ne ovat edelleen tärkeä osa tamperelaista kaupunkikulttuuria.

Kesäisin torit täyttyvät jo aikaisin aamulla kahvia ja tuoreita sämpylöitä nauttivista kulkijoista. Torilla paitsi tavataan tuttuja, käydään ostamassa kukkia, mansikoita ja tuoreita kasviksia sekä käsitöitä.

Torilla vieraillessa kuuluu myös ehdottomasti nauttia Tampereen kansallisherkkua eli mustaamakkaraa. Perinteisesti mustamakkara syödään seisten puolukkahillon ja kylmän maidon kera.

8. Näsijärven ja Pyhäjärven risteilyt

Tampereen kaupunki sijaitsee kahden suuren järven välissä. Sekä Näsijärven että Pyhäjärven puolella järjestetään erilaisia risteilyjä, joilla pääsee ihailemaan Tamperetta kauneimmillaan.

Näsijärvellä kannattaa astua Mustanlahden satamasta satavuotiaan höyrylaiva Tarjanteen kyytiin. Tarjanne ajaa kesäisin reittiliikennettä Tampereelta Ruoveden kautta Virroille. Laivalla voi nauttia kauniiden maisemien lisäksi maistuvaa ruokaa. Lisätietoja täältä.

Pyhäjärven laivaliikenne lähtee Laukontorin satamasta. Laivalla voi matkata Valkeakoskelle ja aina Hämeenlinnaan saakka tai nauttia vain iltaristeilystä Pyhäjärven laineilla. Valittavana on reittimatkojen lisäksi lounas-, iltapäivä- ja illallisristeilyjä. Lisätietoja Hopealinjojen verkkosivuilta.

9. Solo Sokos Hotel Torni Tampere

Tampereelle syksyllä 2014 avattu Solo Sokos Hotel Torni on Suomen korkein hotelli. Rakennus on 88 metrin korkuinen ja siinä on 25 kerrosta. Rakennus itsessään on nähtävyys, sillä siinä yhdistyvät moderni torni ja 140 vuotta vanhat veturitallit – tänne kannattaa kivuta katselemaan maisemia.

Hotellin ylimmässä kerroksessa asiakkaita palvelee Moro Sky Bar, josta on upeat näkymät kaupungin yli. Moro Sky Bar on paitsi kunnianosoitus tamperelaiselle urheilulle, myös laadukas drinkkibaari. Yläkerran baariin on kaikilla vapaa pääsy ja sieltä kannattaakin käydä ihailemassa Tampereen maisemia.

10. Tampereen tapahtumat

Tampere on lukuisten tapahtumien kaupunki. Tapahtumia on ympäri vuoden, mutta erityisesti kesäisin Tampereella nautitaan kaupunkifestivaalien sykkeestä.

Klassikkotapahtumiin ja monen kesänviettäjän kohokohtiin kuuluvat ainakin Tammerkosken sillalla -tapahtuma, Suomen suurin kaupunkifestivaali Tammerfest ja jo yli 30 vuotta järjestetyt Kukkaisviikot. Tällöin kaupunki täyttyy lukuisista musiikkitapahtumista, joita järjestetään niin ulkoilmassa kuin ravintoloissakin.

Loppukesästä Tampereella uppoudutaan teatterin ihmeelliseen maailmaan Teatterikesän merkeissä. Vuosi vuodelta suosiotaan on kasvattanut myös elokuussa järjestettävä Blockfest, joka kokoaa yhteen niin kotimaiset kuin kansainvälisetkin hiphop-tähdet.

Lisätietoa Tampereesta ja Tampereen tapahtumista Visit Tampereen Matkailuneuvonnasta.

Teksti: Anu Vaheristo
Kuvat: Shutterstock ja Instagram

Lue kommentit (2) Jätä kommentti

  1. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.