Hyppää sisältöön

Kesälomalla Loviisaan – puutalokaupungin 13 parasta nähtävyyttä

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 07.07.2023
Loviisa kuuluu Suomen ihanimpiin pikkukaupunkeihin. Kesällä 2023 siellä vietetään myös asuntomessuja – lue, mitä muuta Loviisassa kannattaa tehdä.

1. Loviisan vanhat talot

Kaakkois-Suomessa sijaitseva Loviisa on oppikirjaesimerkki sievästä suomalaisesta pikkukaupungista. Jos Porvoo ja Rauma on jo nähty, suuntaa seuraavaksi Loviisaan!

Viimeistään pandemiavuosien kotimaanmatkailubuumi herätti kiinnostuksen Loviisaa kohtaan: esimerkiksi Helsingistä ajaa sinne vain tunnissa. Vuonna 2023 Loviisaan vetävät erityisesti asuntomessut.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sekä kaupungin keskustassa että lyhyen ajomatkan päässä Loviisasta löytyy kiinnostavia nähtävyyksiä, joten messukävijöiden kannattaa varata reissuun reilusti aikaa.

Cursor Oy / Julia KiveläLoviisan puutalot
Loviisassa on helppo liikkua jalkaisin.

Nopealla visiitillä kaupungista saa parhaiten yleiskuvan pysäköimällä auton ja jalkautumalla kaduille. Käy kävelyllä Loviisan puutalokortteleissa ja ihaile vanhoja rakennuksia.

Yksi keskustan hienoimmista rakennuksista on hattaranvärinen Raatihuone, joka seisoo Loviisan torin reunalla. Vuonna 1862 valmistunut rakennus edustaa uusrenessanssin tyylisuuntaa.

Monilla loviisalaisilla rakennuksilla on hauska tarina. Esimerkiksi viinatorniksi kutsutun puutalon nimi on peräisin 1800-luvun lopulta, jolloin siellä toimi viinatehdas.

2. Kuninkaanlampi ja Olgan puutarha

Loviisaan kannattaa suunnata erityisesti silloin, kun kaupungissa vietetään Avoimet puutarhat -tapahtumaa kesäkuussa ja heinäkuussa. Vuonna 2023 tapahtuma järjestetään vielä 9. heinäkuuta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Loviisan Wanhat Talot -tapahtumassa puolestaan pääsee tutustumaan paikallisten talojen sisätiloihin. Tänä vuonna tapahtumaa vietetään 26.–27.8.

Yksi ihanimmista pihapiireistä löytyy Kuninkaanlammen talosta, jota reunustaa rehevä puutarha ja Loviisan maalinnoitukseen liittyvistä kaivaustöistä 1700-luvulla syntynyt lampi.

Maria HietalaLoviisan Kuninkaanlampi
Kuninkaanlammen upeaan taloon pääsee tapahtumien aikaan tutustumaan myös sisältä.

Olgan puutarhanakin tunnettu pihapiiri on avoinna kävijöille joka päivä heinäkuun ajan ja muina aikoina sopimuksen mukaan. Kauniina päivänä täältä löytyy todellinen kesäidylli.

Puutarhan yhteydessä toimii pieni kahvila ja lahjatavaramyymälä. Loviisan tapahtumien aikaan kannattaa hyödyntää mahdollisuutta vierailla Kuninkaanlammen puutalon sisällä, sillä se on täynnä upeita yksityiskohtia.

3. Loviisan kirkko

Loviisan kirkko sijaitsee vain kivenheiton päässä torista, eikä sitä voi olla huomaamatta keskustassa liikkuessa.

Komea punatiilikirkko valmistui vuonna 1865 korvatakseen kaupungin palossa tuhoutuneen puukirkon. Osa irtaimistosta saatiin pelastettua ja siirrettiin myöhemmin uuteen kirkkoon.

ShutterstockLoviisan nähtävyydet
Loviisan kirkolle voi kävellä suoraa tietä torilta.

Historiasta kiinnostuneet matkailijat voivat nähdä kirkossa muun muassa Raamatun, joka on ensimmäisestä suomenkielisestä painoksesta vuodelta 1642.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikuttavan kokoiseen kirkkoon mahtuu 800 ihmistä. Kesällä kirkko on auki kävijöille tiistaista sunnuntaihin.

4. Loviisan kaupungin museo

Jos vanhojen rakennusten keskellä liikkuminen sai uteliaisuutesi heräämään, voi Loviisan historiaan tutustua kaupungin museossa. Museo toimii keltaisessa Komendantintalossa, joka on rakennettu vuonna 1755.

Museon pysyvään näyttelyyn kuuluu tinanvalajan verstas, kesällä parhaimmillaan oleva komendantin puutarha sekä valikoima kaupungin historiasta kertovia esineitä. Museossa on muun muassa kokoelma kustavilaisia huonekaluja.

Cursor Oy / Krista YlinenLoviisan museot
Loviisan kaupungin museo on perustettu vuonna 1904.

Maaliskuuhun 2024 saakka museossa on esillä näyttely nimeltä Suola, sokeri ja sitruuna. Se selvittää kävijälle ruoanlaittoa 1700- ja 1800-luvuilla ja näyttää, mitä siihen aikaan syötiin.

Museo on avoinna ympäri vuoden, mutta aukioloajat kannattaa tarkastaa ennen vierailua. Kesällä 2023 museo on poikkeuksellisesti avoinna päivittäin.

5. Kukkukiven näkötorni

Yksi Loviisan symboleista on Myllyharjun ulkoilualueella nököttävä Kukkukiven näkötorni. Punainen, jugendtyylinen rautatorni poikkeaa ulkonältään tyypillisistä suomalaiseen luontoon rakennetuista näkötorneista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myllyharju sijaitsee vain vajaan parin kilometrin päässä Loviisan ydinkeskustasta, joten sinne voi vaikka kävellä. Ulkoilualueella on pieni parkkialue autoilijoita varten. 

Maria HietalaNäkötorni Loviisassa
Kukkukiven näkötornissa voi vierailla ympäri vuoden.

Parkkipaikalta reitti näkötornille taittuu parissa minuutissa. Tänne voi siis hyvin lähteä vaikka retkelle lasten kanssa, sinne perheen pienimmätkin kävelevät omin jaloin perille. 

Huipulta avautuu maisema merelle saakka. Yli satavuotiaan näkötornin rappuset ovat melko jyrkät, mutta eivät vaadi kovaa kuntoa. Lapsetkin jaksavat hyvin kivuta huipulle.

Myllyharjun kävelyreitti on noin 1,7 kilometrin mittainen ja tarjoaa hyvän yleiskatsauksen Loviisaan. Reitti kulkee Loviisan kirkon ja Plagenin uimarannan välillä.

6. Tuhannen tuskan kahvila

Loviisan puutalojen keskellä toimiva Tuhannen tuskan kahvila on niin soma, että se käy itsessään nähtävyydestä. Tänne kannattaa poiketa kahville lyhyelläkin Loviisan-pysähdyksellä.

Nimi ei anna mitään viitteitä siitä, millainen paikka on kyseessä: vanhassa puutalossa ja sen sisäpihalla toimiva hurmaava kahvila on kaukana tuskaisesta. Vanhanaikaista miljöötä koristavat tyyliin sopivat huonekalut ja astiat.

Cursor Oy / Julia KiveläLoviisan kahvilat
Myös astiat mukailevat Tuhannen tuskan kahvilan tunnelmaa.

Kahvilassa kaikki tarjottavat leivotaan itse. Paikan erikoisuus on sunkki eli suolainen munkki, jossa on hillon sijaan ruokaisat täytteet.

Puutarhapöytiin on helppo tulla kahvittelemaan myös koiran kanssa. Vain kesäkaudella toimiva kahvila on suljettu maanantaisin.

7. Laivasilta

Loviisan vierasvenesatamasta on kehittynyt kuhiseva vapaa-ajan viettopaikka, joka tunnetaan nimellä Laivasilta. Alueella on ravintoloita, kahviloita ja putiikkeja sekä mahdollisuus lähteä veneretkelle tai vuokrata SUP-lauta.

Sataman väriläiskinä toimivat punaiset suola-aitat, joista tosin vain yksi on alkuperäinen. Muut on rakennettu vanhaa tyyliä jäljitellen. Aikoinaan aittoja käytettiin suolan ja muiden tuontimausteiden varastoimiseen.

Shutterstock / Karasev ViktorLoviisan Laivasilta
Laivasilta on mukava pysähdyspaikka lounaalle tai jäätelölle.

Laivasillan alueella toimii myös Loviisan merenkulkumuseo, joka on kesäkuukausina avoinna päivittäin. Museoon pääsee joko museokortilla tai noin kuuden euron pääsymaksulla. Alle 12-vuotiaille vierailu on ilmainen.

Satamasta lähtee risteilyjä muun muassa Svartholman merilinnoitukselle. Vastarannalla näkyy Kuningattarenrannan asuntomessualue, jossa voi vierailla tapahtuman aikana 7.7.–6.8.2023.

8. Loviisan maalinnoitus

Vuonna 1748 Loviisaan – silloiseen Degerbyn kaupunkiin – alettiin rakentaa maalinnoitusta, jonka tarkoituksena oli ympäröidä koko kaupunki. Helsingin Suomenlinnan suunnitellut Augustin Ehrensvärd oli johtamassa rakennustöitä.

Hanke jäi pahasti kesken, eikä Loviisan ympärille ikinä syntynyt suojamuureja. Suunnitelmasta muistuttavat kuitenkin Loviisan maalinnoitus ja Rosen- ja Ungern-nimiset bastionit, jotka ehdittiin saada valmiiksi.

Raunioilla voi vierailla ympäri vuoden ilman pääsymaksua.

9. Svartholman merilinnoitus

Suomenlinnan sisarlinnoitus Svartholma sijaitsee omalla pienellä saarellaan Loviisan edustalla. 1700-luvulla rakennettuun linnoitukseen voi tutustua omatoimisesti ja käydä Museoviraston tuottamassa näyttelyssä.

Linnoitus rakennettiin Suomen ollessa Ruotsin vallan alla. Vuonna 1808 Svartholma antautui venäläisille. Linnakesaari kärsi vakavia tuhoja myös Krimin sodan aikana. Kunnostustyöt aloitettiin 1960-luvulla.

Venematka Laivasillalta Svartholman merilinnoitukselle kestää noin puoli tuntia. Saarella toimii kesäravintola, jossa voi käydä lounaalla.

Cursor Oy / Harri TarvainenLoviisan linnoitukset
Päiväristeilyillä Svartholman linnakesaarelle vietetään noin kolme tuntia.

Liput veneretkelle kannattaa varata verkosta hyvissä ajoin etukäteen, sillä kesällä merilinnoitus on suosittu vierailukohde. Aikuiselta liput maksavat noin 22 euroa sisältäen edestakaisen kyydin.

Svartholman merilinnoituksella voi vierailla myös omalla veneellä. Saaressa on vierasvenesatama.

10. Bongan linna

Loviisan kirkon kupeesta löytyvä mystinen Bongan linna herättää matkailijan uteliaisuuden. Alun perin yksityisasunnoksi rakennettu kivilinna on nykyään taiteilija Riitta Nelimarkan ja hänen puolisonsa Jaakko Seeckin omistuksessa.

Rakennuksessa toimii galleria, jossa on esillä yli 200 Nelimarkan työtä maalauksista lasiteoksiin ja taidegrafiikkaan. Osa teoksista on myös myynnissä.

Bongan linnan galleria on avoinna kävijöille tilauksesta ympäri vuoden. Helpointa siellä on vierailla heinä- ja elokuussa, jolloin ovet ovat auki torstaisin ja lauantaisin.

Liput galleriaan maksavat noin kahdeksan euroa. Aukioloajat ovat rajoitetut, joten ne kannattaa tarkastaa hyvissä ajoin ennen vierailua.

11. Strömforsin ruukki

Strömforsin ruukki sijaitsee Ruotsinpyhtään entisessä kunnassa, joka on nykyisin osa Loviisaa. Sinne hurauttaa autolla Loviisasta parissakymmenessä minuutissa.

Ruukkikylä perustettiin jo vuonna 1695. Alueen ilmaisissa museoissa kävijät pääsevät tutustumaan esimerkiksi rautaruukin toimintaan ja näkemään omin silmin, millaisia laitteita menneillä vuosisadoilla keksittiin ja käytettiin.

Rautaruukin lisäksi Strömforsissa toimi muun muassa saha, mylly, panimo, tiilitehdas ja krouvi. Tänäkin päivänä alueella on paljon yrittäjiä ja käsityöläisiä.

Huomionarvoista Strömforsin ruukissa on se, että kylän todellinen kehittäjä ja ruukin johtaja oli nuori leski Virginia af Forselles aikana, jolloin naisia ei oltu vielä totuttu näkemään johtohahmoina työelämässä.

Visit Finland / Julia KiveläRuotsinpyhtään ruukkialue
Strömforsin ruukkialue on kuvauksellinen paikka kesällä.

Strömforsin ruukissa on helppo liikkua omatoimisesti, mutta siellä järjestetään myös opastettuja kierroksia. Ne sopivat erityisesti alueen historiasta kiinnostuneille matkailijoille.

Loviisassa kannattaa viipyä pidempäänkin kuin päiväretken verran, sillä jo ruukkialueella saa helposti kulumaan päivän. Tutustu museoihin, syö lounasta Ravintola Myllyssä, poikkea Ruotsinpyhtään kirkossa, tee ostoksia putiikeissa, vuokraa SUP-lauta tai käy kesäteatterissa.

Ruukkialueella on mahdollista myös yöpyä. Majoitusta tarjoaa esimerkiksi tunnelmallisessa, vuonna 1892 valmistuneessa rakennuksessa toimiva Bed & Bistro.

12. Ruotsinpyhtään kirkko

Strömforsin ruukkialueen yhteydessä sijaitseva Ruotsinpyhtään kirkko on uusgoottinen, vuonna 1771 valmistunut puurakennus.

Kahdeksankulmainen kirkko on esimerkki keskeisrakennuksesta, jonka tilat on suunniteltu keskustan ympärille.

Kirkon tärkein aarre on taiteilija Helene Schjerfbeckin maalaama alttaritaulu, joka on ainoa laatuaan. Ylösnousemus-niminen teos on peräisin vuodelta 1898.

Cursor Oy / Krista YlinenKirkko Strömforsin ruukkialueella
Kirkko on sisältä vaaleasävyinen ja avara.

Matkailijat vierailevat kirkossa usein juuri Schjerfbeckin maalauksen perässä, mutta jos taiteilijalta itseltä kysyttäisiin, ei työ pääsisi hänen suosikkiensa joukkoon. Schjerfbeckin kerrotaan jopa hävenneen maalausta, jonka viimeistelyssä hän tarvitsi ulkopuolista apua terveytensä heikentymisen takia.

Kirkko on kesällä avoinna tiistaista sunnuntaihin. Paikalla on myös opas, joka voi kertoa rakennuksesta lisää.

13. Malmgårdin kartano

Jos olet katsonut yläluokkaisiin kartanoihin sijoittuvia tv-sarjoja tai elokuvia, Malmgårdin kartanossa voit tuntea astuneesi keskelle niiden miljöötä. Voiko tällainen paikka löytyä Suomesta ja olla yhden perheen omistuksessa?

Juhlasali, biljardihuone, kirjasto – kartano on täynnä upeita tiloja, jollaisia ei tavallisista kodeista löydy. 1800-luvulla rakennettu päärakennus on saanut vaikutteita hollantilaisesta uusrenessanssityylistä. Pinta-alaa kartanossa on jopa pari tuhatta neliötä.

Tällä hetkellä Creutzin perheen 13. omistajasukupolvi pitää huolta kartanosta ja sen yhteydessä toimivasta luomuviljelystä. Kartano sijaitsee entisen Pernajan kunnan alueella, joka on liitetty osaksi Loviisaa. Autolla matkaa Loviisasta on noin 20 minuuttia.

ShutterstockSuomen kartanot
Upea Malmgårdin kartano on Creutzin suvun omistuksessa. Kartanossa asutaan ympäri vuoden.

Kartanossa järjestetään opastettuja kierroksia keväästä pitkälle syksyyn. Alue onkin kauneimmillaan joko kesän vihreydessä tai ruskan värittäessä kartanoa ympäröivät puut.

Kartanossa vierailun jälkeen kannattaa tutustua myös Malmgårdin panimoon ja sen yhteydessä toimivaan myymälään. Puodista voi ostaa kotiinviemisiksi muun muassa erilaisia oluita, jauhoja ja pastoja.

Liput linnakierrokselle kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen. Liput maksavat aikuisilta noin 15 euroa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mikä Levin hotelli sopii sinulle? 8 vinkkiä erilaisille matkailijoille

Ravintola Blanko

Turun parhaat ravintolat – 27 paikkaa, joita kannattaa kokeilla

Magical Pond -iglut Rukalla

Tältä näyttävät Rukan tyylikkäät lasi-iglut – sängystä näet revontulet ja valoisat kesäyöt

Porvoon hotellit

Hotellivinkit Porvooseen – 6 paikkaa, joiden joukosta löydät itsellesi sopivan majoituksen

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja