Maailman 10 parasta ruokaa listattiin – kuinka monta näistä olet jo ehtinyt maistaa?
1. Pintxot, San Sebastian
San Sebastian on kohde, joka kaikkien Espanjan-matkailijoiden pitäisi kokea ainakin kerran – eikä vähiten ruokakulttuurin takia. Kaupunki on täynnä pintxos-baareja, joissa nautitaan pienen leipäpalan päälle koottuja herkkupaloja samaan tapaan kuin perinteisiä tapaksia.
2. Curry laksa, Kuala Lumpur
Jos olet joskus lomaillut Malesiassa, olet todennäköisesti kokeillut curry laksaa. Kermaista nuudelikeittoa löytyy erityisesti Kuala Lumpurin ruokakojuista. Joukkoon lisätään esimerkiksi katkarapuja, kanaa, tofua, tuoretta chiliä, minttua ja limeä.
3. Sushi, Tokio
Sushia rakastetaan ympäri maailmaa, mutta todellinen sushifani suuntaa syömään lempiherkkuaan Tokioon. Arvostetuimmat ravintolat on buukattu täyteen pitkäksi aikaa eteenpäin, mutta hyvää sushia saa monista paikoista. Huippukokkien ravintoloissa sushi tarjoillaan usein omakase-tyyliin, mikä tarkoittaa päätöksen jättämistä toiselle henkilölle. Kokki valmistaa asiakkaalle itse valitsemansa annoksen.
4. Barbecue-lihat, Teksas
Teksasin osavaltiossa Yhdysvalloissa erilaiset barbecue-lihat ovat lähes kansallisruoan asemassa. Nyhtöpossu, ribsit, makkarat ja brisket eli naudan rintapala ovat suosittuja herkkuja. Arvostetuimpiin bbq-ravintoloihin muodostuu pitkät jonot – esimerkiksi Austinissa sijaitsevassa Franklin Barbecuessa voi joutua Lonely Planetin mukaan jonottamaan tuntikaupalla.
5. Papaijasalaatti, Thaimaa
Thaimaalainen papaijasalaatti on suomalaisille tuttu annos talven kaukolomilta. Papaijasta, porkkanasta, pavuista ja pähkinöistä tehtyyn salaattiin voi lisätä myös esimerkiksi katkarapuja. Mausteinen annos on samaan aikaan hapan, suolainen, makea ja tulinen. Salaattia rakastetaan erityisesti Bangkokissa.
Lue myös: Thaimaalainen klassikkosalaatti on helppo tehdä kotona
6. Smørrebrød, Tanska
Suomea lähin top 10 -herkku tulee Lonely Planetin mukaan Tanskasta. Smørrebrødit eli avoimet, kukkuroilleen päällystetyt voileivät ovat näyttävän näköisiä ja tietysti myös herkullisen makuisia. Perinteisiä täytteitä ovat esimerkiksi paahtopaisti suolakurkuilla ja sipulilla sekä katkaravut kananmunalla ja tillillä.
Lue myös: Herkuttelijan Tanska – maista ainakin nämä 5 annosta matkallasi
7. Ravut, Uusi-Seelanti
Uudessa-Seelannissa kannattaa kokeilla mereneläviä. Eteläsaarella sijaitseva pikkukaupunki Kaikoura on jopa saanut nimensä rapujen mukaan, ja nimikkoherkkua on tarjolla kaikkialla. Ravuista käytetään Uudessa-Seelannissa myös nimeä kivihummeri eli australianlangusti.
8. Bibimbap, Etelä-Korea
Korealainen bibimbap on alkanut levitä Suomeen vasta viime vuosina. Kyseessä on kulhoruoka, jossa riisin päälle kootaan kaikkea lihasta vihanneksiin, maustetahnoihin ja kananmunaan. Annos voidaan tarjoilla joko kylmässä tai tulikuumassa kulhossa.
9. Pizza, Napoli
Pizzalla on tietysti oikeutettu sija listalla, eikä missään tehdä parempaa pizzaa kuin Napolissa. Klassinen Margarita ei kaipaa mitään muita täytteitä kuin tomaatin, basilikan ja mozzarellan. Hyvä paikka kokeilla napolilaista pizzaa on yksi kaupungin vanhimmista pizzerioista Di Matteo.
10. Dim sum, Hongkong
Usein lihalla tai katkaravuilla täytetyt pienet nyytit eli dim sumit ovat Hongkongin klassikkoannos. Nimi tarkoittaa kirjaimellisesti kevyttä välipalaa, jota voi nauttia kaupungissa kaikkialla edullisista ruokakojuista fiineihin ravintoloihin.
Lähde: Lonely Planet
Kuvat: Shutterstock ja Instagram
Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää