Hyppää sisältöön

Herkkuja Ligurian oliivilehdoista

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 04.12.2009
Liguria tunnetaan ennen kaikkea jokakeväisestä kukkaloistostaan ja Rivieran upeista aurinkorannoista. Liguria on herkullinen kohde myös ruokamatkailijalle.

Oliiveja ja viiniköynnöksiä

Sijainti Alppien ja Välimeren välissä tekee Ligurian ilmastosta talvisinkin leudon. Ympäristö on ihanteellinen yhtä lailla keväiselle tuhansien kukkaviljelmien väriloistolle, kesän lomalaisille kuin syksymmällä oliivien ja viiniköynnösten pitkälle kasvukaudelle.

Ligurian rannikon läntisintä osaa kutsutaan Riviera dei Fioriksi, kukkien rannikoksi, joka hehkuvine puutarhoineen on yksi Euroopan merkittävimmistä koristekukkien tuotantoalueista. Vain kivenheiton päässä rannikolta maa alkaa kumpuilla ja kohoilla vähitellen vuoriksi saakka. Täällä rinteiden pengerretyt terassit ovat vuosisatojen ja -tuhansien ajan tuottaneet oliiveja ja viinirypäleitä. Varsinkin oliiviöljyn valmistus on pitkään ollut myös elinkeinona alueelle merkittävä tulonlähde.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kiireetöntä seurustelua

Ruokailuhetket ovat italialaisessa kulttuurissa erittäin tärkeitä. Aivan tavalliseen arki-iltaan saattaa kuulua monen ruokalajin illallinen kotona tai ravintolassa perheen ja ystävien seurassa iltaa istuen. Pöydässä viivytään kaikessa rauhassa, kaikenlainen seurustelu ja kuulumisten vaihtaminen hoidetaan viinin ja hyvän ruoan äärellä. Ruoka-aika on aikaisintaan puoli kahdeksalta illalla ja usein vasta sitäkin myöhemmin.

Ligurialainen keittiö pohjautuu oliiviöljyyn, yrtteihin, runsaaseen valkosipulin käyttöön ja vihreisiin kasviksiin. Vaikka rannikolla ollaankin, on kala täällä vähemmän tärkeässä roolissa kuin muualla Italiassa. Jostain syystä juuri Liguriassa kalansaaliit jäävät muita Välimeren rannikkoseutuja vaatimattomammiksi. Mustekalat ja katkaravut ovat alueen merenelävien parhaimmistoa – kokeile niitä friteerattuina tai vaikkapa pastan höysteenä. Ligurian viinit, varsinkaan punaiset, eivät ehkä kuulu Italian kärkeen, mutta vuoristorinteillä tuotetaan monia kohtuullisen laadukkaita valkoviinejä.

Kuten kaikkialla Italiassa, on myös Liguriassa jäätelö taivaallista ja onneksi myös erittäin edullista. Jäätelökahviloiden kunnia-asia on valmistaa tuotteensa alusta loppuun itse. Ravintoloiden jälkiruokalistoilta löytyy suussa sulavien jäätelöiden lisäksi tietenkin myös tiramisua ja panna cottaa.

Aitoa pestoa Genovasta

Pesto alla Genovese, peston perinteisin muoto, on kotoisin Ligurian maakunnan pääkaupungista Genovasta. Vihreän peston yksinkertaiset perusainekset ovat basilika ja pinjansiemenet. Mukaan sekoitetaan myös valkosipulia, oliiviöljyä ja parmesaanijuustoa. Pesto nautitaan tyypillisesti pastan höysteenä. Alkuperäisen reseptin mukaan peston kanssa ei kuitenkaan nautita yksinomaan sitä, vaan myös aterian tuhdimmaksi tekeviä perunoita ja papuja.

Peston lukuisat variaatiot tomaatin, paprikan tai pähkinöiden kanssa ovat nekin aivan yhtä herkullisia kuin alkuperäinen genovalaisversio. Kassi täyttyy helposti tuliaisista aivan tavallisessa supermarketissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Patikkaretkelle oliivilehtoihin

Ligurian kukkuloilla risteilee paljon pieniä teitä ja polkuja, joiden kauniit maisemat kutsuvat patikoimaan oliivilehtoihin ja idyllisille viinirinteille.

Virallisia tai puolivirallisia patikkareittejä on karttojen mukaan seudulla yllättävän paljon – niiden merkinnät vain ovat osin ajan mittaan kadonneet tai muuten vain käytännössä päätyneet minne sattuu. Patikkaretkelle lähtevän kannattaakin varata aikaa, eväitä ja kunnon kartta mukaansa ja virittää asenne jo etukäteen suhtautumaan valmiisiin reittisuunnitelmiin vain suuntaa-antavina ehdotuksina.

Syksyllä oliivisadon pikkuhiljaa kypsyessä rinteillä voi seurata vierestä erikoista sadonkorjuuta. Puiden juureen levitetään massiivisia verkkoja, joihin oliivit putoavat tai pudotetaan ja kerätään näppärästi talteen joutumatta nyppimään niitä yksitellen puusta tai keräämään pudonneita maasta.

Fratelli Carlin oliivimuseo

Ligurian oliivinviljelyn perinteisiin tutustuttaa Imperiassa sijaitseva Fratelli Carlin ylläpitämä Museo dell’Olivo. Ilmainen museo esittelee oliivinviljelyn historiaa, vuosisataisia perinteitä eri puolilta Välimerta sekä Ligurian omaa oliivintuotantoa. Kyseessä on yritysmuseo, jonka yhteydessä luonnollisesti kaupataan Fratelli Carlin omia tuotteita tehtaanmyymälässä. Halutessaan matkaaja saa siis kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja voi hankkia tuliaiset saman tien.

Teksti: Riikka Krenn

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Parhaat Italiassa kuvatut elokuvat

Italian kohteet, joissa on kuvattu tunnettuja elokuvia – nämä 7 paikkaa haluat nähdä omin silmin

Pad thai

Tässä helppo makumatka Thaimaahan – näin valmistat pad thain kotona

Thaimaan ravintolaetiketti

Joko tunnet Thaimaan ravintolaetiketin? 8 asiaa, jotka on hyvä tietää

Kymmenen jouluherkkua maailmalta

Nam! 10 joulukauden herkkua maailmalta – mikä sopii sinun juhlapöytääsi?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja