Hyppää sisältöön

Löydä Italian upeimmat alppimaisemat – kaikki irti lumilomasta

Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 30.01.2020
Alpit ovat paljon muutakin kuin pelkkiä laskettelukohteita. Poimi vinkit, joiden avulla vietät unohtumattoman lumiloman Italiassa!

1. Laskupäivä Cerviniassa

Italian puoleisten Alppien suosituimpien laskettelukohteiden joukkoon lukeutuva Cervinia tarjoaa erinomaisen hinta-laatusuhteen sekä Euroopan parhaimmistoon kuuluvat laskumaisemat. Italian ja Sveitsin rajalla kohoava Matterhorn – tai italialaisittain Monte Cervino – hallitsee maisemaa 4 478 metrin korkeudellaan ja luo yhdessä alueen muiden vuorien kanssa ensiluokkaisen laskumaiseman.

Cervinia on osa Breuil-Cervinia Valtournenche Zermatt -laskettelualuetta, joka on Alppien suurimpia. Kolmen laakson ja kahden valtion alueelle levittyvät rinteet tarjoavat laskumahdollisuuksia 3 883 metristä 1 542 metriin. Cervinia sijaitsee 2 050 metrissä ja tarjoaa laskijoille yli 40 rinnettä ja 15 hissiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Inka KhanjiAostanlaakso, Italia
Taustalla kohoava Matterhorn luo vaikuttavat puitteet laskupäivälle Cerviniassa.

Maisemien sekä leveiden ja hyväkuntoisten rinteiden lisäksi laskijat pääsevät nauttimaan hyvästä ravintolatarjonnasta, mainiosta after skistä sekä pääsääntöisesti hyvistä säistä. Cervinian pienen alppikylän majoitusvalikoima on monipuolinen, ja lyhyiden etäisyyksien ansiosta palvelut ovat lähellä toisiaan.

Laskettavaa riittää jo pelkästään Breuil–Cervinian rinteillä useiksi päiviksi, mutta alueella voi laskea myös kansainvälisellä lipulla, jolla avautuu kulku myös Sveitsin puoleisilla hiihtohisseillä.

2. Murtomaahiihtoa Cognessa

Kun haluat harrastaa murtomaahiihtoa legendaarisissa maisemissa, suuntaa Aostanlaakson pohjalla sijaitsevaan Cognen hiihtokylään. Alueen murtomaanhiihdon pääkaupunki tunnetaan erityisesti Marcia Gran Paradiso -kisasta, jota hiihdetty kylässä vuodesta 1975 lähtien.

Cognessa on yli 80 kilometrin reittiverkosto, jo hiihtoretkien aikana voi nautiskella Gran Paradison kansallispuiston näyttävistä maisemista. Kylä sijaitsee 1 534 metrin korkeudessa, ja laaksosta avautuu vaikuttava näkymä vieressä kohoaviin vuoriin.

Inka KhanjiAostanlaakso, Italia
Cognen laaksomaisemissa on helppo ihastua hiihtoon.

Alueella on monenlaisia hiihtoreittejä aina aloittelijoille suunnatusta 1,5 kilometrin mittaisesta helposta reitistä 45 kilometrin haastavaan reittiin. Ladut sopivat sekä perinteiseen että luistelutyyliin. Hiihtoladut eivät ole Suomen tavoin ilmaisia, vaan niistä tulee maksaa noin kymmenen euron suuruinen käyttömaksu. Varat käytetään hiihtolatujen kunnossapitoon.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Laskettelua La Thuilessa

Huippunäkymiä jahtaavien laskettelijoiden ei kannata jättää väliin La Thuilessa Ranskan rajan tuntumassa sijaitsevaa Espace San Bernandon hiihtokeskusta, jossa maisemaa hallitsee 4 810 metriin nouseva Mont Blanc.

Kansainvälinen hiihtokeskus tarjoaa 152 kilometriä rinteitä, joiden joukosta niin aloittelijat kuin kokeneetkin voivat valita itselleen sopivan rinteen. Korkeimmillaan kävijät voivat lasketella 2 800 metrissä.

Inka KhanjiAostanlaakso, Italia
Aostanlaaksossa on monia vaihtoehtoja laskukohteille.

Hiihtokausi kestää La Thuilessa pitkään, kiitos alueen oman mikroilmaston, jonka ansiosta talvikausi on muuta Aostanlaaksoa pidempi. Hyvästä lumitilanteesta huolehditaan myös lumitykkien avulla. Espace San Bernandossa on laskijoiden käyttöön 38 hissiä, ja rinteitä on kaiken kaikkiaan 85. Valtaosa rinteistä soveltuu aloittelijoille ja keskitasoisille, minkä lisäksi haastavia rinteitä on 13.

4. Jääkiipeilyä Cognessa

Kun haluat kokea Italian-lomallasi jotain uutta ja kaipaat vaihtelua laskettelu- ja hiihtopäiviin, kokeile jääkiipeilyä. Varsin hurjalta kuulostava laji soveltuu mainiosti myös ensikertalaisille, sillä Cognen näyttävillä jääputouksilla järjestetään ohjattuja retkiä niin kokeneille kuin ensimmäistä kertaa jääkenkiä kokeileville.

Inka KhanjiAostanlaakso, Italia
Jääkiipeily osaavan oppaan kanssa on turvallinen tapa tutustua jännittävään lajiin.

Cognen alue sopii jääkiipeilyyn erinomaisesti, sillä näyttävän laakson jäätyneet vesiputoukset luovat kuvankauniit puitteet aktiviteettiin. Jääkiipeilyä voi harrastaa turvallisesti tavallisesti joulukuusta alkaen, kun jää on riittävän paksua, jotta köydet saa kiinnitettyä siihen tukevasti.

Jääoppaat tarjoavat eri mittaisia kokeiluja, ja Cognessa voi nauttia jääkiipeilystä yksittäisen kokeilun verran mutta myös useamman päivän mittaisella kurssilla. Osallistujilla ei tarvitse olla omasta takaa muuta kuin lämpimät talviurheiluvaatteet, sillä hakut, köydet, kypärät, jääkengät ja muut tarpeelliset välineet kuuluvat useimpiin retkiin.

>> Lue lisää vinkkejä Italiaan!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teksti ja kuvat: Inka Khanji

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suorat lennot Gironaan

Joko tunnet nämä viisi kohdetta, joihin pääsee Suomesta edullisesti? Ryanairin lennot vievät pienemmille kentille

Bergamo, Italia

Päiväretket Milanosta: 4 kohdetta, jotka tuovat vaihtelua kaupunkilomaan

Roomasta on helppo vierailla minivaltio Vatikaanissa

Kun matkustat Italiaan, löydät kolme maata yhden sisältä – joko ehdit käydä kaikissa?

Ensikertalaisen vinkit Roomaan

Ensikertalaisen Rooma – näillä vinkeillä pääset alkuun

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja