Venetsia on vesireittien ja rakkauden kaupunki

Kohdeopas: Venetsia

Canal Grande

Kanaalien ja karnevaalien Venetsia on kaikkien romantiikannälkäisten ykköskohde. La Serenissima on historiallisen Italian hitaasti vajoava kaunotar. Yhteensä 118 saarelle levittäytynyt kaupunki on myös taiteen ja kulttuurin kehto.

VENETSIA MATKAKOHTEENA

Venetsia matkakohteena

Taideaarteiden ja palatsien keskittymä

Venetsia on satoine kanaaleineen ja siltoineen sekä mahtavine palatseineen täysin ainutlaatuinen kaupunki. Kun germaaniset pakolaisheimot perustivat tukikohtansa mahdollisimman vaikeapääsyiseen paikkaan Pohjois-Italiassa, he tuskin osasivat aavistaa että tulevien vuosisatojen aikana kylästä kasvaisi Välimeren vaikutusvaltaisin kauppasatama, vapaamielinen renessanssikaupunki ja lopulta yksi maailman suosituimmista turistikohteista.

Kaupungin merkitystä kulttuurihistoriallisena aarreaittana ei voi liioitella, sillä tästä kanaalien halkomasta kaupungista löytyy paljon museoita ja muita historiallisia nähtävyyksiä, puhumattakaan kaupungin taianomaisesta tunnelmasta, joka pääsee oikeuksiinsa kuumimpien turistirysien ulkopuolella.

Matkailijan Venetsia

Venetsia on ennen kaikkea pariskuntien matkakohde – se on omiaan romanttiselle viikonloppulomalle tai vaikka häämatkalle. Kaupungissa nauttivat luonnollisesti myös taiteesta, kulttuurista ja historiasta kiinnostuneet matkailijat. Lapsiperheelle kanaalien kaupungissa kulkeminen voi tosin olla haasteellista.

Paras aika matkustaa kanaalikaupunkiin on keväällä tai syksyllä, kun sää on miellyttävä ja turistimassoja on hieman vähemmän. Kannattaa tosin huomioida, että Venetsia on suosittu matkailukaupunki ympäri vuoden. Vilkkain sesonki osuu kesäkuukausille sekä helmikuisille karnevaaleille. Talviaikaan Venetsiassa voi yllättää tulva eli acqua alta, jolloin kanaalien vesi huuhtoutuu kaupungin kaduille.

Kaiken kaikkiaan kaupunki on turvallinen, mutta taskuvarkaita tulee silti varoa. Turistien suosima kaupunki houkuttelee myös pitkäkyntisiä.

Kaupungin monet kasvot

Pyhän Markuksen aukio on Venetsian tunnetuin keskus, josta jokainen matkaaja löytää itsensä ihailemasta palatsien loistoa. Pyhän Markuksen aukiolta kannattaa kuitenkin suunnata myös muualle, pois kaikkien turistien tallaamilta poluilta. Tunnelma muuttuu valtavasti loisteliaan Pyhän Markuksen kirkon vaihtuessa ränsistyneiksi palatseiksi ja mielenkiintoisiksi naamiokaupoiksi.

Saariston kiinnostavimpia alueita ovat esimerkiksi Cannaregio, Dorsoduro ja Castello. Myös hinta-laatusuhteelta parhaat kahvilat ja ravintolat löytyvät vain parin korttelin päässä turistivirroista.

Jäätelöä uppoavassa kaupungissa

Kulttuurin ja kahvin ohella erityisesti jäätelö on erottamaton osa Venetsiaa. Tunnelmallisten kahviloiden lisäksi kannattaakin testata eri jäätelökojuja ja löytää oma suosikkinsa. Kotitekoinen italialainen jäätelö on kaukana kaupan pakastealtaiden kevytjäätelöistä. Kermainen, pehmeä jäätelö sopii päivään kuin päivään, ja lomalla kannattaa uskaltautua maistamaan myös erikoisempia jäätelömakuja. Vaikka suklaa- ja mansikkajäätelötkin maistuvat taivaallisilta, vievät sitruunabasilika- ja tomaattijäätelöt kielen mennessään.

Venetsiassa kannattaa käydä nyt kun vielä ehtii, sillä kaupungin yllä leijuu tuhon uhka: suomaalle rakennettu kaupunki vajoaa hitaasti samalla kun merenpinta nousee. Vaikka vajoamista on yritetty estää monilla keinoilla, ei pelastustoimien onnistuminen ole kiveen hakattu.

Muotia ja naamioita

Muodin edelläkävijämaana Italia puolustaa asemaansa myös Venetsiassa. Huippumuotia ja laatumerkkejä löytyy Venetsiasta etenkin Via XXII Marzolta ja sitä ympäröiviltä kaduilta. Via XXII Marzo alkaa kätevästi Pyhän Markuksen aukiolta, joten sinne löytää helposti. Yhtä helposti pitkän ostoskadun varrelta löytyvät muun muassa Pradan, Guccin, Chanelin ja Valentinon liikkeet.

Tuliaisten ja matkamuistojen ostelu on monen mielestä hauskaa puuhaa ja erityisen hauskaa se on juuri Venetsiassa. Perinteisiä venetsialaisia karnevaalinaamioita löytyy esimerkiksi Mondo Novosta, Rio Terrà Canalilta. Värikkäät, mielikuvitukselliset ja kauniit karnevaalinaamiot ovat muisto historian kuuluisista karnevaaleista ja muistutus siitä, että karnevaalihenki elää kaupungissa yhä.

Helmikuiset karnevaalit kuuluvat maailman tunnetuimpien joukkoon, ja ne ovatkin kaupungissa vuoden kohokohta. Naamioituneet juhlijat täyttävät kaupungin kadut, joilla voi seurata musiikkiesityksiä, teatteria ja akrobatiaa.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN VENETSIASSA

Lennot, majoitus ja liikkuminen Venetsiassa

Lennot Venetsiaan

Finnairilla on suoria lentoja Helsingistä Venetsiaan kahdesti viikossa huhtikuusta lokakuuhun. Lentoaika on noin kolme tuntia.

Päälentoasema Marco Polo sijaitsee kahdeksan kilometriä kaupungin ulkopuolella. Monet halpalentoyhtiöt puolestaan lentävät Trevison kentälle, jonne on Venetsiasta noin 20 kilometrin matka.

Majoitus Venetsiassa

Venetsiassa on runsaasti eritasoisia hotelleja, mutta yleinen hintataso on korkea. Huipputasoisista hotelleista saa pulittaa monta sataa euroa yöltä, eivätkä yksinkertaisemmatkaan majapaikat irtoa halvalla. Paras tapa varmistaa kohtuuhintainen majapaikka on varata hotelli hyvissä ajoin.

Kaupungista löytyy muutamia nuorison suosimia hostelleja, joiden makuusalipaikat lienevät edullisimpia petipaikkoja. Sesonkiaikaan hostellit täyttyvät vikkelästi. Kaupungissa lomaileva voi vaihtoehtoisesti myös vuokrata käyttöönsä lomahuoneiston.

Liikkuminen Venetsiassa

Jalan kulkeminen on paras tapa liikkua Venetsiassa, mutta käytössä ovat myös veneet ja vesibussit. Kaupungin valtaväylä on Canal Grande, jota pitkin lipumalla kuljetaan esimerkiksi kuuluisan Huokausten sillan alitse. Vesibussit ovat melko kalliita, joten sokkeloisia katuja kulkemalla voi säästää pitkän pennin. Kartan kanssa liikkuessakin eksyminen on lähes taattu, mutta matkailijan auttamiseksi kaduille on merkitty lukuisia nuolia kaupungin tärkeimpiä pisteitä maamerkkeinä käyttäen.

Monen Venetsian-kävijän ehdottomiin lomaelämyksiin kuuluu myös gondoliajelu. 40 minuutin gondoliajelun hinnat liikkuvat noin 80-100 eurossa.

VENETSIAN NÄHTÄVYYDET

Venetsian kuuluisimmat nähtävyydet

Pyhän Markuksen aukio on kaupungin sydän

Venetsian labyrinttimaisten kujien keskus on Pyhän Markuksen aukio, Piazza San Marco. Piazza San Marco saa ymmärtämään miten loistelias ja rikas kaupunki Venetsia on aikanaan ollut. Nykyisin aukio on pullollaan puluja ja ihmisiä, ja varsinkin suosituimman turistisesongin aikana moni matkailija saa odottaa vuoroaan päästäkseen toria ympäröivien nähtävyyksien sisäpuolelle. Odotus on kuitenkin usein vaivan arvoinen, sillä esimerkiksi Pyhän Markuksen kellotornista, Venetsian korkeimmasta rakennuksesta, on upeat näkymät yli Venetsian.

Muita jonotuskohteita ovat Pyhän Markuksen kirkko, Basilica di San Marco, ja Dogien palatsi. Varsinkin Pyhän Markuksen kirkko on näkemisen arvoinen, sillä se on täynnä mosaiikkeja, koriste-esineitä ja pyhäinjäännöksiä.

Peggy Guggenheimin museo

Yksi Venetsian suosituimmista turistinähtävyyksistä on amerikkalaisen perijättären Peggy Guggenheimin talo, jossa on esillä vaikuttava kokoelma modernia taidetta. Canal Granden varrella sijaitseva Palazzo Venier dei Leoni on jo itsessään upea rakennus.

Töiden joukkoon kuuluu muun muassa Picasson, Dalín ja Jackson Pollockin teoksia. Guggenheimin kokoelmaa pidetään yhtenä maailman kattavimmista.

Rialton silta

Venetsian pääkanaalia Canal Grandea lipuva vesibussi tarjoaa matkaajalle upeat postikorttimaisemat. Matkan varrella useimmat pysähtyvät Rialton sillalla, joka on kaupungin vilkas turistikeskus.

Rialton silta on täynnä myyntikojuja ja kahviloita. Väentungosta säikähtävät voivat sukeltaa takaisin pienille sivukujille. Vastaavasti sillalta matkaa voi jatkaa jalkaisin vaikka Pyhän Markuksen aukiolle, joka on jo kivenheiton päässä.

Venetsian naapurisaaret

Jos aikaa lomailulle on useampi päivä, kannattaa ehdottomasti tutustua kiehtoviin naapurisaariin. Muranon saari on kuuluisa lasitehtaistaan, ja siellä voikin nähdä lasinpuhaltajia tositoimissa sekä ostaa kauniita lasiesineitä matkamuistoksi. Saarelta löytyy myös lasimuseo.

Buranon saari puolestaan tunnetaan pitsistä, ja sieltä voi niinikään löytää pitsinnypläyksen museon. Muinoin pitsityöt olivat kalastajien vaimojen elinkeino heidän odotellessaan miehiään palaaviksi meriltä. Pitsiäkin kiinnostavampaa Buranossa ovat kuitenkin värikkäät talot, saaren viehättävät maamerkit.

Kesähelteillä Venetsiassa voi olla ahdistavan kuuma – silloin kannattaa paeta Lidon rannoille, jotka sijaitsevat vain vartin vesibussimatkan päässä Pyhän Markuksen aukiolta.

VENETSIAN PARHAAT

Päiväretket Venetsiasta

Venetsian parhaat elämykset

  1. Tartu karttaan ja katoa Venetsian pikkukujille.
  2. Näe Venetsian hulppeat palatsit.
  3. Kiipeä San Marcon kellotorniin ja näe maisema yli Venetsian.
  4. Tee kuten turisti ja hemmottele itseäsi romanttisella gondoliajelulla.
  5. Tee päiväretki värikkäälle Buranon saarelle.

Lisätietoja

Italian viralliset matkailusivut

Teksti: Jenna Lehkonen ja Maria Hietala
Kuvat: Flickr / niall62, Flickr / gnuckx, Flickr / anja_johnson, Flickr / Rafa http://www.micamara.es, Flickr / lpiepiora

Päivitetty: 1.3.2016

Italia: Lue lisää kohdeoppaita

Mitä mieltä olet?

2 kommenttia

Olen jo ties kuinka pitkään haaveillut pääseväni Venetsiaan. Just äsken tilasin lehden jonka tilaajalahjana oli matka sinne! Vähänkö siistiä. Aivan törkeenä ootan jo.

JenniL jos kävit, laita tänne oliko pettymys. Minulle ja ystävilleni oli. Parempaa Italialaista ruokaa saa jossain ihan muualla kuin Venetsiassa, Joka paikassa on tkamalat määrät turisteja. Joka paikkaan on jonot. Paikallista kulttuuria ei täällä tule näkemään. Gondoliajelu maksaa aivan liikaa, samoin ruoka. Ruuan laatuun ei tarvitse panostaa kun turisteja on muutenkin kaikkiin ravintoloihin tarpeeksi. Joka kujalla näkyy hirveästi kojuja, joissa myydään kaikenlaista Venetsiakrääsää. Heti helpotti, kun meni Itävaltaan, jossa asiat ovat paljon paremmin kuin saapasmaassa, ja on silti yhtä kauniita rakennuksia, mutta parempikuntoisia, ja on puhdasta. Ja mannervenetsia oli aika karun näköinen, joten sieltäkään en kulttuurikokemuksia lähtisi hakemaan.

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *