Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Paratiisirantojen ikävin vitsaus – toimi näin jos meduusa polttaa

artikkelin kuva
Matkailijan terveys
Uimarin ja meduusan kohtaamisella saattaa olla kivuliaat seuraukset.
Teksti: Riikka Krenn
Päivitetty: 10.02.2014
facebook   whatsapp

Kaikki meduusat eivät ole vaarallisia

Yleensä meduusan ja uimarin kohtaaminen on varsin harmiton tapahtuma, mutta joidenkin lajien myrkky voi olla hengenvaarallista.

Näitä polttiaiseläimiä elää kaikissa maailman merissä ja ne saalistavat pitkillä pyyntilonkeroillaan. Lonkeroiden väkäsistä erittyvän myrkyn taroitus on uhrin lamauttaminen. Lajista riippuen myrkky voi aiheuttaa ihmiselle oireita pienestä kutinasta jopa tappavaan myrkytykseen.

Etenkin Australian rannoilla esiintyy vaarallisen myrkyllisiä meduusoja, mutta myös Aasiassa saattaa törmätä näihin kivuliaisiin yllättäjiin.

Euroopan rannoilla meduusat ovat yleensä vähemmän vaarallisia, mutta lajeja tuntematta niihin ei kannata edes yrittää koskea. On tärkeää opettaa myös lapset pienestä pitäen pysyttelemään kaukana meduusoista.

Suoja-asu on ainoa varma turva

Varmin ja ainoa tapa välttää meduusariski kokonaan on koko vartalon peittävä suojapuku. Esimerkiksi uimarantojen hengenpelastajat saattavat käyttää myös tavallisia sukkahousuja suojautumisvälineenä.

Tällainen varautuminen on kuitenkin tavallisen turistin tapauksessa yleensä hätävarjelun liioittelua. Tärkeämpää on tietää, mitä tehdä jos harvinainen tapaus sattuu omalle kohdalle – paina siis seuraavat ohjeet tarkasti mieleesi!

1. Ui nopeasti takaisin rantaan

Palaa välittömästi rantaan tai veneeseen jos tunnet meduusan polttavan. Myrkky saattaa olla halvaannuttavaa. Huuda apua jos olet kaukana rannasta.

2. Älä koske vammakohtaan

Älä koske vammakohtaan, sillä se voi pahentaa myrkyn leviämistä. Meduusan lonkeroissa on väkäsiä, jotka takertuvat kosketuksen tai hankaamisen johdosta vain tiukemmin ihoon.

3. Viinietikka on tehokkain apu

Kaada viinietikkaa (3 % – 10 %) haavaan. Jos vammakohta on silmien lähellä, älä kaada etikkaa vaan levitä sitä varovasti esimerkiksi kankaan avulla. Irrota ihoon mahdollisesti tarttuneet lonkerot vasta, kun niiden myrkky on neutraloitu etikalla.

4. Älä pahenna vammaa

Meduusan polttamalle iholle ei saa kaataa mitään alkoholipitoista puhdistusainetta eikä edes vettä. Jopa makea vesi voi pahentaa myrkyn erittymistä. Älä missään nimessä paina tai hankaa vammakohtaa.

5. Hanki uhrille tarvittaessa nopeasti hoitoa

Pahoissa meduusatapauksissa uhri on vietävä välittömästi lääkärin hoitoon. Paikalliset osaavat yleensä arvioida tilanteen vakavuuden. Epävarmassa tilanteessa oikea ratkaisu on aina lääkäri.

6. Ensiavun jälkeen kortisonia tai puuduttavaa voidetta

Ensiavun jälkeen vakavampien tapausten jatkohoito toteutetaan lääkärin ohjeiden mukaan. Lievemmissä kutinoissa itsehoitona voi käyttää kortisonivoidetta kutinaa vähentämään. Myös ihoa puuduttava voide voi auttaa jos vamma on kivulias.

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.