Hyppää sisältöön

Lomarantojen ikävin vitsaus – toimi näin, jos meduusa polttaa

  • Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 27.04.2024
Uimarin ja meduusan kohtaamisella saattaa olla kivuliaat seuraukset.

Kaikki meduusat eivät ole vaarallisia

Yleensä meduusan ja uimarin kohtaaminen on varsin harmiton tapahtuma, mutta joidenkin lajien myrkky voi olla hengenvaarallista.

Näitä polttiaiseläimiä elää kaikissa maailman merissä. Meduusat saalistavat pitkillä pyyntilonkeroillaan, joiden väkäsistä erittyvän myrkyn tarkoitus on uhrin lamauttaminen. Lajista riippuen myrkky voi aiheuttaa ihmiselle oireita pienestä kutinasta jopa tappavaan myrkytykseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Etenkin Australian rannoilla esiintyy vaarallisen myrkyllisiä meduusoja, mutta myös Aasiassa saattaa törmätä hengenvaarallisiin kuutiomeduusoihin – myös suomalaisten suosikkikohteessa Thaimaassa.

Euroopan rannoilla meduusat ovat yleensä vähemmän vaarallisia, mutta lajeja tuntematta niihin ei kannata edes yrittää koskea. On tärkeää opettaa myös lapset pienestä pitäen pysyttelemään kaukana meduusoista.

Suoja-asu on ainoa varma turva

Varmin ja ainoa tapa välttää meduusariski kokonaan on koko vartalon peittävä suojapuku. Esimerkiksi uimarantojen hengenpelastajat saattavat käyttää myös sukkahousuja suojautumisvälineenä.

Tällainen varautuminen on kuitenkin tavallisen turistin tapauksessa yleensä hätävarjelun liioittelua. Tärkeämpää on tietää mitä tehdä, jos harvinainen tapaus sattuu omalle kohdalle – paina siis seuraavat ohjeet tarkasti mieleesi.

1. Ui nopeasti takaisin rantaan

Palaa välittömästi rantaan tai veneeseen jos tunnet meduusan polttavan. Myrkky saattaa olla halvaannuttavaa. Huuda apua jos olet kaukana rannasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Älä koske vammakohtaan

Älä koske vammakohtaan, sillä se voi pahentaa myrkyn leviämistä. Meduusan lonkeroissa on väkäsiä, jotka takertuvat kosketuksen tai hankaamisen johdosta vain tiukemmin ihoon.

3. Viinietikka on tehokkain apu

Kaada viinietikkaa haavaan. Lääketieteellinen julkaisu Duodecim-lehti suosittelee viisiprosenttista etikkaliuosta. Jos vammakohta on silmien lähellä, älä kaada etikkaa vaan levitä sitä varovasti esimerkiksi kankaan avulla. Irrota ihoon mahdollisesti tarttuneet lonkerot vasta, kun niiden myrkky on neutraloitu etikalla.

4. Älä pahenna vammaa

Meduusan polttamalle iholle ei saa kaataa mitään alkoholipitoista puhdistusainetta eikä edes vettä. Jopa makea vesi voi pahentaa myrkyn erittymistä. Älä missään nimessä paina tai hankaa vammakohtaa.

5. Hanki uhrille tarvittaessa nopeasti hoitoa

Pahoissa meduusatapauksissa uhri on vietävä välittömästi lääkärin hoitoon. Paikalliset osaavat yleensä arvioida tilanteen vakavuuden. Epävarmassa tilanteessa oikea ratkaisu on aina lääkäri.

6. Ensiavun jälkeen kortisonia tai puuduttavaa voidetta

Ensiavun jälkeen vakavampien tapausten jatkohoito toteutetaan lääkärin ohjeiden mukaan. Lievemmissä kutinoissa itsehoitona voi käyttää kortisonivoidetta kutinaa vähentämään. Myös ihoa puuduttava voide voi auttaa, jos vamma on kivulias.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Thaimaa

Pinnan alla vaaniva vaara – Thaimaassa lomailijoita kehotetaan varovaisuuteen myrkyllisten tappajameduusojen vuoksi

Meduusajarvi

Uisitko miljoonien meduusojen kanssa? Katso video eksoottisen Palaun meduusajärvestä

Koh Phangan, Thaimaa

Thaimaan-matkailija, ole varuillasi tällä rannalla – meduusavahdit suunnitteilla