Hyppää sisältöön

Kahdeksan parasta kesäkokemusta Rovaniemellä tänä kesänä – lue vinkit

Elina Venttola Päivitetty: 01.07.2019
Napapiirillä sijaitseva Rovaniemi hemmottelee kesän lomalla, sillä yöttömän yön mahdollisuudet takaavat, että tekemistä riittää myöhäiseen iltaan. Poimi tärpit onnistuneeseen lomaan!

1. Herkuttele paikallisella jäätelöllä

Aivan Rovaniemen sydämessä Lordi-aukiolla kohoaa herkkukontti, jossa toimii kesän 2019 ajan kuvankaunis, vaaleanpunaisilla kukilla koristeltu jäätelöbaari Sugar. Kontin kaksikerroksinen patio on täydellinen paikka nautiskella auringosta ja näyttävistä herkuista, sillä Sugarin jäätelöannoksia ei voi ohittaa huokaisematta ihastuksesta.

Inka KhanjiRovaniemen kesävinkit
Kesän 2019 aikana Rovaniemen Lordi-aukiolla pääsee herkuttelemaan kuvankauniilla jäätelöannoksilla.

Annokset ovat toinen toistaan näyttävämpiä, ja aivan tarkoituksella. Viime kesän hitti, kuplavohveliin tehdyt jäätelöannokset, ovat edelleen saatavilla mutta tänä kesänä huomion vievät ihanan överit soft serve -pehmisannokset. Pehmikset tarjoillaan muun muassa vaaleanpunaisen hattaran, vaahtokarkkimassalla peitettyjen popcornien tai vaikkapa glitterin kera.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Herkkukeitaan takana häärii suositun Cafe & Bar 21:n omistajapariskunta Elisa Honkavuori ja Juha Eskelinen. Kaikki jäätelöt valmistetaan Cafe & Bar 21:n omassa jäätelötehtaassa Rovaniemellä, joten kansainvälisestä tunnelmasta huolimatta Sugarissa pääsee nautiskelemaan paikallisilla mauilla.

2. Pyöräseikkailu yöttömässä yössä

Aktiivilomailija ei tylsisty Rovaniemellä, sillä kivenheiton päässä keskustasta sijaitsevat metsät ja vaarat vievät hetkessä luonnon keskelle. Kaupungin monipuolinen palvelutarjonta tekee seikkailuista helppoa myös ensikertalaiselle, joten uusia aktiviteetteja voi kokeilla turvallisesti.

Pyöräretkiä tarjoaa esimerkiksi Roll Ourdoors, jonka mukana pääsee seikkailemaan sähköavusteisilla fatbike-pyörillä muun muassa Ounasvaaralle. Kokeneet oppaat tietävät vaaran parhaat maisemapaikat ja arvioivat reitin osallistujien kokemuksen ja taitotason perusteella. Puolentoista tunnin mittainen pyöräseikkailu on parhaimmillaan illalla yöttömän yön auringon paistaessa.

Inka KhanjiRovaniemen kesävinkit
Pyöräretki sähköavusteisilla läskipyörillä on erinomainen tapa nauttia Lapin luonnosta.

Sähköavusteinen pyörä helpottaa etenemistä ja auttaa pääsemään jyrkimmänkin vaaran laelle ilman ärräpäitä.

3. Rentouttava hemmotteluhetki

Vauhdikkaiden aktiivielämysten ja kaupunkiseikkailujen vastapainoksi lomalla kannattaa myös rauhoittua. Kun haluat hengähtää hetkeksi, varaa aikaa itsellesi ja suuntaa hemmotteluhoitoon.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Inka KhanjiRovaniemen kesävinkit
Natural Beauty -kauneushoitolan palveluissa hyödynnetään Lapin luonnon parhaita paloja.

Rovaniemen keskustassa sijaitseva Natural Beauty -kauneushoitola tekee Lapin luonnon tarjonnasta nauttimisen helpoksi erityisellä Lappi-menullaan, jossa hyödynnetään arktisen luonnon antimia. Hoidoissa käytetään yrttejä, turvetta ja luonnonkiviä.

Saatavilla on hoitoja yhdelle ja kahdelle hengelle.

4. Hyppää Lordin tunnelmaan Sampokeskuksessa

Lordi-aukion vieressä sijaitseva Sampokeskus on kesällä kaikkien Lordi-fanien ykköspaikka. Ostoskeskuksen näyttelytilassa on meneillään näyttely, jossa Lordi-yhtyeen esiintymisasut, aina vuoden 2006 Euroviisuasua myöten, ovat näytillä.

Inka KhanjiRovaniemen kesävinkit
Kaikki Lordi-yhtyeen esiintymisasut ovat Mr. Lordin käsin valmistamia.

Asujen lisäksi esillä on paitsi Lordi-fanitavaraa myös Mr. Lordin taidetta lukuisien piirustusten ja maalausten muodossa. Lordi-teosten lisäksi seinillä on myös Spede Pasasta esittäviä teoksia.

ExtraLordinary-näyttely on esillä Sampokeskuksessa elokuuhun saakka ja sinne on vapaa pääsy.

5. Taide-elämys Edge Galleryssa

Rovaniemen keskustassa sijaitseva Valtakatu muuttuu kesän alussa taidekaduksi, kun alueen yritykset koristavat kadun taideteoksilla. Kadun varrella sijaitsee myös pop- ja katutaiteeseen painottuva Edge Gallery -taidegalleria, jossa kävijät voivat ihailla teoksia maksutta.

Inka KhanjiRovaniemen kesävinkit
Kauppayhtiö-ravintolan takaosassa sijaitseva taidenäyttelyssä on esillä Lieven de Rycken yksityinen kokoelma.

Rovaniemeläisen Lieven De Rycken harrastuksesta alkunsa saanut taidegalleria esittelee miehen omaa kokoelmaa niin kaupunkilaisille kuin matkailijoillekin. Teokset on kerätty vuosien aikana ympäri Eurooppaa, ja kerrallaan esillä on noin 20 teosta. Näyttelyssä esillä olevat teokset saattavat kuitenkin muuttua, sillä kerralla esille mahtuu vain osa miehen kokoelmasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Taidenäyttely sijaitsee ravintola Kauppayhtiön tiloissa, joten teoksiin voi tutustua helposti vaikkapa ravintolavierailun yhteydessä. Näyttely on avoinna ravintolan aukioloaikojen mukaan.

6. Urheiluloma Rovaniemellä

Rovaniemellä sijaitseva Santasport tarjoaa loistavat puitteet urheilulomaa kaipaavalle matkailijalle, sillä Lapin urheiluopisto on täynnä tekemistä. Jos liikut omatoimisesti, valinnanvaraa riittää voimistelusta crossfittiin, läskipyöräilyyn, kiipeilyyn ja vaikkapa frisbeegolfiin. Puitteet tarjoavat mahdollisuudet lähes lajille kuin lajille. Liikuntatilojen lisäksi Santasport tarjoaa välinevuokrausta.

Inka KhanjiRovaniemen kesävinkit
Tyylikkäät huoneistot helpottavat aktiivista lomaa Rovaniemellä.

Santasportin pihalta lähtevät ulkoilureitit veivät aivan Ounasvaaran huipulle saakka, joten luonto on tällä urheilulomalla lähellä. Vastaavasti kaupungin keskustan palvelut sijaitsevat kahden kilometrin päässä Jätkänkynttilä-sillan toisella puolen, joten välimatka kaupunkitunnelmaankin on erittäin lyhyt.

Santasport tarjoaa myös majoitusta, ja urheiluopiston alueella voi majoittua niin hostellityyppisissä Kammi-huoneissa, hyvin varustellussa sporthotellissa sekä upouusissa Santasport apartment hotel -huoneistoissa. Kesä on Rovaniemellä matalan sesongin aikaa, joten tarjouksia on saatavana mukavasti.

7. Jokiveneretki kaupungin edustalla

Kun kaipaat helppoa luontoelämystä, lähde jokiveneretkelle. Rovaniemen edustalla risteää kaksi jokea, Ounasjoki ja Kemijoki, ja jokiveneretki tarjoaa mahdollisuuden tutustua jokimaisemiin uudella tavalla.

Inka KhanjiRovaniemen kesävinkit
Rovaniemen kohteet avautuvat uudella tavalla jokiveneretken avulla. Maisemat ovat hätkähdyttävät säällä kuin säällä.

Jo tunnin mittainen jokiveneristeily tuo vauhtia ja erätunnelmaa lomaan, mutta saatavilla on myös esimerkiksi kolmen tunnin jokiveneristeilyjä ja risteilyjä, jotka sijoittuvat keskiyölle tarjoten unohtumattoman yöttömän yön kokemuksen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Useat yritykset tarjoavat jokiveneristeilyjä, muun muassa rovaniemeläinen Happy Fox, jonka retkillä pääsee lämmittelemään kuumalla mehulla ja kuulemaan alueen luonnosta.

8. Vieraile Pilke-tiedekeskuksessa

Suomen viidestä tiedekeskuksesta sijaitsee Rovaniemellä kaksi, aivan vieretysten kohoavat Pilke ja Arktikum. Metsien käytöstä kertova tiedekeskus Pilke on Metsähallituksen omistama, ja avattu vuonna 2011.

Inka KhanjiRovaniemen kesävinkit
Metsiin keskittynyt Pilke-tiedekeskus on kiinnostava vierailukohde kaikenikäisille. Tiedekeskuksen lattia on erikoinen, sillä se koostuu irtonaisista puupalikoista.

Pilke vie metsän maailman kertaheitolla heti rakennuksen sisäpuolella. Puurakennuksen tuoksu on huumaava, ja rakennus kylpee luonnonvalossa. Tiedekeskus on erinomainen vierailukohde erityisesti sadepäivänä, mutta rauhallisesta tunnelmasta kannattaa tulla nauttimaan aurinkoisellakin säällä.

Tiedekeskus on täynnä tekemistä, ja useimmat kohteet vaativat heittäytymistä. Tutustu puiden ilmastovaikutuksiin hauskan pelin avulla, laula metsäkaraokea tai hyppää metsäkoneen kyytiin. Parhaimmillaan vierailu on seurassa, sillä Pilke on täynnä tekemistä joka on hauskinta yhdessä koettuna.

>> Lue lisää vinkkejä Rovaniemelle!

Teksti ja kuvat: Inka Khanji

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tromssa, Norja

Finnair aloittaa lennot Rovaniemeltä Tromssaan

Easyjetin uudet reitit Rovaniemeltä

Halpalentoyhtiö Easyjet avaa viisi uutta reittiä Rovaniemeltä

Wienin katukuvaa, raitiovaunu auringonlaskussa.

Austrian Airlines aloittaa lennot Rovaniemeltä: suora lentoreitti Wieniin

Madrid, Espanja

Iberia aloittaa lennot Rovaniemeltä Madridiin – talvireitti helpottaa matkustamista Lapista Espanjaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja