Hyppää sisältöön

Helsingin parhaat nähtävyydet – 30 paikkaa, jotka kannattaa kokea lomalla

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 02.08.2023
Helsinki tarjoaa monenlaisia nähtävyyksiä niin matkailijoille kuin paikallisillekin. Katso 30 kiinnostavinta paikkaa!

1. Keskustakirjasto Oodi

Aivan Helsingin sydämessä sijaitseva, vuonna 2018 avattu keskustakirjasto Oodi on ilmainen vierailukohde ja avoinna päivittäin. Arkkitehtonisesti kiinnostava rakennus on kaupunkilaisten kohtaamispaikka, ja tarjoaa tekemistä kolmessa kerroksessa. Perinteisimpien kirjastopalvelujen lisäksi Oodissa on myös lautapelejä, leikkipaikka lapsille, pelikonsoleita, ompelukoneita ja muun muassa 3D-tulostimia.

Oodin kolmannessa kerroksessa on ulkoiluterassi, josta avautuu vaikuttava näkymä kansalaistorille, Musiikkitaloon ja Töölönlahdelle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Keskustakirjasto Oodi
Töölönlahdenkatu 4

2. Senaatintori ja tuomiokirkko

Senaatintori on paikka, minne helsinkiläiset kokoontuvat kansanjuhlaan. Toria ympäröi neljä saksalaisen J. C. L. Engelin suunnittelemaa uusklassista rakennusta, joista tunnetuin on valkoisena kirkkonakin tunnettu Helsingin tuomiokirkko. Muut rakennukset ovat Valtioneuvoston linna, Kansalliskirjasto ja Yliopiston päärakennus. Torin keskellä seisoo Aleksanteri II:n patsas, joka on peräisin vuodelta 1894.

Vuonna 1852 valmistunut tuomiokirkko on avoinna vuoden jokaisena päivänä ja jumalanpalvelusten, häiden ja ristiäisten lisäksi kirkossa pidetään konserttitapahtumia. Tuomiokirkossa käy vuosittain noin jopa puoli miljoonaa kävijää kaikkialta maailmasta.

Senaatintori ja tuomiokirkko
Senaatintori

3. Sibelius-monumentti

Töölön kaupunginosassa kohoava Sibelius-monumentti on näyttävä teos, joka houkuttaa erityisesti kansainvälisiä matkailijoita. Taivallahden rannassa sijaitseva monumentti on vuodelta 1967 ja se esittää urkupillejä, joita teoksessa on kaikkiaan 600. Nimensä mukaisesti muistomerkki on tehty säveltäjä Jean Sibeliuksen muistolle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Puiston keskellä sijaitseva muistomerkki on ilmainen ja avoinna vuorokauden ympäri.

Sibelius-monumentti
Sibeliuksen puisto

4. Temppeliaukion kirkko

Kallioon louhittu kirkko on Helsingin tunnetuimpia nähtävyyksiä erikoisen arkkitehtuurinsa vuoksi. Etu-Töölössä Fredrikinkadun päässä sijaitseva kirkko on valmistunut vuonna 1969 ja siellä järjestetään perinteisten kirkonmenojen lisäksi myös lukuisia muita tapahtumia kuten konsertteja.

Paras aika vierailla kirkossa on aamupäivisin, jolloin valo laskeutuu kirkkoon kauniisti. Temppeliaukion kirkkoon on viiden euron sisäänpääsymaksu.

 

 
 
 
 
 
Näytä tämä julkaisu Instagramissa.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Henkilön Temppeliaukion kirkko (@temppeliaukionkirkko) jakama julkaisu

Temppeliaukion kirkko
Lutherinkatu 3

5. Kauppatori

Kauppatori on Helsingin sydän ja matkailijoiden rakastama paikka. Nimensä mukaisesti Kauppatori on suosittu kauppapaikka, josta saa perinteisiä torituotteita: tuoretta kalaa, kasviksia, pikkupurtavaa ja kahvia vuoden ympäri. Lisäksi torilla myydään myös matkamuistoja ja perinteisiä suomalaisia käsitöitä kuten villatuotteita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kauppatorilla käy kesäisin kuhina, sillä sen sijainti on hyvin keskeinen.

 

 
 
 
 
 
Näytä tämä julkaisu Instagramissa
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Henkilön Timo Anjala (@timo_biwiphoto) jakama julkaisu

Kauppatori
Eteläranta

6. Amos Rex

Helsingin keskustassa sijaitseva Amos Rex -taidemuseo avattiin uudistettuna vuonna 2018 ja siitä tuli heti yksi kaupungin kiinnostavimpia kohteita. Erikoinen arkkitehtuuri ja kansainväliset näyttelyt ovat saaneet niin paikalliset kuin matkailijatkin kiinnostumaan taidemuseon annista.

Museo koostuu maanalaisista näyttelytiloista, jotka sijaitsevat osittain vuonna 1936 rakennetussa Lasipalatsissa ja elokuvateatteri Bio Rexissä mutta myös Lasipalatsin aukion alapuolella.

 

 
 
 
 
 
Näytä tämä julkaisu Instagramissa.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Henkilön Helsingin kaupunki (@helsinki) jakama julkaisu

Amos Rex
Mannerheimintie 22–24

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

7. Allas Sea Pool

Kauppatorin tuntumassa sijaitseva Allas Sea Pool tarjoaa mahdollisuuden nauttia saunasta ja uintielämyksistä läpi vuoden. Helsinkiläinen merikylpylä kattaa kolme saunaa, kaksi lämmitettyä merivesiallasta sekä yhden merivesialtaan, jossa on sama lämpötila kuin meressä muutoinkin. Altaalla on myös ohjattua liikuntaa kuten venyttelyä ja joogaa sekä kahvila ja ravintola.

Allas Sea Pool on avoinna päivittäin. Kesäisin Altaalla järjestetään ulkoilmakeikkoja.

Allas Sea Pool
Katajanokanlaituri 2a

8. Esplanadin puisto

Helsingin keskustan vaakasuunnassa poikkileikkaava Esplanadin puisto on suosittu piknikpaikka erityisesti kesäisin, ja joulun alla puisto täyttyy näyttävistä jouluvaloista. Puisto yhdistää Kauppatorin Mannerheimintiehen, joka on pääkaupungin tunnetuimpia katuja.

Esplanadin puiston molemmilla puolilla on erinomaiset shoppailu- ja herkuttelumahdollisuudet, ja useimmat kaupungin kalliimmista merkkiliikkeistä sijaitsevat juuri Esplanadin puiston vieressä.

 

 
 
 
 
 
Näytä tämä julkaisu Instagramissa.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Henkilön Matt R. (@datlens) jakama julkaisu

Esplanadin puisto

9. Ateneum

Ateneumin taidemuseo sijaitsee paraatipaikalla lähes suoraan Helsingin rautatieasemaa vastapäätä. Näyttävä museorakennus on Suomen tunnetuin taidemuseo ja kätkee sisäänsä maan vanhimman ja laajimman taidekokoelman. Ateneumissa voi nähdä esimerkiksi Hugo Simbergin, Edvard Munchin, Vincent van Goghin ja Akseli Gallen-Kallelan teoksia.

Pysyvän näyttelyn lisäksi myös museon vaihtuvat näyttelyt ovat tasokkaita ja kiinnostavia.

Ateneum
Kaivokatu 2

10. Talvipuutarha

Tölölönlahden kupeessa sijaitseva näyttävä Talvipuutarha on eksoottisten kasvien keidas, johon voi tutustua ilmaiseksi. Vuonna 1892 perustetussa Talvipuutarhassa on yli 200 kasvia, ja tunnelma vaihtelee vuodenaikojen mukaan eri kasvien kukkiessa.

Talvipuutarhan ruusupuutarha on kukassa toukokuusta lokakuulle, jolloin 1920-luvulla perustettu ruusutarha on parhaimmillaan.

 

 
 
 
 
 
Näytä tämä julkaisu Instagramissa.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Henkilön Maiju Korhonen (@maijukorhonen) jakama julkaisu

Talvipuutarha
Hammarskjöldintie 1

11. Kansalliskirjasto

Suomen kansalliskirjasto toimii nimensä mukaisesti kirjastona, mutta rakennus on jo itsessään näyttävä vierailukohde, sillä se on 1800-luvun alun empirearkkitehtuurin tunnetuimpia kohteita. Kansalliskirjaston kokoelmiin kuuluu lukuisia ainutlaatuisia ja harvinaisia teoksia, mistä syystä sisälle saa tuoda vain rajatun määrän tavaraa, ja muun muassa päällystakit ja laukut on jätettävä säilytykseen.

Kansalliskirjastossa järjestetään lukuisia maksuttomia näyttelyitä ja kulttuuritapahtumia.

 

 
 
 
 
 
Näytä tämä julkaisu Instagramissa.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Henkilön Michael Schulz (@berlinstagram) jakama julkaisu

Kansalliskirjasto
Unioninkatu 36

12. Puu-Vallila

Nimensä mukaisesti Vallilan kaupunginosassa sijaitseva tunnelmallinen puukaupunginosa on rakennettu 1900-luvun alussa erityisesti työläisväestön käyttöön. Mainiosti säilynyt asuinalue on täynnä kapeita katuja ja värikkäitä mansardikattoisia puutaloja, jotka keskeisestä sijainnista huolimatta luovat vahvan kyläidyllin tunnelman.

Puu-Vallila kattaa Mäkelänkadun ja Hämeentien väliin jäävän alueen Helsingin Vallilan kaupunginosassa.

Puu-Vallila

13. Kiasma

Nykytaiteen museo Kiasma on Suomen tärkein modernin taiteen museo, ja se tarjoaa niin kansainvälisiä kuin kotimaisiakin näyttelyjä. Vuonna 1998 avattu museo sijaitsee Helsingin keskustassa Mannerheimintien kupeessa. Kiasman kokoelmissa on teoksia 1970-luvulta alkaen.

Museon lisäksi Kiasmassa on monipuolinen museokauppa ja tunnelmallinen kahvila. Kiasmaan on vapaa pääsy joka kuukauden ensimmäisenä perjantaina.

Kiasma
Mannerheiminaukio 2

14. Vanha kauppahalli

Kauppatorilla sijaitseva Vanha kauppahalli on perustettu vuonna 1888 ja on paitsi tunnelmallinen myös kaunis vierailupaikka, joka pitää sisällään 25 myyntipistettä. Kauppahalli on avoinna maanantaista lauantaisin, mutta kesäisin myös sunnuntaisin.

Kauppahallista löytyvät paitsi raaka-aineet ruoanlaittoon myös monia kahviloita, ravintoloita ja herkkukauppoja.

Vanha kauppahalli
Eteläranta

15. Löyly

Helsingin Hernesaaressa sijaitseva saunaravintola Löyly tarjoaa suomalaisuuteen pohjautuvia elämyksiä: saunan, uintia ja kotimaisia makuja. Löyly on arkkitehtonisesti vaikuttava kohde, jossa vastuullisuus huomioidaan kaikista näkökulmista.

Löylyn yleinen saunavuoro lämpiää päivittäin iltapäivällä ja illalla, lauantaisin myös aamulla.

Löyly
Hernesaarenranta 4

16. Töölönlahti

Helsingin keskustan tunnetuimpiin ulkoilualueisiin lukeutuva Töölönlahti kattaa lahden ympäri kulkevan 2,2 kilometrin mittaisen reitin sekä sen ympärillä avautuvan puistoalueen.

Suosittu kävelyreitti houkuttaa ulkoilijoita kaikkialta kaupungista ja tarjoaa näyttävät lahtimaisemat vuoden ympäri. Linnunlaulun historialliset puuhuvilat ja kesäkahvilat tuovat lisätunnelmaa reitin varrelle.

 

 
 
 
 
 
Näytä tämä julkaisu Instagramissa
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Henkilön Pipa Janhunen (@pipajanhunen) jakama julkaisu

Töölönlahti

17. Eduskuntatalo

Arkadianmäellä kohoava Eduskuntatalo on Suomen 200-jäsenisen eduskunnan työpaikka ja rakennus, jonka näyttävät korinttilaistyyliset pylväät kiinnittävät huomion. Rakennus on peräisin 1920-luvulta ja siellä sijaitsevat muun muassa täysistuntosali, Eduskunnan kirjasto sekä pikkuparlamentti.

Eduskuntatalossa järjestetään tunnin mittaisia ohjattuja kierroksia 6–25 hengen ryhmille, minkä lisäksi yksittäiset kävijät voivat saapua seuraamaan täysistuntoa.

Eduskuntatalo
Mannerheimintie 30

18. Suomenlinna

Suomenlinna eli Viapori on linnoitus ja kaupunginosa Helsingin edustalla saaristossa. Linnoitusta alettiin rakentaa vuonna 1748 ja sen 80 hehtaarin alueella on noin 200 rakennusta, kuusi kilometriä muuria ja 105 tykkiä. Suomenlinna nimettiin Unescon maailmanperintökohteiden listalle vuonna 1991.

Suomenlinnan lautta liikennöi Kauppatorilta yhdestä neljään kertaan tunnissa aamusta yöhön.

Suomenlinna

19. Finnair Sky Wheel

Finnair Sky Wheel kohoaa korkeuksiin Helsingin keskustassa Katajanokalla. Sini-ikkunaisen maailmanpyörän korkeimmalta kohdalta on pilvettömällä säällä mahdollista nähdä jopa Tallinnaan saakka. Finnair Sky Wheel avattiin vuonna 2014.

Maailmanpyörä on avoinna päivittäin.

Finnair Sky Wheel
Katajanokanlaituri 2

20. Seurasaari

Vehreä Seurasaari on monipuolinen ulkoilukohde, joka tarjoaa niin uimarantoja, marjastusapajia, grillipaikan, auringonottokallioita kuin historiallisen ulkomuseonkin. Seurasaaressa on myös naturistiuimala sekä kyykkäkenttä. Kävijöitä palvelevat lisäksi ravintola Seurasaaren Kruunu ja Kahvila Mieritz.

Seurasaaressa järjestetään monia vuosittaisia tapahtumia, esimerkiksi Pääsiäiskokot, Juhannusvalkeat ja Joulupolku.

 

 
 
 
 
 
Näytä tämä julkaisu Instagramissa.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Henkilön Seurasaaren ulkomuseo (@seurasaari) jakama julkaisu

Seurasaari

21. Linnanmäki

Kaikenikäisten huvittelijoiden rakastama Linnanmäki on Suomen vanhin huvipuisto, joka tarjoaa huvipuistolaitteita, ravintoloita ja muita herkkupaikkoja sekä monenlaista viihdettä. Huvipuiston yhteydessä sijaitsee Suomen Komediateatterin hallinnoima Peacock-teatteri, jossa järjestetään monenlaisia esityksiä musikaaleista komedianäytelmiin.

Huvipuistoalue on avoinna kesäkuukausina, ja kesäkausi päättyy perinteisesti iltojen pimetessä syksyiseen Valokarnevaaliin.

 

 
 
 
 
 
Näytä tämä julkaisu Instagramissa.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Henkilön Linnanmäki (@linnanmaki) jakama julkaisu

Linnanmäki

22. Uspenskin katedraali

Länsi-Euroopan suurin ortodoksinen kirkko kohoaa Helsingin Katajanokalla. Vuonna 1868 valmistunut Uspenskin katedraali on vaikuttava näky kultaisine kupoleineen. Kirkko on avoinna tiistaista sunnuntaihin aamupäivästä iltapäivään.

Kirkollisten toimitusten yhteydessä kävijöiden sisäänpääsyä saatetaan rajoittaa.

Uspenskin katedraali
Pormestarinrinne 1

23. Helsingin rautatieasema

Helsingin tunnetuimpien rakennusten joukkoon lukeutuva päärautatieasema on arkkitehti Eliel Saarisen suunnittelema ja vuonna 1919 valmistunut kohde, jonka läpi kulkee arviolta 200 000 ihmistä päivittäin. Rautatieaseman kiinnostavimpia yksittäisiä kohteita ovat 48,5-metrinen kellotorni sekä pääsisäänkäynnin yhteydessä maapalloa symboloivia lamppuja kannattelevat graniittimiehet.

Rautatieasema on jugend-arkkitehtuurin tärkeimpiä kohteita Suomessa.

 

 
 
 
 
 
Näytä tämä julkaisu Instagramissa.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Henkilön thewrjw (@thewrjw) jakama julkaisu

Helsingin rautatieasema
Kaivokatu 1

24. Finlandia-talo ja Pikku-Finlandia

Näyttävä arkkitehtuuri ja monipuolinen ohjelmatarjonta houkuttavat kävijöitä Finlandia-taloon Töölönlahden rannalle. Alvar Aallon suunnittelema rakennus valmistui vuonna 1971 ja on täynnä harkittuja design-yksityiskohtia.

Finlandia-talon ollessa remontissa kävijät pääsevät nauttimaan ohjelmasta ja herkuista aivan Finlandia-talon viereen rakennetussa Pikku-Finlandiassa.

Finlandia-talo
Mannerheimintie 13 e

25. Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha

Tropiikkia mukaileva Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha on kasvihuoneineen paikka, jossa voi uppoutua sademetsään tai palmujen joukkoon sekä tutkia erilaisia kasveja. Kasvihuoneiden lisäksi kasvitieteellinen puutarha kattaa ulkopuutarhan, jonne on vapaa pääsy.

Kasvitieteellinen puutarha on avoinna tiistaista sunnuntaihin.

 

 
 
 
 
 
Näytä tämä julkaisu Instagramissa.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Henkilön ninnu | kristiina (@ninnuhi) jakama julkaisu

Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha
Unioninkatu 44

26. Hakasalmen huvila

Kuvankaunis vaaleanpunainen huvila kiinnittää kävijöiden huomion Töölönlahdella. Finlandia-taloa vastapäätä sijaitseva Hakasalmen huvila on Helsingin harvoja empiretyylisiä huviloita ja toimii nykyisin museona.

Osa museon näyttelyistä on maksuttomia.

Hakasalmen huvila
Mannerheimintie 13 b

27. Yrjönkadun uimahalli

Aivan Helsingin keskustassa sijaitseva Yrjönkadun uimahalli on kaupungin legendaarisimpia uimapaikkoja, sillä se tarjoaa mahdollisuuden uida alasti roomalaista kylpylää muistuttavassa miljöössä. Kaupungin omistama uimahalli on toiminut vuodesta 1928 lähtien, ja naku-uintimahdollisuuden vuoksi uimahallissa on omat vuorot naisille ja miehille. Myös uima-asun käyttäminen on sallittua.

Uimahallin ja saunan käytön lisäksi kävijät voivat myös osta lipun uimahallin yläkertaan, jossa voi nauttia yksityisestä lepohytistä ja edullisesta spa-tunnelmasta.

 

 
 
 
 
 
Näytä tämä julkaisu Instagramissa.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Henkilön Adrienne Pitts (@hellopoe) jakama julkaisu

Yrjönkadun uimahalli
Yrjönkatu 21 b

28. Musiikkitalo

Vuonna 2011 Töölönlahdelle avattu Musiikkitalo on kaikille avoin konserttikeskus ja kohtaamispaikka, jossa järjestetään ohjelmaa kaikenikäisille kävijöille. Näyttävä, suurilta osin lasijulkisivuinen rakennus tarjoaa 1 704 paikkaisen suuren Konserttisalin sekä lukuisia muita tiloja.

Musiikkitalossa on muun muassa Sibelius-Akatemian kirjasto, kahvila ja ravintola.

 

 
 
 
 
 
Näytä tämä julkaisu Instagramissa.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Henkilön Musiikkitalo (@musiikkitalo) jakama julkaisu

Musiikkitalo
Mannerheimintie 13 a

29. Kaivopuisto

Meren rannalla Helsinginniemen kärjessä sijaitseva Kaivopuisto on pääkaupungin tunnetuimpia ja vanhimpia puistoja, ja se tarjoaa rutkasti tekemistä ja palveluja. Kaivopuisto on paitsi puisto myös kaupunginosa, johon lukeutuu puiston lisäksi näyttävä huvila-alue, joka on pääasiassa suurlähetystöjen käytössä.

Kaivopuiston tunnetuimpia kohteita ovat Tähtitorninmäki, ravintola Kaivohuone, Café Ursula ja Mannerheim-museo.

 

 
 
 
 
 
Näytä tämä julkaisu Instagramissa.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Henkilön Kuvauksellista Photography (@kuvauksellista.photography) jakama julkaisu

Kaivopuisto

30. Uimastadion

Vuonna 1947 valmistunut Helsingin uimastadion on maauimala, jossa on neljä uima-allasta ja näyttävä hyppytorni. Uimastadion on avoinna kesäkaudella toukokuun puolivälistä syyskuun loppuun, ja on suosittu erityisesti kuumalla säällä. Arkisin ja lauantaisin stadion tarjoaa aamu-uintimahdollisuuden, sillä se avautuu jo kello 6.30.

Uimastadionin kertamaksu on 5,80 euroa.

 

 
 
 
 
 
Näytä tämä julkaisu Instagramissa.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Henkilön Helsingin kaupunki (@helsinki) jakama julkaisu

Uimastadion
Hammarskjöldintie 5

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hotelli U14, Helsinki

U14 on leikkisä design-hotelli keskellä Helsinkiä: perheomisteinen, mutta osa jättiketjua

Aamiaisannos lautasella

Helsingin herkullisimmat hotelliaamiaiset – 10 vaihtoehtoa

Porvoon hotellit

Hotellivinkit Porvooseen – 6 paikkaa, joiden joukosta löydät itsellesi sopivan majoituksen

Helsingin iltapäiväteet

Iltapäivätee Helsingissä – katso neljä erilaista vaihtoehtoa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja