Hyppää sisältöön

Lasten kanssa Helsingissä – lue vinkit onnistuneeseen lomaan

 • Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 09.06.2024
Onko suunnitelmissasi viettää lasten kanssa lomapäivä Helsingissä? Poimi tästä vinkit riemukkaisiin hetkiin!

Onnistunut perheloma Helsingissä

Lomailu Helsingissä on helppoa lasten kanssa, sillä tekemistä riittää ja useimmissa paikoissa perheiden tarpeet on otettu huomioon.

Lastenhoitohuoneita on niin ravintoloissa kuin kahviloissakin, mutta parhaat lastenhoitohuoneet sijaitsevat ostoskeskuksissa. Esimerkiksi Kamppi, Stockmann, Forum ja Tripla tarjoavat lastenhoitohuoneet, missä voi paitsi hoitaa vaipanvaihdon ja ruokinnan rauhallisessa ympäristössä myös hengähtää hetken verran. Kampin ja Triplan lastenhoitohuoneet tarjoavat myös isot leikkipaikat.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Liikkuminen pitkin pääkaupunkia on lapsille elämys, sillä vipinää riittää: raitiovaunut, tietyöt sekä junat ja metrot ovat useimmille pienille matkailijoille kiinnostavaa nähtävää. Rattaiden kanssa liikkuminen on vaivatonta, sillä tiet ovat pääosin tasaisia ja risteykset usein kevennettyjä. HSL:n julkisen liikenteen välineissä aikuinen voi liikkua maksutta rattaiden kanssa, ja vaunuilla pääsee vaivatta busseihin, lähijuniin, metroon ja raitiovaunuihin.

Perheystävällisiä ravintoloita ja -hotelleja on pitkin Helsinkiä, joten paikka kannattaa valita omien mieltymysten mukaan. Valikoimaan kuuluu huoneistohotelleja sekä perhehuoneita, minkä lisäksi useimpiin huoneisiin saa pyytämällä matkasängyn ja potan.

Lue vinkit monipuoliseen perhelomaan Helsingissä!

1. Linnanmäki

Lapsiperheen odotetuin kohde Helsingissä on Linnanmäen huvipuisto, joka on houkutellut kaikenikäisiä kävijöitä jo vuodesta 1950 lähtien.

LinnanmäkiLinnanmäki
Linnanmäen huvipuistossa on tekemistä kaikenikäisille aivan pienimpiä vauvoja lukuun ottamatta.

Lintsillä on yli 40 laitetta, jotka on jaoteltu pituuden mukaan. Osa laitteista on suunnattu selvästi hurjapäille, mutta joukossa on myös laitteita, jotka riemastuttavat myös rauhallisesta menosta pitäviä. Aivan perheen pienimmillekin on laitteita, joihin pääsee maksutta, mutta aikuiset pääsevät mukaan vain joihinkin pienille lapsille tarkoitetuista laitteista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laitteiden lisäksi alueella on erilaisia pelejä ja herkku- sekä tuliaispuoteja ja myös kahviloita ja ravintoloita. Huvipuiston teatterin ohjelmistossa on muun muassa näytelmiä, konsertteja, taikuutta ja komiikkaa.

2. Keskustakirjasto Oodi

Etsitkö ilmaista, ilmastoitua ja rentoa sisätilaa, missä voi viettää aikaa lasten kanssa ja mistä löytyvät kaikki tarvittavat fasiliteetit? Suuntaa Helsingin rautatieaseman vieressä sijaitsevaan keskustakirjasto Oodiin!

Visit Helsinki/Tuomas UusheimoKeskustakirjasto Oodi
Oodin kolmas kerros on perheiden suosikki, sillä siellä voi temmeltää ja nauttia muiden perheiden seurasta.

Kirjaston kolmannessa kerroksessa sijaitseva lasten ja perheiden alue pitää sisällään oman leikkipuiston, ruokailutilat, lastenhoitohuoneet ja vaunuparkin. Leikkipuistossa on ohjattua ohjelmaa pääsääntöisesti arkisin kello 10.

Kahdessa kerroksessa sijaitseva perheiden alue soveltuu kaikenikäisille lapsille, ja matoilla näkee niin köllötteleviä vastasyntyneitä kuin iloitsevia kouluikäisiäkin. Kirjaston alakerran ravintolassa on runsas lounasbuffet ja paljon syöttötuoleja, ja sen lisäksi myös kolmannessa kerroksessa toimii kahvila.

Teini-ikäiset viihtyvät erityisesti kirjaston toisessa kerroksessa, missä on tekemistä soittimista lautapeleihin ja pelikonsoleihin.

3. Seikkailupuistot

Kun perheloman energiat uhkaavat käydä aivan uusilla kierroksilla, ota suunta seikkailupuistoon. Jännittävät radat, itsensä ylittäminen ja hauska tasapainottelu puiden runkoihin kiinnitetyillä reiteillä saa kenet tahansa keskittymään.

Inka KhanjiSeikkailupuisto
Helsingin seikkailupuistot tarjoavat elämyksiä kouluikäisille ja sitä vanhemmille.

Helsingissä on kolme seikkailupuistoa, joista keskustaa lähinnä on Mustikkamaan Korkee. Muita seikkailupuistoja ovat Talissa sijaitseva Zippy Park ja Paloheinän Korkee-puisto.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Seikkailupuistot soveltuvat pääasiassa kouluikäisille lapsille, sillä junioriratojen ikäraja on 7 vuotta tai pituusraja 120 senttiä paikasta riippuen. Sitä pienemmille on Zippyssä tarjolla muun muassa trampoliini ja pomppulinnoja, Paloheinän Korkeessa 2–5-vuotiaille suunnattu seikkailumetsä.

4. Helsingin ilmaiset lasten museot

Senaatintorin vieressä sijaitseva Lasten kaupunki -museo on osa Helsingin kaupunginmuseota, ja sinne on vapaa pääsy. Päivittäin avoinna olevassa museossa voi tehdä hauskan aikamatkan menneeseen: ohjata hevoskärryjä, tutkailla 1970-luvun mummolan esineitä ja esimerkiksi tarkastella eri aikakausien leluja.

Myös Töölössä sijaitseva Ratikkamuseo saa lapset viihtymään. Raitiovaunujen historiaan uppoutuvassa museossa voi nousta vanhan raitiovaunun kyytiin virtuaaliselle ratikkamatkalle, nähdä eri aikojen ratikoita ja pysäkkejä sekä jopa hevosen vetämän raitiovaunun. Kuskin paikalla istuessa pääsee kunnolla historialliseen tunnelmaan ja voipa museossa kokeilla myös vanhan ajan lipun leimaamista. Museo on avoinna päivittäin.

Inka KhanjiRatikkamuseo
Vanhat ratikat ovat näyttävästi esillä Ratikkamuseossa, ja osan kyytiin pääsee kokeilemaan, millaista on ollut matkustaa entisajan raitiovaunussa.

Entinen Päivälehden arkisto ja museo tunnetaan nykyään nimellä Median museo ja arkisto Merkki. Loppuvuodesta 2023 uudistuneena avattu museo kertoo median historiasta, mutta vaihtuvissa näyttelyissä on aika ajoin myös erityisesti lapsille suunnattuja teemoja. Museon vakituisessa näyttelyssä on niin ikään hauskoja patsaita ja esineitä.

Töölönlahden pohjoispuolella sijaitseva Talvipuutarha tarjoaa hetkessä matkan tropiikkiin, sillä vuonna 1893 avattu puutarha ja kasvihuone on täynnä kiehtovia kasveja kaikkialta maailmasta. Kasveja on kaikkiaan 200 palmuista kaktuksiin, ja vierailu eri vuodenaikoina kannattaa: eri lajikkeet kukkivat eri aikaan. Useimpien lasten mielestä jännittävimmät ovat lihansyöjäkasvit ja suihkulähdealtaan karpit. Mukaan kannattaa ottaa omat eväät.

5. Muut lapsiperheen suosikkimuseot

Kampissa sijaitseva Luonnontieteellinen museo on erittäin suosittu kaikenikäisten keskuudessa, ja museossa pääsee tutustumaan koko planeetan monimuotoiseen luontoon. Näyttelyissä tutustutaan evoluution alkuhetkistä dinosaurusten ajan kautta tähän päivään. Esillä on niin Suomen luontoa kuin Afrikan savanneja sekä Australian eksoottisia elämänmuotoja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sörnäisten Lastentarhamuseo on hauska paikka, missä pääsee tutustumaan lastentarhan toimintaan sadan vuoden ajalta. Vanhoista leluista on tehty identtisiä versioita, joilla lapset voivat itse leikkiä ja kokeilla historiallisia leluja. Museo sopii myös pienille vauvoille, sillä kaikenikäisille on tarjolla kiinnostavia leluja. Museo on avoinna ainoastaan tiistaisin ja keskiviikkoisin.

Visit Helsinki/Arttu KokkonenSuomenlinnan lelumuseo
Suomenlinnan lelumuseon vanhojen lelujen kokoelma ihastuttaa.

Helsingin pelastuslaitoksen palomuseo on useimpien lapsien taivas, sillä se on täynnä paloautoja. Erottajan yhä käytössä olevalla pelastusasemalla sijaitseva museo esittelee muun muassa vanhaa kalustoa niin autojen kuin asujen muodossa sekä pienoismalleja. Vuonna 1891 valmistuneessa rakennuksessa toimiva museo sopii kaikenikäisille, niin lapsille kuin aikuisillekin.

Suomenlinnan lelumuseo on ehdoton vierailukohde Suomenlinnan vierailijoille. Jo matka saarelle on elämys, ja perillä odottaa mittava lelukokoelma, jonka vanhimmat lelut ovat peräisin 1830-luvulta asti. Kokoelmamuseon esineillä ei saa leikkiä, mutta vastapainoksi unohtumattomat lelumatkamuistot löytyvät varmasti museokaupasta.

6. Annantalo

Aivan Helsingin ydinkeskustassa Annankadulla sijaitseva Helsingin kaupungin Annantalo on taidekasvatukselle ja lastenkulttuurille omistettu talo, jossa on rutkasti lapsille suunnattuja maksuttomia esityksiä, näyttelyitä ja tapahtumia. Ohjelmistoon kuuluu muun muassa muskaria, sirkusta ja taidekursseja.

Visit Helsinki/Julia KiveläAnnantalo
Annantalon keskeinen sijainti mahdollistaa lyhyenkin vierailun kaupunkipäivän aikana.

Annantalo on helppo vierailukohde, sillä siellä voi piipahtaa pikaisesti tai viettää pidemmänkin ajan. Rakennuksesta löytyy myös kahvila Puffy Mini Pancakes, josta saa keittolounasta ja minipannukakkuja. Annantalo on avoinna maanantaista lauantaihin, kesäkuukausina maanantaista perjantaihin.

7. Haltialan ja Fallkullan kotieläintilat

Kukapa lapsi – tai aikuinen – ei rakastaisi eläimiä? Helsingin kaupungilla on kaksi maksutonta kotieläintilaa, missä voi käydä vapaasti rapsuttelemassa ja ihailemassa suloisia kotieläimiä.

Shutterstock/Margarita KukuHaltialan kotieläintila
Haltialan eläimet ovat lapsiperheen suosikkeja, mutta pihapiirissä on myös esimerkiksi traktoreita.

Haltialan kotieläintila sijaitsee lähellä Vantaan rajaa, ja vie kävijän keskelle maalaisidylliä. Tila koostuu useasta vanhasta rakennuksesta ja kauniista ympäröivistä pelloista, joilta voi käydä loppukesäisin poimimassa kukkia maksutta. Tilalla asustaa muun muassa lehmiä, sikoja, lampaita ja kanoja. Eläimet ovat kesällä ulkona, jolloin niihin pääsee tutustumaan aamusta iltaan. Haltialan kotieläintila on avoinna vuoden ympäri joka päivä.

Malmin pohjoispuolella sijaitsevalla Fallkullan kotieläintilalla asustelee lampaita, vuohia, lehmiä, kanoja, kaneja ja hevosia, sekä yksi minipossu. Tilalla vierailevilla 9–17-vuotiailla lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus osallistua muun muassa navettatöihin, eläinten hoitoon, piha- ja puutarhatöihin sekä erilaisiin kädentaitoihin. Tila on avoinna kesäkuusta elokuun alkuun ja vierailu on perheille maksuton.

8. Leikkipuistot

Helsinki on täynnä leikkipuistoja, joten jos haussa on helppo tapa päästä reimuitsemaan uudessa paikassa, ota suunta leikkipuistoon. Riippumatta missä päin kaupunkia olet, leikkipuisto tai leikkipaikka on usein kävelymatkan päässä.

Leikkipuistoissa on arkisin avoinna olevat sisätilat, ohjattua toimintaa sekä ilmaista ruokailua. Kunkin leikkipuiston ohjelma ja tarjonta päivitetään usein joko leikkipuiston Facebook- tai Instagram-tilille.

Visit Helsinki/Olivia HarmonLeikkipuistot, Helsinki
Helsingissä on todella paljon hyviä leikkipuistoja, eikä liukumäki ole koskaan kovin kaukana.

Loman aikana kannattaa käydä ainakin lähipuistossa, mutta näihin puistoihin kannattaa tulla kauempaakin:

 • Leikkipuisto Intia, Kumpula. Suurten puiden ympäröimä ja hieman varjoinen leikkipuisto on tunnelmallinen ja tarjoaa hyvän valikoiman leluja, polkuautoista hiekkaleluihin. Iso alue, missä on paljon koettavaa niin isolle kuin pienellekin leikkijälle.
 • Leikkipuisto Linnunrata, Suutarila. Tämän puiston erikoisuus on kesäisin siellä asustavat kotieläimet, joita voi hoitaa. Arkisin käytössä on myös kahluuallas.
 • Redin kattoterassin leikkipaikka, Kalasatama. Tämä on leikkipaikka, josta vain harvat tietävät: ostoskeskuksen kattoterassille rakennetut kiipeilytelineet ja muut leikkivälineet soveltuvat pääosin isoille lapsille, mutta myös pienet viihtyvät pilvenpiirtäjämaisemassa.
 • Vennynpuisto, Kuninkaantammi. Vuonna 2021 avatussa leikkipuistossa pääosassa on kiipeily, ja siellä onkin kiipeilyratoja, liukumäkiä ja kesäisin vesileikkialue. Sopii niin isoille kuin pienillekin lapsille, alueella on myös grillauspaikka.
 • Orava, Herttoniemi. Metsän suojassa sijaitseva leikkipuisto, jossa on omat alueet pienille ja isoille. Hiekkakaivureita, kiipeilykaruselli, kahluuallas ja liukumäkiä.
 • Ulvila, Munkkivuori. Iso hiekkakenttä, kesäisin kahluuallas ja talvella luistinrata, sekä rutkasti leluja: keinuja, liukumäkiä, hiekkalaatikko.

9. Suomenlinna

Helsingin edustalla sijaitseva historiallinen Suomenlinna on paikka, missä kuluu helposti vaikka koko päivä – jos sää suosii. Alueella järjestetään lapsille suunnattuja seikkailukierroksia, kävelykierroksia ja museokierroksia, joiden avulla saaren historia herää henkiin.

Visit Helsinki/Jussi HellstenSuomenlinna
Suomenlinnan lapsille suunnatut opaskierrokset ovat todella mukaansatempaavia, ja esittelevät saaren historiaa hauskalla tavalla.

Kierrosten lisäksi alueen historialliset paikat saavat mielikuvituksen lentämään, ja tykit, linnoitus sekä niin mantereelle kuin merellekin avautuvat maisemat luovat seikkailun tuntua lomapäivään. Levähtäminen onnistuu helposti, sillä Suomenlinna on täynnä piknikiin soveltuvia nurmia, ja saarella toimii myös kahviloita ja ravintoloita.

Suomenlinnan oma uimaranta sijaitsee suojaisassa poukamassa mutta on melko pieni. Kulku Kauppatorilta lautalla on osa Helsingin seudun julkista liikennettä, ja matkalipuksi soveltuu 2,95 euroa maksava AB-lippu tai mikä tahansa muu kalliimpi voimassa oleva matkalippu. Matka on maksuton rattaiden kanssa.

10. Tähtitorninmäen observatorio

Keskustan tuntumassa Tähtitorninmäellä sijaitseva observatorion yleisökeskus kertoo avaruudesta, tähtitieteestä ja sen historiasta. Observatorio sopii kaikille kiinnostuneille, mutta etenkin koululaiset saavat paljon hyödyllistä tietoa.

Visit Helsinki/Linda TammistoHelsingin observatorio
Helsingin observatorion rakennus on peräisin 1800-luvulta.

Näyttelyt perustuvat havainnollisuudelle, visuaalisuudelle ja osallistuvalle oivallukselle. Esillä on niin historiallisia välineitä kuin nykyaikaista huipputeknologiaakin. Tavoitteena on murtaa tähtitieteeseen ja muihin luonnontieteisiin kohdistuvia ennakkoluuloja sekä opastaa tiedon maailmaan.

Observatorio sijaitsee vanhassa rakennuksessa, joten se soveltuu huonosti liikuntaesteisille, eikä vaunujen kanssa pääse liikkumaan. Aukioloajat sekä yleisöopastusten ajankohdat kannattaa tarkistaa ennakkoon.

11. Maauimalat

Helsingissä on kaksi maauimalaa, Uimastadion ja Kumpulan maauimala, jotka tarjoavat uimamahdollisuuksia kesäisin. Maauimalat ovat Helsingin kaupungin ylläpitämiä edullisia uimapaikkoja, ja soveltuvat erinomaisesti kesäpäivän viettoon.

Kumpulassa sijaitseva tunnelmallinen maauimala rakennettiin vuonna 1952 Helsingin olympialaisia varten, ja siellä onkin 25 metrin allas sekä hyppyallas hyppytelineneen aina yhdestä metristä kymmeneen asti. Lapsille maauimalassa on lasten oma uima-allas, kahluuallas ja leikkipaikka.

Keskustan lähellä sijaitseva Uimastadion on Suomen vanhin maauimala ja pääkaupungin suosituimpia liikuntapaikkoja. Stadikalla on neljä allasta: iso allas, lasten allas, kahluuallas ja uimahyppyallas. Alueella on myös kahvila ja lasten leikkipaikka.

12. Helsingin sisäleikkipaikat

Pääkaupungin sää ei aina helli, ja sitä varten on hyvä olla suunnitelma myös sisätekemisestä. Onneksi Helsingin aktiviteettitarjonnassa huomioidaan erinomaisesti myös lapset, joten tylsää ei tule paukkupakkasilla eikä sadesäälläkään.

Kun kaipaat sisätiloihin, ota suunnaksi jokin näistä:

 • Laserperli Megazone, Salmisaari. Sisällä pelattava laserpeli sopii parhaiten alakoululaisista ylöspäin, sillä peli on hieman jännittävä, peliluolassa hämärää ja ohjeiden kuunteleminen on tärkeää. Huippuhauska elämys myös aikuisille.
 • Rush-trampoliinipuisto, Pitäjänmäki. Aivan Valimon juna-aseman vieressä sijaitseva trampoliinipuisto on paikka, missä voi kirjaimellisesti hyppiä seinille. Puistossa on lähes sata trampoliinia ja esimerkiksi laser-labyrintti, slackline-tasapainoilua, tasapainotikkaat ja polttopalloareena.
 • Leikkiluola, Hakaniemi. Hakaniemen torin alla sijaitseva Leikkiluola on paikka, missä kaikenikäiset lapset pääsevät riemuitsemaan turvalliseesti. Alueella on muun muassa seikkailulabyrintti, trampoliinialue ja rutkasti liukumäkiä. Alle 3-vuotiaille on oma alue.
 • Hoplop, Pasila. Ei lomamatkaa ilman Hoplopia, ja jo klassikkokohteen aseman saavuttanut sisäleikkipuisto sijaitsee Helsingissä Triplan ostoskeskuksessa. Varusteluun kuuluu muun muassa ninjarata, kiipeilyseiniä, trampoliineja ja esimerkiksi pallomeri.

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Grand Hansa, Helsinki

Historialliseen kortteliin aukesi uusi hotelli Helsingissä – tältä näyttää Grand Hansa

Solo Sokos Hotel Pier 4

Sokos Hotels avaa uuden hotellin Helsinkiin – aamiaiselle luvataan “kaupungin kiinnostavin puurovalikoima”

Hobo Hotel Helsinki

Tältä näyttää Helsingin uusin hotelli – Tukholmasta tuttu Hobo Hotel avautui ydinkeskustaan

Lento vauvan kanssa

Ensimmäinen lento vauvan kanssa voi jännittää – lue vinkit sujuvaan matkaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja