Nauti illallinen pitkän kaavan mukaan – nämä ovat Suomen Michelin-ravintolat

Näillä suomalaisravintoloilla on Michelin-tähti
Suomalainen ravintola pääsi oppaaseen ensimmäistä kertaa vuonna 1987, ja vuonna 2022 mukana on kahdeksan suomalaista ravintolaa, joista seitsemän sijaitsee Helsingissä ja yksi Turussa. Kaikilla ravintoloilla on yksi Michelin-tähti, lukuun ottamatta ravintola Palacea, jolle myönnettiin vuonna 2022 toinen Michelin-tähti.
Tuoreimman oppaan mukaan yhden Michelin-tähden saivat vuodelle 2022 Olo, Grön, Demo, Ora, Inari ja Finnjävel Salonki sekä Turussa sijaitseva ravintola Kaskis, jolle myönnettiin tähti ensimmäistä kertaa.
Oppaalla pitkät perinteet
Rengasvalmistaja Michelin on julkaissut autoilijoille suunnattuja oppaita jo vuodesta 1900 lähtien. Yli satavuotinen perinne alkoi Ranskassa, missä oppaita jaettiin ilmaiseksi kaikille autoilijoille. Sen tarkoitus oli saada mahdollisimman monet autoilijat matkustamaan ympäri Ranskaa, mikä lisäisi renkaiden kulutusta ja pakottaisi auton omistajat ostamaan uudet renkaat mahdollisimman nopeasti.

Samalla aktiivisen autoilun toivottiin lisäävän yleistä kiinnostusta autoja kohtaan, mikä saisi entistä useammat hankkimaan auton. Oppaan tarkoitus oli alun perin ja on edelleen tehdä autoilusta entistä helpompaa.
Ravintoloiden tähtiluokitus tuli osaksi Michelin-opasta 1930-luvulla.
Tähdet arvioivat ruoan laatua
Michelin-tähdet koskevat pelkästään ruoan laatua sekä hienostuneisuutta, sillä ravintolan palvelun ja viihtyvyyden taso arvostellaan erillisillä ruokailuvälinesymboleilla.
Yksi tähti merkitsee ravintolan olevan kategoriassaan poikkeuksellisen hyvä, kaksi tähteä tarkoittaa, että ravintolan takia kannattaa tehdä kiertomatka ja kolme tähteä saa ravintola, joka on itsessään matkan arvoinen. Suomalaisilla ravintoloilla on toistaiseksi kullakin vain yksi tähti.
Tähtien perustana on viisi kriteeriä: raaka-aineiden laatu, ruoan valmistustapa ja makujen yhteensopivuus, ruoan persoonallisuus, rahanarvoisuus sekä laadun pysyvyys.
Michelin-tähtiä myöntävät ravintola-alan kokeneet ammattilaiset, jotka esiintyvät anonyymisti saadakseen samanlaista palvelua kuin ravintolan muut asiakkaat ja pitääkseen arvostelut mahdollisimman puolueettomina.
Lue esittelyt suomalaisista Michelin-ravintoloista!
Palace
Helsingin Etelärannassa näyttävien maisemien äärellä sijaitseva Palace on kaikkien aikojen ensimmäinen suomalainen ravintola, joka sai Michelin-tähden vuosina 1987–1989. Pitkän tauon ja merkittävien uudistusten jälkeen ravintola palasi Michelinin listalle vuonna 2019. Vuonna 2022 Palacelle myönnettiin ensimmäisenä suomalaisena ravintolana kaksi Michelin-tähteä
Palacen keittiötä johtaa Eero Vottonen, joka on voittanut lukuisia arvostettuja palkintoja niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Ravintolassa voi herkutella niin lounaalla kuin pitkän kaavan mukaan illallisellakin.
Palace
Eteläranta 10, Helsinki
Finnjävel Salonki
Helsingin Taidehallin yhteydessä sijaitseva Finnjävel Salonki tarjoilee suomalaista ruokaa, kunnioittaen satoja vuosia vanhaa ruokaperinnettä. Ruokalistalla on perinneruokia, joista on tehty 2020-luvulle soveltuvia annoksia Finnjävelin tyyliin.
Ravintola koostuu Salista ja Salongista, joista hienostunutta ruokaa tarjoilevalle Salongille myönnettiin Michelin-tähti vuonna 2021. Salongissa on tarjolla viiden tai kahdeksan ruokalajin menuja, joissa vaihtelevat suomalaisten maakuntien herkut.
Finnjävel Salonki
Ainonkatu 3, Helsinki
Kaskis
Ensimmäinen Helsingin ulkopuolella sijaitseva suomalainen Michelin-ravintola Kaskis sai arvostetun tähden vuonna 2022. Vuonna 2014 avattu ravintola tarjoilee sesonkien myötä vaihtelevaa menua, joka koostetaan aina lähiruokaa painottaen. Tarjolla on kahdeksan ruokalajin maistelumenu.
Ravintola Kaskis satsaa korkeaan käsityöasteeseen, mikä näkyy myös lautasella upeiden annosten muodossa. Ravintola sijaitsee Turussa Kaskenkadulla.
Ravintola Kaskis
Kaskenkatu 6 A
Inari
Heinäkuussa 2018 Helsingin Albertinkadulle avattu ravintola Inari sai ensimmäisen Michelin-tähtensä vuonna 2020. Kim Mikkolan vetämä ravintola tarjoilee aasialaisia makuja pohjoismaisella otteella, joten makuelämys on taattu.
Ravintolassa on seitsemän pöytää ja tarjolla on 15 ruokalajin maistelumenua, jossa Mikkola ammentaa näkemystään ja kokemustaan. Ravintola on avoinna keskiviikosta lauantaihin.
Inari
Albertinkatu 19 a, Helsinki
Ora
Helsingin Huvilakadulla toimiva, Sasu Laakkosen luotsaama Ora satsaa suomalaisuuteen, ja ravintola tarjoileekin paikallisiin raaka-aineisiin pohjautuvia aterioita. Ruokalista vaihtelee kuuden viikon välein, jotta keittiö ehtii ottaa nopeasti vaihtuvista sesongeista kaiken hyödyn irti.
Pieni ravintola tarjoilee kymmenen ruokalajin maistelumenua.
Ora
Huvilakatu 28, Helsinki
Demo
Punavuoren sydämessä sijaitseva Demo avattiin vuonna 2003, ja neljä vuotta myöhemmin ravintolan työ palkittiin Michelin-tähdellä. À la carte -listaa ei Demosta löydy, vaan asiakkaat voivat valita keittiömestarin menun joko neljällä, viidellä, kuudella tai seitsemällä ruokalajilla.
Demon viinikellarista löytyy yli 400 erilaista viiniä, ja tarjolla on lisäksi päivittäin vaihtuvia viinejä päivän menun kanssa. Ravintolan ruokiin ihastuneilla herkuttelijoilla on mahdollisuus myös tilata annoksia juhliin ravintolan catering-palvelusta.
Demo
Uudenmaankatu 9–11, Helsinki
Olo
Ravintoloitsija Pekka Terävän Olo valittiin vuonna 2012 Suomen parhaaksi ravintolaksi – Michelin-tähti ravintolalla on ollut vuodesta 2011 saakka. Modernia pohjoismaista ruokaa tarjoava ravintola rakentaa menunsa kotimaisten pientuottajien antimien ympärille.
Tyylikkäästi sisustetussa ravintolassa voi valita illallisen joko pitkän kaavan mukaan tai lyhennetyn version, johon kannattaa varata aikaa kaksi tuntia. Kuudessa osassa tarjoiltava kolmen tunnin illallinen sisältää kaikkiaan 15 ruokalajia.
Olo
Pohjoisesplanadi 5, Helsinki
Grön
Helsingin keskustassa Albertinkadulla sijaitseva ravintola Grön sai Michelin-tähden ensimmäistä kertaa vuonna 2018. Saatavilla on ravintolan nimikkomenu lisäannoksineen, minkä lisäksi Grön tarjoilee myös vegaanista kahdeksan ruokalajin menua.
Ruoat vaihtelevat sesongin mukaan ja perustuvat pohjoismaalaisiin luomu- ja villiraaka-aineisiin. Ruoasta vastaavat kokit Toni Kostian sekä Lauri Kähkönen.
Grön
Albertinkatu 36, Helsinki
Teksti: Maria Hietala ja Inka Khanji
Kuvat: Maru Lemmetty ja Instagram
Aiheeseen liittyvät artikkelit
Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja







