Hyppää sisältöön

Nauti illallinen pitkän kaavan mukaan – nämä ovat Suomen Michelin-ravintolat

  • Maria Hietala
  • Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Maria Hietala, Inka Khanji Päivitetty: 13.06.2023
Haluatko juhlistaa merkkipäivää tai muuten vain herkutella pitkän kaavan mukaan? Suomessa toimii kahdeksan Michelin-tähdillä palkittua ravintolaa, joista seitsemän sijaitsee Helsingissä ja yksi Turussa. Muista tehdä pöytävaraus!

Näillä suomalaisravintoloilla on Michelin-tähti

Suomalainen ravintola pääsi oppaaseen ensimmäistä kertaa vuonna 1987, ja vuonna 2023 mukana on seitsemän suomalaista ravintolaa, joista viisi sijaitsee Helsingissä, yksi Turussa ja yksi Porvoossa. Kaikilla ravintoloilla on yksi Michelin-tähti, lukuun ottamatta ravintola Palacea, jolle myönnettiin toistamiseen toinen Michelin-tähti vuonna 2023.

Tuoreimman oppaan mukaan yhden Michelin-tähden saivat vuodelle 2023 Helsingissä sijaitsevat Demo, Olo, Finnjävel Salonki ja Grön, Turkulainen Kaskis sekä uutena Porvoossa sijaitseva Vår.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Oppaalla pitkät perinteet

Rengasvalmistaja Michelin on julkaissut autoilijoille suunnattuja oppaita jo vuodesta 1900 lähtien. Yli satavuotinen perinne alkoi Ranskassa, missä oppaita jaettiin ilmaiseksi kaikille autoilijoille. Sen tarkoitus oli saada mahdollisimman monet autoilijat matkustamaan ympäri Ranskaa, mikä lisäisi renkaiden kulutusta ja pakottaisi auton omistajat ostamaan uudet renkaat mahdollisimman nopeasti.

Samalla aktiivisen autoilun toivottiin lisäävän yleistä kiinnostusta autoja kohtaan, mikä saisi entistä useammat hankkimaan auton. Oppaan tarkoitus oli alun perin ja on edelleen tehdä autoilusta entistä helpompaa.

Ravintoloiden tähtiluokitus tuli osaksi Michelin-opasta 1930-luvulla.

Tähdet arvioivat ruoan laatua

Michelin-tähdet koskevat pelkästään ruoan laatua sekä hienostuneisuutta, sillä ravintolan palvelun ja viihtyvyyden taso arvostellaan erillisillä ruokailuvälinesymboleilla.

Yksi tähti merkitsee ravintolan olevan kategoriassaan poikkeuksellisen hyvä, kaksi tähteä tarkoittaa, että ravintolan takia kannattaa tehdä kiertomatka ja kolme tähteä saa ravintola, joka on itsessään matkan arvoinen. Suomalaisilla ravintoloilla on toistaiseksi kullakin vain yksi tähti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tähtien perustana on viisi kriteeriä: raaka-aineiden laatu, ruoan valmistustapa ja makujen yhteensopivuus, ruoan persoonallisuus, rahanarvoisuus sekä laadun pysyvyys.

Michelin-tähtiä myöntävät ravintola-alan kokeneet ammattilaiset, jotka esiintyvät anonyymisti saadakseen samanlaista palvelua kuin ravintolan muut asiakkaat ja pitääkseen arvostelut mahdollisimman puolueettomina.

Lue esittelyt suomalaisista Michelin-ravintoloista!

Palace

Helsingin Etelärannassa näyttävien maisemien äärellä sijaitseva Palace on kaikkien aikojen ensimmäinen suomalainen ravintola, joka sai Michelin-tähden vuosina 1987–1989. Pitkän tauon ja merkittävien uudistusten jälkeen ravintola palasi Michelinin listalle vuonna 2019. Vuonna 2022 Palacelle myönnettiin ensimmäisenä suomalaisena ravintolana kaksi Michelin-tähteä.

Palacen keittiötä johtaa Eero Vottonen, joka on voittanut lukuisia arvostettuja palkintoja niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Ravintolassa voi herkutella niin lounaalla kuin pitkän kaavan mukaan illallisellakin.

 

 
 
 
 
 
Näytä tämä julkaisu Instagramissa
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Henkilön Palace (@palacehelsinki) jakama julkaisu

Palace
Eteläranta 10, Helsinki

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Finnjävel Salonki

Helsingin Taidehallin yhteydessä sijaitseva Finnjävel Salonki tarjoilee suomalaista ruokaa, kunnioittaen satoja vuosia vanhaa ruokaperinnettä. Ruokalistalla on perinneruokia, joista on tehty 2020-luvulle soveltuvia annoksia Finnjävelin tyyliin.

Ravintola koostuu Salista ja Salongista, joista hienostunutta ruokaa tarjoilevalle Salongille myönnettiin Michelin-tähti vuonna 2021. Salongissa on tarjolla viiden tai kahdeksan ruokalajin menuja, joissa vaihtelevat suomalaisten maakuntien herkut.

 

 
 
 
 
 
Näytä tämä julkaisu Instagramissa
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Henkilön Finnjävel Restaurants (@finnjavelhelsinki) jakama julkaisu

Finnjävel Salonki
Ainonkatu 3, Helsinki

Kaskis

Ensimmäinen Helsingin ulkopuolella sijaitseva suomalainen Michelin-ravintola Kaskis sai arvostetun tähden vuonna 2022. Vuonna 2014 avattu ravintola tarjoilee sesonkien myötä vaihtelevaa menua, joka koostetaan aina lähiruokaa painottaen. Tarjolla on kahdeksan ruokalajin maistelumenu.


Ravintola Kaskis satsaa korkeaan käsityöasteeseen, mikä näkyy myös lautasella upeiden annosten muodossa. Ravintola sijaitsee Turussa Kaskenkadulla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

 
 
 
 
 
Näytä tämä julkaisu Instagramissa
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Henkilön Natalia Salmela (@natasalmela) jakama julkaisu

Ravintola Kaskis
Kaskenkatu 6 A

Demo

Punavuoren sydämessä sijaitseva Demo avattiin vuonna 2003, ja neljä vuotta myöhemmin ravintolan työ palkittiin Michelin-tähdellä. À la carte -listaa ei Demosta löydy, vaan asiakkaat voivat valita keittiömestarin menun joko kuudella tai seitsemällä ruokalajilla.

Demon viinikellarista löytyy yli 400 erilaista viiniä, ja tarjolla on lisäksi päivittäin vaihtuvia viinejä päivän menun kanssa. Ravintolan ruokiin ihastuneilla herkuttelijoilla on mahdollisuus myös tilata annoksia juhliin ravintolan catering-palvelusta.

 

 
 
 
 
 
Näytä tämä julkaisu Instagramissa
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Henkilön Ravintola Demo (@restaurant_demo) jakama julkaisu

Demo
Uudenmaankatu 9–11, Helsinki

Grön

Helsingin keskustassa Albertinkadulla sijaitseva ravintola Grön sai Michelin-tähden ensimmäistä kertaa vuonna 2018. Saatavilla on ravintolan nimikkomenu lisäannoksineen, minkä lisäksi Grön tarjoilee myös vegaanista menua.

Ruoat vaihtelevat sesongin mukaan ja perustuvat pohjoismaalaisiin luomu- ja villiraaka-aineisiin. Ruoasta vastaavat kokit Toni Kostian sekä Lauri Kähkönen.

 

 
 
 
 
 
Näytä tämä julkaisu Instagramissa
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Henkilön Restaurant Grön (@restaurantgron) jakama julkaisu

Grön
Albertinkatu 36, Helsinki

Olo

Ravintoloitsija Pekka Terävän Olo valittiin vuonna 2012 Suomen parhaaksi ravintolaksi – Michelin-tähti ravintolalla on ollut vuodesta 2011 saakka. Modernia pohjoismaista ruokaa tarjoava ravintola rakentaa menunsa kotimaisten pientuottajien antimien ympärille.

Tyylikkäästi sisustetussa ravintolassa voi valita illallisen joko pitkän kaavan mukaan tai lyhennetyn version, johon kannattaa varata aikaa kaksi tuntia. Kuudessa osassa tarjoiltava kolmen tunnin illallinen sisältää kaikkiaan 15 ruokalajia.

 

 
 
 
 
 
Näytä tämä julkaisu Instagramissa
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Henkilön Nordic_chefs 🇩🇰🇸🇪🇳🇴🇫🇮🇫🇴 (@nordic_chefs) jakama julkaisu

Olo
Pohjoisesplanadi 5, Helsinki

Vår

Porvoolainen Vår sai Michelin-tähden vuonna 2023. Vanhan Porvoon tuntumassa sijaitseva ravintola on avoinna keskiviikosta lauantaihin ja tarjoilee yhtä maistelumenua. Ruoat pohjautuvat sesongin raaka-aineisiin ja paikallisten tuottajien tarjontaan, minkä lisäksi ravintola hyödyntää myös villejä raaka-aineita.

Luonto ja saaristo liittyvät vankasti ravintolan filosofiaan, ja ravintolalle myönnettiin vuonna 2023 myös Michelinin vihreä tähti.

Vår
Papinkatu 17, Porvoo

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hobo Hotel Helsinki

Tältä näyttää Helsingin uusin hotelli – Tukholmasta tuttu Hobo Hotel avautui ydinkeskustaan

Hotelli U14, Helsinki

U14 on leikkisä design-hotelli keskellä Helsinkiä: perheomisteinen, mutta osa jättiketjua

Aamiaisannos lautasella

Helsingin herkullisimmat hotelliaamiaiset – 10 vaihtoehtoa

Helsingin iltapäiväteet

Iltapäivätee Helsingissä – katso neljä erilaista vaihtoehtoa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja