Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Nauti illallinen pitkän kaavan mukaan – nämä ovat Suomen Michelin-ravintolat

Maru Lemmetty artikkelin kuva
Ruoka ja juomat
Haluatko juhlistaa merkkipäivää tai muuten vain herkutella pitkän kaavan mukaan? Helsingissä toimii kuusi Michelin-tähdellä palkittua ravintolaa.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 18.02.2020
facebook   whatsapp

Näillä suomalaisravintoloilla on Michelin-tähti

Suomalainen ravintola pääsi oppaaseen ensimmäistä kertaa vuonna 1987, ja vuonna 2020 mukana on kuusi suomalaista ravintolaa, jotka kaikki sijaitsevat Helsingissä.

Tuoreimman oppaan mukaan Michelin-tähden saivat vuodelle 2020 Olo, Grön, Demo, Ora ja Palace-ravintolat sekä listan uutuus, Helsingin Punavuoressa sijaitseva ravintola Inari.

Oppaalla pitkät perinteet

Rengasvalmistaja Michelin on julkaissut autoilijoille suunnattuja oppaita jo vuodesta 1900 lähtien. Yli satavuotinen perinne alkoi Ranskassa, missä oppaita jaettiin ilmaiseksi kaikille autoilijoille. Sen tarkoitus oli saada mahdollisimman monet autoilijat matkustamaan ympäri Ranskaa, mikä lisäisi renkaiden kulutusta ja pakottaisi auton omistajat ostamaan uudet renkaat mahdollisimman nopeasti.

Ravintola Olo, Helsinki
Helsinkiläinen Olo luottaa kotimaisten pientuottajien raaka-aineisiin.

Samalla aktiivisen autoilun toivottiin lisäävän yleistä kiinnostusta autoja kohtaan, mikä saisi entistä useammat hankkimaan auton. Oppaan tarkoitus oli alun perin ja on edelleen tehdä autoilusta entistä helpompaa.

Ravintoloiden tähtiluokitus tuli osaksi Michelin-opasta 1930-luvulla.

Tähdet arvioivat ruoan laatua

Michelin-tähdet koskevat pelkästään ruoan laatua sekä hienostuneisuutta, sillä ravintolan palvelun ja viihtyvyyden taso arvostellaan erillisillä ruokailuvälinesymboleilla.

Yksi tähti merkitsee ravintolan olevan kategoriassaan poikkeuksellisen hyvä, kaksi tähteä tarkoittaa, että ravintolan takia kannattaa tehdä kiertomatka ja kolme tähteä saa ravintola, joka on itsessään matkan arvoinen. Suomalaisilla ravintoloilla on toistaiseksi kullakin vain yksi tähti.

Tähtien perustana on viisi kriteeriä: raaka-aineiden laatu, ruoan valmistustapa ja makujen yhteensopivuus, ruoan persoonallisuus, rahanarvoisuus sekä laadun pysyvyys.

Michelin-tähtiä myöntävät ravintola-alan kokeneet ammattilaiset, jotka esiintyvät anonyymisti saadakseen samanlaista palvelua kuin ravintolan muut asiakkaat ja pitääkseen arvostelut mahdollisimman puolueettomina.

Lue esittelyt suomalaisista Michelin-ravintoloista!

Inari

Heinäkuussa 2018 Helsingin Albertinkadulle avattu ravintola Inari sai ensimmäisen Michelin-tähtensä vuonna 2020. Kim Mikkolan vetämä ravintola tarjoilee aasialaisia makuja pohjoismaisella otteella, joten makuelämys on taattu.

Valittavana on seitsemän, yhdeksän tai 12 ruokalajin menut, jotka nautitaan mutkattomassa miljöössä. Inari oli vuoden 2019 paras ravintolatulokas Suomen parhaat ravintolat -kilpailuissa.

Inari
Albertinkatu 19 a, Helsinki

Ora

Helsingin Huvilakadulla toimiva, Sasu Laakkosen luotsaama Ora satsaa suomalaisuuteen, ja ravintola tarjoileekin paikallisiin raaka-aineisiin pohjautuvia aterioita. Ruokalista vaihtelee kuuden viikon välein, jotta keittiö ehtii ottaa nopeasti vaihtuvista sesongeista kaiken hyödyn irti.

Pieni ravintola tarjoilee kymmenen ruokalajin maistelumenua.

Ora
Huvilakatu 28, Helsinki

Demo

Punavuoren sydämessä sijaitseva Demo avattiin vuonna 2003, ja neljä vuotta myöhemmin ravintolan työ palkittiin Michelin-tähdellä. À la carte -listaa ei Demosta löydy, vaan asiakkaat voivat valita keittiömestarin menun joko neljällä, viidellä, kuudella tai seitsemällä ruokalajilla.

Demon viinikellarista löytyy yli 400 erilaista viiniä, ja tarjolla on lisäksi päivittäin vaihtuvia viinejä päivän menun kanssa. Ravintolan ruokiin ihastuneilla herkuttelijoilla on mahdollisuus myös tilata annoksia juhliin ravintolan catering-palvelusta.

Demo
Uudenmaankatu 9–11, Helsinki

Olo

Ravintoloitsija Pekka Terävän Olo valittiin vuonna 2012 Suomen parhaaksi ravintolaksi – Michelin-tähti ravintolalla on ollut vuodesta 2011 saakka. Modernia pohjoismaista ruokaa tarjoava ravintola rakentaa menunsa kotimaisten pientuottajien antimien ympärille.

Tyylikkäästi sisustetussa ravintolassa voi valita illallisen joko pitkän kaavan mukaan tai lyhennetyn version, johon kannattaa varata aikaa kaksi tuntia. Kuudessa osassa tarjoiltava kolmen tunnin illallinen sisältää kaikkiaan 15 ruokalajia.

Olo
Pohjoisesplanadi 5, Helsinki

Grön

Helsingin keskustassa Albertinkadulla sijaitseva ravintola Grön sai Michelin-tähden ensimmäistä kertaa vuonna 2018. Saatavilla on ravintolan nimikkomenu lisäannoksineen, minkä lisäksi Grön tarjoilee myös vegaanista kahdeksan ruokalajin menua.

Ruoat vaihtelevat sesongin mukaan ja perustuvat pohjoismaalaisiin luomu- ja villiraaka-aineisiin. Ruoasta vastaavat kokit Toni Kostian sekä Lauri Kähkönen.

Grön
Albertinkatu 36, Helsinki

Palace

Helsingin Etelärannassa näyttävien maisemien äärellä sijaitseva Palace on kaikkien aikojen ensimmäinen suomalainen ravintola, joka sai Michelin-tähden vuosina 1987–1989. Pitkän tauon ja merkittävien uudistusten jälkeen ravintola palasi Michelinin listalle vuonna 2019.

Palacen keittiötä johtaa Eero Vottonen, joka on voittanut lukuisia arvostettuja palkintoja niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Ravintolassa voi herkutella niin lounaalla kuin pitkän kaavan mukaan illallisellakin.

Palace
Eteläranta 10, Helsinki

Teksti: Maria Hietala ja Inka Khanji
Kuvat: Maru Lemmetty, Flickr / Edsel Little ja Instagram

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.