Millaisia ovat Suomen Michelin-ravintolat? 8 paikkaa, joissa voit illastaa pitkän kaavan mukaan
Näillä suomalaisravintoloilla on Michelin-tähti
Suomalainen ravintola pääsi Michelin-oppaaseen ensimmäistä kertaa vuonna 1987, ja vuonna 2024 mukana on kahdeksan suomalaista ravintolaa. Niistä viisi sijaitsee Helsingissä, yksi Turussa, yksi Porvoossa ja yksi Kuusamossa.
Kaikilla ravintoloilla on yksi Michelin-tähti, lukuun ottamatta ravintola Palacea, jolle myönnettiin kolmatta kertaa toinen Michelin-tähti vuonna 2024.
Tuoreimman oppaan mukaan yhden Michelin-tähden saivat vuodelle 2024 Helsingissä sijaitsevat Olo, Finnjävel Salonki, Grön ja The Room by Kozeen Shiwan, turkulainen Kaski, porvoolainen Vår sekä Kuusamossa sijaitseva Tapio.
Michelin-tähden sai myös helsinkiläinen ravintola Demo, joka lopetti toimintansa kesällä 2024.
Michelin-oppaassa myönnetään lisäksi Bib Gourmand -tunnustuksia, jotka kertovat hyvästä hinta-laatusuhteesta sekä Green Star -tähtiä, jotka palkitsevat kestävästä gastronomiasta.
Oppaalla pitkät perinteet
Rengasvalmistaja Michelin on julkaissut autoilijoille suunnattuja oppaita jo vuodesta 1900 lähtien. Yli satavuotinen perinne alkoi Ranskassa, missä oppaita jaettiin ilmaiseksi kaikille autoilijoille. Sen tarkoitus oli saada mahdollisimman monet autoilijat matkustamaan ympäri Ranskaa, mikä lisäisi renkaiden kulutusta ja pakottaisi ostamaan uudet renkaat mahdollisimman nopeasti.
Samalla aktiivisen autoilun toivottiin lisäävän yleistä kiinnostusta autoja kohtaan, mikä saisi entistä useammat hankkimaan auton. Oppaan tarkoitus oli alun perin ja on edelleen tehdä autoilusta entistä helpompaa.
Ravintoloiden tähtiluokitus tuli osaksi Michelin-opasta 1930-luvulla.
Tähdet arvioivat ruoan laatua
Michelin-tähdet koskevat pelkästään ruoan laatua sekä hienostuneisuutta, sillä ravintolan palvelun ja viihtyvyyden taso arvostellaan erillisillä ruokailuvälinesymboleilla.
Yksi tähti merkitsee ravintolan olevan kategoriassaan poikkeuksellisen hyvä, kaksi tähteä tarkoittaa, että ravintolan takia kannattaa tehdä kiertomatka ja kolme tähteä saa ravintola, joka on itsessään matkan arvoinen. Suomalaisilla ravintoloilla on toistaiseksi kullakin vain yksi tähti.
Tähtien perustana on viisi kriteeriä: raaka-aineiden laatu, ruoan valmistustapa ja makujen yhteensopivuus, ruoan persoonallisuus, rahanarvoisuus sekä laadun pysyvyys.
Michelin-tähtiä myöntävät ravintola-alan kokeneet ammattilaiset, jotka esiintyvät anonyymisti saadakseen samanlaista palvelua kuin ravintolan muut asiakkaat ja pitääkseen arvostelut mahdollisimman puolueettomina.
Lue esittelyt suomalaisista Michelin-ravintoloista!
Palace, Helsinki
Helsingin Etelärannassa näyttävien maisemien äärellä sijaitseva Palace on kaikkien aikojen ensimmäinen suomalainen ravintola, joka sai Michelin-tähden vuosina 1987–1989. Pitkän tauon ja merkittävien uudistusten jälkeen ravintola palasi Michelinin listalle vuonna 2019.
Vuonna 2022 Palacelle myönnettiin ensimmäisenä suomalaisena ravintolana kaksi Michelin-tähteä, jotka se on myös onnistunut säilyttämään. Klassinen ravintola sopii erinomaisesti juhlahetkien ja merkkipäivien viettoon.
Palacen keittiötä johtaa Eero Vottonen, joka on voittanut lukuisia arvostettuja palkintoja niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Ravintolassa tarjotaan yksi menu illallisaikaan. Juomapaketin saa myös alkoholittomana versiona.
Palace
Eteläranta 10, Helsinki
Finnjävel Salonki, Helsinki
Helsingin Taidehallin yhteydessä sijaitseva Finnjävel Salonki tarjoilee suomalaista ruokaa, kunnioittaen satoja vuosia vanhaa ruokaperinnettä. Ruokalistalla on perinneruokia, joista on tehty 2020-luvulle soveltuvia annoksia Finnjävelin tyyliin.
Ravintola koostuu Salista ja Salongista, joista hienostunutta ruokaa tarjoilevalle Salongille myönnettiin Michelin-tähti ensimmäisen kerran vuonna 2021.
Salongissa on tarjolla viiden tai kahdeksan ruokalajin menuja, joissa vaihtelevat suomalaisten maakuntien herkut.
Finnjävel Salonki
Ainonkatu 3, Helsinki
Grön, Helsinki
Helsingin keskustassa Albertinkadulla sijaitseva ravintola Grön sai Michelin-tähden ensimmäistä kertaa vuonna 2018. Saatavilla on ravintolan nimikkomenu, minkä lisäksi Grön tarjoilee myös vegaanista menua.
Ruoat vaihtelevat neljän vuodenajan mukaan ja perustuvat pohjoismaalaisiin luomu- ja villiraaka-aineisiin. Menun rinnalle saa viinipaketin, alkoholittoman juomapaketin tai vaikka niiden yhdistelmän.
Ravintolaa luotsaavat Toni Kostian sekä Lauri Kähkönen. Tiimiin kuuluu myös vuoden kokiksi vuonna 2023 valittu Johan Kurkela.
Grön
Albertinkatu 36, Helsinki
Olo, Helsinki
Ravintoloitsija Pekka Terävän Olo on tuttu nimi Suomen parhaiden ravintoloiden listalla – Michelin-tähti ravintolalla on ollut vuodesta 2011 saakka.
Modernia pohjoismaista ruokaa tarjoava ravintola rakentaa menunsa kotimaisten pientuottajien antimien ympärille.
Tyylikkäästi sisustetussa ravintolassa voi valita illallisen joko pitkän kaavan mukaan tai lyhennetyn version, joka on tarjolla tiettyinä päivinä. Olossa ruokaa voi tilata myös à la carte -listalta.
Olo
Pohjoisesplanadi 5, Helsinki
The Room by Kozeen Shiwan, Helsinki
The Room by Kozeen Shiwan -ravintolaa voitiin pitää vuoden 2024 Michelin-listan yllättäjänä: olihan ravintola ehtinyt olla avoinna vasta alle viisi kuukautta ennen kuin se nappasi himoitun tähden.
Ravintolaa pyörittävä Kozeen Shiwan saapui Suomeen maahanmuuttajana Irakin Kurdistanista. Shiwan työskenteli Michelin-ravintoloissa Suomessa ja ulkomailla ennen kuin avasi intiimin 14-paikkaisen ravintolansa Pohjoisesplanadille.
Ravintolassa tarjoillaan yhdeksän ruokalajin menu, jossa käytetään laadukkaita sesongin raaka-aineita. Annokset ovat saaneet inspiraationsa sekä Kozeenin juurilta Lähi-idästä että pohjoismaisesta keittiöstä. Juomapaketin voi valita myös alkoholittomana.
The Room by Kozeen Shiwan
Pohjoisesplanadi 17
Kaskis, Turku
Turkulainen Kaskis oli ensimmäinen Helsingin ulkopuolella sijaitseva suomalainen Michelin-ravintola, jolle myönnettiin arvostettu tähti vuonna 2022.
Vuonna 2014 avatulla ravintolalla on sesonkien myötä vaihteleva menu, joka koostetaan aina lähiruokaa painottaen. Tarjolla on kahdeksan ruokalajin maistelumenu, jonka voi tilata myös kasvissyöjille tai vegaaneille sopivana.
Ravintola Kaskis satsaa korkeaan käsityöasteeseen, mikä näkyy myös lautasella upeiden annosten muodossa.
Ravintola Kaskis
Kaskenkatu 6 A
Vår, Porvoo
Porvoolainen Vår sai Michelin-tähden vuonna 2023. Vanhan Porvoon tuntumassa sijaitseva ravintola on avoinna keskiviikosta lauantaihin ja tarjoilee yhtä maistelumenua. Lauantaisin Våriin pääsee jo lounasaikaan.
Ruoat pohjautuvat sesongin raaka-aineisiin ja paikallisten tuottajien tarjontaan, minkä lisäksi ravintola hyödyntää myös villejä raaka-aineita.
Luonto ja saaristo liittyvät vankasti ravintolan filosofiaan, ja ravintolalle myönnettiin jälleen vuonna 2024 myös ympäristöystävällisyydestä kertova Michelinin vihreä tähti.
Vår
Papinkatu 17, Porvoo
Tapio, Kuusamo
Uutena ravintolana vuoden 2024 Michelin-listalle ilmestynyt Tapio toimii Kuusamossa, ja on samalla Suomen pohjoisin Michelin-ravintola. Ravintola sijaitsee keskeisellä paikalla Rukan kylässä.
Ravintolassa tarjoillaan sesongin mukaan vaihtuva kahdeksan ruokalajin maistelumenu, jonka kylkeen voi valita viinipaketin. Juomalistalla on natuviinejä sekä suomalaisia oluita.
Kuusamon villin luonnon kupeessa sijaitsevassa ravintolassa korostuu kotimaisuus ja lähiruoka.
Tapio
Rukatunturintie 9
>> Katso Bib Gourmand – ja Green Star -tunnustukset saaneet ravintolat Suomessa
Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää