Hyppää sisältöön

Maailman parhaat nähtävyydet: 15 klassikkokohdetta – tunnistatko näistä jokaisen?

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 06.10.2023
Nämä nähtävyydet on koettava kerran elämässä! Joko tunnet nämä maailman tunnetuimpiin lukeutuvat paikat?

1. Hagia Sofia, Turkki

Istanbulin siluettia hallitseva Hagia Sofia on toiminut historiassaan kirkkona ja moskeijana ennen kuin se muutettiin museoksi vuonna 1935. Unescon maailmanperintökohteiden joukkoon kuuluva näyttävä rakennus valmistui vuonna 537 – vain viiden rakennusvuoden jälkeen.

ShutterstockHagia Sofia, Istanbul
Majesteettinen Hagia Sofia on Istanbulin tunnetuin vierailukohde. Rakennus toimii nykyisin museona.

Hagia Sofian korkeat minareetit näkyvät Istanbulin kaupunkikuvassa pitkälle, ja museon 55 metrin korkeuteen kohoava kupoli on vaikuttava näky. Koska Hagia Sofia on nykyisin museo, ei pukeutumissääntöjä ole. Vierailijoiden ei siis tarvitse pukeutua erityisen peittävästi vieraillessaan Hagia Sofiassa. Liput museoon maksavat noin kymmenen euroa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Lue lisää: Hagia Sofia on Istanbulin helmi

2. Machu Picchu, Peru

Perussa sijaitseva inkojen muinainen kaupunki Machu Picchu on maailmankuulu matkailunähtävyys ja eeppinen kerran elämässä -kohde. Vuoriston syleilyssä, 2 430 metrin korkeudessa sijaitseva kaupunki löytyi vuonna 1911 ja se on Perun suosituin matkailukohde. Kyseessä ei ole mikään nopeasti koettu nähtävyys, sillä Machu Picchu levittyy laajalle alueelle, joten vierailuun varataan tavallisesti aikaa yhdestä päivästä kahteen.

ShutterstockMachu Picchu, Peru
Machu Picchu sijaitsee vuoriston keskellä tarjoten vaikuttavat maisemat.

Machu Picchu on poskettoman suosittu vierailukohde, minkä vuoksi sinne on varattava liput hyvissä ajoin etukäteen. Perille pääsee matkustamalla ensin Cuzcoon, mistä matka jatkuu junalla ensin Aguas Calientesiin, ja loppumatka on taitettava bussilla.

>> Lue lisää: Salaperäinen kaupunki vuorten syleilyssä – 10 faktaa Machu Picchusta

3. Colosseum, Italia

Italian pääkaupungin Rooman suosituin vierailukohde on ikoninen taistelukenttä Colosseum, jota ei voi jättää väliin. Maailman seitsemän uuden ihmeen joukkoon listattu Colosseum on jättimäinen amfiteatteri, missä on aikanaan järjestetty gladiaattori- ja eläintaisteluita sekä teloituksia, joita kokoontui seuraamaan parhaimmillaan 73 000 ihmistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockColosseum, Rooma
Colosseum koristaa katukuvaa Roomassa kuin mikä tahansa rakennus.

Colosseum valmistui vuonna 80 lahjaksi Flaviusten hallitsijasuvulta Rooman valtakunnan kansalaisille. Amfiteatteri oli aktiivisessa käytössä neljä vuosisataa, ja ajan saatossa Colosseumista on tuhoutunut jo kaksi kolmasosaa. Nykyisin se on suosittu vierailukohde, joka on avoinna päivittäin.

4. Petra, Jordania

Miltä kuulostaisi nähdä rauniokaupunki, joka oli aikanaan merkittävä pääkaupunki ja kauppatavaran kauttakulkukohde, mutta jonka erämaa kätki muun maailman unohduksiin satojen vuosien ajaksi? Jordaniassa sijaitseva Petra rakennettiin jo ennen ajanlaskun alkua, mutta muu maailma löysi kohteen jälleen vuonna 1812, kun jordanialainen beduiini esitteli kallioon puolittain hakatun ja puolittain rakennetun kaupungin sveitsiläiselle tutkimusmatkailijalle.

ShutterstockPetra, Jordania
Kallioon hakattu kaupunki on tunnettu myös Indiana Jones -elokuvista.

Nykyisin Petra on maailmankuulu matkailunähtävyys, jonne päästäkseen on edelleen kuljettava kapean solan lävitse. Alue on valtava ja näkemistä riittää useiksi päiviksi, mutta useimmat tekevät Petraan vain lyhyen päiväretken.

>> Lue lisää: Unohtui sadoiksi vuosiksi, nyt maansa vetonaula – tämä rauniokaupunki ällistyttää

5. Vapaudenpatsas, Yhdysvallat

New Yorkissa kohoava Vapaudenpatsas on nähtävyys, jonka useimmat tunnistavat vaikka unissaan. Turkoosinvärinen ikoninen patsas on maahanmuuton symboli, sillä patsas oli ensimmäinen asia, mitä 1800-luvun loppupuolen valtavan muuttoliikkeen mukana tulleet näkivät Yhdysvalloista.

ShutterstockNew York, Yhdysvallat
Vapaudenpatsas tunnetaan myös nimellä Lady Liberty.

Vapauden jumalaa Libertasta esittävä patsas oli ranskalaisten lahja Yhdysvalloille, mihin se luovutettiin vuonna 1886. Näyttävä 93-metrinen patsas sijaitsee Liberty Islandilla, jonne tehdään rutkasti retkiä.

>> Lue lisää: Tiesitkö tämän Vapaudenpatsaasta? 10 hauskaa faktaa New Yorkin maamerkistä

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

6. Iguassun putoukset, Brasilia ja Argentiina

Kahden maan rajalla sijaitsevat Iguassun vesiputoukset levittyvät lähes kolmen kilometrin mittaan, ja jakautuvat satoihin pienempiin vesiputouksiin. Brasilian ja Argentiinan raja-alueella sijaitsevat putoukset ja niitä ympäröivä kansallispuisto tarjoavat luontoelämyksiä ja eksotiikkaa, sillä puistossa asuu muun muassa muurahaiskarhuja ja mölyapinoita.

ShutterstockIguassun putoukset
Iguassun putoukset sijaitsevat valtaosin Argentiinan puolella.

Putouksista tekee erityisen niiden koko, sillä Iguassun putoukset lukeutuvat maailman suurimpien vesiputousten joukkoon. Putouksilla on helppo vierailla, ja maisemat ovat erilaiset riippuen, katsooko niitä Brasilian vai Argentiinan puolelta.

>> Lue lisää: Maailman mahtavin vesiputous on kahden maan rajalla – katso upeat näkymät!

7. Taj Mahal, Intia

Maailman kauneimmaksi rakennukseksi kehuttu Taj Mahal on Intiassa sijaitseva upea rakennuskompleksi, jota rakennettiin 23 vuoden ajan 1600-luvulla. Taj Mahal rakennettiin alun perin muistoksi ja hautapaikaksi shaahi Jahanin lempivaimolle, ja myös shaahi on haudattun Taj Mahaliin.

ShutterstockTaj Mahal, Intia
Taj Mahal rakennettiin alun perin rakkaudentunnustukseksi, ja nykyisin se on maailman tunnetuimpia rakennuksia.

Rakennuksessa on käytetty lukuisia arvokkaita materiaaleja kuten jalokiviä ja kultaa. Sen neljä minareettia ja pääkupoli nousevat 76 metriin, ja rakennus on parhaimmillaan aikaisin aamulla, kun Intian nouseva aurinko värjää maiseman oranssin sävyihin. Sisäänpääsy Taj Mahaliin maksaa 12 euroa.

>> Lue lisää: Intian Taj Mahal on maailman kaunein rakkaudentunnustus

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

8. Kiinan muuri, Kiina

Kiinan valtakunnan pohjoisrajalle alettiin rakentaa vuonna 200 eaa muuria, joka valmistui lopulta vuonna 1644. Lopputuloksena oli koko maailman tuntema, yli 20 000 kilometrin mittainen Kiinan muuri, jossa vierailee vuosittain jopa kymmenen miljoonaa matkailijaa.

ShutterstockKiinan muuri, Kiina
Kiinan muuri sijaitsee maan pohjoisosassa.

Muuri rakennettiin alkujaan suojaamaan Kiinaa vihollisten hyökkäyksiltä, mutta nykyisin se on paitsi matkailunähtävyys myös maan historian merkittävin symboli. Kiinan muuri alkaa lännessä Gansun provinssissa ja jatkuu aina itäiseen Hebein provinssiin. Eniten kävijöitä on maan pääkaupungin Pekingin lähistöllä sijaitsevalla muurin osuudella.

>> Lue lisää: Sanotaan näkyvän avaruuteen saakka – onko tämä kiinalaisten komein aikaansaannos?

9. Kaksitoista apostolia, Australia

Melbournen länsipuolella Australian rannikolla sijaitsee 12 kivipaasia, joita kutsutaan myös nimellä 12 apostolia. Korkeimmillaan 45 metriin ulottuvat kalkkikivipaasit ovat syntyneet eroosion vaikutuksesta 10–20 miljoonaa vuotta sitten, kun pauhaava valtameri teki kallioon ensin luolia ja lopulta erotti ne muusta kalliosta.

Shutterstock12 apostolia, Australia
12 apostolia tekevät rantamaisemasta entistä upeamman.

Kaksitoista apostolia sijaitsee noin neljän ja puolen tunnin ajomatkan päässä Melbournesta suositun Great Ocean Road -ajoreitin varrella. Näkymä vaihtelee päivän edetessä, sillä auringonvalo taittuu kalkkikivestä eri väreissä auringon asennosta riippuen.

10. Sheikki Zayedin moskeija, Arabiemiraatit

Tuhannen ja yhden yön satujen hulppeita palatseja muistuttava Sheikki Zayedin moskeija vetää kävijän hiljaiseksi. Moskeijassa on yli tuhat pylvästä, 82 vitivalkoista marmorikupua ja neljä minareettia, jotka kohoavat jopa 107 metrin korkeuteen. Arabiemiraattien pääkaupungissa Abu Dhabissa sijaitseva moskeija avattiin vuonna 2007.

ShutterstockSheikki Zayedin moskeija, Abu Dhabi
Sheikki Zayedin moskeija on kaunis kaikkina vuorokaudenaikoina.

Moskeijassa voi vierailla ilmaiseksi, mutta kaikkien kävijöiden tulee pukeutua löysiin, täyspitkiin vaatteisiin, minkä lisäksi naisten tulee peittää hiuksensa. Parhaimmillaan moskeija on auringonlaskun valossa.

>> Lue lisää: Tätä kohdetta et halua jättää näkemättä – kuin Tuhannen ja yhden yön taruista!

11. Angkor Wat, Kambodža

Khmerien valtakunnan pääkaupungiksi rakennettu Angkor Wat on jättikokoinen temppelialue, joka toimi alkujaan hindulaistemppelinä ja vasta myöhemmin buddhalaistemppelinä. Alueen rakentaminen alkoi jo 1100-luvulla ja rakennustöiden on arvioitu kestäneen 30 vuotta.

ShutterstockAngkor Wat, Kambodža
Angkor Watin vierailuun kannattaa varata aikaa vähintään yksi päivä.

Viidakon keskellä sijaitseva temppelialue on mykistävä näky, jonka vuoksi useat matkailijat ovat valmiita heräämään keskellä yötä nähdäkseen Angkor Watin auringonnousun valossa. Se on Kambodžan suosituin matkailiukohde ja kannattelee pitkästi Siem Reapin turismia.

>> Lue lisää: Koe Angkor Watin unohtumaton auringonnousu

12. Alhambra, Espanja

Pitkä, 700 vuoden rakennusaika kertoo, että Espanjassa sijaitsevassa Alhambran palatsissa riittää yksityiskohtia. Näyttävä palatsi valmistui arvioiden mukaan 1500-luvulla. Sen rakennuttivat Pohjois-Afrikasta Espanjaan saapuneet maurit, ja pienen kaupungin kokoisessa rakennuskompleksissa näkyy erinomaisesti maurien islamilainen tausta, joka tuo vierailuun lisäeksotiikkaa.

ShutterstockAlhambra, Espanja
Alhambran taustalla kohoaa Sierra Nevadan vuoristo.

Alhambra sijaitsee Etelä-Espanjassa Granadassa yli sata metriä korkealla Al Sabika -kukkulalla aivan Alhambran vanhankaupungin ulkopuolella. Varaa vierailuun rutkasti aikaa ja varaudu jonottamaan.

>> Lue lisää: Tältä näyttää tuhannen ja yhden yön Alhambra – katso 20 kuvaa

13. Grand Canyon, Yhdysvallat

Yhdysvaltojen tunnetuin luontokohde, jättimäinen Grand Canyon -kanjoni on nimensä mukainen: kanjoni on yli 445 kilometriä pitkä ja jopa kaksi kilometriä syvä. Punaisen ja ruskean eri sävyissä hohtava kanjoni on suomalaisittain hyvin erityinen. Grand Canyonilla ei tarvitse vierailla vain maisemapaikoilla, sillä alueella on runsaasti vaellus- ja melontareittejä, erityisesti kanjonin pohjassa.

ShutterstockGrand Canyon, Yhdysvallat
Grand Canyon levittyy silmänkantamattomiin.

Grand Canyon on todella suosittu vierailukohde, mutta kansallispuiston suuren koon ansiosta alueelta löytää rauhallisia alueita kaikkina vuodenaikoina. Kanjonin etelälaita South Rim tarjoaa rutkasti näköalapaikkoja, mistä syystä se on myös hyvin suosittu kävijöiden keskuudessa.

>> Lue lisää: Grand Canyon on koettava kerran elämässä – tällainen on vierailu Yhdysvaltain tunnetuimmassa luontokohteessa

14. Eiffelin torni, Ranska

Pariisin ikoninen Eiffel-torni on nähtävyys, joka näkyy ympäri kaupunkia. Aika ajoin rakennusten välistä pilkottava 324 metriä korkea torni valmistui vuonna 1889 Pariisissa järjestettyä maailmannäyttelyä varten. Insinööri Gustave Eiffelin mukaan nimetty matkakohde on maailman vierailluimpia rakennuksia, ja tornissa onkin vuosittain noin seitsemän miljoonaa kävijää.

ShutterstockEiffelin torni, Ranska
Eiffelin tornia ei voi olla näkemättä Pariisin-vierailulla.

Vaikka tornia voi pitää nykyisin maailman mittapuulla matalana, oli se aikanaan maailman korkein rakennus jopa 40 vuoden ajan. Eiffelin tornissa voi vierailla paitsi näköalatasanteilla myös tornin omassa ravintolassa, joka sijaitsee ensimmäisessä kerroksessa eli noin 55 metrissä.

>> Lue lisää: Tiesitkö tämän Eiffel-tornista? 15 hauskaa faktaa

15. Iso valliriutta, Australia

Koillis-Australian rannikolla sijaitseva Iso valliriutta on maailman suurin koralliriutta, ja se levittäytyy 344 440 neliökilometrin suuruiselle alueelle ollen Suomen pinta-alaan verrattuna hieman kotimaata suurempi. Jättimäisellä alueella elää 400 erilaista korallilajeja ja monia muinaisia merikilpikonnalajeja.

ShutterstockIso valliriutta, Australia
Iso valliriutta on pinta-alaltaan suurempi kuin Suomi.

Iso valliriutta on äärimmäisen haavoittuvainen, ja ilmastokriisin myötä yli puolet koralleista on jo kuollut meriveden lämpötilan nousun vuoksi, eikä niillä todennäköisesti ole mahdollista uudistua. Samalla myös useiden eläin- ja kalalajien elinmahdollisuudet ovat uhattuina.

>> Lue lisää: Sukella paratiisimaisemiin maailman suurimmalla koralliriutalla – näin hämmästyttävältä siellä näyttää!

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Sri Lanka

Lonely Planetin suositukset ensi vuodelle – näihin maihin kannattaa matkustaa vuonna 2019

Chile

Lonely Planet julkaisi suositukset ensi vuodelle: nämä maat kannattaa kokea vuonna 2018

Maisema Venetsiassa

Haluatko säästää selvää rahaa? Valitse ensi vuoden matkakohteesi näiden joukosta

Singapore vuoden 2015 ykköskohde

Lonely Planet hehkuttaa: tässä vuoden 2015 ykköskohde

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja