Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Unohtui sadoiksi vuosiksi, nyt maansa vetonaula – tämä rauniokaupunki ällistyttää

artikkelin kuva
Kulttuuri ja nähtävyydet
Vaikeasti saavutettava arkeologinen nähtävyys ällistyttää matkailijat vaikuttavuudellaan.
Teksti: Krista Ahonen
Päivitetty: 19.03.2020
facebook   whatsapp

Muinainen karavaanikaupunki

Jordaniassa keskellä erämaata sijaitseva Petra oli nabatealaisten kuningaskunnan pääkaupunki, jonka kautta idän ja lännen välillä liikkuvat karavaanit kulkivat tuodessaan idästä silkkiä, mausteita ja suitsukkeita.

Petran kaupunki on puoliksi kiveen hakattu ja puoliksi rakennettu punaiseen hiekkakivikallioon. Alueella on lukuisia hauta- ja temppelirakennelmia. Tunnetuin näistä on Al-Khazneh, joka on tuttu muun muassa Indiana Jones -elokuvasta. Käytetyin reitti Petran kaupunkiin kulkee kapeaa solaa pitkin ja päätyy Al-Khaznehin eteen.

Petran kaupungin arkkitehtuurissa ja koristuksissa kuten veistoksissa on sekoiteltu nabatealaisia, itämaisia ja hellenistisiä vaikutteita.

Kaupunki rakennettiin noin pari sataa vuotta ennen ajanlaskun alkua ja se kukoisti erityisesti ajanlaskun ensimmäisillä vuosisadoilla. Myöhemmin Petra vaipui unohduksiin muulta maailmalta kunnes alueen beduiinit paljastivat kaupungin sijainnin sveitsiläiselle tutkimusmatkailijalle vuonna 1812.

Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 1985 valittu Petran muinainen kaupunki on yksi maailman tunnetuimmista arkeologisista nähtävyyksistä ja se on Jordanian turismin vetonaula, jota matkailijat ympäri maailmaa tulevat katsomaan pitkienkin matkojen takaa.

Petra
Erämaa kätki kalliokaupungin sadoiksi vuosiksi. Nyt Petra on suosittu matkailijoiden käyntikohde ja arkeologien aarreaitta.
Petra, Jordania
Petraan kuljetaan kapeaa solaa pitkin joko jalkaisin tai aasi- tai kamelikyydillä.
Petra, Jordania
Petran alue on niin valtava, että kaikkea ei ehdi nähdä yhdessä päivässä. Useimmat matkailijat tutustuvat vain lähimpänä solaa sijaitseviin osiin.
Jordania, Petra
Aasit ja kamelit kuljettavat turisteja pölyisillä poluilla eivätkä vaikuta juuri nauttivan työstään. Käveleminen onkin parempi vaihtoehto.
Petra, Jordania
Punaisen ja ruskean hiekan sävyt vaihtuvat auringon liikkeiden mukaan ja maisema muuttaa muotoaan nopeasti.
Petra, Jordania
Unesco listasi Petran maailmanperintökohteeksi vuonna 1985.

Katso täältä video, joka esittelee Petran kaupungin upeimmat maisemat!

Lähde: Unesco
Kuvat: Shutterstock ja Flickr/Ana Paula Hirama

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. Asun Egyptiss’, Dahabissa ja t”lt’ p”see Petraan alle 100e retkelle. Uskomaton paikka.


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.