Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Kiina

Kiina on kiireettömän matkakohde

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 05.02.2015
Kiina on kiehtonut matkailijoita mystisyydellään jo vuosisatojen ajan.

Kiina on Aasian suosituimpia matkailumaita ja yhä useammalle suomalaisellekin tuttu matkakohde. Laaja ja monipuolinen Kiina on parhaimmillaan kiireettömällä reissulla ilman tiukkoja aikatauluja, mutta lyhyelläkin lomalla näkee ja kokee paljon.

Tuhansien vuosien historiaa ja pilvenpiirtäjiä

Nykypäivän Kiinassa vanha ja uusi kohtaavat. Monituhatvuotisen sivilisaation historia ja kulttuuri näkyvät kaikkialla yhä voimissaan olevina perinteinä ja historiallisina rakennuksina. Moderni maailma tulee vastaan pöyhkeilevinä pilvenpiirtäjinä ja huipputeknologiana.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sekä uusi että vanha Kiina tarjoavat matkailijalle loputtomasti nähtävää ja koettavaa.

Ruuhka Kiinassa

Tyrmäävä väenpaljous ja kiehtova arki

Kiina on pinta-alaltaan maailman kolmanneksi suurin valtio, ja rajanaapureita maalla on peräti 14. Väkiluvulla mitattuna Kiina taas on maailman suurin maa noin 1,3 miljardilla asukkaallaan.

Väestön suuren määrän huomaa Kiinassa kaikkialle ulottuvana, tyrmäävänä ihmisvilinänä. Kiinalainen arkielämä saattaa aluksi näyttäytyä matkailijalle käsittämättömänä kaaoksena, mutta alkujärkytyksen jälkeen moni nostaa kiinalaiseen elämänmenoon tutustumisen matkansa kohokohdaksi.

Kiinassa matkailijan kannattaakin pitää huolta, että vierailee varsinaisten nähtävyyksien lisäksi tavallisissa kaupunginosissa, joissa paikallinen elämä näyttäytyy aidoimmillaan. Vierailuja ei turhaan kannata pelätä, sillä kiinalaiset ovat hyvin avuliaita, vaikka yhteistä kieltä ei aina löytyisikään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Keksijöiden kulttuuri

Kiina on maailman vanhimpia sivistysalueita. Pitkään Kiina oli maailman edistynein kansakunta, ja kiinalaisia keksintöjä ovat muun muassa ruuti, ilotulitukset, leija, kompassi ja paperinvalmistus.

Kiinan monituhatvuotisista perinteistä monet ovat yhä voimissaan. Muun muassa kiinalainen musiikki, ruoka ja näytelmäperinteet ovat maailmalla arvostettuja ja houkuttelevat eksotiikallaan yhä useampia matkailijoita. Suosittuja elämyksiä ovat esimerkiksi kiinalainen ooppera ja teatteri sekä erilaiset kung fu -näytökset.

Maailmankuulu ruokakulttuuri

Kiinalainen ruokakulttuuri on levinnyt ympäri maailmaa etenkin eteläisen eli kantonilaisen keittiön muodossa. Kiinalaisessa ruokakulttuurissa onkin enemmän alueellisia eroja kuin ulkomaalainen tulee ajatelleeksi, mutta erikoisia ja maittavia ruokaelämyksiä matkailijalle on luvassa alueesta riippumatta.

Kiinassa syödään monipuolisesti sekä lihaa että kasviksia. Aina matkailija ei välttämättä edes tiedä, mitä lautaselle eksyy, mutta ruokailuun Kiinassa kannattaa suhtautua rohkeasti. Ennakkoluulottomalle aito kiinalainen ruoka maistuu lähes poikkeuksetta herkulliselta.

Kiinalaisissa ravintoloissa ruoka tarjoillaan pöytiin yhteisinä kulhoina ja juomana on perinteisesti vihreä tee, mutta myös olut on suosittua.

Muurilta kiellettyyn kaupunkiin

Suurten maailmanähtävyyksien, kuten Kiinan muurin tai Pekingin Kielletyn kaupungin vastapainoksi Kiinassa on myös paljon muuta nähtävää.

Maaseudulla luonnonmaisemat ovat kauniit, ja kaupungeissa historialliset rakennukset, puutarhat ja temppelit sekoittuvat ultramoderneihin lasi- ja metallirakennuksiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kiinan rajojen sisään mahtuu myös muun muassa maailman korkeimpia vuoria, laajimpia aavikoita sekä idyllisiä jokilaaksoja, joissa maan loistokas historia tuntuu heräävän henkiin.

Matkakohteen valinnassa Kiinan-lomalle siis riittää vaihtoehtoja. Miltä kuulostaisi esimerkiksi shoppailuloma upeiden ostosmahdollisuuksien ja korkeiden pilvenpiirtäjien Shanghaissa tai rentouttava rantaloma Hanain paratiisisaarella?

Hyvä yleisohje Kiinan-matkailuun on, että kerralla ei kannata yrittää nähdä liian paljon. Ahnehtimisen sijaan on syytä keskittyä rauhassa yhteen alueeseen, esimerkiksi maakuntaan tai suurkaupunkiin, kerrallaan.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN KIINASSA

Shanghain keskusta

Lennot Suomesta

Kiinaan on Suomesta hyvät lentoyhteydet. Finnair lentää päivittäin Helsinki-Vantaan kentältä suoraan Pekingiin, Shanghaihin ja Hongkongiin.

Meno-paluulennot Hongkongiin ja Pekingiin maksavat noin 700-900 euroa ja Shanghaihin noin 1000 euroa. Lentoaika Pekingiin on vajaat kahdeksan tuntia, yhdeksän tuntia Shanghaihin ja Hongkongiin miltei kymmenen tuntia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Majoitus ja hotellit

Kiinassa on tarjolla majoitusvaihtoehtoja perinteisistä ja yksinkertaisista majataloista kansainvälisiin loistoluokan hotelleihin. Kiinan talouden nopea kehitys ja maassa järjestettävät kansainväliset tapahtumat ovat modernisoineet majoitustarjontaa laajalti.

Laaja skaala pätee myös hintoihin: mitä tahansa on saatavilla mihin hintaan tahansa. Yksinkertaisissa majataloissa voi majoittua huomattavan edullisesti, kun taas loistohotelleissa hinnat ovat täysin länsimaalaista tasoa. Etsivä löytää edullista, ja usein majoituksen hinta-laatusuhde Kiinassa on varsin hyvä.

Erikseen kannattaa huomata, että Kiinassa rakennetaan uutta ja kunnostetaan vanhaa vauhdilla. Rakennustöiden hotellikanta saattaa uusiutua ja muuttua nopeastikin. Esimerkiksi muutaman vuoden takaiset majoitusvinkit saattavat olla jo huomattavan vanhentuneita.

Liikkuminen Kiinassa

Koska Kiina on pinta-alaltaan maailman kolmanneksi suurin valtio, etäisyydet maassa ovat valtavia. Maan sisäisiä etappeja suunnitellessa kannattaakin perehtyä karttaan tarkasti.

Lentokoneella tai luotijunalla kaupunkien välillä

Suurten kaupunkien välillä on vaivattominta liikkua lentäen. Kiinan sisäiset lennot tehdään suurilla ja moderneilla koneilla, ja lentojen turvallisuustaso on kansainvälistä luokkaa.

Lennoille hyvän vaihtoehdon tarjoavat rautatiet. Kiinan huippumoderni luotijunaverkosto laajenee koko ajan. Jopa 350 kilometrin tuntivauhdilla liikkuvat junat ovat supistaneet kaupunkien välisiä matka-aikoja useilla tunneilla ja haastaneet maan sisäisen lentoliikenteen.

Kiinan rautateillä matkailevan kannattaa huomioida kuitenkin se, että junat voivat olla hyvin täysiä ja rautatieasemat opasteiltaan vaikeaselkoisia.

Liikkuminen Kiinan kaupungeissa

Kaupungeissa kannattaa liikkua tehokkailla julkisilla liikennevälineillä, etenkin metrolla, ellei valtava väentungos hirvitä. Taksit ovat edullisia, mutta juuttuvat herkästi liikenneruuhkiin. Kuljettajat osaavat harvoin englantia. Siksi osoite on hyvä olla kirjoitettuna lapulle kiinaksi.

Yllättävän hyvän liikkumisvaihtoehdon kaupungeissa tarjoavat paikallisten suosimat polkupyörät, joita voi helposti vuokrata.

Viisumi tarvitaan

Kiinaan matkustavat tarvitsevat aina viisumin. Passin tulee olla voimassa vähintään kuusi kuukautta maasta poistumisen jälkeen.

Viisumin hankinnan voi hoitaa omatoimisesti suoraan Kiinan suurlähetystössä Helsingin Kulosaaressa tai jättää asian matkatoimiston hoidettavaksi. Matkatoimistoa käytettäessä viisumin hinta on korkeampi. Viisumihakemukseen tarvittavat lomakkeet löydät täältä.

Viisumihakemukseen tarvitaan tuore värillinen passikuva, joka on kooltaan 5 x 5 cm, sekä kopiot meno-paluulentolipuista, hotellivarauksesta ja passin henkilötietosivusta. Passikuva liimataan tai nidotaan kiinni hakemukseen, joka on palautettava huolellisesti täytettynä ja allekirjoitettuna.

Mikäli Kiinan-matkan aikana käydään muiden kohteiden lisäksi Hongkongissa, on hankittava kaksikertaviisumi, joka oikeuttaa kahteen maahantuloon.

KIINAN MATKAKOHTEET

Peking

Peking ja Kielletty kaupunki

Kiinan pääkaupunki Peking on maan tunnetuin ja perinteikkäin matkakohde. Pekingissä moderni arkkitehtuuri ja Kiinan kuuluisimmat historialliset nähtävyydet kohtaavat.

Pekingin kuuluisin nähtävyys on Kielletty kaupunki, jota edeltää Taivallisen rauhan aukio eli Tian’anmen-aukio. Nykyisin museona toimiva Kielletty kaupunki on valtava palatsialue, joka toimi vuosisatojen ajan Kiinan vallanpitäjien asuinpaikkana.

Kiinan muuri on lyhyen matkan päässä Pekingistä ja on jokaiselle matkailijalle pakollinen päiväretkikohde.

Muita nähtävyyksiä Pekingissä ovat muun muassa Taivaan temppeli ja Kesäpalatsi. Lisäksi kaupunki tarjoaa hyvät ja laajat ostosmahdollisuudet.

Suunnaton Shanghai

Shanghai on Kiinan suurin ja modernein kaupunki. Kaupungin silhuettia hallitsevat toinen toistaan korkeammat pilvenpiirtäjät. Ajanvietto- ja shoppailumahdollisuuksia on Shanghaissa rajattomasti tarjolla.

Shanghai on läntisen ja itäisen kulttuurin sulatusuuni, jonka modernin pinnan alta löytyy paljon historiaa. Historiasta muistuttaa muun muassa Shanghain vanhakaupunki lukuisine puutarhoineen.

Mukavan ajanvieton ja shoppailun ohessa aikaa voi kuluttaa Shanghaissa maisemien katseluun korkeuksista. Esimerkiksi Jinmao-rakennuksessa voi vierailla 88. kerroksessa ja nauttia uskomattomista näkymistä.

Hyvä retkimahdollisuus Shanghain-lomalle on vierailu Hangzhoun ja Suzhoun puutarhoissa.

Elämää sykkivä Hongkong

Pitkään Britannian siirtomaana ollut Hongkong on mahtava kulttuurien sulatusuuni. Kaupunki on kiehtova sekoitus itää ja länttä, suurkaupunkia ja koskematonta luontoa, modernia teknologiaa sekä ikivanhoja kulttuuriperinteitä.

Pilvenpiirtäjien lisäksi Hongkongista löytyy runsaasti vanhaa kiinalaista kulttuuria. Matkailija voikin Hongkongissa heittäytyä täysillä suurkaupungin sykkeeseen tai tutustua perinpohjin kiinalaiseen kulttuuriin saloihin.

Suomennettuna Hongkong tarkoittaa tuoksuvaa satamaa, ja kaupunki sijaitsee tiheästi sijaitsevien saarten muodostamalla alueella. Maisemat vaihtelevat kaupungin pilvenpiirtäjistä autioihin hiekkarantoihin.

Hongkongin must-kokemuksiin kuuluvat lahden ylitys perinteisellä Star Ferry -lautalla, öiset markkinat ja nousu hammasratasvaunulla Victoria Peakille, jolta avautuvat mahtavat näkymät yli pilvenpiirtäjien meren. Lapsiperheille tekemistä tarjoaa Hongkongin oma Disneyland.

Shoppailijan Guangzhou

Guangzhou eli Kanton on Etelä-Kiinan suurimpia kaupunkeja ja tärkeä kaupallinen keskus, jossa ostosmahdollisuudet ovat huikeat. Etenkin perinteisten kiinalaisten tuliaisten, silkin, teen ja jade-esineiden, ostamiseen Guangzhou on loistava kohde.

Parhaiten Guangzhou tunnetaan kuitenkin ruoastaan. Maailmalle levinnyt kiinalaisen keittiön muoto eli kantonilainen keittiö on kotoisin täältä. Ravintolojen ruokalistat ovat valikoimiltaan mahtavia, ja parhaimmillaan ruokalajeja voi olla tarjolla yli tuhat!

Xi’anin terrakotta-armeija

Xi’an on Kiinan entinen pääkaupunki 13 dynastian eli noin 1100 vuoden ajalta. Xi’an tunnetaan erityisesti vuonan 1974 löytyneestä terrakotta-armeijastaan, joka vartioi Qin Shi Huangin hautaa.

Terrakotta-armeija on maailman merkittävimpiä arkeologisia löytöjä ja mahtava nähtävyys. Lähes 8 000 miehen vahvuisen terrakotta-armeijan saviset figuurit on veistetty luonnolliseen kokoon, ja jokainen soturi on yksilöllisen näköinen.

Lisäksi Xi’an tunnetaan historiallisista rakennuksistaan ja islamin pääkaupunkina Kiinassa. Islam kulkeutui Xi’aniin aikoinaan silkkitien kautta.

KIINAN PARHAAT

Hongkong Victoria

Koe nämä Kiinassa

 1. Kiinan muuri
 2. Kielletty kaupunki ja Taivaallisen rauhan aukio
 3. Xi’anin terrakotta-armeija
 4. Hongkong nähtynä Victoria-kukkulalta
 5. Macaon historiallinen keskusta
 6. Shanghain pilvenpiirtäjät
 7. Hangzhoun puutarhat ja temppelit
 8. Suzhou – ”idän Venetsia”, historiallinen kaupunki lähellä Shanghaita
 9. Hainan – trooppinen rantaloma saarella
 10. Jiuzhaigou – luonnonsuojelualue Sichuanin maakunnassa

Maista näitä Kiinassa

 1. Pekingin ankka
 2. Kung Pon kana
 3. Kevätkääryleet
 4. Dim sum -ateriat
 5. Kiinalainen Hot Pot

Teksti: Panu Lempiäinen
Kuvat: Flickr / SF Brit, iStockphoto

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Machu Picchu, Peru

Maailman seitsemän uutta ihmettä – upeat kohteet on nähtävä kerran elämässä

Vinkit syömäpuikkojen käyttämiseen

Vältä mokat syömäpuikoilla – 10 virhettä, joihin on helppo sortua

Joko tunnet tämän Kiinan naapurin? Kuusi syytä matkustaa Taiwaniin

Tiesitkö tämän viattomalta tuntuvasta lemmenlukosta? Osassa näistä 8 sillasta lukon kiinnittäminen tietää sakkoja

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja