Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Koe Angkor Watin unohtumaton auringonnousu

Shutterstock artikkelin kuva
Kulttuuri ja nähtävyydet
Kambodžan tunnetuin matkakohde Angkor Wat on koko maan kansallisylpeys ja alueen pitkän historian symboli.
Teksti: Rantapallo
Päivitetty: 19.03.2020
facebook   whatsapp

Khmerien valtakunnan pääkaupunki

Siem Reapin kaupungin lähellä sijaitseva Angkor Watin temppeli rakennettiin aikanaan Khmerien valtakunnan pääkaupungiksi. Jättiläismäiselle alueelle levittäytyvät temppelirakennelmat kertovat tarinoita tuhannen vuoden takaa – sen ensimmäiset rakennukset ovat peräisin 1100-luvulta.

Angkor Wat oli alun perin Vishnulle omistettu hindulaistemppeli, mutta myöhemmin sen hallinta siirtyi buddhalaisille.

Varaa ainakin kokonainen päivä

Viidakon keskellä kohoavaa Angkor Watia on taidokkuudessaan ja harmonisuudessaan usein verrattu antiikin Kreikan ja Rooman arkkitehtuuriin. Temppelialueen kiehtovissa rakennuksissa riittää katseltavaa päiväkausiksi. Tunnetuimpien temppeleiden lisäksi lähistöllä on lukuisia muita kohteita tutustuttavaksi.

ShutterstockAngkor Wat, Kambodža
Angkor Watia ei näe muutamassa tunnissa, vaan aikaa kannattaa varata huolella.

Jalkaisin kuljettavaksi etäisyydet Angkor Watissa ovat liian pitkiä. Monet turistit taittavat välimatkat paikallisilla takseilla tai vuokratuilla polkupyörillä. Varaa vähintään yksi kokonainen päivä aikaa, jos tahdot tutustua paikkaan huolella. Monet viipyvät viikonkin.

Alue elää matkailun ehdoilla

Siem Reapin kaupunki elää nykyisin matkailusta, jonka kehityskulku alkoi muuallakin Kambodžassa vähitellen 1990-luvulla. Tarjolla on monentyyppistä majoitusta yksinkertaisista majataloista luksushotelleihin.

Hintataso on edullinen ja seudulla liikkuukin runsaasti länsimaisia matkailijoita. Turistien virrasta huolimatta alueella on edelleen mahdollista nähdä perinteistä kambodžalaista elämänmenoa, maaseudun pieniä kyliä ja ihmisten arkista aherrusta aivan toisenlaisessa maailmassa kuin omassamme.

Angkor Watin auringonnousu

Aikainen nousu kannattaa Angkor Watissa. Temppelialueen auringonnousun sanotaan olevan yksi ihmeellisimmistä koko maailmasta. Aamun hiljaisina hetkin, valon vähitellen vallatessa rauhallisen maiseman ja auringon pikkuhiljaa noustessa komeiden temppeleiden takaa, värit muuttuvat taianomaisiksi.

ShutterstockAngkor Wat, Kambodža
Angkor Wat tarjoaa maisemat, joiden ansiosta varhainen auringonnousu on takuuvarmasti vaivan arvoinen.

Auringonnousun epätodellisen tunnelman kokeminen on monen matkalaisen päätavoite Angkor Watin vierailullaan. Jos päätät nousta aamuhetkeä todistamaan, et varmasti ole ainoa.

Bangkokin kautta Kambodžaan

Pakettimatkoja Kambodžaan järjestävät useat suomalaiset matkatoimistot. Omatoimisesti Angkor Watiin pääsee kätevimmin lentämällä ensin Thaimaan Bangkokiin ja jatkamalla matkaa sieltä. Yhdellä vaihdolla tämä onnistuu vain Finnairin lennolla Helsingistä Bangkokiin ja jatkolennolla Bangkokista Siem Reapiin.

Finnairin lentohinnat Bangkokiin vaihtelevat sesongin mukaan, noin 500 eurolla saa yleensä meno-paluun. Matka Bangkokista naapurimaahan Kambodžaan on lyhyt – lento Siem Reapiin kestää vain noin tunnin. Edestakaiset lennot Bangkokista Siem Reapiin maksavat tyypillisesti noin 100 euroa.

Kambodža on edelleen erittäin edullinen matkailumaa, majoitukseen, ruokailuun ja paikan päällä liikkumiseen kuluu vai murto-osa siitä, mitä vastaava maksaisi Euroopassa ja hintataso on kohtuullinen myös naapurimaihin verrattuna.

Teksti: Riikka Krenn
Kuvat: Shutterstock

Lue kommentit (2) Jätä kommentti

  1. Olin alueeseen tutustumassa 2015 tammikuussa eikä yksi päivä riittänyt mihinkään. Temppelit ovat aivan erilaisia ja jokaisessa jotain viehättävää. Suosittelen kiertämään 2-3 päivää alueella oppaan kanssa.


  2. Vietin helmikussa Siem Reapissa 5 päivää, joista yksi oli tarkoitus viettää Angkor Watiin tutustuen. En kyllä suosittelisi turhaan varaamaan pidempää aikaa alueen koluamiseen, ellei ole todella kiinnostunut paikallisesta historiasta ja kulttuurista. Oikeastaan neljässä tunnissa olimme kolunneet kolme suurinta temppeliä läpi.

    Auringonnousua ihailemaan menevien kannattaa tarkistaa tulevan aamun säätila – itse heräsimme neljältä aamulla ja odotimme auringonnousua 1,5 tuntia ja lopulta pimeyden takaa paljastui täysin pilvinen taivas. Ennakointi siis kannattaa :)

    Paikkana ja aikansa ilmiönä Angkor Wat on kuitenkin huikea. Opasteita paikan päällä ei juuri ole, eli kannattaa tutustua etukäteen paikkaan ja ehkä varata opas tms, jotta paikasta saa kaiken irti!


  3. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.