Hyppää sisältöön

Löydä unelmiesi matkakohde – esittelyssä viisi inspiroivaa matkakirjaa

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 17.07.2014
Maailmaa nähdäkseen ei aina tarvitse lähteä kauas. Pyrähdä maapallon toiselle laidalle upeiden matkakirjojen siivin.

Lukeminen auttaa matkakuumeeseen

Matkakirjat auttavat akuuttiin reissukuumeeseen – tai lisäävät sitä entisestään. Opuksista lukija voi etsiä inspiraatiota, informaatiota ja ideoita. Rantapallon esittelyssä viisi monipuolista matkakirjaa.

The Travel Book: A Journey Through Every Country in the World

Lonely Planetin järkälemäinen opus esittelee nimensä mukaisesti kaikki maailman maat. Aukeaman verran jokaista maata käsittelevä englanninkielinen kirja kertoo perusfaktojen lisäksi maiden parhaat nähtävyydet ja aktiviteetit. Mukava lisä ovat myös maakohtaiset kirja-, elokuva- ja musiikkivinkit, ruokaa ja juomaa unohtamatta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Travel Bookista voi etsiä kohdeideoita seuraavaa reissua varten tai ammentaa tietoa vähemmän tunnetuista maista. Jokainen lukija löytää varmasti kohteen, josta ei tiedä yhtään mitään.

Kirja sopii mainiosti sekä himoreissaajille, joiden tavoitteena on käydä ihan kaikkialla, että kotoa käsin maailmaa tutkiville nojatuolimatkaajille. Korkealaatuiset kuvat viimeistelevät paketin.

Lonely Planet
The Travel Book: A Journey Through Every Country in the World

Lonely Planet Pty Ltd 2010

Frommer’s: 500 Places Where You Can Make a Difference

Frommer’s on koonnut samojen kansien väliin 500 vinkkiä vapaaehtoistöistä ympäri maailmaa. Kattavasta oppaasta löytyy vaihtoehtoja kaikenlaisille matkailijoille, oli työ sitten pidempi jakso mongolialaisessa orpokodissa tai päivän mittainen apu hyväntekeväisyystilaisuudessa teksasilaisilla suklaafestivaaleilla.

Kirja jakaa vapaaehtoistyöideat käteviin osioihin, joiden avulla voi etsiä itseä kiinnostavan alan töitä. Mitään erityisiä koulutuksia ei tarvita, vaan jokaiselle halukkaalle löytyy taatusti tekemistä. Erityisen paljon esittelyssä on opetustöitä. Monesti vapaaehtoistyötä tehdäänkin juuri lasten tai eläinten parissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kirjassa on keskitytty faktoihin, joten kutsuvat värikuvat loistavat poissaolollaan. Toisaalta opus on kompakti pokkari, joka kulkee helposti mukana. Muutamat mustavalkokuvat antavat osviittaa kohteista.

Vapaaehtoistyö on yksi matkailun nousevista trendeistä. Frommer’sin kirjasta lukija voi etsiä vinkkejä siitä, miten voisi auttaa omalla lomamatkallaan. Kohteita on loputtomasti – miltä kuulostaisi maailmanympärimatka vapaaehtoistöitä tehden?

Andrew Mersmann
Frommers: 500 Places Where You Can Make a Difference

John Wiley & Sons Canada Ltd 2010

Lonely Planet: The Traveller’s Guide To Planet Earth

Lonely Planetin ja BBC Earthin julkaisema The Traveller’s Guide To Planet Earth esittelee uskomattomimmat luonnonnähtävyydet planeettamme joka kolkasta.

Kirja on jaettu lukuihin, joista jokaisella on oma teemansa. Käsiteltävinä ovat niin korkeat huiput, vehreät viidakot kuin valtamerten syvänteetkin.

Oppaan suurimmat vahvuudet liittyvät sen vahvaan visuaalisuuteen. Pelkkien valokuvienkin parissa viihtyy pitkään, vaikkei vakavasti vielä suunnittelisi lomamatkaa Saharaan tai Etelämantereelle.

Ainutlaatuisten ideoiden ja vaikuttavien kuvien lisäksi kirja tarjoaa hyviä käytännön vinkkejä muun muassa kohteelle matkaamisesta ja paikallisesta ilmastosta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lonely Planet & BBC Earth
The Traveller’s Guide to Planet Earth

Lonely Planet Pty Ltd 2010

Time Out: 1000 Great Holiday Ideas

Time Outin 1000 Great Holiday Ideas on nimensä mukaisesti listaus tuhannesta lomaideasta. Skaala on laaja käsittäen käytännössä kaiken aina rauhallisista joogalomista vapaaehtoistyöhön ja potentiaalisiin hääpaikkoihin.

Kirjassa kohteet on pääosin esitelty hyvin tiiviisti. Hakuteoksenomaisesti opus toimiikin mainiosti, sillä jo pelkkä ideoiden määrä tekee kirjasta käytännössä ehtymättömän ideasammon. Tietystä ideasta kiinnostunut löytää lisäksi jokaisen esittelyn perästä internetosoitteen lisätietojen etsimistä varten.

Kirjan kuvitus koostuu varsin perinteisistä kohdekuvista, jotka hieman keventävät tiedon tulvaa. Pääpaino on kuitenkin selkeästi tekstissä.

Chris Moss (toim.)
Time Out: 1000 Great Holiday Ideas

Time Out Guides Ltd 2010

Euroopan upeimmat vaellusreitit

Richard Salen kirjoittama Euroopan upeimmat vaellusreitit kokoaa yksien kansien väliin parisenkymmentä aktiivilomailijan reittiä, joista osa on pitkiä ja vaativia toisten sopiessa mainiosti aloittelijan päiväretkiksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kirjoittaja on ammatiltaan tutkimusmatkailija, minkä huomaa heti kirjan yksityiskohtaisuudessa ja asiantuntevuudessa. Seikkaperäisistä kuvauksista sekä niitä säestävistä kartoista ja vaikuttavista maisemakuvista saa eläväisen kuvan reitin annista.

Opas perehdyttää lukijan myös reittien varrella olevaan kasvillisuuteen ja eläimistöön. Lisäksi kirjasta löytyy yksityiskohtaisia käytännön neuvoja niin majoitukseen, matkustamiseen kuin reitin varrella tarvittavaan välineistöönkin liittyen.

Vain yksi kysymys jää pyörimään lukijan päähän: kuinka saada isokokoinen ja kovakantinen opus mahtumaan rinkkaan vaellustamineiden sekaan?

Richard Sale
Euroopan upeimmat vaellusreitit

Tammi 2011

Maria Hietala ja Kalle Jokinen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Maailman parhaat nähtävyydet

Maailman parhaat nähtävyydet: 15 klassikkokohdetta – tunnistatko näistä jokaisen?

Sri Lanka

Lonely Planetin suositukset ensi vuodelle – näihin maihin kannattaa matkustaa vuonna 2019

Chile

Lonely Planet julkaisi suositukset ensi vuodelle: nämä maat kannattaa kokea vuonna 2018

Maisema Venetsiassa

Haluatko säästää selvää rahaa? Valitse ensi vuoden matkakohteesi näiden joukosta

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja