Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Peru

Peru

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 06.02.2015
Jo muinaiset inkat tiesivät, että Perusta löytyvät Etelä-Amerikan henkeäsalpaavimmat maisemat: lumoavat Andit ja salaperäiset sademetsät.

Tuhansia vuosia vanhaa arkeologiaa, hienoja rantoja, Andien vuoristo, Amazonin sademetsän ihmeitä, kulttuuria, taidetta, hyvää ruokaa ja vilkasta kaupunkielämää. Perussa on paljon muutakin kuin kaikkien tuntema Machu Picchu.

PERU MATKAILUMAANA

Perhe Perussa

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Muutakin kuin Machu Picchu

Etelä-Amerikan länsirannikolla sijaitsevassa Perussa käy hämmästyttävän vähän matkailijoita siihen nähden, kuinka valtavasti maassa olisi nähtävää. Kaikki tuntevat Machu Picchun kuuluisan inkakaupungin, mutta Perusta löytyy myös lukuisia muita arkeologisia ihmeitä esimerkiksi Moche- ja Chimú-kulttuurien ajoilta ennen inkoja.

Perusta löytyy niin ikään upeita rantoja, kiehtovia kaupunkeja, sademetsää sekä maailman hienoimpia vuoristoja ja vaellusreittejä. Suurimmat ja tunnetuimmat kaupungit ovat pääkaupunki Lima, sekä Arequipa, Cuzco ja Trujillo.

Peru kuuluu omatoimimatkailijoiden suosikkeihin

Perun matkailua hankaloittaa etenkin infrastruktuurin ja turistien vaatimien palvelujen puute. Tiet ovat monin paikoin huonokuntoisia, opasteita on vähän ja liikkuminen paikasta toiseen vie aikaa. Julkinen liikenne toimii bussien varassa, mutta niiden tasossa on valtavia eroja.

Peru sopii etenkin aktiiviselle ja itsenäiselle lomailijalle. Edes alkeellinen espanjan taito on välttämättömyys, sillä useimmissa paikoissa englantia ei puhuta lainkaan tai hyvin huonosti.

Maassa on myös jonkin verran rikollisuutta, lähinnä varkauksia ja ryöstöjä, joten omaisuudesta kannattaa pitää erityisen hyvää huolta. Taksien kanssa on oltava tarkkana ja sovittava hinta aina etukäteen. Kannattaa suosia virallisia takseja. Korkealla vuoristossa on hyvä huomioida vuoristotaudin mahdollisuus.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vuorilla viileää, rannikolla ja sademetsässä lämmintä

Perun ilmasto vaihtelee sen mukaan missä päin maata ollaan. Joulukuusta huhtikuuhun maassa on kesä ja rannikolla on silloin lämmintä ja paras sesonki.

Andien vuoristossa sesonki ajoittuu kuivaan talvikauteen toukokuusta syyskuuhun. Vuoristossa sataa etenkin tammi-helmikuussa, jolloin liikkuminen voi olla mahdotonta tai hyvin vaikeaa. Sademetsässä sää on läpi vuoden lämmin ja kostea.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN PERUSSA

Perussa on hienoja rantoja

Lentäen Limaan

Suomesta ei ole suoria lentoja Peruun, mutta Limaan voi lentää yhdellä vaihdolla useiden Euroopan kaupunkien kautta. Machu Picchulle suuntaavien kannattaa lentää aluksi Limaan ja jatkaa sieltä sisäisellä lennolla Cuzcoon. Lentojen hinnat Limaan vaihtelevat noin tuhannesta eurosta ylöspäin.

Majoitustaso Perussa vaihtelee

Perusta löytyy laajasti erilaisia majoitusvaihtoehtoja kaikkiin tarpeisiin. Isoimmista kaupungeista löytyy tasokkaita hotelleja sekä hostelleja.

Pienemmissä kaupungeissa ja kylissä majoituksen taso ei välttämättä ole kovin korkea, mutta jonkinlainen hotelli tai hostelli löytyy lähes kaikkialta. Hintataso on suomalaisittain edullinen ja halvimmissa paikoissa majoituksen voi saada yhdeksi yöksi parilla eurolla. Keskitason hotellista kahden hengen huoneen saa noin 30–40 eurolla.

Bussi julkisen liikenteen selkäranka

Perun pääasiallinen liikkumistapa on bussi, joita kulkee kaikkialle. Taso vaihtelee suuresti, joten kannattaa olla tarkkana, kun valitsee bussiyhtiötä etenkin pidemmille matkoille. Teiden kunto on monin paikoin huono ja liikenne kaoottista, joten kannattaa välttää yöbusseja suuremman onnettomuusriskin vuoksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Autonvuokrausta kannattaa harkita kahdesti vilkkaan liikenteen ja kuskien arvaamattomuuden vuoksi. Junalla voi kulkea ainakin Cuzco-Puno välin, mutta hinta on korkea.

Kaupungeissa liikkuminen on helpointa jalkaisin, bussilla, takseilla tai pienillä mopotakseilla. Hinnat ovat halvat, mutta etenkin taksien kanssa on syytä olla varovainen, sillä huijaukset ovat yleisiä ja ryöstöyrityksiäkin tapahtuu. Kannattaa aina käyttää virallisia takseja ja sopia hinta etukäteen.

PERUN MATKAKOHTEET

Perussa karun kaunista

Machu Picchu, Cuzco ja Sacred Valley

Machu Picchu on Perun ykkösturistikohde ja se kerää vuosittain valtavat määrät vierailijoita. Muinainen Inka-kaupunki kuuluu niihin nähtävyyksiin, jotka halutaan nähdä kerran elämässä. Machu Picchulle pääsee parhaiten Cuzcosta junalla ja bussilla Aguas Calienten kautta. Suosittu vaihtoehto on vaeltaa muinainen Inkojen kulkema reitti Inca Trail, joka kestää neljä päivää. Machu Picchulle otetaan vain tietty määrä vierailijoita päivässä, joten liput on ostettava hyvissä ajoin etukäteen.

Myös Cuzcon kaupunki itsessään on kokemisen arvoinen ja siellä sekä kaupungin ympäristössä kannattaa viettää muutama päivä. Kaupungin ympäristössä on paljon arkeologisia nähtävyyksiä ja kuumia lähteitä. Noin 15 kilometrin päässä Cuzcosta on Sacred Valley, josta löytyvät Pisacin ja Ollantaytambon Inka-kaupungit sekä kokemisen arvoiset markkinat.

Arkeologiaa ja rantoja Trujillossa ja Hunchacossa

Trujillon kaupunki ja sen ympäristö tarjoavat hienon mahdollisuuden tutustua Perun historiaan ja arkeologiaan ennen Inkojen aikaa. Muutaman kilometrin päässä Trujillosta sijaitsee valtava Chimú-kulttuurin aikainen mutakaupunki Chan Chan ja hieman kauempana Moche-kulttuurin aikaiset Huaca de la Luna y Sol -temppelit.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rantaelämää kaipaavien kannattaa suunnata 12 kilometrin päässä Trujillosta sijaitsevaan Huanchacoon. Leppoisa ja rento pikkukaupunki tarjoaa Perun parhaimmat mahdollisuudet surffauksen harrastamiseen.

Mielipiteitä jakava Lima

Pääkaupunki Lima ei usein pääse matkailijoiden suosikkilistoille, mutta sitä ei silti kannata jättää väliin Perussa vieraillessa.

Valtava miljoonakaupunki koostuu useista eri osista, joista Miraflores ja Barranco ovat ihastuttavimmat ja myös turvallisimmat. Liman keskustassa taas on paljon hienoja vanhoja rakennuksia, kirkkoja sekä museoita.

Sademetsän siimekseen ja Titicaca-järvelle

Perussa sijaitsevat yhdet maailman hienoimmista sademetsäalueista. Etenkin Iquitos pohjoisessa ja Manun kansallispuisto eteläisessä Perussa tarjoavat huikeita luontoelämyksiä, mutta retket niihin ovat kalliita.

Maailman korkeimmalla sijaitseva järvi, Titicaca, on useine saarineen keidas keskellä Andien vuoristoa. Titicacalle ja sen saarille pääsee parhaiten Punon kaupungista. Titicaca sijaitsee Perun ja Bolivian rajalla, joten sieltä on mahdollista käydä myös Bolivian puolella.

Lisätietoa

Perun virallinen matkailusivu

Teksti: Suvi Huttunen
Kuvat: Flickr / szeke, magicmonkey, David and Katarina, Esteban Vera

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Machu Picchu, Peru

Maailman seitsemän uutta ihmettä – upeat kohteet on nähtävä kerran elämässä

Brasilia, Rio de Janeiro

Ensikertalaisen Etelä-Amerikka – katso upeimmat kohteet ja suunnittele oma unelmalomasi

Maailman upeimmat junareitit

Maailman upeimmat junamatkat – 5 vinkkiä maisemareiteille

Perussa rakennettiin kapselihotelli vuorenrinteeseen

Nyt huimaa päätä! 400 metrissä keikkuvaan kapselihotelliin pääsee vaijeriliukua pitkin

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja