Hyppää sisältöön

Nämä ovat Lonely Planetin perustajan suosikkikohteet

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 25.07.2013
Lonely Planetin perustaja Tony Wheeler rakastaa Nepalia, uskoo opaskirjojen tulevaisuuteen ja muistelee edelleen 40 vuoden takaista ensireissuaan lähes päivittäin.

Pikkurahalla maailmalle – eli miten kaikki alkoi

Yksi nuori pariskunta, pikkurahalla ostettu tila-auto ja suunnitelma matkustaa Lontoosta Australiaan – näin alkoi Tony ja Maureen Wheelerin seikkailu 70-luvun alussa. Kukapa olisi uskonut, että erikoisen häämatkan perusteella syntyisi Lonely Planet, yksi maailman suurimmista matkaoppaita julkaisevista yrityksistä?

Koko matka oli Tony Wheelerin mukaan ikimuistoinen, mutta erityisen hyviä muistoja miehellä on liftausreissulta huvialuksen kyydissä Balilta Australiaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Joskus tuntuu, että suuri osa elämästä unohtuu. Tuota 40 vuoden takaista reissua muistelen kuitenkin edelleen lähes joka päivä, sanoo Wheeler.

Saavuttuaan perille Australiaan Wheelereillä oli taskussaan vain muutama kymmenen senttiä – ja palava halu jakaa kokemuksensa muiden reissaajien kanssa. Ensimmäinen matkaopas Across Asia on the Cheap syntyi keittiön pöydän ääressä valvottuina yönä, kun pariskunta kokosi kokemuksensa kansien väliin.

– Päätimme tehdä matkaoppaan, koska olimme itse kokeneet informaation löytämisen hankalaksi. Totesimme, että muillakin reissaajilla saattaisi olla samoja ongelmia.

Loppu on matkailuhistoriaa: tänä päivänä Lonely Planet on julkaissut yli 100 miljoonaa matkaopasta yhdeksällä eri kielellä.

Minne reissukonkari matkustaa?

Nykyisin Wheelerit eivät enää ole virallisesti Lonely Planetin taustajoukoissa – matkaopasjätti myytiin BBC Worldwidelle kokonaan vuonna 2011. Perustajapari tekee kuitenkin edelleen aktiivisesti yhteistyötä Lonely Planetin kanssa ja osallistuu esimerkiksi erilaisiin hyväntekeväisyyskampanjoihin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

40 vuotta tien päällä ei ole sammuttanut pariskunnan matkakuumetta: Wheelerit reissaavat edelleen innokkaasti. Suosikkikohteita konkarireissaajan on vaikea nimetä.

– Olen luultavasti viettänyt vuosien varrella kaikkein eniten aikaa Nepalissa, sillä Mount Everestin ja Annapurnan vaellukset vaativat reilusti aikaa. Myös Myanmar on kohde, johon palaan kerta toisensa jälkeen, kertoo Wheeler.

Näin Lonely Planet sai alkunsa

Yksi Wheelerin ikimuistoisimmista matkoista on toinen pitkä Lonely Planetia varten tehty reissu Kaakkois-Aasian halki. Opaskirjojen muututtua yhä ammattimaisemmiksi hyviä muistoja on myös yhteistyöstä muiden kirjoittajien kanssa esimerkiksi Japanista, Tiibetistä ja Iso-Britanniasta.

– Myös Intialla on niin paljon tarjottavaa, että ihmettelen aina, mikseivät useammat ihmiset matkusta sinne, sanoo Wheeler.

Paperioppaalla on edelleen sija

Lonely Planet aloitti nimenomaan reppureissaajien kirjasarjana. Vaikka yhtiö julkaisee edelleen penninvenyttäjille suunnattuja oppaita, on tarjonta laajentunut huomattavasti.

– Vuosien varrella reppureissaajat ovat muuttuneet – aivan kuten itsekin olen! Mielestäni on tärkeää, että Lonely Planet palvelee edelleen reppureissaajia: he ovat usein juuri niitä, jotka lähtevät isoille, koko elämän mullistaville matkoille ja vaikuttavasti positiivisesti paikallisiin yhteisöihin. Nyt kirjoja on kuitenkin kaikenlaisille matkailijoille lapsiperheistä luksusmatkailijoihin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Wheeler ei myöskään näe perinteisen matkaoppaan kuolevan e-kirjojen, mobiiliapplikaatioiden ja sosiaalisen median myötä.

– Käytän itse kaikkia matkustusinformaation muotoja: etsin tietoa verkosta ja lataan usein oppaiden digitaalisia versioita. Kuljetan kuitenkin mukanani myös vanhaa kunnon paperiopasta – siitä ei koskaan lopu akku enkä ole koskaan kuullut kirjan olevan offline-tilassa, toteaa Wheeler.

Afrikan maat kovassa nousussa

Matkailutrendit ja kuumimmat kohteet ovat vuosien varrella ehtineet vaihtua moneen kertaan. Wheelerin mukaan Kiina on merkittävä matkailukohde juuri nyt – sekä loputtomien mahdollisuuksiensa että sinne matkustavien reissaajien määrän takia. Myös kiinalaiset itse matkustavat enemmän kuin koskaan aiemmin.

– Afrikan maat tuntuvat kuitenkin olevan tällä hetkellä kovimmassa nousussa. Yhä useammat ihmiset ovat huomanneet, etteivät monet Afrikan maista ole niin sanotusti hankalia matkakohteita.

Wheelerin mukaan matkailua Afrikassa ovat helpottaneet myös parantuneet liikenneyhteydet. Lentoja on tarjolla yhä useampiin kohteisiin, mutta myös liikkuminen maiden sisällä on muuttunut helpommaksi.

– Muutama vuosi sitten olin esimerkiksi mukana osuudella Tour d’Afrique -pyöräilytapahtumassa. Mukana oli myös muutamia suomalaisia pyöräilijöitä, Wheeler muistelee.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Lonely Planet

Lue myös: Legendaarinen reissu uusiksi 40 vuoden jälkeen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Maailman parhaat nähtävyydet

Maailman parhaat nähtävyydet: 15 klassikkokohdetta – tunnistatko näistä jokaisen?

Sri Lanka

Lonely Planetin suositukset ensi vuodelle – näihin maihin kannattaa matkustaa vuonna 2019

Chile

Lonely Planet julkaisi suositukset ensi vuodelle: nämä maat kannattaa kokea vuonna 2018

Maisema Venetsiassa

Haluatko säästää selvää rahaa? Valitse ensi vuoden matkakohteesi näiden joukosta

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja