Hyppää sisältöön

Intian Taj Mahal on maailman kaunein rakkaudentunnustus

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 15.05.2019
Taj Mahal on Intian helmi ja rakkauden symboli, jota ihailemaan saapuvat vuosittain miljoonat turistit.

Shaahin rakkaudentunnustus

Taj Mahalia pidetään yhtenä maailman kauneimmista rakennuksista. Shaahi Jahan rakennutti monumentin muistoksi ja hautapaikaksi synnytyksessä kuolleelle lempivaimolleen. Rakkaudentunnustusta rakennettiin 23 vuoden ajan 1600-luvun puolivälissä. Myöhemmin myös Shaahi haudattiin Taj Mahalin kryptaan vaimonsa viereen. Taj Mahalin nimen alkuperästä ei ole varmuutta, mutta joidenkin teorioiden mukaan nimi tulee vaimon, Mumtaz Mahalin, nimestä.

Rakennus on valtava ja sen rakentamiseen käytettyjen kalleuksien määrä mittaamaton. Taj Mahal on rakennettu valkoisesta marmorista, jonka lisäksi sen julkisivussa säkenöivät kymmenet muut kivilajit, kuten jade, jaspis, kristalli ja safiiri. Kultaa rakennukseen on upotettu 500 kiloa. Materiaaleja tuotiin eri puolilta Intiaa yli tuhannen elefantin voimin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockTaj Mahal, Intia
Taj Mahal on parhaimmillaan auringonlaskun tai -nousun aikaan.

Pääkupoli ja neljä minareettia kurottavat 76 metrin korkeuteen. Vuonna 1648 valmistunut Taj Mahal on indo-islamilaisen arkkitehtuurin suurimpia taidonnäytteitä. Indo-islamilainen tyyli on saanut vaikutteita intialaisen ja islamilaisen arkkitehtuurin lisäksi persialaisesta, turkkilaisesta ja keskiaasialaisista kulttuureista. Rakennustöihin kerättiin ammattitaitoista työvoimaa ja rakennusmateriaaleja kuten marmoria ja koristekiviä ympäri Aasiaa.

Koko rakennuskompleksi on suunniteltu symmetriseksi. Mausoleumia täydentävät moskeija ja vierastalo, jotka ovat keskenään samanlaiset punahiekkakiviset rakennukset molemmin puolin mausoleumia. Taj Mahalin edessä aukeaa suuri puistoalue, jota halkovat kanavat suihkulähteineen.

Muistomerkki ja puutarha kuin sadusta

Taj Mahalin julkisivu on kuin pitsiä. Vuorokauden eri aikoina aurinko hehkuttaa rakkauden muistomerkkiä helmenhohtoisena ja kullan ja punaisen eri sävyissä. Auringonlaskun pehmeässä valossa rakennuksen sanotaan olevan kauneimmillaan. Taj Mahal on avoinna aamunkoitosta varhaiseen iltaan, ja vierailua rauhallisen aamuhetken aikaan kannattaa harkita.

Pääsymaksu Taj Mahaliin on tuhat rupiaa eli noin 12 euroa. Vierailulle ei ole aikarajaa, joten palatsissa ja sen puutarhoissa voi viettää vaikka koko päivän. Ota mukaan kirja ja piknik-eväät. Varaudu kärsivälliseen jonottamiseen, sillä tässä maailmanperintökohteessa vierailee 15 000 turistia päivittäin. Perjantaisin Taj Mahal on suljettu.

Taj Mahalia ympäröivä puutarha on paratiisimainen. Sen suunnittelussa ei ole tavoiteltu luonnonmukaisuutta, vaan kasvillisuus, suihkulähteet ja keinotekoiset kanavat vuorottelevat geometrisellä säntillisyydellä. Taj Mahalin ohi kiemurtaa Yamuna-joki.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pitkä matka palkitaan

Taj Mahal sijaitsee Intian Agrassa, noin 200 kilometriä Delhistä kaakkoon. Paras aika matkustaa Intiaan on loka-maaliskuussa. Jos haluat nähdä vain Taj Mahalin, voit tehdä sinne päiväretken Delhistä.

Agraan lennetään Suomesta Delhin kautta. Edullisimmillaan lennot voi saada noin 700 eurolla, jolloin matka kulkee välilaskulla jonkun Euroopan kaupungin, kuten Lontoon kautta. Matkaan on varattava yhteensä noin 30 tuntia. Lentoja kannattaa tiedustella esimerkiksi Finnairilta, KLM:lta, Lufthansalta, Swiss Airlinesilta tai Aeroflotilta.

Katso alta video, joka esittelee koristeellisen Taj Mahalin parhaita paloja!

Teksti: Anni Romu ja Krista Ahonen
Kuvat: Shutterstock
Video: Unesco

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Intia

Kolme kiehtovaa kohdetta Intiassa: koe Agra, Dharamsala ja Kerala

Eristäytynyt Lakkadiivit on trooppinen paratiisi, jonne matkailija tarvitsee erikoisluvan – näin sinne pääsee

Goa, Intia

Hiekkarantoja ja hippimarkkinoita – värikäs Goa on Intian suosikkikohde

Goa

Eksoottinen Goa on Intian rantaparatiisi – katso kuvat ja virittäydy lomatunnelmaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja