Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Kambodža

Köyhä Kambodža on rikas matkailumaa

Elina Venttola Päivitetty: 29.08.2019
Vierailu Mekong-joen suistoa myötäilevässä Kambodžan kuningaskunnassa on kuin aikamatka vuosisatojen taakse.

Juuri nyt Kambodža soveltuu erityisesti elämysmatkailijalle, joka haluaa kokea sen aarteet ennen maan lopullista avautumista turismille.

Elämysmatkailua Indokiinassa

Kambodža, viralliselta nimeltään Kambodžan kuningaskunta, sijaitsee Kaakkois-Aasiassa Vietnamin, Laosin ja Thaimaan rajanaapurina. Maassa on yli 16 miljoonaa asukasta, joista noin kaksi miljoonaa asuu pääkaupunki Phnom Penhissä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kambodžan matkailu on edelleen kehitysvaiheessa, vaikka matkailijat hiljalleen löytävätkin maahan. Ensimmäisenä saapuivat rauhaa ja koskemattomia alueita etsivät omatoimireissaajat, joiden jalanjälkiä ovat hiljalleen alkaneet seurata muutkin.

Kambodža sopii rantalomailijoille, historiasta kiinnostuneille ja luontomatkailijoille. Maassa riittää edullista tekemistä myös aktiivilomailijalle muun muassa snorklauksen ja golfin parissa.

Phnom Penh, Kambodža
Phnom Penhissä sijaitseva kansallismuseo puutarhoineen on vaikuttava ilmestys.

Kuiva kausi on paras matkustusaika

Kambodžan säätä on helppo ymmärtää, sillä se jakautuu kahtia: kuiva kausi kestää lokakuusta huhtikuulle, kun taas sateinen kausi kestää toukokuusta syyskuuhun.

Kambodža on ennen kaikkea talvikohde, mutta se sopii myös muina aikoina matkustamiseen – kunhan muistaa, että rankimmat sateet ajoittuvat elo–syyskuulle. Kostean kauden alussa sää voi olla hyvinkin miellyttävä 25 asteen tienoilla pysyttelevän lämpötilan ansiosta. Kaikkein sateisimmat ajat saattavat kuitenkin vaikeuttaa esimerkiksi paikallisilla teillä liikkumista.

Kambodža on lämmin maa, jossa kylmimpinäkin kuukausina lämpötila laskee korkeintaan 20 asteen tienoille loppuvuodesta ja nousee parhaimmillaan 35 asteen tuntumaan maalis–kesäkuussa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Edullista lomailua

Kambodžan hintataso on länsimaalaiselle hyvin edullinen. Rielejä, maan virallista valuuttaa, ei saa viedä Kambodžan ulkopuolelle. Matkavaluuttana voi monissa paikoissa käyttää Yhdysvaltojen dollareita, jotka hyväksytään maassa yleisesti.

Luottokortit toimivat vain paikoitellen, joten mukana kannattaa pitää käteistä.

Kambodžan rankka historia

Kambodžassa voi tutustua maan monivaiheiseen mutta verrattain synkkään historiaan. Erityisesti menneen loiston ajoista kertova rauniokaupunki Angkor on käymisen arvoinen kohde. Ranskan vallan aikaan voi tutustua muun muassa pääkaupungissa Phnom Penhissä.

Historiallisesti Kambodža on yksi kaikkien aikojen epäonnisimmista maista. Sen aikakausia ovat turmelleet sodat ja valtataistelut, joiden jäljet ovat edelleen näkyvissä.

Kambodža kukoisti Khmerin imperiumin aikana aina 1200-luvulle asti, jolloin valtakunta kuului maailman kehittyneimpien maiden joukkoon. Tällöin rakennettiin myös suurin osa temppeleistä, mukaan lukien Angkor Wat.

Myöhään 1700-luvulla toistuvat konfliktit lähialueilla levisivät Kambodžaan. Vietnam ja Thaimaa kamppailivat vallasta Kambodžassa, ja kamppailu oli lähellä tuhota maan.

1800-luvulla ranskalaiset hallitsivat maata 90 vuoden ajan, minkä vuoksi myös pääkaupunki Phnom Penh on saanut paljon ranskalaisvaikutteita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vietnamin sodan aikana Indokiinaan kuulunut Kambodža joutui suurten pommitusten kohteeksi, mikä vei maan tuhon partaalle. Sotien jälkeen kommunistijohtaja Pol Potin johtamat, äärisosialistista aatetta noudattaneet punakhmerit tappoivat noin 1,7 miljoonaa ihmistä.

Tämän ajan arvet ovat edelleenkin vahvasti esillä: maassa on noin 5 miljoonaa maamiinaa ja hirmuhallinnon aikaiset oikeudenkäynnit ovat päässeet vauhtiin vasta 30 vuoden jälkeen. Kambodža on edelleen yksi maailman 20 köyhimmästä maasta.

Käytännön vinkkejä

Rankasta menneisyydestä huolimatta paikalliset ihmiset ovat vilpittömän iloisia ja katsovat toiveikkaina tulevaisuuteen. Matkailijoihin suhtaudutaan uteliaasti ja ystävällisesti.

Kambodžalaisessa kulttuurissa kasvojen säilyttäminen on keskeistä, minkä takia ärtymystä ei näytetä avoimesti. Myös julkisia hellyydenosoituksia vältetään, koska ne nähdään merkkinä huonosta kasvatuksesta. Kuningasperhettä, buddhalaisia munkkeja ja uskonnon edustajia arvostetaan suuresti, ja kunnioitus vanhempia ihmisiä kohtaan on itsestäänselvyys.

Suomalaiset matkailijat tarvitsevat Kambodžaan viisumin, jonka hankkiminen onnistuu lentokentällä maahan saapuessa valokuvaa ja kohtuullista maksua vastaan. Viisumin voi hankkia myös ennen matkaa, mutta se ei ole välttämätöntä.

Liikkuessasi Kambodžassa on muistettava pysytellä merkatuilla teillä, sillä maastossa on edelleen miljoonia räjähtämättömiä maamiinoja haudattuna maahan. Myös kaupungin kaduilla on ilta-aikaan hyvä noudattaa varovaisuutta, sillä ryöstöjä on jonkin verran.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN KAMBODŽASSA

Sihanoukville, Kambodža
Valkohiekkaiset Sihanoukvillen rannat ovat täydellinen paikka viettää rentouttavaa lomaa.

Lennot Kambodžaan

Kambodža kuuluu muutamien suomalaisten matkanjärjestäjien teema- tai kiertomatkavalikoimaan, mutta maa on myös suosittu reppureissukohde. Suurin osa Kambodžan lennoista liikennöidään Bangkokin kautta.

Kambodžan merkittävimmät lentokentät sijaitsevat pääkaupunki Phnom Penhissä, Siem Reapissa ja Sihanoukvillessa.

Edullista majoitusta Kambodžassa

Pieniä hotelleja löytyy ympäri Kambodžaa. Majoitus on halpaa, joskin taso vaihtelee todella halvoista budjettimajataloista luksushotelleihin.

Majoituksen löytäminen on harvoin ongelma, sillä pääkaupungista Phnom Penhissä, Siem Reapissa ja Sihanoukvillessä valinnanvaraa riittää. Matkailun kasvamisen myötä myös tasokkaiden hotellien määrä kasvaa, ja maahan on perustettu on muun muassa kansainvälisten ketjujen kuten Belmondin ja Sofitelin hotellit.

Varovaisuutta Kambodžan liikenteessä

Kambodžan teillä liikkuu monenlaisia kulkuneuvoja, joista monen kyytiin voivat hypätä myös matkailijat. Hinnat ovat alhaisia ja paikallisten kyydissä istuminen on huomattavasti oman kulkuvälineen vuokraamista turvallisempaa.

Lyhyitä ja pitkiäkin matkoja voi taittaa muun muassa bussin ja tuk-tukin kyydissä.

KAMBODŽAN MATKAKOHTEET

Phnom Penh, Kambodža
Tuol Slengin S-21-vankilamuseo kertoo Kambodžan raa’asta historiasta.

Värikäs Phnom Penh

Kambodžan pääkaupunki Phnom Penh voi ensikertalaiselle vaikuttaa kaoottiselta kokonaisuudelta, jossa ihmiset ajelevat skoottereilla vastaantulevien kaistalla väistäen kaduilla olevia kraatterin kokoisia kuoppia. Toisaalta kaupungista löytää edelleen paljon Indokiinan aikaista vanhaa charmia ja erinomaisia nähtävyyksiä.

Hyviä paikkoja aloittaa kaupunkiin tutustuminen ovat rantabulevardia reunustavat kadut, Hopeinen Pagoda ja kuninkaallinen temppeli. Kaupungista löytää myös historiallisia monumentteja kuten Tuol Slengin S-21-vankilamuseon ja Kuoleman kentät, jossa tuhannet pääkallot kertovat Pol Potin hirmuhallinnon ajasta.

Ranskalaiset jättivät kambodžalaisille mainion kulinaarisen perinnön, eikä Phnom Penhissä olekaan ongelma löytää idyllisiä ravintoloita valkoisine pöytäliinoine ja erinomaisine herkkuineen. Aamuisin katumyyjiltä saa puolestaan ostettua lämpimän patongin. Erilaista ruokatunnelmaa voi lähteä hakemaan kaupungin toreilta.

Mahtavat Angkorin temppelit

Maailmankuulut ja Unescon perintölistalla olevat Angkorin temppelit tulisi jokaisen kokea kerran elämässään. Kymmenet temppelit ovat levittäytyneet 300 neliökilometrin alueelle Siam Reapin kaupungin läheisyyteen.

Suurin osa Angkorin temppeleistä rakennettiin noin tuhat vuotta sitten Khmerin kuninkaiden valtakaudella. Temppeleiden suosituin kohde on majesteettinen viisitorninen Angkor Wat, joka toimi Khmerin yhteiskunnan kehtona.

Angkor oli aikansa metropoli, jossa asui 1100-luvulla satojatuhansia ihmisiä. Aikansa mystiikka on edelleen aistittavissa paikassa, jossa kymmeniä metrejä pitkät seinäkirjoitukset kertovat jumalten taistoista.

Muita sykähdyttäviä temppeleitä ovat jättimäisten Buddha-patsaiden koristama Bayon, puunjuurien valtaama Ta Prohm ja elefanttitemppeli East Mebon.

Jokaisella temppelillä on oma tarina kerrottavanaan, ja paras tapa kuulla näistä on suostua temppeleillä odottavan oppaan ehdotukseen. Muutamaa dollaria vastaan opas kertoo mielenkiintoisia yksityiskohtia alueen historiasta. Illalla kannattaa vielä kiivetä Bakhengin kukkulalle, josta avautuu upea näkymä auringonlaskun valossa kylpyvään temppelilaaksoon.

Angkorin temppelialueeseen on helpointa tutustua vuokraamalla oma tuk-tuk kuljettajineen. Huokeaan hintaan ajoneuvon kuljettaja vie matkailijoita koko päivän temppeliltä toiselle. Matkaajan ei tarvitse muuta kuin näyttää kartalta, minne seuraavaksi haluaa suunnata. Aktiivisten matkailijoiden on mahdollista vuokrata pyörät, sillä etäisyydet pääkohteiden välillä ovat hallittavissa.

Siem Reapin alue on avautunut matkailijoille puolessa vuosikymmenessä, minkä vuoksi 1990-luvun kaupunkia on lähes mahdoton erottaa nykyisestäm, matkailijoiden kansoittamasta kaupungista. Nykyisin Siem Reapin alue keskittyy matkailuun, joka on kasvanut vauhdilla 2000-luvulla.

Rantaloma Sihanoukvillessä

Jos muiden Kaakkois-Aasian maiden täydet rannat eivät innosta, on Etelä-Kambodžassa sijaitseva Sihanoukville oikea valinta. Pienet hotellit linjaavat kaunista rantalinjaa, ja rauhaisan paikan löytäminen on varsin helppoa. Snorklaaminen, saarihyppely, sukeltaminen ja kalastus ovat suosittuja aktiviteetteja.

Valkorantaisia hiekkoja ovat muun muassa Ohchheuteal, Sokha, Pram Pi Chan ja Deum Chrey.

Sihanoukvilleen pääsee parhaiten bussilla Phnom Penhista kuudessa tunnissa. Sieltä on myös mahdollista matkustaa rajan yli Thaimaahan.

KAMBODŽAN PARHAAT

Sihanoukville, Kambodža
Sihanoukvillen rannat houkuttelevat koskemattomuudellaan.

Parhaat kokemukset

  1. Angkorin rauniokaupunki
  2. Pääkaupunki Phnom Penh
  3. Sihanoukvillen rannat
  4. Kambodžalainen ruoka
  5. Luontoretket

Lisätietoja

Kambodžan virallinen matkailusivusto

Teksti: Daniel Stöckli, Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Angkor Watin temppeli Kambodzassa

Löytyykö tämä kohde jo toivelistaltasi? Kambodžan historiallinen helmi on yksi Aasian kuuluisimmista nähtävyyksistä

Marrakech

Matkailijat äänestivät vuoden 2015 ykköskohteet – arvaatko voittajan?

Turistien nakukuvat suututtavat Angkor Watin temppeleillä

Turistien nakukuvat suututtavat Unesco-kohteessa – housut nilkoissa, rinnat paljaina

Angkor Wat, Kambodža

Koe Angkor Watin unohtumaton auringonnousu