Hyppää sisältöön

Salaperäinen kaupunki vuorten syleilyssä – 10 faktaa Machu Picchusta

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 30.07.2018
Muinaisen inkakulttuurin taidonnäyte Machu Picchu sijaitsee vuorten suojassa Perun Andeilla. Lue kymmenen kiinnostavaa faktaa tästä salaperäisestä kaupungista!

Machu Picchu on koettava kerran elämässä

Noin kahden tunnin ajomatkan päässä Perun Cuscosta sijaitseva Machu Picchu on muinaisen inkakulttuurin suurin taidonnäyte. Se sijaitsee korkealla Andien vuoristossa ja tarkoittaa ketšuaksi vanhaa vuorta tai huippua.

Vuonna 1911 yhdysvaltalainen Hiram Bingham löysi paikan rauniot vahingossa ja siitä lähtien Machu Picchu on ollut turistien rakastama “kerran elämässä” -kohde. Nykyisin vuorella vierailee vuosittain noin 400 000 matkailijaa. Lue kymmenen kiehtovaa faktaa Andien unohtuneesta kaupungista!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

1. Machu Picchun tarkoitusta ei tunneta

Perussa sijaitseva Machu Picchu on valittu Unescon maailmanperintökohteiden joukkoon 1983 ja se on myös yksi maailman uudesta seitsemästä ihmeestä. Machu Picchun olemassaolon tarkoitusta ei ole pystytty selvittämään – onko se rakennettu sotilaallisiin tarkoituksiin, hallintopaikaksi vai kenties uskonnollisia menoja varten?

2. Espanjalaiset valloittajat eivät koskaan löytäneet Machu Picchua

Machu Picchu on rakennettu 1400-luvulla ja sen käytöstä inkavaltakunnan keskuspaikkana luovuttiin tuntemattomasta syystä jo 1500-luvulla. Se on niin syvällä viidakossa ja korkealla, että esimerkiksi 1532 Peruun tulleet espanjalaisvalloittajat eivät löytäneet sitä.

3. Huima arkkitehtoninen saavutus

Inkojen rakennustyö on taidetta osaavimmillaan. Kivenjärkäleet on liitetty yhteen laastitta, mutta silti saumat ovat tiiviit ja kivet pysyneet vuosisatojen kuluessa yhdessä. Inkathan eivät tunteneet rautaa tai pyörää, joten voi vain kuvitella, miten tonnien painoiset kivet saatiin tuotua Machu Picchun korkeuksiin.

4. Miehet ja naiset elivät hyvin erilaista elämää

Machu Picchussa asui parhaillaan jopa 500 ihmistä ja rakennuksia Machu Picchussa on jopa 200. Suurin osa rakennuksista toimi inkojen asuinpaikkoja, mutta joukossa oli myös muun muassa varastoja ja temppeleitä.

Inkavaltakuntaan kuului parhaillaan miljoonia alkuperäisasukkaita Perusta ja ympäröivistä valtioista. Naiset tekivät kankaita ja ruokaa, miehet metsästivät. Koko perhe työskenteli viljelyksillä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

5. Inkojen valtakunta oli edistynyt sivilisaatio

Inkavaltakunta oli hyvin organisoitu hallinnollisesti ja sotilaallisesti. Edistyksellisyydestä kertoo myös oivallisesti rakennettu kastelujärjestelmä. Kulttuuri oli rikas myös tekstiilitaitoineen ja astrologian tuntemuksineen. Kirjoitusta ei kuitenkaan tunnettu eikä rahaa käytetty.

6. Aloita Vahtimestarin majalta

Machu Picchuun tutustuminen kannattaa aloittaa Vahtimestarin majalta. Aamun sumun helpottaessa sieltä avautuu Machu Picchun salaperäinen maisema koko komeudessaan.

7. Inkat tutkivat auringon liikkeisiin perustuvaa kalenteriaan tarkasti

Intihuatana eli astrologien apunaan käyttämä seremoniallinen veistetty kivi seisoo Machu Picchusas kaupungin korkeimmalla kohdalla. Kiven avulla mitattiin päivän pituutta ja ennustettiin auringon liikkeitä sekä tehtiin horoskooppimaisia laskelmia.

8. Jumalat saivat eläinten lisäksi myös ihmisiä

Tärkeimmät jumalat inkoilla olivat luojajumala Virococha, auringon jumala Inti, ukkosen jumala Illapa, ja maanäitijumala Pachmama.

Inkoilla oli tapana uhrata jumalille eläimiä ja ihmisiäkin. Machu Picchustakin löytyy niin kutsuttu hautajaiskivi, jossa inkojen oletetaan joko uhranneen muiden muassa laamoja ja neitsyitä, tai pitäneen esillä menehtynyttä ennen balsamointia.

9. Inkat olivat taitavia käsittelemään kiveä

Kondorikotkan temppeli on yksi Machu Picchun nähtävyyksistä. Temppelissä on ilmeisesti uhrattu jumalille tai rankaistu rikoksista. Temppelissä oleva kondorikotkan muotoinen kivi on hyvä osoitus inkojen taitavasta kivenkäsittelytaidosta.

10. Muinainen kastelujärjestelmä Machu Picchulla toimii yhä

Machu Picchun viljelmät ovat geometrisen tarkkaa työtä ja viemärijärjestelmä heidän palstoillaan on omiaan jyrkässä vuoren rinteessä. Viemärijärjestelmän avulla inkat ja nykyisetkin viljelijät ehkäisevät myös maanvyörymiä sadekauden aikaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teksti: Fanni-Laura Patanen
Kuva: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Machu Picchu, Peru

Maailman seitsemän uutta ihmettä – upeat kohteet on nähtävä kerran elämässä

Brasilia, Rio de Janeiro

Ensikertalaisen Etelä-Amerikka – katso upeimmat kohteet ja suunnittele oma unelmalomasi

Maailman upeimmat junareitit

Maailman upeimmat junamatkat – 5 vinkkiä maisemareiteille

Perussa rakennettiin kapselihotelli vuorenrinteeseen

Nyt huimaa päätä! 400 metrissä keikkuvaan kapselihotelliin pääsee vaijeriliukua pitkin

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja