Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Brasilia

Brasilia

Rantapallo Päivitetty: 09.02.2015
Rio, samba, jalkapallo, ranta ja pienet bikinit – siinä Brasilia pähkinänkuoressa.

Brasiliaan lähdetään nauttimaan lämmöstä ja auringosta sekä kokemaan sen upeat rannat ja ihmeellinen luonto. Usein päällimmäiseksi muistoksi jäävät kuitenkin ihmiset.

BRASILIA MATKAILUMAANA

Brasiliasta jää usein mieleen ensimmäiseksi ihmiset

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sydämellinen Brasilia

Brasilialaiset ovat värikkäitä, pulppuavia ja mukaansatempaavia kuin karnevaalikulkue. Jotain elämänasenteesta kertoo se, että köyhimmilläkin seuduilla ihmiset maalaavaat asumuksensa iloisilla väreillä.

Ilo tarttuu. Huomaamatta suu kaartuu hymyyn ja pää alkaa heilua musiikin tahdissa.

Yksi portugalin kielen kauneimmista sanoista on coração, sydän. Se sinun kannattaa painaa mieleen, koska maa tulee viemään palan sydämestäsi.

Moni pidemmän aikaa maassa oleskellut tunnustaa ääni väristen, ettei mistään ole ollut niin vaikea lähteä kuin Brasiliasta.

Älä kiirehdi Brasiliassa

Brasiliasta on vaikea valita parhaimpia paloja, koska maa on valtava ja nähtävää kaikkialla. Jokaiselle löytyy jotakin, mutta kaikkea on mahdotonta nähdä kerralla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Normaalilla viikon tai kahden lomalla ei ole edes järkevää yrittää toteuttaa matkoja Rioon, Iguaçun putouksille ja Amazonin sademetsiin.

Brasilia on pinta-alaltaan maailman viidenneksi suurin valtio, ja etäisyydet ovat yllättävän pitkiä. Pelkästään suora lento esimerkiksi koillisesta Fortalezan kaupungista Rioon kestää neljä tuntia.

Kannattaakin mieluummin keskittyä yhteen tai kahteen mielenkiintoiseen kohteeseen, kuin yrittää haalia kaikkea kerralla.

Rantaelämää Brasiliassa

Brasilian 7 400 kilometriä pitkä rantaviiva ja lämmin ja aurinkoinen ilmasto tekevät siitä auringonpalvojien unelmakohteen.

Ranta ja aurinko merkitsevät myös paikallisille paljon. Sanotaan, että ranta on brasiliaisten toinen olohuone. Se on paikka, jonne keräännytään tapaamaan ystäviä ja nauttimaan elämästä. Mikäli haluat tutustua ihmisiin, suuntaa rannalle.

Toisin kuin matkailijat, brasilialaiset eivät vain loju rannalla palvomassa aurinkoa, vaan hölkkäävät, jumppaavat, pelaavat pelejä, surffaavat, tanssivat. Terveys ja itsestään huolehtiminen ovat elämäntapa, sen huomaa viimeistään katsellessaan paikallisten treenattuja vartaloita.

Ja sitten ne bikinit. Naisilla näkee parhaimmillaan postimerkin kokoisia yläosia ja niukkoja alaosia, joita leikkimielisesti kutsutaan nimellä fio dental, hammaslanka. Vaikka pukeutuminen on niukkaa, täyttä alastomuutta ei hyväksytä. Paikalliset eivät koskaan ota aurinkoa yläosattomissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rannoilla on elämää ja viimeisimmät hitit soivat poikkeuksetta kovaäänisistä. Rantakaupustelijat kiertävät tyrkyttämässä syötävää ja juotavaa.

Tarjolla on pikkunälkään hedelmiä, pähkinöitä tai espetinhoksia, pieniä vartaita, jotka on valmistettu joko juustosta, kanasta tai lihasta. Kyytipojaksi käy brasilialainen virvoitusjuoma guarana tai agua de coco, kookosvesi, jota tavataan juoda pillillä suoraan kookospähkinästä.

Maan ehdottomasti tunnetuin ranta on Rio de Janeirossa sijaitseva legendaarinen Copacabana.

Jalkapallon ihmemaa

Brasilia on maailman menestynein jalkapallomaa, josta monet tämänkin hetken suurimmista tähdistä ovat ponnistaneet.

Vaikkei itse jalkapallo kiinnostaisikaan, on otteluiden seuraaminen paikan päällä ihmeellistä. Brasilialaiset suhtautuvat kansallispeliinsä fanaattisesti, jokaisella kylällä on ainakin yksi oma joukkue ja paikallisotteluihinkin kerääntyy helposti tuhansia katsojia.

Katsomo elää koko pelin ajan. Ihmiset seisovat, hyppivät, rummuttavat, huutavat, juovat olutta. Ilmassa lentelee sähikäisiä, juomaa, tyhjiä mukeja, paperia, mitä tahansa irtainta. Ennen kuin huomaatkaan, olet pakotettu tanssimaan väkijoukon mukana ja laulamaan kannustuslauluja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rio de Janeirossa sijaitseva Maracaña, maailman suurin jalkapallostadion, on ilman otteluakin käymisen arvoinen paikka. Stadionilla pelattavaa MM-jalkapallon loppuottelua joutuu odottamaan vielä vuoteen 2014 asti.

Samba sulattaa sydämen

Mikäli samba kiinnostaa, voi ennen matkaa hankkia tietoa paikallisista sambakouluista. Usein niiden harjoituksia pääsee seuraamaan paikan päälle, ja joskus harjoituksiin voi osallistua itsekin.

Pienimmätkin sambakouluissa mukana olevista lapsista ovat häkellyttävän taitavia tanssijoita. Rion matkaajan kannattaa käydä tutustumassa myös Sambódromoon, jokavuotisten Rion sambakarnevaalien näyttämöön.

Itse karnevaalit ovat oma lukunsa. Helmikuiset kekkerit laittavat kahdeksi viikoksi koko Brasilian sekaisin. Toisin kuin luullaan, juhlinta ei rajoitu pelkästään Rioon, vaan kaikissa suurimmissa kaupungeissa on omat juhlamenonsa ja kulkueensa.

Rion sambakarnevaalit ovat kuitenkin edelleen brasilialaisen samban huipentuma, ja niihin osallistuville kokemuksena jotain uskomatonta.

Ostosten Brasilia

Brasiliassa on jonkin verran Suomea alhaisempi hintataso, joidenkin asioiden kohdalla huomattavastikin. Ruoka ja juoma ovat edullisia kaupoissa ja ravintoloissa, joten maassa vieraillessaan on syytä herkutella ja tutustua kaikkiin sen antimiin.

Erityisesti suuremmat kaupungit ovat shoppailijan paratiiseja. Monikerroksiset ostoskeskukset ovat niissä tavallisia ja pullollaan houkuttelevia liikkeitä. Harmi kyllä, vaatteet eivät ole kotimaahan verrattuna juurikaan halvempia, paitsi rantavetimien osalta.

Brasilialaiset bikinit ovat must-hankinta, ja näissä luonnollisesti riittää valikoimaa. Varvassandaalien luvatussa maassa merkkiläpyskät saa muutamalla eurolla, suosituimpia merkkejä ovat Havaianas ja huippumalli Gisele Bündchenin mainostama Ipanema. Jalkapallofanien riemuksi myös pelipaidat ovat monissa paikoissa halvempia verrattuna Suomeen.

Tyypillisiä kotiinviemisiä ovat paikalliset käsityöt, kuten riippumatot, maalaukset tai brasilianpuusta veistetyt esineet. Käsityöt saa usein hankittua edullisimmin markkinapaikoilta tai erityisistä käsityökeskuksista.

Monia viehättää myös maan musiikki, joten brasilialainen samba, bossanova ja forró ovat suosittuja tuliaisia. Samban ystäville hyvä idea on hankkia kokoelma Sambas de Enredo, jolta löytyy viimeisimpien Rion karnevaalien karnevaalisambat.

Nykymusiikin osalta tutustumisen arvoinen artisti on ainakin Brasiliassa megasuosittu Ivete Sangalo. Kahvi ja sokeriruokoviina cachaça kelpaavat myös matkamuistoiksi – tai ainakin lämmikkeeksi.

Hyvä tietää Brasiliasta

Brasiliaan suositellaan perusrokotusten lisäksi A-hepatiittisuojaa, pidemmän oleskelun aikana ja etenkin viidakkoalueille mentäessä myös keltakuumerokotusta ja malarialääkitystä.

Maan joissain osissa esiintyy myös dengue-kuumetta, näillä alueilla on suojauduttava hyttysenpistoilta.

Trooppisia tauteja useammin Brasilian matkaajaa vaanivat perinteinen turistiripuli, auringonpistos ja auringossa palaminen. Vatsataudin pystyy välttämään huolehtimalla omasta käsihygieniasta ja karttamalla kypsentämättömiä ruokia ja vesijohtovettä.

Brasilian aurinko on ihana, mutta petollinen. Kotimaasta ostetut aurinkorasvat eivät useinkaan riitä suojaksi. Kunnon voiteet saa helposti hankittua periltä ja suojakertoimeksi kannattaa valita ensimmäisiksi päiviksi yli 30, mieluiten jopa enemmän.

Väkivalta- ja rikostilastojen mukaan Brasilia on yksi vaarallisimmista lomakohteista. Tilastoissa piilee totuuden siemen, mutta suurin rikos olisi olla tämän takia lähtemättä Brasiliaan.

Ryöstely on isoissa kaupungeissa tavallista ja jopa väkivaltaista. Maalaisjärjen käyttö on sallittua, ja tietynlaisia tilanteita ja paikkoja kannattaa välttää.

Hyvä ohjenuora on: Älä kanna mukanasi mitään, mistä et ole valmis luopumaan.

Korut ja arvoesineet on hyvä jättää kotiin tai hotellin tallelokeroon. Mukaan vain päivän rahamäärä ja sekin taskuihin tai vaatteiden alle. Jos pidät mukanasi laukkua, valitse halvannäköinen rantakassi.

Toinen ohjenuora kuuluu: Yritä sulautua paikallisiin. Saattaa olla vaikeaa vaalealle suomalaiselle, mutta tällä tarkoitetaan lähinnä käyttäytymistä. Vältä yksin liikkumista, etenkin pimeällä. Ota mieluummin taksi tai liiku porukassa.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN BRASILIASSA

Brasiliaan ei pääse suoraan Suomesta

Lennot Brasiliaan

Suoralla lennolla ei Suomesta Brasiliaan asti pääse, mutta konetta vaihtamalla kylläkin. Yleensä edestakaisen lennon saa noin tuhannella eurolla. Korkean sesongin aikaan, eli joulun ja sambakarnevaalien välisenä aikana, hinnat saattavat olla kuitenkin korkeampia.

Pakettimatkojen lisäksi Brasiliaan voi lähteä opastetulle teemamatkalle: matkoja löytyy perinteisemmän Brasilian kiertomatkan lisäksi Bahian alueelle, Amazonin sademetsiin, Pantanaliin sekä kuuluisille Rion sambakarnevaaleille.

Majoitus Brasiliassa

Hotelleja rennompaa yösijaa etsivien kannattaa tutustua matkakohteiden omiin nettisivuihin, joilta löytyy linkkejä myös edullisimpiin majapaikkoihin.

Pousadat ovat paikallisia majataloja tai pienehköja hotelleja, joiden huonehintaan kuuluu usein aamupala, ja varauksen pystyy yleensä hoitamaan etukäteen netissä.

Liikkuminen Brasiliassa

Jos aiot on tutustua maahan laajemmin ja liikkua paikasta toiseen lentäen, tulee useimmiten edullisimmaksi hankkia tarkoitukseen sopiva lentopassi. Brazil Airpass -lippupaketti kattaa vähintään neljä lentoa Brasilian sisällä.

Hintaan lisätään lentokenttäverot ja mahdollinen polttoainelisämaksu, lisäksi matkatoimiston kautta varattaessa varausmaksu. Lentopasseja myyvät Brasilian suurimmat lentoyhtiöt TAM ja GOL.

Brasiliassa kuljetaan omalla autolla tai bussilla, junaliikenne on lähes olematonta. Suurten kaupunkien sisäiset bussiyhteydet ovat erittäin kattavat, ja kaupunkien ja osavaltioiden väliset matkat kuljetaan korkealuokkaisilla pitkän matkan busseilla.

Bussilla matkustaminen on halpaa ja mukavaa, varsinkin paikallisbusseissa riittää tunnelmaa. Autot ovat tupaten täynnä ja ihmiset porisevat keskenään. Saattaapa kuljettaja heittää matkan lomassa pienet sambapyörähdykset ja laulaa, kyytiin voi hypätä myös akrobaatti tai runoilija viihdyttämään matkustajia.

Liikennekulttuuri on huomattavasti reipasotteisempaa kuin Suomessa, ja liikennesääntöjä sovelletaan usein luovasti. Menoon kuitenkin tottuu äkkiä. Suomalaisella ajokortilla voi ajaa autoa Brasiliassa ja vuokra-autokin järjestyy helposti autovuokraamojen kautta.

Suurkaupungeissa autoilua kannattaa kuitenkin harkita. Kiihkeätempoisessa liikenteessä suunnistaessa kadottaa helposti lomatunnelman. Bussien ohella, ja varsinkin ilta-aikaan, paras vaihtoehto liikkumiseen on taksi.

BRASILIAN MATKAKOHTEET

Upea nähtävyys Brasiliassa

Suurenmoinen Rio de Janeiro

Rio de Janeiro lienee Brasilian tärkein matkailuvaltti, ja sen kaikki haluaisivat matkallaan kokea. Riosta käytetään nimitystä Cidade Maravilhosa, ’Suurenmoinen kaupunki’, ja sitä se onkin.

Smaragdinvihreiden kukkuloiden ja valkohiekkaisten rantojen lomassa levittäytyvä, noin yhdeksän miljoonan asukkaan jättikaupunki on epäilemättä yksi maailman kauneimmista paikoista.

Näkymä Corcovadolta Kristus-patsaan helmasta kaupungin yli salpaa hengen. Varpaiden upottaminen Copacabanan tai Ipaneman rantahiekkaan on varmasti jokaisen unelma.

Riossa on helppo yhdistää sekä ranta- että kaupunkilomailu, monet myös viettävät matkallaan viikon Riossa ja viikon jossain toisessa kohteessa.

Brasilialainen Búzios

Riosta 190 kilometriä itään sijaitseva Búzios on noussut brasilialaisten lomailijoiden kautta myös ulkomaisten matkaajien suosikiksi.

Luonnonkaunis Búzios tuli maailman tietoisuuteen 1960-luvulla Brigitte Bardotin viettäessä siellä aikaa. Paikka on yksi brasilialaisten omista suosikkikohteista ja vaikka Búzioksessa lomailevat monet Brasilian kuuluisuudet, on tunnelma rento ja välitön.

Tunnelmallinen Bahia

Bahian osavaltion pääkaupunkiin Salvadoriin ei voi olla ihastumatta. Kaupungissa kukoistaa siirtomaa-ajan arkkitehtuuri, aaltoilevien mukulakivikatujen varsilla kohoavat barokki- ja rokokootyyliset kirkot ja luostarit.

Paikan historia ulottuu aina 1500-luvulle saakka, jolloin aluetta hallitsivat portugalilaiset siirtomaaherrat. Suurin osa kaupungin asukkaista on afrikkalaista alkuperää, ja tämä heijastuu viehättävästi koko alueen kulttuuriin.

Salvador on tunnettu omista helmikuisista karnevaaleistaan, joiden tunnelmaa kehutaan jopa aidommaksi kuin Riossa.

Pernambucossa surffausta ja kulttuuria

Recifen kapunki Pernambucon osavaltiossa tarjoaa kävijöilleen sekä ranta- että kaupunkielämää.

Monet haluavat vierailla myös läheisessä Olindassa, joka on kuin miniversio Salvadorista. Paikkaa hallitsevat vanhat barokkirakennukset ja boheemi ilmapiiri.

Olinda on yksi Brasilian parhaiten säilyneistä siiromaa-ajan kaupungeista ja kuuluu Unescon maailmaperintökohteisiin.

Recifen kaupunkia rauhallisempia vaihtoehtoja lomanviettoon ovat alueen pienemmät rantakohteet, joista Porto de Galinhas lienee tunnetuin.

Hyviä sukellus-tai surffauspaikkoja etsivien kannattaa tutustua myös Fernando de Noronhan saariin, joilla sijaitseva Praia do Sancho luetaan maailman parhaisiin rantoihin.

Reppumatkailijoiden Ceará

Cearán osavaltion pääkaupunki Fortaleza on monelle suomalaiselle matkailijalle tuttu. Fortalezan alueella hyviä hiekkarantoja riittää, joten sen suosio on taattua.

Kaupungin lähistöllä sijaitsevat Cumbuco ja Iparana ovat myös mainioita käyntikohteita, Cumbucoon järjestetään nykyisin valmismatkojakin.

Koskematonta kauneutta arvostaville löytyy Fortalezan luoteispuolelta oikea helmi, Jericoacoara, joka on valittu yhdeksi maailman kauneimmista rannoista.

Jericoacoara on erityisesti reppumatkaajien ja surffareiden suosima idyllinen kalastajakylä. Täällä ei ole mitään muuta kuin valkoista hiekkarantaa, turkoosia vettä, hiekkadyynejä ja palmuja silmäänkantamattomiin.

Amazon ja Iguaçu: Brasilian luonnonihmeet

Brasilian luonnonnähtävyyksistä ylivoimaisia ovat Iguaçun putoukset etelässä, Argentiinan ja Brasilian rajalla sekä maan pohjoisosissa Amazon ja Pantanal sademetsineen.

Tutkimusmatkat vieläkin osin koskemattomiin Brasilian sademetsiin Amazonilla tai Pantanalissa sopivat seikkailijoille.

Liaaneja notkuvat puut, kaukana niiden latvoissa pilkahtava taivas, harvinaiset eläinlajit, joki ja viidakon äänet hakevat kokemuksena vertaistaan.

BRASILIAN PARHAAT

Brasilian vesiputous Iguassu

Tunnetuimmat rannat

  1. Copacabana, Rio de Janeiro
  2. Ipanema, Rio de Janeiro
  3. Botafogo Beach, Rio de Janeiro
  4. Jericoacoara, Fortaleza
  5. Praia do Sancho, Fernando de Noronha

Lisätietoa

Brasilian virallinen matkailusivusto

Teksti: Hanna Ahonpää, Kalle Jokinen
Kuvat: Flickr / Rodrigo_Soldon , Dan Queiroz , Dan deltafrut , Dan-Digo_Souza , Dan-Leandro’s-World-Tour

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Machu Picchu, Peru

Maailman seitsemän uutta ihmettä – upeat kohteet on nähtävä kerran elämässä

Iguassun putokset

Maailman mahtavin vesiputous on kahden maan rajalla – katso upeat näkymät!

Brasilia, Rio de Janeiro

Ensikertalaisen Etelä-Amerikka – katso upeimmat kohteet ja suunnittele oma unelmalomasi

Iguazun vesiputous, Brasilia

Tältä näyttävät maailman upeimmat vesiputoukset – kuvat kertovat mahtavista luonnonvoimista

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja