Hyppää sisältöön

Maailman seitsemän uutta ihmettä – upeat kohteet on nähtävä kerran elämässä

  • Kirjoittajan oletuskuva
Rantapallo Päivitetty: 24.12.2023
Maailman seitsemän ihmettä valittiin uudelleen vuonna 2007, jolloin lähes sata miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa osallistui uusien ihmeiden äänestykseen. Tutustu maailman uuteen seitsemään ihmeeseen!

1. Chichén Itzá

Meksikon Chichén Itzá oli mayojen aikaisen sivilisaation kuuluisin temppelikaupunki sekä politiikan ja talouden keskus. Sen lukuisat rakennukset uurastettiin pystyyn noin 800-luvulla ennen ajanlaskun alkua. Kunnostetut rakennelmat tarjoavat erinomaisen esimerkin aikansa arkkitehtuurista.

Alueen kuuluisin maamerkki El Castillo eli Kukulcánin pyramidi oli mayojen temppeleistä viimeinen ja tiettävästi kaikista suurin. Muut tämän arkeologisesti ja historiallisesti merkittävän alueen rakennelmia ovat Juego de Pelota, suurin alueen kahdeksasta mesoamerikkalaisen pallopelin pelikentistä, sekä Cenote Sagrado, syvä lähde, johon aikojen kuluessa uhrattiin paljon ihmisiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockChichén Itzá, Meksiko
Chichén Itzá on täynnä upeita Maya-pyramideja, ja vierailuun kannattaakin varata runsaasti aikaa.

Chichén Itzá sijaitsee Jukatanin niemimaalla, joka on suosittua matkailualuetta. Temppelikaupunkiin on matkaa esimerkiksi Cancúnin lomakaupungista noin 200 kilometriä, joten Chichén Itzássa voi vierailla helposti päiväseltään Cancúnista käsin. Alueelle järjestetään useita matkatoimistojen retkiä, mutta sinne pääsee helposti omatoimisesti esimerkiksi vuokra-autolla.

>> Lue lisää: Meksikon Chichén Itzá on yksi maailman seitsemästä uudesta ihmeestä – helppo vierailla lomakohteista käsin

2. Colosseum

Italian pääkaupungin Rooman keskustassa sijaitseva Colosseum oli antiikin amfiteattereista suurin. Se rakennettiin Flavius-sukuisten keisarien aikaan vuonna 72–80 ja sitä käytettiin erilaisten, melko kyseenalaisienkin, kansanhuvien kuten esimerkiksi gladiaattoritaistelujen ja julkisten teloitusten näyttämönä.

ShutterstockColosseum, Rooma
Historiallinen Colosseum sijaitsee aivan Rooman keskustassa, joten siellä on hyvin helppo vierailla.

Valtavaan rakennukseen mahtui parhaimmillaan jopa 73 000 ihmistä. Colosseumin viihdekäyttö lopetettiin keskiajalla, ja tänä päivänä se on Rooman yksi kuuluisimmista nähtävyyksistä. Maanjäristysten ja kivenryöstäjien raunioittama Colosseum on toiminut nykyaikaisten urheilustadionien mallina aina nykypäivään asti.

Colosseumissa onnistuu vierailla helposti, sillä kohde toimii nykyisin museona ja sinne voi ostaa liput joko etukäteen tai paikan päällä. Alueella järjestetään ohjattuja kierroksia, mutta Colosseumiin voi tutustua myös ilman opasta. Museo on avoinna muutamaa poikkeusta huolimatta päivittäin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Kiinan muuri

Kiinan muuri on maailman suurin ihmisen tekemä rakennelma, ja kokonaisuudessaan valtava muuri on jopa yli 20 000 kilometriä pitkä. Sen rakentaminen aloitettiin Qin-dynastian aikaan vuosina 221–206 ennen ajanlaskun alkua, ja nykyisen kokonsa muuri saavutti 1600-luvulla. Muuri on rakennettu kokonaan tiilestä ja kivestä.

Kiinan muuri sijaitsee Pohjois-Kiinassa, jonne se rakennettiin suojaksi barbaarien hyökkäyksiä vastaan. On väitetty, että Kiinan muuri olisi ainoa ihmisen tekemä rakennelma, jonka voisi havaita paljaalla silmällä avaruudesta katsottuna. Muuri on nykyisin yksi Kiinan suosituimmista matkailunähtävyyksistä.

ShutterstockKiinan muuri
Kiinan muurin sanotaan näkyvän avaruuteen saakka.

Muurin aloituspiste sijaitsee Itä-Kiinassa Hebein provinssissa ja se jatkuu pitkälle länteen Gansun provinssiin. Suosituin muurin osa on Pekingin lähellä sijaitseva alue, missä vierailee runsaasti matkailijoita.

>> Lue lisää: Sanotaan näkyvän avaruuteen saakka – onko tämä kiinalaisten komein aikaansaannos?

4. Kristus-patsas

Kristus-patsas on 38 metriä korkea ja 700 tonnia painava patsas Brasilian Rio de Janeirossa. Se sijaitsee Corcovado-vuoren yllä Tijucan kansallispuistossa ja toimii niin kristinuskon kuin Rio de Janeiron kaupunginkin symbolina.

ShutterstockKristus-patsas, Rio de Janeiro
Valtava patsas sijaitsee Rio de Janeiron yläpuolella.

Kristus-patsaan suunnittelija on ranskalainen monumenttikuvanveistäjä Paul Landowski. Patsaan rakennustyöt kestivät viisi vuotta, kunnes se avattiin ja vihittiin käyttöön vuonna 1931.

Jättimäinen patsas sijaitsee noin 710 metrin korkeudesta merenpinnasta mitattuna. Se on Rio de Janeiron tunnetuin vierailukohde, mistä syystä patsaan juurella parveilee rutkasti matkailijoita vuodenajasta huolimatta. Patsaalle pääsee näppärästi vaikkapa autolla tai junalla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

5. Machu Picchu

Andien harjanteella Perussa sijaitseva muinainen kaupunki Machu Picchu tunnetaan myös lempinimellä Inkojen kadonnut kaupunki. Machu Picchun rakentaminen aloitettiin vuonna 1440, ja arvioiden mukaan kaupunkiin kuului parisataa rakennusta. Asukkaita siellä oli noin 1 200.

Machu Picchu hylättiin yllättäen 1500-luvulla – syiksi on epäilty isorokkoa ja espanjalaisia valloittajia. Kaupunki löydettiin uudelleen vasta vuonna 1911. Unesco on harkinnut Machu Picchun lisäämistä vaarassa olevien maailmanperintökohteiden listalle sitä mahdollisesti vaurioittavien turistimassojen vuoksi.

ShutterstockMachu Picchu, Peru
Machu Picchu on todellinen kerran elämässä -kohde.

Historiallinen kohde sijaitsee noin kahden tunnin ajomatkan päässä Perun Cuscosta, mutta alueelle voi vaeltaa myös 43 kilometrin ja neljän päivän mittaisen Inka trail -vaelluksen.

>> Lue lisää: Salaperäinen kaupunki vuorten syleilyssä – 10 faktaa Machu Picchusta

6. Petra

Arabian autiomaan reunalla vuorten solassa aukeaa silmien eteen Petra, nabatealaisten muinainen loistelias kaupunki nykyisen Jordanian alueella.

Petran kaupungissa toimi monimutkainen vesiputki- ja tunneliverkosto. Kaupungissa oli myös kreikkalais-roomalaiseen malliin rakennettu teatteri, johon mahtui yleisöksi 4 000 henkilöä. Nykypäivänä Petra on suosittu turistikohde sekä vaikuttava esimerkki Lähi-idän kulttuurista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockPetra, Jordania
Petrassa voi vierailla esimerkiksi Jordanian Ammanista ja Aqabasta tai Israelin Eilatista käsin.

Petra sijaitsee Etelä-Jordaniassa lähellä Israelin rajaa, noin 250 kilometrin päässä Ammanista. Kohde on yhdistettävissä paitsi Ammanin tai Aqaban myös esimerkiksi Eilatin lomaan, joten matkailijoilla on useita mahdollisuuksia kokea unohtumaton Petra.

>> Lue lisää: Petran rauniokaupunki on ihme erämaan keskellä

7. Taj Mahal

Intian Agrassa sijaitseva Taj Majal on hallitsija Shaahi Jahanin käskystä hänen lempivaimonsa kunniaksi rakennettu valtava mausoleumi. Taj Mahalin monumentti on rakennettu valkoisesta marmorista sekä useista eriarvoisista kivilaaduista, kultaa rakennukseen on käytetty noin 500 kiloa. Taj Mahalin rakentaminen kesti 23 vuotta vuodesta 1600-luvulla alkaen.

ShutterstockIntian Taj Mahal
Taj Mahal on suosittu vierailukohde, joka on parhaimmillaan varhain aamulla.

Taj Mahal on varsin näyttävä rakennus, ja siinä on pääkupolin lisäksi neljä minareettia. Rakennuksen korkein kohta kurottaa 76 metriin ja sen arkkitehtuurissa näkyy selkeitä vaikutteita persialaisesta, islamilaisesta ja intialaisesta arkkitehtuurista.

Monumentti on Intian kuuluisin nähtävyys, ja se on avoinna kaikkina muina päivinä paitsi perjantaina aamuvarhaisesta auringonlaskuun. Matkailijavirta voi tuntua lähes loputtomalta, ja nähtävyydellä vieraileekin päivittäin jopa 15 000 kävijää.

Lue lisää: Taj Mahal on maailman kaunein rakkaudentunnustus

Kuvat: Shutterstock

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Iguassun putokset

Maailman mahtavin vesiputous on kahden maan rajalla – katso upeat näkymät!

Vinkit syömäpuikkojen käyttämiseen

Vältä mokat syömäpuikoilla – 10 virhettä, joihin on helppo sortua

Aavikkohotelli

Majoitu keskellä hiekkaerämaata – kuusi elämyksellistä aavikkohotellia

Joko tunnet tämän Kiinan naapurin? Kuusi syytä matkustaa Taiwaniin

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja