Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Arabiemiraatit

Abu Dhabi on täynnä rikkaan idän eksotiikkaa

Kirjoittajan oletuskuva
Tom Norrgrann Päivitetty: 16.05.2022
Abu Dhabissa idän eksotiikka ja ikivanhat perinteet kohtaavat huippumodernin nykypäivän pilvenpiirtäjineen ja ostoskeskuksineen.

Katse tulevaisuuteen

Öljyteollisuudella rikastuneissa Arabiemiirikunnissa mennään vauhdilla eteenpäin: Abu Dhabi ei kauaa tule jäämään ylellisen Dubain varjoon. Kaupungissa on käynnissä lukuisia mittavia hankkeita, joista kunnianhimoisin on Saadiyat Islandin saari Persianlahden rannassa. Tarkoituksena on luoda maailmanluokan vapaa-ajankeskus kulttuurilla ja bisneksillä höystettynä. Taiteen ystäviä hemmotellaan Abu Dhabissa – kaupungista löytyy niin oma Louvre kuin Guggenheim-museokin.

Abu Dhabi tarjoaa vielä toistaiseksi Dubain hulinaa rauhallisemman lomakokemuksen, joka miellyttää monia matkailijoita. Toisaalta Abu Dhabissa järjestetään myös runsaasti kansainvälisesti kiinnostavia tapahtumia, kuten Formula 1 -kilpailuja, filmifestivaaleja sekä golf-turnauksia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Abu Dhabi sijaitsee noin 150 kilometrin päässä Dubaista, joten matkaan voi yhdistää helposti kaksi kaupunkia. Kohde sopii parhaiten lämpöä ja kaupunkeja rakastaville matkailijoille, jotka eivät kaipaa lomaltaan sen kummempia aktiviteetteja vaan ovat tyytyväisiä rauhalliseen elämänmenoon. Lomapäivät Abu Dhabissa kuluvatkin esimerkiksi ostoskeskuksissa, kaupungin pilvenpiirtäjiä katsellessa sekä hotellin uima-altaalla lämmöstä nautiskellessa.

Inka KhanjiAbu Dhabi, Arabiemiraatit
Monet Abu Dhabin teistä on nimetty hallitsijoiden mukaan.

Abu Dhabi on kuuma kohde läpi vuoden

Lämpö on Abu Dhabin valtti, sillä aavikon keskelle rakennetussa kaupungissa on lämmintä läpi vuoden. Kylmin aika on vuoden vaihteessa, jolloin lämpötilat ovat varsin ihanteelliset suomalaiselle matkailijalle: vuorokauden keskilämpötila joulu- ja tammikuussa on noin 21 astetta. Kuuminta on kesäkuussa, jolloin keskilämpötila voi kohota jopa 35 asteeseen.

Vesisateen pelkoa Abu Dhabissa ei ole, sillä kaupungissa ei sada juuri koskaan.

Ostoksilla Arabiemiraateissa

Himoshoppaajalle riittää Abu Dhabissa valikoimaa – kaupunki on tunnettu ylellisistä ostoskeskuksistaan. Abu Dhabissa onkin lukuisia kauppakeskuksia, joista loistokkaimmat ovat Yas Mall, Abu Dhabi Mall ja Marina Mall. Arabimaille tyypillisiä perinteisiä basaareita eli soukeja Abu Dhabissa ei juuri ole, ja todellisen markkinatunnelman, arabialaisten mattojen sekä herkullisten maustebasaarien perässä matkailijoiden kannattaakin suunnata noin parin tunnin ajomatkan päässä sijaitsevaan Dubaihin.

Erityisesti kultakorut ovat suosittuja tuliaisia Abu Dhabista, ja paras paikka löytää kultatuliaisia on keskellä kaupunkia, Madinat Zayed -ostoskeskuksen yhteydessä sijaitseva kultakeskus. Perinteisiä abudhabilaisia tuliaisia ovat värikkäät messinkikulhot, kamelinmaidosta valmistettu suklaa sekä paikalliset taatelit. Jos matkalaukussa on tilaa, mukava tuliainen arabimaista on myös vesipiippu.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Shoppailun jälkeen maistuukin libanonilaisvaikutteinen ruoka. Tyypillisiä herkkuja ovat muun muassa erilaiset lihavartaat sekä pitaleivän kanssa tarjottava kikhernetahna hummus. Myös riisiä, viininlehtikääryleitä ja lihapullia esiintyy usein aterioilla.

Rantaelämää ja hiekkadyynejä

Abu Dhabin rantabulevardi Corniche tarjoaa mukavan kävelyreitin keskustan tuntumassa. Cornichella tepastellessa voi myös poiketa uimaan tai loikoilemaan aurinkoon, sillä Abu Dhabin ranta sijaitsee kadun varrella. Kannattaa kuitenkin huomioida, että lämpötilan noustessa lähemmäs 40 astetta kävelyretkelle tulee varautua riittävällä aurinkosuojalla sekä suurella määrällä vettä.

Täyden palvelun rannalla voi auringonpalvonnan lisäksi pelata lentopalloa tai kokeilla vesilautailua Beginners Park -wakeboarding-keskuksessa. Rantabulevardia ympäröivät kauniit puutarhat, joihin on mukava poiketa vaikka piknikille.

Abu Dhabi sopiikin siis kaupunkimatkailijalle, joka kaipaa lomaltaan myös aurinkorantoja ja ripauksen eksotiikkaa. Golfaajat puolestaan viihtyvät alueen korkealuokkaisilla viheriöillä.

Panosta elämyksiin

Aavikon keskelle rakennetussa kaupungissa kannattaa panostaa elämyksiin. Abu Dhabia ympäröivät aavat hiekkadyynit, ja aavikkoajelu maastoautolla osaavan kuskin kyydissä dyynien harjoja pitkin on kokemus, joka saa kriittisimmänkin lomailijan kiljumaan riemusta. Kaupungista käsin järjestetään useita aavikkoajeluja, ja autoilun lisäksi retki saattaa sisältää esimerkiksi vierailun kamerifarmilla sekä perinteisen abudhabilaisen illallisen keskellä aavikkoa.

Abu Dhabissa sijaitsee Ferrari World -teemapuisto, joka on jokaisen formulafanin suosikkikohde. Samalla saarella Formula 1 -radan kanssa sijaitseva teemapuisto tarjoaa kävijöille maailman nopeimman vuoristoradan, mahdollisuuden ajaa kartingia ihka oikealla ferrarilla sekä lukemattomia autoja katseltavaksi.

Kulttuurimatkailijan ehdoton vierailukohde on valtava Sheikki Zayedin moskeija, joka sekin on Abu Dhabin tyyliin massiivinen: valtavaan moskeijaan mahtuu samanaikaisesti jopa 40 000 rukoilijaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Abu Dhabi ei suoranaisesti ole budjettikohde, sillä kaupungin hinnat ovat pitkälle samaa tasoa kuin Suomessa. Kaupungissa voi kuitenkin viettää myös budjettiloman.

Hyvä tietää paikallisista tavoista

Turisteihin tottuneessa Abu Dhabissa ei varsinaisesti ole tiukkaa pukeutumiskoodia, mutta kannattaa kuitenkin huomioida islamilaiset tavat ja kunnioittaa paikallisia perinteitä. Myös matkailijoiden on soveliasta peittää polvet ja olkapäät muualla kuin hotellialueella kulkiessa. Naisten ei tarvitse peittää hiuksiaan muualla kuin moskeijassa, mutta kuuman aurigon vuoksi hatun tai huivin pitäminen on suositeltavaa.

Arabikulttuuri tulee pitää mielessä myös julkisten hellyydenosoitusten suhteen, ja esimerkiksi halailu ja muut hellyydenosoitukset ovat Abu Dhabissa kiellettyjä. Myös alkoholin vaikutuksen alaisena esiintymistä tulee välttää. Homoseksuaalisuus on Arabiemiraateissa rikos, josta saatetaan langettaa jopa kuolemantuomio.

Ramadania vietetään yleensä islamilaisen kalenterin yhdeksäntenä kuukautena 30 päivän ajan. Turistit saavat Abu Dhabissa syödäkseen myös Ramadanin aikaan.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN ABU DHABISSA

Inka KhanjiAbu Dhabi, Arabiemiraatit
Sheikki Zayedin moskeijaan on tiukka pukeutumiskoodi.

Lennot omatoimisesti tai pakettina

Suomesta tehdään Abu Dhabiin pakettimatkoja talvikaudella. Lennot saapuvat Dubain kansainväliselle lentokentälle, josta on noin kahden tunnin ajomatka Abu Dhabiin.

Omatoimimatkaajat voivat lentää Dubaihin Finnairin tai Norwegianin suorilla lennoilla Helsingistä ja jatkaa matkaa autolla Abu Dhabiin. Suorat lennot maksavat halvimmillaan noin 200 euroa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vaihtoehtoisesti Abu Dhabiin voi lentää Helsingistä yhdellä välilaskulla esimerkiksi Turkish Airlinesin, British Airwaysin ja Etihad Airwaysin lennoilla, jolloin hintaa tulee noin 350 euroa.

Abu Dhabin lentokenttä sijaitsee noin 45 minuutin ajomatkan päässä kaupungin keskustasta.

Majoitus Abu Dhabissa

Kuten luksuskohteen imagoon sopii, löytyy Abu Dhabista lukuisia korkeatasoisia hotelleja kansainvälisistä ketjuista paikallisiin putiikkihotelleihin. Kaupungissa on toki myös vaatimattomampia hotelleja, mutta varsinaisia penninvenyttäjän vaihtoehtoja tai retkeilymajoja ei ole tarjolla.

Abu Dhabissa voi kuitenkin kokeilla onneaan ja etsiä kotimajoituspalvelujen kautta mahdollisuutta yöpyä paikallisten luona joko pikkurahalla tai jopa ilmaiseksi.

Liikkuminen ja taksit

Abu Dhabin keskustassa voi liikkua jalkaisin, mutta kuuma sää tuo omat haasteensa kävelymatkoille. Erityisesti kuuman vuodenajan aikana käveleminen voi olla hyvin tuskaisaa, ja matkailijat voivatkin olla kaupunkiin ulkomailta saapuneiden työntekijöiden lisäksi ainoita jalkaisin kulkevia. Paikallisbussit liikennöivät Abu Dhabissa, mutta niiden reitit eivät välttämättä ole turistille tarpeellisia.

Kaupungin taksit ovat kohtuuhintaisia ja käyttävät mittareita, mistä syystä ne ovat matkailijoille helppo ja kätevä tapa liikkua paikasta toiseen.

Autonvuokraus on myös yksi tapa nähdä Arabiemiraatteja – liikenteessä kannattaa kuitenkin noudattaa erityistä varovaisuutta.

ABU DHABIN NÄHTÄVYYDET

Inka KhanjiAbu Dhabi, Arabiemiraatit
Aavikkoretki maastoautoilla on kokeilemisen arvoinen elämys.

Upeat moskeija

Abu Dhabin näyttävä Sheikki Zayedin moskeija on puhtaanvalkoisena hohtava upea rakennus. Se on myös yksi maailman suurimmista moskeijoista, jonne mahtuu yli 40 000 ihmistä. Kullattuine kattokruunuineen ja käsintehtyine mattoineen Sheikki Zayedin moskeija kuuluu Abu Dhabin ykkösnähtävyyksiin. Moskeijaa pidetäänkin yhtenä koko maan merkittävimmistä arkkitehtuurisista taidonnäytteistä.

Myös matkailijat ovat tervetulleita vierailemaan moskeijassa. Siellä voi vierailla joko itsenäisesti tai opastetuilla kierroksilla. Noin tunnin mittaisella opastetulla kierroksella tutuksi tulevat niin rakennuksen arkkitehtuuri kuin islamilainen kulttuurikin. Moskeijassa tulee muistaa käyttäytyä kunnioittavasti islamin uskontoa kohtaan – vierailijoiden on pukeuduttava peittävästi ja naisten on käytettävä huivia hiusten peittona. Myös miehille on omat tarkat pukeutumisohjeensa. Paikan päältä voi lainata arabiemiraattilaisille tyypillisiä asuja, jotka mahdollistavat moskeijavierailun.

Heritage Village – Abu Dhabin perinnekylä

Abu Dhabin perinnekylä Heritage Village vie matkailijan hetkeksi pois kaupungin kiiltävien pilvenpiirtäjien juurelta. Kylään on koottu Arabiemiraattien traditiot ja tunnusmerkit markkinoista kameleihin. Paikan päällä voi myös ihastella paikallisia käsitöitä sekä kultaseppien työnjälkeä. Museon maustekaupassa kannattaa poiketa tuliaisostoksilla.

Ferrari-teemapuisto

Ferrari World on maailman suurin sisätiloissa sijaitseva huvipuisto, jossa viihtyy koko perhe. Yli 20 erilaista huvittelulaitetta sekä vierailukohdetta kertovat kävijöille Ferrarin tarinan. Huvipuisto sijaitsee noin puolen tunnin ajomatkan päässä keskustasta Yas-saarella. Tuttuun Arabiemiraattien tyyliin myös Ferrari Worldista löytyy riittävästi ostosmahdollisuuksia.

Teemapuisto sijaitsee samalla saarella Abu Dhabin Formula 1 -radan kanssa, joten nopeista autoista kiinnostuneet matkailijat voivat helposti yhdistää kaksi kiinnostavaa kohdetta samaan vierailuun.

Abu Dhabin kulttuurikeskus

Abu Dhabissa kannattaa tutustua paikalliseen kulttuuritarjontaan. Kaupungin kulttuurikeskuksessa voi päästä näkemään laadukkaita musiikki-, tanssi- ja teatteriesityksiä – unohtamatta tietenkään elokuvaa, onhan Abu Dhabi filmifestivaalien kaupunki. Kulttuurikeskuksessa on esillä myös valokuvanäyttelyitä.

Al Ain Paradise -puutarha sekä eläintarha

Lähellä Abu Dhabia sijaitsevassa Al Ainin kaupungissa on runsaasti nähtävää. Al Ainista löytyvät muun muassa Paradiseksi kutsuttu jättimäinen puisto, joka pitää sisällään noin 10 miljoonaa kukkaa sekä Eiffel-tornin jäljitelmän. Puutarhasta matkaa voi jatkaa edelleen eläintarhaan, jossa asustaa yli neljä tuhatta eläintä.

ABU DHABIN PARHAAT

Inka KhanjiAbu Dhabi, Arabiemiraatit
Sheikki Zayedin upea valkoinen moskeija on monelle syy matkustaa Abu Dhabiin.

Abu Dhabin parhaat elämykset

  1. Vierailu Sheikki Zayedin moskeijassa
  2. Shoppailukierros tasokkaissa ostoskeskuksissa
  3. Lähde aavikkoajelulle kaupunkia ympäröiville hiekkadyyneille
  4. Nauti paikallisen keittiön antimista
  5. Huvittele Abu Dhabin teemapuistoissa

Lisätietoa

Abu Dhabin viralliset matkailusivut
Matkailijan Abu Dhabi

Teksti: Maria Hietala, Inka Khanji
Kuvat: Inka Khanji