Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Kiina

Peking on valtavan Kiinan keskus

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 04.07.2016
Kiinan pääkaupungissa Pekingissä historiallisten dynastioiden saavutukset, nykyaikaiset pilvenpiirtäjät ja kommunistinen maailmankatsomus nivoutuvat saumattomasti yhteen.

Historiaa pilvenpiirtäjien katveessa

Pohjoiseksi pääkaupungiksikin tituleerattu Peking on yli kolmen vuosituhannen historiallaan yksi ihmiskunnan vanhimmista asutuskeskuksista. Nykyisin pääkaupunki on Kiinan kolmanneksi suurin väestökeskittymä Shanghain ja Chongqingin jälkeen.

Moderni liikekeskusta lukemattomine pilvenpiirtäjineen muistuttaa kauempaa kuin mitä tahansa länsimaista suurkaupunkia, mutta Peking yllättää ainutlaatuisuudellaan lähes jokaisen kulman takana. Taivaallisen rauhan aukio, jolle huhujen mukaan voi ahtautua jopa miljoona ihmistä, on vain alkusoittoa sen pohjoispuolella avautuvalle, valtavalle Kielletylle kaupungille. Näppärän välimatkan päässä sijaitsevat myös pakolliset päiväretkikohteet: Kiinan muuri ja Kesäpalatsi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Matkailijalle Pekingin kiinnostavinta antia lieneekin juuri kaupungin ja koko Kiinan värikkäiden vaiheiden hahmottaminen historiallisten monumenttien ja temppeleiden sekä uututtaan hohkaavien pilvenpiirtäjien törmäyskohdissa. Istahda paikalliseen ravintolaan, tilaa annos maailmankuulua Pekingin ankkaa ja anna miljoonakaupungin tunnelman hurmata.

Flickr / zoonyzoozoodazooTaivaallisen rauhan aukio on Pekingin tunnetuimpia nähtävyyksiä.
Edesmennyt puhemies Mao Zedong tarkkailee muotokuvastaan Taivaallisen rauhan aukiota.

Sesongit ja sää

Kesä Pekingissä on paahteinen ja jopa tukahduttavan kuuma, kun taas talvet ovat kylmiä ja lumisia. Heinäkuusta lokakuuhun turisti saa siis todennäköisesti hikoilla, eivätkä ilmansaasteet ainakaan helpota turistin oloa. Keväällä huhti- ja toukokuussa lämpötilat ovat kesää lempeämmät ja pysyttelevät 20 asteen tietämissä. Se onkin monen mielestä miellyttävintä aikaa vierailla kaupungissa.

Kiinaan matkaavan kannattaa ottaa huomioon myös juhlapyhät, jotka saattavat – näkökannasta riippuen – joko kruunata loman tai tehdä siitä nauttimisesta piirun verran hankalampaa.

Näista juhlallisuuksista tammi-helmikuulle ajoittuva kiinalainen uusivuosi on tunnetuin ja railakkaimmin juhlittu. Näyttävien koristusten lisäksi katukuvaan ilmestyvät myös kotikonnuilleen vuosittain matkaavat paikalliset, joiden lukumäärä kiinalaisten tapauksessa lasketaan kymmenissä, ellei jopa sadoissa miljoonissa.

Myös toukokuussa ja lokakuussa juhlittavat työväen- ja kansallispäivät saattavat aiheuttaa hieman hämminkiä paikallisten käyttäessä ansaittuja lomapäiviään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ruuhkia suuressa mittakaavassa

Vaikka Peking ei enää ole Kiinan suurin kaupunki, ei sen valtavuutta kannata kyseenalaistaa, sillä metropolialue lukeutuu yhä maailman suurimpiin.

Pekingissä ei voi kulkea kiinnittämättä huomiota kaikkialla vellovaan ihmispaljouteen. Pekingin kaduilla valuu päivittäin valtava automassa, jonka lisäksi myös kävelykatujen puolella kulkevien ihmisvirtojen kanssa kannattaa olla tarkkana.

Aikaa säästääkseen kannattaakin käyttää pääasiassa julkisia liikennevälineitä. Pitkä pinna on tarpeen tosin niissäkin, sillä ruuhkat eivät rajoitu vain ajoneuvojen ulkopuolelle – myös kulkuvälineiden sisällä saattaa ajoittain olla hyvinkin ahdasta.

Tinkiminen kannattaa aina

Pohjoinen pääkaupunki lukeutuu shoppailumittapuulla maailman parhaimmistoon. Ylikansallisesti tunnettujen brändien lisäksi matkalaukkuihin kannattaa varata tilaa myös silkille, helmi- ja jadekoruille sekä vaikkapa posliinille.

Muun kaupungin tapaan myös shoppailualueet jakautuvat perinteikkyyden mukaan kahtia. Toinen toistaan hulppeampia ostoskeskuksia löytyy keskustan alueelta melkeinpä jokaisesta kadunkulmasta. Vastapainoa sen sijaan tuovat vilkkaat marketit ja täyteen ahdetut torit.

Erityisesti jälkimmäisissä tinkimisen jalo taito nousee arvoon arvaamattomaan. Asiansa osaava shoppailija ostaa tuotteensa poikkeuksetta selkeästi lähtöhintaa halvemmalla – usein sopiva hinta on noin kolmasosa myyjän ensimmäisestä ehdotuksesta. Mikäli opettelet muutaman sanan kiinaa, putoaa hinta kuin itsestään.

Marketeilla on tunnelmaa, ja ostokset tulevat tyypillisesti edullisiksi. Ole kuitenkin tarkkana ostamiesi tuotteiden laadun kanssa, äläkä odota saavasi primaa brändituotetta, marketeilla myydään lähinnä piraattituotteita, joskin toisinaan varsin laadukkaita sellaisia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kiinalaiset vaatekoot ovat länsimaisittain katsottuna pieniä. Normaalipainoinen suomalainen on helposti kokoa XL-XXL, eikä välttämättä kokoja edes löydy aikuiselle suomalaiselle. Kiinassa kannattaa myös perehtyä paikallisiin ompelimoihin, ja teettää esimerkiksi juhlapukineita mittojen mukaan. Teettämisestä neuvottelemisessa ja tinkaamisessa auttaa paljon, mikäli mukana on joku kiinan kieltä taitava.

Aamutuimaan pekingiläiseen puistoon

Olympialaiset vuonna 2008 takasivat sen, että Pekingin ulkomuotoon ja palveluihin alettiin kiinnittää entistä enemmän huomiota. Nykyinen Peking onkin varsin kiillotettu ja päältä päin moderni suurkaupunki. Pienille kujille kurkistamalla pääsee kuitenkin näkemään vilauksen perinteisemmästä ja kenties aidommasta kiinalaisesta elämänmenosta.

Vanhat ja usein rähjäiset hutonkialueet eivät kenties ole kiinalaisten mielestä koreinta Pekingiä, mutta matkailijalle tällaiset autenttiset seudut antavat kaupungille uudenlaista syvyyttä.

Pekingin pilvenpiirtäjien keskeltä löytyy myös useampi viehättävä puisto, jotka antavat usein sumuiselle kaupungille väriä. Nämä vihreät keitaat toimivat paitsi ulkoilualueina, myös liikuntapaikkoina.

Paikalliset harrastavat puistoissa liikuntaa miekkailusta rivitanssiin, ja parhaimmillaan puistot ovatkin varhain aamulla, jolloin eläkeläiset aloittelevat päiväänsä. Pekingissä kannattaa piipahtaa Beihai- sekä Houhai-puistoalueilla.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN PEKINGISSÄ

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Flickr / Bryon LippincottPekingistä löytyy myös kauniita viheralueita.
Pekingistä saa paljon irti pyörän selästä.

Suoralla lennolla perille

Pekingiin pääsee perille kätevimmin Finnairin tai Air Chinan operoimilla suorilla lennoilla Helsingistä. Meno-paluu maksaa hyvissä ajoin varattuna noin 450 eurosta ylöspäin, ja matka-aika on noin kahdeksan tuntia. Myös välilaskulla matkustaminen onnistuu, mutta vaihdot ovat usein varsin pitkiä.

>> Löydä halvat lennot Pekingiin Rantapallon lentohausta

Majataloja sekä hulppeita hotelleja

Asuminen on Pekingissä eurooppalaisen mittapuun mukaan halpaa, ja tarjontaa löytyy laajalti. Vaatimattomammassa hostellissa tai hieman syrjäisemmässä parin tähden hotellissa kahden hengen huoneiden hinnat ovat parinkymmenen euron molemmin puolin.

Myös luksusta saa huokeammin kuin länsimaissa. Kun varauksen tekee reippaasti etukäteen voi viidenkin tähden hotellihuoneen saada noin sadalla eurolla yö.

Pekingissä julkisilla, taksilla ja fillarilla

Pekingin metroverkoston likipitäen räjähdysmäinen kasvu on matkailijan kannalta erittäin hyvä asia. 17 metrolinjaa kattavat kaupungin varsin hyvin, ja metro englanninkielisine kuulutuksineen on helpoin tapa kiertää kaupunkia edulliseen hintaan. Ruuhka-aikana ihmispaljous saattaa tosin ahdistaa ja iltaisin alle on otettava muu kulkupeli, sillä metro suljetaan yleensä jo ennen kello yhtätoista.

Taksit ovat hyvä vaihtoehto silloin, kun ruuhkat eivät ole pahimmillaan, ja kun tietää, minne on menossa. Koska kuskit osaavat englantia hyvin vaihtelevasti, on hyvä idea pyytää vaikka hotellin vastaanottovirkailijaa kirjoittamaan kohteen osoitteen kiinaksi paperille jo ennen lähtöä.

Pekingin ruuhkat välttää parhaiten hyppäämällä fillarin selkään. Pyörän vuokraaminen on edullista, ja polkemalla kaupungin tunnelmaan pääsee paremmin mukaan kuin taksin takapenkiltä. Pekingissä on hyvät pyöräkaistat, vaikka suurin osa kaupunkilaisista onkin siirtynyt autoilemaan kaksipyöräisellä ajamisen sijaan. Liikenne on kuitenkin useimmiten varsin kaoottista, joten varovainen kannattaa ehdottomasti olla.

PEKINGIN NÄHTÄVYYDET

Flickr / Neil YoungKiinan muuri on yksi seitsemästä ihmeestä.
Pekingin-matkalla ei kannata jättää väliin retkeä Kiinan muurille.

Kielletty kaupunki on taas sallittu

Ming-dynastian aikaan, kuutisensataa vuotta sitten, rakennettu Kielletty kaupunki kuuluu Pekingiin suuntaavan pakollisiin nähtävyyksiin.

Nykyisin pilvenpiirtäjien hallitseman ydinkeskustan lomassa sijaitseva palatsialue koostuu yhteensä 800 rakennuksesta ja 9 999 huoneesta, joten nähtävää todella riittää. Kielletty kaupunki onkin paras paikka aloittaa sukellus Kiinan ainutlaatuiseen historiaan.

Aikanaan palatsialueelle ei ollut asiaa muilla kuin ylimystöön kuuluvilla. Tää juontaakin Kielletyn kaupungin nimi. Nykyisin asiat ovat kuitenkin toisin, eikä siis kannata ihmetellä, jos paikalle on sattunut nähtävyyksiä ihailemaan yksi jos toinenkin matkailija – kyseessä on kuitenkin koko Kiinan suosituin nähtävyys.

Maailman suurin aukio

Aivan Kielletyn kaupungin kupeessa sijaitseva Taivaallisen rauhan aukio on tiettävästi maailman suurin aukio. Arvioiden mukaan hehtaareja kattavalle, Tian’anmen-aukionakin tunnetulle alueelle mahtuisi jopa miljoona ihmistä.

Kielletyn kaupungin kanssa samoihin aikoihin rakennetulta aukiolta löytyvät muun muassa Mao Zedongin mausoleumi sekä 30 metriin kohoava Kansan sankareiden muistomerkki.

Suureen tietoisuuteen Taivaallisen rauhan aukio nousi verisissä merkeissä vuonna 1989 Kiinan opiskelijamielenosoitusten myötä. Maan kommunistihallitus tukahdutti aukiolla järjestetyt protestit väkivaltaisesti jättäen jälkeensä arvioista riippuen useita satoja tai jopa muutamia tuhansia kuolonuhreja.

Aukion synkkä historia on edelleen vaiettu aihe Kiinassa, mutta siitä huolimatta Tian’anmen-aukio tunnetaan yhtenä Kiinan pääkaupungin suosituimmista nähtävyyksistä.

Mahtava muuri

Pekingissä matkustaessa ei kannata jättää väliin matkaa Kiinan muurille, jota pidetään yhtenä maailman seitsemästä ihmeestä.

Kyseessä on yksi esimerkki ihmislajin suurimmista voimannäytteistä ja historian mahtavimmista maamerkeistä. Muuri sijaitsee noin 60 kilometrin päässä pääkaupungista. Vaikka muuri kuhiseekin sekä kiinalaisia että muunmaalaisia turisteja, lukeutuu yli 6000 kilometrin mittainen linnoitus nähtävyyksiin, jotka jokaisen pitäisi edes kerran elämässään nähdä.

Muurille järjestetään retkiä, joilla minibussilla ja oppaan johdolla vieraillaan muurilla, mutta pysähdytään usein myös vähemmän kiinnostavissa kohteissa lähinnä kaupallisin tarkoituksin.

Hotellista kannattaa kysellä taksia, jolle voi hyvinkin saada sovittua kohtuullisen hinnan etenkin, jos muurille menijöitä on useampi. Tällöin säästää aikaa ja vaivaa. Myös tavallisia busseja kulkee muurille, mutta ne ovat usein ahtaita ja kuumia.

PEKINGIN PARHAAT

Flickr / Julien LOZELLIPekingin-matkalla kannattaa vierailla Kesäpalatsissa.
Muinainen keisarillinen lomapaikka Kesäpalatsi on yhä ihastuttava nähtävyys.

Parhaat nähtävyydet

  • Kiinan muuri
  • Kielletty kaupunki
  • Taivaallisen rauhan aukio
  • Kesäpalatsi
  • Taivaan temppeli

Lisätietoa

Pekingin virallinen matkailusivusto

Teksti: Kalle Jokinen, Anna Mäkelä
Kuvat: Istockphoto, Flickr / zoonyzoozoodazoo, Flickr / Bryon Lippincott, Flickr / Neil Young, Flickr / Julien LOZELLI