Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Jordania

Istockphoto
Jordania
Kohdeoppaat
 • Matkaopas

Jordania tarjoaa helppoa eksotiikkaa

Päivitetty: 11.01.2017
next
prev

Lähi-Idässä sijaitseva Jordania on noussut nopeasti suosituksi ranta-, sukellus- ja kulttuurikohteeksi.

Vain viiden tunnin lentomatkan päässä Helsingistä matkailija voi sukeltaa turkoosiin mereen ja historiallisten kulttuuriperintökohteiden kiehtovaan maailmaan.

Punainenmeri kiehtoo matkailijoita

Jordania on noussut viime vuosien aikana varteenotettavaksi matkakohteeksi. Suomalaisella matkailukartalla maa on uusvanha tuttavuus, jonne pääsee nykyisin jälleen suorilla lomalennoilla ja maahan järjestetään pakettimatkoja.

Viime aikoina Jordaniassa on panostettu vahvasti turismiin ja sen myös huomaa: hotellit ovat hulppeita ja rannat hyväkuntoisia. Myös rantojen palvelut ovat kunnossa ja aktiviteetteja riittää. Erityisesti sukellusta harrastavat matkailijat viihtyvät Punaisenmeren rannoilla.

Matkaan on helppo yhdistää myös tutkimusmatka muuhun Lähi-Itään. Esimerkiksi maan suosituimmista rantakohteista on helppo tehdä retki vain kivenheiton päässä sijaitsevan naapurimaan Israelin puolelle.

Valtteina rannat ja sukellusmahdollisuudet

Vaikka Jordanian rantaviiva on lyhyt, on se tehokkaasti käytetty. Auringonpalvojalle maa on paratiisi, sillä lämpötilat pysyvät hellelukemissa ympäri vuoden. Riippumatossa loikoillessa arjen huolista irtautuminen ei tuota sen suurempia ongelmia.

Rentoutumisen voi yhdistää myös omasta terveydestä huolehtimiseen. Monien rantojen yhteydessä on tarjolla kylpyläpalveluita ja hemmotteluhoitoja, jotka virkistävät kehoa ja mieltä.

Punainenmeri tarjoaa puolestaan sukeltajille loistavat harrastusmahdollisuudet. Etenkin Aqaban edustalla sijaitseva koralliriutta hurmaa merenalaisella väriloistollaan.

Rannalla voi nauttia myös muunlaisista aktiviteeteista. Mikäli sukeltaminen tuntuu liian raskaalta puuhalta, voi pinnanalaiseen maailmaan tutustua myös snorkkeli naamallaan. Hurjapään valinta on sen sijaan varjoliito tai joku muu vauhdikkaammista rantaleikeistä.

Flickr/Merlijn HoekKuollutmeri Jordaniassa
Moni matkailija haluaa Jordaniassa pulahtaa Kuolleenmeren suolaiseen veteen.

Hieman erilaista pulahduspaikkaa etsivälle oikea retkikohde on Kuollutmeri. Merellä ei ole lainkaan laskujokea ja vesi pääsee poistumaan vain haihtumalla. Tästä johtuen veden suola- ja mineraalipitoisuus on uskomattomat 33 prosenttia.

Suolaisuuden vuoksi polskiessa kannattaa suu pitää visusti kiinni ja mahdolliset haavat peittää välttääksen kirvelyn. Toisaalta suola ja erityisesti Kuollenmeren muta tekevät hyvää iholle.

Vanha ja vaikuttava kulttuuriperintö

Koko matkaa ei tarvitse – eikä kannatakaan – viettää pelkästään rannalla löhöten. Kulttuurista ja historiasta kiinnostuneelle löytyy lukuisia kiinnostavia vierailukohteita.

Maan tunnetuin kulttuurinähtävyys lienee Unescon maailmanperintökohteisiin lukeutuva Petra. Punaiseen kallioon hakattu kaupunki on unohtumaton näky. Pisteenä iin päällä on Al-Khaznehin hautamonumentti. Tuhansien vuosien ikäinen Petra on maineeltaan mahdoton valloitettava ja sitä on aikojen saatossa veikkailtu muun muassa Graalin maljan piilopaikaksi.

Jordania tarjoaa matkailijalle myös kaksi muuta Unescon listalla noteerattua kohdetta. Quseir Amra on kuuluisa aavikkolinnoitus, jonka kalifi Walid I rakennutti 700-luvulla.

Um er-Rasasissa pääsee sen sijaan ihailemaan roomalaisten, bysanttilaisten ja muslimien kädenjälkeä. Tämän raunioituneen kaupungin varhaisimmat rakennukset ovat peräisin yli 2500 vuoden takaa.

Autiomaan autuaaksi tekevä tyhjyys

Jordanialainen erämaa poikkeaa suuresti Pohjolan kesyttämättömistä seuduista. Siinä, missä Suomi on tunturien, järvien ja havumetsien maa, on Jordania pitkälti aavikkoa ja kuivaa kiveä.

Wadi Rumin autiomaahan ei maan rantakohteista ole pitkä matka. Alle aavikkoseikkailulle voi ottaa esimerkiksi oppaalla varustetun maasturin tai vaihtoehtoisesti mönkijän.

Perinteitä kunnioittava matkailija hyppää sen sijaan kamelin selkään ja tutustuu autiomaahan hieman hitaammalla temmolla. Extremevaihtoehtona on puolestaan kuumailmapallosafari. Yläilmoista aavikon mittakaava aukeaa aivan uudella tavalla.

Flickr/Merlijn HoekWadi Rum Jordaniassa
Wadi Rumin erämaa on suosittu vierailukohde, jossa näkee karua aavikkoa ja pääsee tutustumaan beduiinien kulttuuriin.

Kuuma ja kuiva ilmasto

Jordania on muun Lähi-Idän tapaan kuuma paikka. Punaisenmeren rannikolla lämpötila pysyttelee talvisinkin parinkympin paremmalla puolella, kesällä taas elohopea hätyyttelee neljääkymmentä astetta.

Kesäaika on monen makuun turhan kuuma aika matkustaa Jordaniaan. Suosituimmillaan maa on talvisin, jolloin matkailijat kylmemmiltä leveyspiireiltä suuntaavat nauttimaan rantojen kuumasta hiekasta ja Punaisenmeren pehmeistä vaahtopäistä.

Rauhallinen ja moderni arabimaa

Lähi-idän sijainnistaan huolimatta Jordania on rauhallinen matkakohde. Arabimaailmaa heiluttaneet levottomuudet eivät ole levinneet Jordaniaan maan kuningashuoneen valitseman maltillisen modernisaatiolinjan vuoksi. Kuningasperhe on arvostetussa asemassa ja maata halutaan kehittää muun muassa matkailun kautta uuteen suuntaan. Jordania ei ole öljymaa, joten tulot on haettava toisaalta.

Matkailijan on tärkeää muistaa olevansa islamilaisessa maassa. Paikallisista naisista osa käyttää huivia tai huntua, mutta pakollista se ei maassa ole. Hotellialueiden ulkopuolella myös matkailijoiden on syytä pukeutua paikallista kulttuuria kunnioittaen. Helteestä huolimatta miesten ei ole sopivaa liikkua paidatta ja naisten on hyvä valita ainakin olkapäät peittävä yläosa.

Alkoholia on saatavilla hotelleissa ja useissa ravintoloissa, mutta sen rooli paikallisessa kulttuurissa on niin minimaalinen, että osa jordanialaisravintoloista ei tarjoile alkoholijuomia.

Kulttuurilliset erot maan sisällä ovat suuria: Ammanissa ja Punaisenmeren turistikohteissa ollaan sallivampia kuin pikkupaikkakunnilla tai beduiiniyhteisöissä.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN JORDANIASSA

Maisema Jordaniassa
Jordanian maisemiin pääsee helpoiten tutustumaan paketti- ja kiertomatkoilla.

Pakettimatkalle tai omatoimisesti

Rantakohteet Aqaba ja Tala Bay kuuluvat Apollomatkojen pakettimatkatarjontaan. Aqabaan tekee matkoja myös matkatoimisto Lomamatkat. Suorat lomalennot Aqabaan kestävät noin viisi tuntia. Hinnat vaihtelevat ajankohdan mukaan ja ajoittain tarjolla on myös äkkilähtöjä. Maahan järjestetään myös kiertomatkoja, joissa vieraillaan tärkeimmissä kaupungeissa ja kuuluisimmilla nähtävyyksillä.

Jordaniaan on toki mahdollista matkustaa myös reittilentoja käyttämällä. Maan pääkaupunkiin, Ammaniin, lentää vajaalla 400 eurolla. Suoraa lentoa ei kuitenkaan ole tarjolla, vaan välilasku on pakollinen.

Majoitus on hyvätasoista

Majoitusvalikoima Jordanian suurimmissa kaupungeissa ja suosituimmissa matkakohteissa on varsin hyvä. Erityisesti pakettimatkoilla hotellit ovat hyväkuntoisia, suhteellisen uusia ja lähellä rantaa.

Liikkuminen ja autonvuokraus

Jordanian suosituimmissa kohteissa liikkumiseen kätevin kulkupeli on taksi, mikäli matkat ovat liian pitkiä jalan taitettavaksi. Taksilla liikkuminen on helppoa ja edullista myös pidemmillä matkoilla.

Vuokra-autojakin Jordaniassa on tarjolla, mutta taksin ja kuljettajan vuokraaminen vaikka koko päiväksi on matkailijalle sujuvampi vaihtoehto.

JORDANIAN MATKAKOHTEET

Flickr/Merlijn HoekRanta Jordaniassa
Jordaniassa on suosittuja rantakohteita ja kiinnostavia kulttuurinähtävyyksiä.

Rantalomailijan Aqaba

Aqaba on suomalaismatkailijalle helpoin Jordanian matkakohteista. Suorat lennot vievät paikalle vain viidessä tunnissa Helsingistä. Sijainti samalla aikavyöhykkeellä ja Aqaban pienen lentoaseman sujuvuus tekevät matkustamisesta vaivatonta.

Matkakohteena Aqaba, suomalaisittain Akaba, on varsin klassinen Punaisenmeren lomapaikka. Lämpöä riittää ympäri vuoden, ja vain silloin tällöin pienet pilvenhattarat leijuvat taivaalla. Auringonpaisteessa loikoilu onkin Aqabassa vierailevien keskuudessa hyvin suosittu harrastus.

Aqaba on ihanteellinen kohde lapsiperheille. Rannat ovat hyväkuntoisia ja niiltä löytyy paljon aktiviteetteja. Esimerkiksi Marine Park –vesipuistossa lapsille ja lapsenmielisille puuhaa riittää tuntikausiksi. Alueen hotellit ovat niin ikään hyvätasoisia ja monet niistä sijaitsevat suoraan rannan yhteydessä.

Monet sukeltajat ovat päässeet tutustumaan kirkasvetiseen ja väriltään turkoosinsiniseen Punaiseenmereen Egyptissä tai Israelissa. Myös Aqaban rantoja huuhtovat Punaisenmeren aallot ja rannan edustalta löytyvä koralliriutta on erinomainen sukelluskohde. Lähempänä rantaa viihtyvät myös snorklaajat.

Mereneläviin pääsee tutustumaan halutessaan jalkojaan kastelematta. Lasipohjaisella risteilijällä myös lapset pääsevät tutustumaan merenalaiseen maailmaan ilman raskaita sukellusvarusteita.

Rauhallinen Tala Bay

Aqaban naapurissa sijaitseva Tala Bay on etenkin perheiden suosima pieni ja rauhallinen lomakohde. Tala Bayssa viihtyvät myös laatua etsivät kylpyläturistit.

Alueella on tarjolla kahviloita ja pieniä kauppoja, mutta vilkkaampaa elämää tai laajempia palveluja etsivän kannattaa napata taksi alleen ja suunnata Aqaban kaupunkiin.

Amman, kontrastien kaupunki

Nopeasti kasvavassa Jordanian pääkaupungissa, Ammanissa, asuu noin kaksi miljoonaa ihmistä. Se on yksi Lähi-Idän länsimaistuneimmista kaupungeista, mistä johtuen se sopii pohjoismaalaisellekin matkailijalle hyvin lomakohteeksi.

Amman on yksi maailman vanhimmista jatkuvasti asutetuista väestökeskittymistä. Historian siipien havinaa voi aistia niin roomalaisessa teatterissa kuin foorumissakin. Myös Ammanin vanhassakaupungissa menneen ajan tuntee sekä arkkitehtuurissa että ilmapiirissä.

Antiikin aikaisille nähtävyyksille vastapainoa tuo Ammanin liikekeskusta, jota värittävät modernit rakennukset, loistohotellit ja hienot ravintolat.

Petran kalliokaupunki

Reilun sadan kilometrin päässä Aqabasta sijaitseva Petra on epäilemättä Jordanian tunnetuin nähtävyys. Punaiseen kallioon hakattu kaupunki on sykähdyttävä näky, joka nousi länsimaalaisten tietoisuuteen vasta 1800-luvun puolella.

Maailmanperintökohteiden luetteloa ylläpitävä Unesco on kuvaillut Petraa yhdeksi arvokkaimmista kulttuuriperintökohteista ihmiskunnan historiassa. Entisaikojen asukkaiden kädenjälki onkin mahtavaa – etenkin, kun tiedostaa, että kaupunki on hakattu kallioon reilusti yli 2000 vuotta sitten.

JORDANIAN PARHAAT

Flickr/Merlijn HoekPetran kaupunki
Historiallinen Petran kaupunki on Jordanian kuuluisin nähtävyys.

Koe nämä Jordaniassa

 1. Petran kalliokaupunki
 2. Historian ja nykypäivän kohtaaminen Ammanissa
 3. Kuolleenmeren mutanaamio
 4. Safari Wadi Rumin autiomaassa
 5. 25 kilometrin pituinen koralliriutta Akabanlahdessa

Lisätietoa

VisitJordan.com – Jordanian virallinen matkailusivusto
Matkoja Aqabaan järjestää Apollomatkat

Teksti: Kalle Jokinen, Riikka Krenn
Kuvat: Istockphoto, Flickr/Merlijn Hoek

Lue kommentit (5) Jätä kommentti

 1. Palasin puolisoni kanssa Suomeen Jordaniasta eilen. Voin suositella Aqabaa matkakohteeksi etenkin loppukeväästä. Matkan ajankohta oli sesongin ulkopuolella ja siksi saimme majoituksen erinomaiseen hintaan Mövenpick-resortista. Oli todella virkistävää nauttia hotellin ja koko kaupungin uneliaasta rauhasta ilman turistimassoja tai altaalla kiljuvia lapsia. Lämpötila kohosi päivisin +40C, joka saattaa olla ymmärrettävästi joillekkin pohjoismaalaisille liikaa, mutta meitä kuumuus ei haitannut, kunhan pääsi välillä pulahtamaan mereen ja muisti juoda tarpeeksi vettä, unohtamatta tietenkään aurinkovoidetta.

  Otimme yhdeksi päiväksi retken Petraan ja Wadi Rumiin. Laitoimme viestiä tässä keskustelussa mainitulle kuskille, Ehabille, ja sovimme tapaamisen hotellillemme, jossa neuvottelimme hinnasta, mitä haluamme retkipäivänä tehdä jne. Ehab vastasi nopeasti viesteihimme ja oli paikalla aina sovituissa paikoissa sovittuun aikaan.

  Meille oli alusta saakka selvää, että Ehab toimii ainoastaan kuskina, ei yksityisoppaana. Retki maksoi kahdelta henkilöltä, sis. kuljetukset, lounaan ja jeeppisafarin autiomaassa, yht. 200JOD eli noin 250EUR.

  Retkipäivä oli upea ja sen hinta-laatusuhde oli todella hyvä. Petran muinainen kaupunki oli lumoava ja Wadi Rumin karu kauneus oli jotakin, joka kannattaa kokea. Suosittelen kuitenkin harkitsemaan Petran ja Wadi Rumin retkien jakamista erillisille päiville, sillä retkipäivämme päättyessä olimme todella väsyneitä, sillä retkemme kesti kokonaisuudessaan 12h (toki kummankin kohteen sisällyttäminen samalle päivälle oli meidän oma tahtomme).

  Viimeisenä matkapäivänä Ehab kuljetti meidät vielä Israelin rajalle hyvään hintaan, josta jatkoimme matkaamme kohti Tel Avivia. Luotettavat kuskit ovat Aqabassa matkailijan etu, sillä kaupunkia ja etenkin rajanylitysaluetta hallitsee ns. taksimafia, jonka toiminnasta turisti voi maksaa pitkänkin pennin. Ilmiöstä löytyy useita keskusteluja ja artikkeleita, kun googlaa “Aqaba taxi mafia”.


 2. Palattiin viikko sitten Jordaniasta, jossa täällä mainostettu Ehab oli meidän oppaana kaksi päivää. Täällä olevat arvostelut ovat täysin erilaisia kuin meidän kokemus, mutta kyseessä on sama henkilö koska puhelinnumero sama. Emme missään nimessä suosittele tätä henkilöä oppaaksi, kuljettajaksi toki mutta tavalliset taksit ovat hyvin paljon halvempia. Alla syyt.

  Hyvät asiat: Opastanut paljon suomalaisia näiden kirjoitusten ansiosta, joten ymmärtää kulttuuria. On ajoissa. Vastaa whatsapp-viesteihin nopeasti. On ystävällinen. Englanti kohtuullinen. Vei meidät perheensä luo lounaalle ja oli avulias järjestelyasioissa.

  Ei niin hyvät asiat: Suurin moka oli Wadi rum. Annoimme hänen varata meille yöpymisen ja kokopäiväkierroksen aavikolla. Kuvailimme whatsappissa, että haluamme tyypillisen, autenttisen leirin, ei isoa tai kaupallista. Leiri mihin päädyimme oli Rum Magic Camp (sekoittuu helposti toiseen pienempää Wadi Rum Magiciin), josta isompaa ja kaupallisempaa saa hakea. Leiri oli luonnonsuojelualueen laidalla kaupungin vieressä, kaukana kauneimmista paikoista, henkilökunta ei opastanut tai kertonut pakollisten asioiden lisäksi mitään, busseja oli pihassa useita ja kokopäivän kierros oli typistynyt kolmen tunnin ajeluun 20 jeepin letkassa. Netissä arviot ovatkin todella huonoja, joten emme ole ainoita pettyneitä.

  Oppaaksi häntä ei voi kutsua. Ehab kertoo oma-aloitteisesti mistään äärimmäisen harvoin, viettää vastaavasti suurimman osan yhteisestä ajasta puhelimen ääressä. Esim. Karakin linnassa hän sanoi, että tämä on Karak, nähdään tunnin päästä. Kun lähteissä pyysin häntä kertomaan paikasta, lykkäsi hän käteeni ilmaisen esitteen ja sanoi “you can read for yourself”. Sanoisin, että henkilökemiamme oli ok ja nauroimmekin yhdessä, joten en jaksa uskoa, että tämä oli henkilökohtaista. Hän vastasi suoriin kysymyksiin lyhyesti ja usein mutu-tuntumalla, myöhempi googlaus osoitti monet hänen kertomukset vääriksi. Olimme etukäteen myös sopineet, että hän vie meidät edulliseen rahanvaihtopisteeseen. Hän vei meidät paikkaan, jossa kurssi oli merkittävästi huonompi kuin myöhemmin samana päivänä hotellimme vieressä olisi ollut.

  Maksoimme 600 jod seuraavasta paketista:
  Kuljetus Ammanin lentokenttä – Kuollut meri
  Kuolleelta mereltä kyläkierros ja yöpyminen kylässä, sis ruoat
  Kuljetus Wadi rumiin ja siellä kierros ja yöpyminen sekä 1h kameliratsastus, sis ruoat.

  Ehab oli koko reissumme ikävin kokemus ja kallis sellainen. Sääli, että luotimme häneen erityisesti Wadi rumin osalta. Kuskina hän on ihan hyvä, mutta jos ehdottomasti haluatte hänet oppaaksi olkaa hyvin hyvin tarkkoja. Annoin tämän palautteen lähteissä Ehabille ja hän lupasi vastata myöhemmin mutta nyt kun viikko on kulunut ei hän näemmä ole vastaamassa. Ehab tietää, että kirjoitan hänestä huonon arvostelun ja en ole yllättynyt, jos hän haukkuu meidät mahdottomiksi tms. Voin antaa tarkempia tietoja yksityisviestillä.


 3. Kävin ensimmäistä kertaa Jordaniassa kuukausi sitten ensimmäistä kertaa ja päätin lähteä parin viikon kuluttua uudestaan:)…tulin juuri takaisin eilen. Itse asun Israelissa ja näin valitsin ajaa autollani rajan yli Sheikh Hussein sillalta. Rajanylityskulut ovat aika korkeita autolla mentäessä, mutta se tulee takaisin huolettomassa liikkumisessa kun on oma auto kaytossä. Ensimmäinen kaupunki johon ajoin on Jordanian pohjoisosassa nimeltään Irbid. Kaupunki on aika sotkuinen eikä siellä ole mitään erityistä nähtävää. Turisteja ei myoskään ole katukuvassa joten paikalliset tuijottavat pitkään, missä sitten liikutkin, ja usein kuulee huikkauksia: “welcome to Jordan”. Vaimoni opiskelee Jordaniassa yliopistossa joka on Irbidin lähellä joten minulla oli ainutlaatuinen mahdollisuus tutustua myos siihen. Kävinkin yliopiston uimahallissa ja saunassa että olo tuntuisi kotoisemmalta:) Siitä jatkoimme vaimoni tunteman Jordanialaisen tyton perheen luo jossa vietimme kaksi yotä. Voin sanoa että ystavällisyys ja vieraanvaraisuus ovat todella näkyviä asioita Jordaniassa! Sieltä suuntasimme paikkaan nimeltä Jerash, jossa on yksi parhaiten säilyneistä Roomalaisajan kaupungeista, kannattaa todella vierailla! Yovyimme paikassa nimeltä Olive Branch, joka on aivan kaupungin lähellä olevalla rinteellä ja josta on hienot nakoalat. Yo maksoi 50 euroa aamiaisella. Ajoimme myos Ammaniin jossa olimme kaksi yotä, Rest Inn nimisessä hotellissa kaupungin laidalla. Kaksi yotä maksoi 60 euroa aamiaisella, johon sisaltyy sisäuima-allas, sauna ja poreallas. Huoneet ovat 40 neliotä joten tilaa on. Ammanissa ollessamme kävimme Al Salt nimisessä lähikaupungissa joka oli hieno nähtävyys. Jalleen vaimoni opiskelijakaveri joka asuu kaupungissa, näytti meille kaupungin salaisuudet, paikat joihin turistit eivät vahingossakaan eksy. Kaupunki on hyvin vuorisella alueella ja osaltaan asukkaat kulkevat koteihinsa portaita kiipeilleen. Takaisintulomatkalla poikkesimme vielä seuraavan tutun esteratsastustilalla jossa oli toinen toistaan hienompia arabian hevosia. Paikassa järjestetään seuraavat Jordanian mestaruuskilpailut. Sum summarum; mielenkiintoista nähtävää ja kokemusta, ruoka on halpaa kuten bensakin (0.9 euroa litra), kun taas alkoholi on todella kallista. Liikenne on vapaata kaupungeissa, eikä kannata odottaa erityisiä sääntojä, just go with the flow:) Tiet ovat yleisesti huonossa kunnossa, eikä niillä kovia lujaa ajetakaan. Poliisi valvoo myos joka paikassa ja erityisiä checkposteja on vähän väliä. Kun on paperit kunnossa niin kaikki ok. Luonto on kaunista ja jopa jylhää osaltaan. Ihmiset ovat ystavällisiä vaikka tuijottelevatkin, osaltaan osaavat englantia ja auttavat mielellään. Huntupakkoa naisilla ei ole mutta kiinnostus on sitä suurempaa mitä avoimemmin pukeutuu ja illalla kannattaa kulkea miehen seurassa jos haluaa olla rauhassa paikoissa missä turistit eivät liiku. Ongelmaa ei kuitenkaan ole ja Jordanialaiset ovat muutenkin sivistyneimpiä kaikista muista arabimaista, olkoonkin että Syyrialaisia pakolaisia on maassa jo lähelle kaksi miljoonaa, joten kerjaläisiäkin näkee maan pohjoisosassa.
  Suosittelen Jordaniassa käyntiä ja omilla teillä liikkumista! Seuraavaksi aiomme ajaa Kuolleelle merelle, Petraan ja Aqabaan, jossa rajanylityksessä ei myoskään tarvita viisumia. Kuolleen meren hienostohotellit ovat todella kalliita, joten aiomme mennä paikkaan nimeltä Mujib natural reserve, josta loytyy Mujib Chalets, 15 aivan meren rannassa olevaa vaatimatonta erillishuoneistoa ja täydellinen rauha, paikka jonne kenelläkään muulla ei ole pääsyä kuin huoneen vuokranneilla. Luonnonpuistosta loytyykin sitten paljon tekemistä.


 4. Ehab toimi meidänkin kuskinamme Aqabassa. Lentokenttäkuljetukset (etukäteistilaus), Petran ja Wadi Rumin retkillä sekä hiukan Aqabassa.

  Ehab on luotettava, hauska, seurallinen, englanninkielentaitoinen ja paljon edullisempi kun matkanjärjestäjien vastaavat retket.

  Suosittelemme


 5. Todella kiva taksikuski Jordanian Agabassa.
  Kiva nuori kaveri, joka osaa hommansa niin auton ajossa kuin oppaan hommassa.
  Teimme kaksi erillistä päivää matkoja Jordaniassa mm. (Petra, River Jordan, Mt Nebo, Dead Sea). Lopullinen maksu oli vain puolet siitä mitä matkajärjestäjämme olisi tarjonnut.
  Lisäksi saimme paljon tietoa maasta ja maan tavoista. Aikataulu oli meidän halujemme mukaan ja kaiken kaikkiaan sai kokemuksena valtavasti.
  Kiitos mahtava Ehab! Suosittelen.

  -Ehab taxi driver
  Petra, Wadirum, Dead sea
  Jordan, Aqapa
  phon 00962785554404
  Mail [email protected]


 6. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.