Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Jordania

Jordania tarjoaa helppoa eksotiikkaa

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 11.01.2017
Lähi-Idässä sijaitseva Jordania on noussut nopeasti suosituksi ranta-, sukellus- ja kulttuurikohteeksi.

Vain viiden tunnin lentomatkan päässä Helsingistä matkailija voi sukeltaa turkoosiin mereen ja historiallisten kulttuuriperintökohteiden kiehtovaan maailmaan.

Punainenmeri kiehtoo matkailijoita

Jordania on noussut viime vuosien aikana varteenotettavaksi matkakohteeksi. Suomalaisella matkailukartalla maa on uusvanha tuttavuus, jonne pääsee nykyisin jälleen suorilla lomalennoilla ja maahan järjestetään pakettimatkoja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Viime aikoina Jordaniassa on panostettu vahvasti turismiin ja sen myös huomaa: hotellit ovat hulppeita ja rannat hyväkuntoisia. Myös rantojen palvelut ovat kunnossa ja aktiviteetteja riittää. Erityisesti sukellusta harrastavat matkailijat viihtyvät Punaisenmeren rannoilla.

Matkaan on helppo yhdistää myös tutkimusmatka muuhun Lähi-Itään. Esimerkiksi maan suosituimmista rantakohteista on helppo tehdä retki vain kivenheiton päässä sijaitsevan naapurimaan Israelin puolelle.

Valtteina rannat ja sukellusmahdollisuudet

Vaikka Jordanian rantaviiva on lyhyt, on se tehokkaasti käytetty. Auringonpalvojalle maa on paratiisi, sillä lämpötilat pysyvät hellelukemissa ympäri vuoden. Riippumatossa loikoillessa arjen huolista irtautuminen ei tuota sen suurempia ongelmia.

Rentoutumisen voi yhdistää myös omasta terveydestä huolehtimiseen. Monien rantojen yhteydessä on tarjolla kylpyläpalveluita ja hemmotteluhoitoja, jotka virkistävät kehoa ja mieltä.

Punainenmeri tarjoaa puolestaan sukeltajille loistavat harrastusmahdollisuudet. Etenkin Aqaban edustalla sijaitseva koralliriutta hurmaa merenalaisella väriloistollaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rannalla voi nauttia myös muunlaisista aktiviteeteista. Mikäli sukeltaminen tuntuu liian raskaalta puuhalta, voi pinnanalaiseen maailmaan tutustua myös snorkkeli naamallaan. Hurjapään valinta on sen sijaan varjoliito tai joku muu vauhdikkaammista rantaleikeistä.

Flickr/Merlijn HoekKuollutmeri Jordaniassa
Moni matkailija haluaa Jordaniassa pulahtaa Kuolleenmeren suolaiseen veteen.

Hieman erilaista pulahduspaikkaa etsivälle oikea retkikohde on Kuollutmeri. Merellä ei ole lainkaan laskujokea ja vesi pääsee poistumaan vain haihtumalla. Tästä johtuen veden suola- ja mineraalipitoisuus on uskomattomat 33 prosenttia.

Suolaisuuden vuoksi polskiessa kannattaa suu pitää visusti kiinni ja mahdolliset haavat peittää välttääksen kirvelyn. Toisaalta suola ja erityisesti Kuollenmeren muta tekevät hyvää iholle.

Vanha ja vaikuttava kulttuuriperintö

Koko matkaa ei tarvitse – eikä kannatakaan – viettää pelkästään rannalla löhöten. Kulttuurista ja historiasta kiinnostuneelle löytyy lukuisia kiinnostavia vierailukohteita.

Maan tunnetuin kulttuurinähtävyys lienee Unescon maailmanperintökohteisiin lukeutuva Petra. Punaiseen kallioon hakattu kaupunki on unohtumaton näky. Pisteenä iin päällä on Al-Khaznehin hautamonumentti. Tuhansien vuosien ikäinen Petra on maineeltaan mahdoton valloitettava ja sitä on aikojen saatossa veikkailtu muun muassa Graalin maljan piilopaikaksi.

Jordania tarjoaa matkailijalle myös kaksi muuta Unescon listalla noteerattua kohdetta. Quseir Amra on kuuluisa aavikkolinnoitus, jonka kalifi Walid I rakennutti 700-luvulla.

Um er-Rasasissa pääsee sen sijaan ihailemaan roomalaisten, bysanttilaisten ja muslimien kädenjälkeä. Tämän raunioituneen kaupungin varhaisimmat rakennukset ovat peräisin yli 2500 vuoden takaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Autiomaan autuaaksi tekevä tyhjyys

Jordanialainen erämaa poikkeaa suuresti Pohjolan kesyttämättömistä seuduista. Siinä, missä Suomi on tunturien, järvien ja havumetsien maa, on Jordania pitkälti aavikkoa ja kuivaa kiveä.

Wadi Rumin autiomaahan ei maan rantakohteista ole pitkä matka. Alle aavikkoseikkailulle voi ottaa esimerkiksi oppaalla varustetun maasturin tai vaihtoehtoisesti mönkijän.

Perinteitä kunnioittava matkailija hyppää sen sijaan kamelin selkään ja tutustuu autiomaahan hieman hitaammalla temmolla. Extremevaihtoehtona on puolestaan kuumailmapallosafari. Yläilmoista aavikon mittakaava aukeaa aivan uudella tavalla.

Flickr/Merlijn HoekWadi Rum Jordaniassa
Wadi Rumin erämaa on suosittu vierailukohde, jossa näkee karua aavikkoa ja pääsee tutustumaan beduiinien kulttuuriin.

Kuuma ja kuiva ilmasto

Jordania on muun Lähi-Idän tapaan kuuma paikka. Punaisenmeren rannikolla lämpötila pysyttelee talvisinkin parinkympin paremmalla puolella, kesällä taas elohopea hätyyttelee neljääkymmentä astetta.

Kesäaika on monen makuun turhan kuuma aika matkustaa Jordaniaan. Suosituimmillaan maa on talvisin, jolloin matkailijat kylmemmiltä leveyspiireiltä suuntaavat nauttimaan rantojen kuumasta hiekasta ja Punaisenmeren pehmeistä vaahtopäistä.

Rauhallinen ja moderni arabimaa

Lähi-idän sijainnistaan huolimatta Jordania on rauhallinen matkakohde. Arabimaailmaa heiluttaneet levottomuudet eivät ole levinneet Jordaniaan maan kuningashuoneen valitseman maltillisen modernisaatiolinjan vuoksi. Kuningasperhe on arvostetussa asemassa ja maata halutaan kehittää muun muassa matkailun kautta uuteen suuntaan. Jordania ei ole öljymaa, joten tulot on haettava toisaalta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Matkailijan on tärkeää muistaa olevansa islamilaisessa maassa. Paikallisista naisista osa käyttää huivia tai huntua, mutta pakollista se ei maassa ole. Hotellialueiden ulkopuolella myös matkailijoiden on syytä pukeutua paikallista kulttuuria kunnioittaen. Helteestä huolimatta miesten ei ole sopivaa liikkua paidatta ja naisten on hyvä valita ainakin olkapäät peittävä yläosa.

Alkoholia on saatavilla hotelleissa ja useissa ravintoloissa, mutta sen rooli paikallisessa kulttuurissa on niin minimaalinen, että osa jordanialaisravintoloista ei tarjoile alkoholijuomia.

Kulttuurilliset erot maan sisällä ovat suuria: Ammanissa ja Punaisenmeren turistikohteissa ollaan sallivampia kuin pikkupaikkakunnilla tai beduiiniyhteisöissä.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN JORDANIASSA

Maisema Jordaniassa
Jordanian maisemiin pääsee helpoiten tutustumaan paketti- ja kiertomatkoilla.

Pakettimatkalle tai omatoimisesti

Rantakohteet Aqaba ja Tala Bay kuuluvat Apollomatkojen pakettimatkatarjontaan. Aqabaan tekee matkoja myös matkatoimisto Lomamatkat. Suorat lomalennot Aqabaan kestävät noin viisi tuntia. Hinnat vaihtelevat ajankohdan mukaan ja ajoittain tarjolla on myös äkkilähtöjä. Maahan järjestetään myös kiertomatkoja, joissa vieraillaan tärkeimmissä kaupungeissa ja kuuluisimmilla nähtävyyksillä.

Jordaniaan on toki mahdollista matkustaa myös reittilentoja käyttämällä. Maan pääkaupunkiin, Ammaniin, lentää vajaalla 400 eurolla. Suoraa lentoa ei kuitenkaan ole tarjolla, vaan välilasku on pakollinen.

Majoitus on hyvätasoista

Majoitusvalikoima Jordanian suurimmissa kaupungeissa ja suosituimmissa matkakohteissa on varsin hyvä. Erityisesti pakettimatkoilla hotellit ovat hyväkuntoisia, suhteellisen uusia ja lähellä rantaa.

Liikkuminen ja autonvuokraus

Jordanian suosituimmissa kohteissa liikkumiseen kätevin kulkupeli on taksi, mikäli matkat ovat liian pitkiä jalan taitettavaksi. Taksilla liikkuminen on helppoa ja edullista myös pidemmillä matkoilla.

Vuokra-autojakin Jordaniassa on tarjolla, mutta taksin ja kuljettajan vuokraaminen vaikka koko päiväksi on matkailijalle sujuvampi vaihtoehto.

JORDANIAN MATKAKOHTEET

Flickr/Merlijn HoekRanta Jordaniassa
Jordaniassa on suosittuja rantakohteita ja kiinnostavia kulttuurinähtävyyksiä.

Rantalomailijan Aqaba

Aqaba on suomalaismatkailijalle helpoin Jordanian matkakohteista. Suorat lennot vievät paikalle vain viidessä tunnissa Helsingistä. Sijainti samalla aikavyöhykkeellä ja Aqaban pienen lentoaseman sujuvuus tekevät matkustamisesta vaivatonta.

Matkakohteena Aqaba, suomalaisittain Akaba, on varsin klassinen Punaisenmeren lomapaikka. Lämpöä riittää ympäri vuoden, ja vain silloin tällöin pienet pilvenhattarat leijuvat taivaalla. Auringonpaisteessa loikoilu onkin Aqabassa vierailevien keskuudessa hyvin suosittu harrastus.

Aqaba on ihanteellinen kohde lapsiperheille. Rannat ovat hyväkuntoisia ja niiltä löytyy paljon aktiviteetteja. Esimerkiksi Marine Park –vesipuistossa lapsille ja lapsenmielisille puuhaa riittää tuntikausiksi. Alueen hotellit ovat niin ikään hyvätasoisia ja monet niistä sijaitsevat suoraan rannan yhteydessä.

Monet sukeltajat ovat päässeet tutustumaan kirkasvetiseen ja väriltään turkoosinsiniseen Punaiseenmereen Egyptissä tai Israelissa. Myös Aqaban rantoja huuhtovat Punaisenmeren aallot ja rannan edustalta löytyvä koralliriutta on erinomainen sukelluskohde. Lähempänä rantaa viihtyvät myös snorklaajat.

Mereneläviin pääsee tutustumaan halutessaan jalkojaan kastelematta. Lasipohjaisella risteilijällä myös lapset pääsevät tutustumaan merenalaiseen maailmaan ilman raskaita sukellusvarusteita.

Rauhallinen Tala Bay

Aqaban naapurissa sijaitseva Tala Bay on etenkin perheiden suosima pieni ja rauhallinen lomakohde. Tala Bayssa viihtyvät myös laatua etsivät kylpyläturistit.

Alueella on tarjolla kahviloita ja pieniä kauppoja, mutta vilkkaampaa elämää tai laajempia palveluja etsivän kannattaa napata taksi alleen ja suunnata Aqaban kaupunkiin.

Amman, kontrastien kaupunki

Nopeasti kasvavassa Jordanian pääkaupungissa, Ammanissa, asuu noin kaksi miljoonaa ihmistä. Se on yksi Lähi-Idän länsimaistuneimmista kaupungeista, mistä johtuen se sopii pohjoismaalaisellekin matkailijalle hyvin lomakohteeksi.

Amman on yksi maailman vanhimmista jatkuvasti asutetuista väestökeskittymistä. Historian siipien havinaa voi aistia niin roomalaisessa teatterissa kuin foorumissakin. Myös Ammanin vanhassakaupungissa menneen ajan tuntee sekä arkkitehtuurissa että ilmapiirissä.

Antiikin aikaisille nähtävyyksille vastapainoa tuo Ammanin liikekeskusta, jota värittävät modernit rakennukset, loistohotellit ja hienot ravintolat.

Petran kalliokaupunki

Reilun sadan kilometrin päässä Aqabasta sijaitseva Petra on epäilemättä Jordanian tunnetuin nähtävyys. Punaiseen kallioon hakattu kaupunki on sykähdyttävä näky, joka nousi länsimaalaisten tietoisuuteen vasta 1800-luvun puolella.

Maailmanperintökohteiden luetteloa ylläpitävä Unesco on kuvaillut Petraa yhdeksi arvokkaimmista kulttuuriperintökohteista ihmiskunnan historiassa. Entisaikojen asukkaiden kädenjälki onkin mahtavaa – etenkin, kun tiedostaa, että kaupunki on hakattu kallioon reilusti yli 2000 vuotta sitten.

JORDANIAN PARHAAT

Flickr/Merlijn HoekPetran kaupunki
Historiallinen Petran kaupunki on Jordanian kuuluisin nähtävyys.

Koe nämä Jordaniassa

  1. Petran kalliokaupunki
  2. Historian ja nykypäivän kohtaaminen Ammanissa
  3. Kuolleenmeren mutanaamio
  4. Safari Wadi Rumin autiomaassa
  5. 25 kilometrin pituinen koralliriutta Akabanlahdessa

Lisätietoa

VisitJordan.com – Jordanian virallinen matkailusivusto
Matkoja Aqabaan järjestää Apollomatkat

Teksti: Kalle Jokinen, Riikka Krenn
Kuvat: Istockphoto, Flickr/Merlijn Hoek

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Machu Picchu, Peru

Maailman seitsemän uutta ihmettä – upeat kohteet on nähtävä kerran elämässä

Aavikkohotelli

Majoitu keskellä hiekkaerämaata – kuusi elämyksellistä aavikkohotellia

Jordania

Viisi syytä matkustaa Jordaniaan – eksoottinen rantaloma auringon alla

Jordanian Aqaba

Millainen matkakohde on Jordania? Löydä helppoa eksotiikkaa ja kirkkaita sukellusvesiä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja