Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Turkki

Matkaopas: Istanbul

Roosa Hakkarainen Päivitetty: 02.08.2023
Istanbul on kuhiseva suurkaupunki, jonka kirjavilla asuinalueilla idän ja lännen kulttuurit kohtaavat.

Kaupunki Aasian ja Euroopan rajalla

Marmaranmeren pohjukassa Bosporinsalmen molemmin puolin sijaitseva Istanbul on sekoitus Lähi-idän, Aasian ja Euroopan kulttuureja. Istanbul sijaitsee kirjaimellisesti Euroopan ja Aasian rajalla.

Istanbulin historia ulottuu pitkälle 1400-luvulle, jolloin turkkilaiset ottomaanit valloittivat silloin Konstantinopoliksi kutsutun kaupungin. Monet sen historialliset alueet onkin lisätty Unescon maailmanperintökohteiden listalle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Turkin luoteisosassa sijaitseva yli 15 miljoonan asukkaan Istanbul on maan suurin kaupunki. Sen laajalle levinnyttä keskusta-aluetta halkoo Mustaanmereen johtava Bosporinsalmi, joka jakaa kaupungin Aasian ja Euroopan mantereisiin kuuluviin kaupunginosiin.

ShutterstockIstanbulin matkaopas
Istanbul ei ehdi tulla tutuksi yhdellä nopealla reissulla, sillä kaupungissa on valtavasti nähtävää.

Kaupungin puolelta toiselle onkin kätevä kulkea joko lautan tai metron välityksellä.

Istanbuliin tullaan ihailemaan moskeijoita ja palatseja, rentoutumaan hamam-kylpylöihin, maistelemaan Lähi-Idän makuja sekä ostamaan itämaisia mattoja ja tekstiilejä sokkeloisista basaareista.

Istanbul onkin maan turismin, kauppaliikenteen, viihteen, kulttuurin ja kulinarismin keskus.

Istanbulin ilmasto

Istanbulin kesät ovat kuumia ja talvet tuntuvat kylmiltä korkean ilmankosteuden vuoksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suomesta voi matkata Istanbuliin mihin vuoden aikaan tahansa, joskin vuosittain ajallisesti vaihtelevat uskonnolliset juhlapyhät Ramazan Bayram (Ramadan tai Eid Al Fitr) ja Kurban Bayram (Eid Al Adha) on hyvä pitää mielessä ravintoloiden ja palveluiden aukiolon ja liikenteen ruuhka-aikojen vuoksi.

Paras aika matkustaa Istanbuliin on maaliskuusta toukokuuhun tai syyskuusta marraskuuhun, jolloin lämpötila pysyy lähes aina 20 asteen yläpuolella. Kuumimmat kuukaudet ovat kesä-, heinä- ja elokuu, jolloin lämpötila voi kohota jopa 40 asteeseen. 

Viilein ja rauhallisin aika vuodesta on tammikussa, jolloin keskilämpötila on vain muutama astetta. Talvella sataa usein vettä, ja joskus jopa lunta.

Merten risteyskohtaan sijouttuvassa Istanbulissa myös tuulee melko paljon vuodenajasta riippumatta, joten lämpimämpien kuukausien ulkopuolella on hyvä varustautua tuulta pitävällä takilla.

Istanbulin hintataso

Turkissa valuuttana toimii liira. Inflaatio on vienyt liiran arvon alas viime vuosina, ja se on tietty eurooppalaisen matkailijan etu.

Turkissa on kohteliasta tipata noin 10 prosenttia kokonaishinnasta. Useissa paikoissa voi maksaa kortilla, mutta katuravintolat ja basaarit suosivat käteistä.

Takseissa on hyvä varautua maksamaan käteisellä, joskin korttimaksu on joskus mahdollinen. Tinkiminen on kiinteä osa turkkilaista kulttuuria erityisesti basaareissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockOstokset Istanbulissa
Istanbulin basaareista voi ostaa kaikkea koriste-esineistä mattoihin, mausteisiin ja koruihin.

Kesäkuukaudet ovat Istanbulissa kalleimpia majoittua, sillä monet paikalliset lähtevät kaupungista muualle Turkkiin lomailemaan tai perhettään tapaamaan, joten majatalohenkilökuntaa on vähemmän. Paras aika budjettimatkailijalle on matkustaa talvella, jolloin kaupungissa vallitsee rauhallisempi tunnelma.

Hyviä tuliaisia Turkista:

  • Erilaiset eksoottiset mausteet basaareista
  • Tekstiilit kuten pyyhkeet, tyynyliinat ja lakanat
  • Edulliset nahkatuotteet kuten laukut ja reput
  • Makeat herkut kuten Lokum, Halva ja Baklava
  • Itämaiset matot

Turvallisuus ja tapakulttuuri Istanbulissa

Istanbul on matkailijalle pääsääntöisesti turvallinen kohde. Taskuvarkaisiin kannattaa varautua, ja takseissa on hyvä tarkistaa hinta etukäteen.

Muiden suurkaupunkien tapaan englannin kielellä pärjää Istanbulissa mainiosti. On kuitenkin hyvä opetella perussanasto myös turkiksi.

Aika ajoin Istanbulissa on poliittisia mielenosoituksia, joita pidetään suurilla aukeilla paikoilla. Taksim-aukiota, Istiklal caddesi -katua tai Kadiköyn ja Besiktasin alueille on näihin aikoihin parempi välttää. Kannattaa pitää silmällä ulkoministeriön tiedotteita ajantasaisen turvallisuustilanteen saamiseksi.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ovat länsimaisiin suurkaupunkeihin verrattuna näkymättömämpiä. Yhteisölle suunnattuna paikkoja ei juuri ole olemassa. Syrjintä on yhä yleistä monissa tilanteissa, joskin tietyt ei-valtiolliset järjestöt ovat sitoutuneita tukemaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mäkinen kaupunki on esteettömyysnäkökulmasta haastava, sillä moniin sen vanhoihin rakennuksiin pääseekin vain kävellen, ja infrastruktuuri on monin paikoin vanhanaikaista.

ShutterstockTurkkilainen tapakulttuuri
Turkissa on tapana tarjoilla teetä niin aterioiden yhteydessä kuin esimerkiksi kesken ostosten teon basaarissa.

Julkisilla paikoilla voi pukeutua haluamallaan tavalla, mutta uskonnollisissa paikoissa ja niiden lähistöllä on kunnioittavaa peittää olkapäät ja pukeutua pitkiin housuihin tai hameeseen. Islaminuskon vaikutus myös kuuluu kaupungissa viidesti päivässä kaikuvana rukouskutsuna.

Turkkilainen aamiainen on tärkeä osa maan ruokakulttuuria. Ruokailurytmi Istanbulissa etenkin viikonloppuisin on hieman Suomen myöhäisempi: aamiaista nautitaan arkisin noin kello 10 saakka, lounasta noin kello 12 aikaan, ja illallista noin 19–20 aikaan.

Viikonloput ovat kuuluisia laajoista brunsseistaan, jotka jatkuvat pitkälle iltapäivään.

Lennot Istanbuliin

Suomesta on Istanbuliin hyvät lentoyhteydet. Helsinki-Vantaan lentokentältä Istanbuliin liikennöivät Finnair, Turkish Airlines ja halpalentoyhtiö Pegasus Airlines.

Suorat lennot kestävät noin neljä tuntia. Meno-paluulennot Helsingistä maksavat yleensä noin 350 euroa, ja edullisinta on lentää talvikuukausina.

ShutterstockLennot Istanbuliin
Istanbul on tärkeä lentoliikenteen solmukohta, joka yhdistää lännen ja idän.

Istanbulissa on kaksi lentoasema, Istanbulin kansainvälinen lentokenttä sekä Sabiha Gokcen, jotka molemmat ovat lyhyen matkan päästä keskustan alueelta. Molemmilta lentokentiltä voi ottaa taksin tai bussin, joista taksi on usein nopeampi.

Taksi maksaa noin 15 euroa, bussimatka taas noin 2 euroa. Matka keskustaan kestää ruuhkasta riippuen 20 minuutista puoleentoista tuntiin.

Koska kaupunki levittyy laajalle ja ruuhkat ovat päivittäisiä, Euroopan kaupunginosan puolella majoittuvan matkaajan on hyvä lentää Istanbulin lentokentälle, kun taas Aasian puolella majoittuvalle Sabiha Gokcenin lentokenttä on lähempänä.

Majoitus Istanbulissa

Istanbulissa voi muiden suurkaupunkien tapaan majoittua kaiken tasoisissa hotelleissa, vuokra-asunnoissa ja hostelleissa. Hintataso hotelleissa on hieman Suomea edullisempi, ja kolmen tähden hotellissa voi majoittua noin 100 eurolla. 

Majoitus on hyvä varata muutamaa kuukautta etukäteen etenkin kesäkuukausina, jolloin niin sää kuin turismikin ovat kuumimmillaan. 

Hotellia valitessa on hyvä kiinnittää huomiota sen sijaintiin. Useimmat turistit majoittuvat Euroopan puoleisen vanhankaupungin Sultanahmet-alueella, mutta aivan sen vieressä sijaitsevat Gümüşsuyu Caddesi -katu sekä Kadiköyn, Besiktasin ja Leventin alueet Euroopan mantereen puolella ovat viihtyisiä ja vähemmän ruuhkaisia. Niiltä löytyy paljon palveluita, ravintoloita ja ostosmahdollisuuksia.

Liikkuminen Istanbulissa

Istanbul on liikenteeltään vilkas ja ruuhkainen kaupunki, joka ei rauhoitu edes yöaikaan.

Välimatkat eri kaupunginosien välillä ovat melko pitkiä, joten autoa, taksia tai julkista liikennettä on lähes mahdotonta välttää. Euroopan puoleista vanhaakaupunkia ja esimerkiksi Galatan tai Kadiköyn kaupunginosia on kuitenkin mukava tutkia jalkaisin.

Julkinen liikenne toimii Istanbulissa kohtalaisesti. Metrolla pääsee liikkumaan tietyillä alueilla, ja mantereiden välillä kulkee vedenalainen Marmarain linja. Myös bussit kulkevat sujuvasti.

Lipun julkisiin kulkuvälineisiin voi ostaa suuremmilta metroasemilta ja suoraan busseista. Vuorokauden matkalippu maksaa noin 2 euroa.

ShutterstockBosporinsalmi
Välimatkat ovat Istanbulissa pitkiä.

Taksi on Istanbulin suosituin ja suoraviivaisin liikkumistapa. Istanbulissa on kuitenkin viime vuosina ollut pula takseista, joten liikkumiseen kannattaa varata aikaa – kyytiä saattaa joutua odottelemaan ja ruuhkassa seisomaan tovin jos toisenkin. Uber ei toimi Istanbulissa, mutta paikallinen Bi taksi -applikaatio on helppo ladata puhelimeen.

Liikenteessä navigointi eri kaupunginosien välillä omalla autolla voi olla haastavaa, mutta auton vuokraus on toki mahdollista. Auto kannattaa silloin vuokrata suoraan lentokentältä. Auton voi vuokrata noin 50 eurolla päivä.

Kahden maanosan kaupungissa on tavallista liikkua myös vesitakseilla ja -busseilla.

Ravintolat ja ruoka Istanbulissa

Istanbulin ravintolatarjonta on laaja ja ja hinnoiltaan Suomea edullisempi. Pääsääntöisesti ravintoloiden taso on laadukas, ja edustettuna ovat ruokakulttuurit ympäri maailmaa.

Tunnettua turkkilaista ruokaa kuten kebabia saa lähes mistä tahansa katuravintolasta, mutta se on vain pieni osa kaupungin kirjavaa ravintolatarjontaa.

Erilaiset mezet eli pienikokoiset, jaettavaksi tarkoitetut kylmät ja lämpimät ruokalajit ovat tyypillisiä niin aamiais- kuin illallispöydässäkin. Tällaisia voivat olla esimerkiksi oliivit, viininlehtikääryleet, erilaiset salaatit ja juustot sekä burek eli feta- tai pinaattitäytteinen lehtitaikinaleivos.

ShutterstockTurkkilainen ruoka
Meze-lajitelmia näkyy turkkilaisessa ruokapöydässä aamusta iltaan.

Alkoholi on Istanbulissa melko kallista, ja illallinen juomineen keskihintaisessa ravintolassa maksaa noin 40 euroa per henkilö. Hienompien ravintoloiden hinnat ovat muiden suurkaupunkien luokkaa eli yksi annos maksaa noin 20–25 euroa.

Kokeilemisen arvoisia ovat myös erilaiset katuruokakojut ja kotiruokaa tarjoilevat “locanta”-ravintolat, joissa ei tarjoilla alkoholia. Niissä yhden hengen ateria maksaa noin 5–10 euroa.

Illallisen kanssa nautitaan usein anisviinaa eli rakia sekä muita virvokkeita.

Istanbulin nähtävyydet

Hagia Sofia

Istanbul on historiaa ja kulttuureja rakastavan matkailijan paratiisi. Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluva Hagia Sofian temppeli on toiminut niin kirkkona, museona kuin moskeijanakin, ja se on Istanbulin kuuluisin nähtävyys. Sen innovatiivinen arkkitehtuuri, marmoriset pylväät ja koristeelliset mosaiikit henkivät sekä Bysantin että ottomaanien valtakunnan mystiikkaa.

ShutterstockIstanbulin nähtävyydet
Hagia Sofia houkuttelee turisteja ympäri vuoden.

Hagia Sofia on kokenut muodonmuutoksen kolmesti sen olemassaolon aikana, ja se onkin kaikessa merkityksellisyydessään maailman vanhin ja nopeiten rakennettu katedraali.

Sininen moskeija

Sininen moskeija eli sulttaani Ahmedin moskeija on toinen Istanbulin must-kohde, jossa voi vierailla ympäri vuoden. 1600-luvun alussa rakennetun moskeijan sisäseinät on vuorattu pienillä sinisillä mosaiikeilla, ja illalla sen pylväät valaistaan kauniilla sinisellä valolla. Sininen moskeija sijaitsee aivan Hagia Sofian vieressä.

Topkapin palatsi

1400-luvulla rakennettu vaikuttava Topkapin palatsi on yli 400 vuoden ajan ottomaanien keskuspaikkana toiminut uniikki vierailukohde. Kiertele ja ihaile palatsin monia paviljonkeja, jalokiviä ja aarteita saadaksesi käsityksen siitä, kuinka sulttaanit, kuriirit ja muut palatsin asukkaat aikanaan elivät.

ShutterstockIstanbulin nähtävyydet
Topkapin palatsi on Istanbulin tunnetuimpia rakennuksia.

Rakennuksen länsipuolelta on pääsy Haremiin, aikanaan salattuun yhteisöön jossa kenties harjoitettiin paheellisena toimintaa, läpi “oikeuden tornin” (engl. Tower of Justice).

Suleimanin moskeija

1700-luvulla rakennetussa Suleimanin moskeijassa vierailu ja lautta-ajelu yli Bosporinsalmen ovat suosittuja aktiviteetteja. Suleimanin moskeija on ottomaaniarkkitehti Mimar Sinanin taidonnäyte ja Turkin suurin imperiaalinen moskeija. Vieraile myös moskeijan upealla sisäpihalla!

Hamam-kylpylä

Turkin-matkan tärkeä kohde on myös hamam-kylpylä, jossa työntekijät pesevät matkailijan perusteellisesti päästä varpaisiin. Marmorinen, hämärä ja eukalyptuksen tuoksuinen kylpylä on rentouttava ja ikimuistoinen kokemus. Vierailun lopuksi voi usein istahtaa aula-alueelle siemailemaan piparminttuteetä.

ShutterstockTurkkilainen hamam
Hamam-kylpylät kuuluvat turkkilaiseen kulttuuriin.

Basaarit

Mausteita, koristeita ja tekstiilejä myyvät Grand Bazaar eli suuri basaari ja Spice Bazaar eli maustebasaari ovat vuodesta toiseen turistien suosiossa. On jo kokemus itsessään astua sisään itämaisten mattojen kauppaan, jossa vierailijoille tarjotaan teetä ja esitellään mattoja kaupanteko mielessä. Myös esimerkiksi nahkalaukut ja erilaiset tekstiilit kuten pellava- ja puuvillapyyhkeet ovat basaareissa suosittuja.

Istanbulin kaupunginosat

Istanbul on moderni suurkaupunki, jonka konservatiivisilla ja sekularistisilla alueilla on kuitenkin joitakin eroja. 15 miljoonan asukkaan kokoisessa kaupungissa on hyvä perehtyä eri kaupunginosiin ennen matkaa. 

Euroopan puoleisen osan jakaa kahtia Bosporista länteen työntyvä Kultainen sarvi. Siitä pohjoiseen sijaitsee Galatan kaupunginosa ja Isriklal Caddesin kävelykatu, joka johtaa kuuluisalle Taksim-aukiolle. Alue on suosittua etenkin ostosmahdollisuuksiensa ansiosta.

Eurooppalaisen osan ja Marmaranmeren väliin sijoittuu Old Sultahamin vanhankaupungin osa, jonne kuuluisimmat moskeijat ja muut nähtävyydet sijoittuvat. Aluetta rajaa lännessä kaupungin muuri.

Shutterstock / Artur BogackiIstanbulin kaupunginosat
Matkailijat liikkuvat eniten alueilla, joilla sijaitsevat Hagia Sofian kaltaiset nähtävyydet.

Old Sultahamin ja siellä sijaitsevan Taksim-aukion läheisyydessä on myös Cucurcuman entinen konservatiivialue, jolle on alkanut nousta boheemeja kahviloita, taidegallerioita ja kirpputoreja.

Euroopan mantereen puoleisilla sekularistialueilla, kuten Besiktas, on paljon moderneja kahviloita, ravintoloita ja yökerhoja. Laajan alueen sisällä on myös pienempiä naapurustoja kuten Moda, joka on niin ikään viihtyisä vierailukohde. 

Bosporinsalmen itäpuolella Aasian mantereella suosituimpia alueita ovat Uskudar ja Kadiköy, jolla sijaitsee esimerkiksi Fatihin entinen konservatiivialue, jossa voi esimerkiksi vierailla moskeijassa, käydä Grand Basaarissa ja Egypt Basaarissa, sekä ihastella eri kulttuureista vaikutteita saanutta arkkitehtuuria.

Amsterdam on ollut freelancer-kirjoittaja Roosan koti jo viiden vuoden ajan. Hän rakastaa kotikaupunkinsa rentoa, suvaitsevaista ja kansainvälistä tunnelmaa.
Lue lisää