Kahden maanosan Istanbul

Kaupunki Aasian ja Euroopan rajalla
Istanbul sijaitsee kirjaimellisesti Euroopan ja Aasian rajalla. Kaupunki rajautuu Mustaanmereen pohjoisessa ja Marmaranmereen etelässä. Kaupungin läntinen puoli kuuluu Eurooppaan ja itäinen Aasiaan. Bosporinsalmi erottaa siis paitsi kaksi kaupunginosaa, myös kaksi mannerta toistaan.
Kaupungilla on pitkä ja värikäs historia kahden kulttuuripiirin leikkauskohdassa. Kaupungilla on vuosisatojen saatossa ollut useita nimiä, kuten Bysantti ja Konstantinopoli, riippuen kulloisenkin hallitsijan mieltymyksistä ja tarkoitusperistä. Kaupunkia ovat hallinneet niin kreikkalaiset, roomalaiset kuin turkkilaisetkin, ja kaikkien jälkeensä jättämät vaikutteet ovat yhä nähtävissä katukuvassa.
Istanbul sopii erinomaisesti kaupunki- ja kulttuurilomakohteeksi. Kaupungin tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat Hagia Sofia, Topkapin palatsi ja Sininen moskeija. Kaupungissa on myös lukuisia museoita ja basaarialueita. Matka Istanbuliin on helppo toteuttaa, sillä suorat lennot vievät perille Suomesta ympäri vuoden vain muutamassa tunnissa.

Kuuma kesä ja viileä talvi
Istanbulin kesät ovat kuumia ja talvet viileitä ja sateisia. Parasta matkustusaikaa ovatkin kevät ja syksy, jolloin lämpötilat eivät ole tukahduttavia.
Toukokuusta lokakuuhun kaupungissa on todella lämmintä keskilämpötilan pysytellessä 20 asteen yläpuolella. Lämpimin kuukausi Istanbulissa on heinäkuu. Kesä- ja heinäkuussa kaupungin lämpötila voi kohota korkeisiin lukemiin ja heinäkuun keskilämpötilakin on yli 23 astetta. Korkea ilmankosteus tekee helteestä usein tukahduttavan.
Kylmintä kaupungissa on tammikuussa, jolloin keskilämpötila tippuu muutamaan plusasteeseen. Sateisinta on marras–joulukuussa. Talvella kaupunkiin saatetaan silloin tällöin saada jopa lunta. Tästä huolimatta talviaikaan matkustamista ei kannata turhaan välttää, sillä kiehtovassa kaupungissa riittää kyllä tekemistä säällä kuin säällä.
Kiehtovia kulttuurikohteita ei kannata jättää väliin
Istanbul on erityisen tunnettu kulttuurinähtävyyksistään ja museoistaan, joita tuntuu löytyvän lähes jokaisesta kadunkulmasta. Kaupungin kulttuurihistoriaa on pyritty ahkerasti säilömään ja monet sen maamerkeistä toimivat nykyisin museoina.
Esimerkiksi aiemmin ortodoksikirkkona ja moskeijana toiminut Istanbulin symboli Hagia Sofia on nykyisin suuri museo. Aikansa arkkitehtuurisena mestariteoksena rakennus on upea näky ympäröivine minareetteineen.
Hagia Sofian ohella museona toimii nykyisin myös Topkapi, joka aikoinaan oli sulttaanin palatsi. Topkapissa voi yhä vierailla ammoisessa haaremissa, aarrekammiossa ja valtaistuinsalissa.
Museoiden ohella Istanbulissa kannattaa vierailla myös moskeijoissa. Yli 400-vuotias Sininen moskeija on Istanbulin päämoskeija ja nimensä rakennus on saanut sinisävyisestä sisustuksestaan. Sinisen moskeijan kuusi minareettia ovat kaupungin valokuvatuimpia kohteita.
Muista tinkiä basaariostoksilla
Istanbul on vuosisatojen ajan ollut keskeinen kauppapaikka idän ja lännen välissä. Kaupungin basaarialueet ovat tarjonneet osto- ja myyntipaikan paitsi menneiden aikojen kauppiaille, myös nykyajan turisteille. Vanhanajan basaaritunnelmasta voi Istanbulissa nauttia esimerkiksi Suuressa basaarissa ja Maustebasaarissa. Tinkiminen kuuluu täällä asiaan, joten muista varata ostoksiin runsaasti aikaa.
Suuri basaari on yksi maailman vanhimmista markkinapaikoista, jossa voi nyt, vuosisatoja myöhemmin, yhä käydä kauppaa kullasta, hopeasta, matoista ja kankaista. Katetulta torialueelta löytyy myös ravintoloita ja kahviloita.
Myös Maustebasaari on yksi maailman perinteikkäimpiä basaarialueita. Maustebasaarissa voi tuoksutella ja ostaa mausteita, lääkeyrttejä, teenlehtiä ja turkkilaisia katuruokia.
Istanbul on monen mielestä yksi maailman parhaimmista katuruokakaupungeista, joten matkailijan kannattaa seurata paikallisia ja jonottaa samalle kojulle muiden kanssa unohtumattomien makuelämysten perässä.
Istanbulin hintataso on suomalaisittain edullinen. Turkin liiran kurssi suhteessa euroon kannattaa kuitenkin tarkistaa aina ennen matkaa, jotta todellinen kurssi on tiedossa loman aikana.
>> Lue lisää: Istanbulin parhaat ostospaikat
>> Rantapallon ravintolavinkit Istanbuliin
Turvallisuus ja tavat
Istanbul on matkailijalle kohtuullisen turvallinen kohde. Muiden suurkaupunkien ja turistikohteiden tavoin Istanbulissa on kuitenkin syytä varoa taskuvarkauksia ja huijausyrityksiä. Esimerkiksi pankkikorttihuijauksia ja ylilaskutuksia on syytä varoa. Myös passin turvallisesta säilytyksestä kannattaa huolehtia tarkoin. Perinteinen kengänkiillotushuijaus on myös yleinen, ja matkailija voikin hyvällä omallatunnolla olla nostamatta maahan pudonnutta kengänkiillottajan harjaa.
Vaikka islaminusko ei Turkissa rajoita pukeutumista, kannattaa matkailijankin pukeutua asiallisesti julkisilla paikoilla. Moskeijoissa ja muissa uskonnollisissa paikoissa on omat pukeutumismääräyksensä, eli esimerkiksi olkapäiden ja polvien tulee olla peitettyinä.
Istanbulissa on ajoittain poliittisia mielenosoituksia, jotka saattavat kääntyä levottomuuksiksi. Näiden kokoontumisten keskuspaikka on Taksimin aukio. Tavallisella matkailijalla ei ole erityistä syytä pelätä mielenosoituksia, mutta niiden tieltä kannattaa pysytellä poissa. Seuraa paikallisia uutisia ja Ulkoministeriön matkailutiedotteita, jotta tiedät tilanteen ennen omaa matkaasi. Levottomuudet, silloin kun niitä syntyy, keskittyvät tyypillisesti vain pienille alueille ja muut osat kaupungista ovat täysin rauhallisia.
Paikalliset puhuvat Istanbulissa turkkia, mutta kansainvälisessä kaupungissa pärjää vallan mainiosti myös englannin kielellä. Matkailijan kannattaa kuitenkin opetella kohteliaisuussanat turkiksi ennen matkaa.
LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN ISTANBULISSA

Suorat lennot Suomesta
Suomesta on Istanbuliin hyvät lentoyhteydet. Suoria lentoja Suomesta Istanbuliin järjestää Turkish Airlines. Myös vaihdollisia yhteyksiä on tarjolla esimerkiksi Frankfurtin tai Kiovan kautta lentäen.
Suorat lennot Helsingistä Istanbuliin kestävät noin kolme ja puoli tuntia, joten Istanbul on yllättävän lähellä. Halvimmillaan lennot maksavat vain sata euroa, mutta tavallisesti lentojen hinta liikkuu 150 euron tietämillä.
Kaupungissa on kaksi lentokenttää. Kaupungin päälentoasemana toimii Euroopan puolella sijaitseva Atatürkin kansainvälinen lentoasema. Aasian puolella puolestaan sijaitsee Sabiha Gökcenin kansainvälinen lentoasema.
Turkish Airlinesin yhteydet Istanbulista eri puolille maailmaa ovat laajat. Kaupungissa on helppo tehdä päivän tai parin stop over matkalla Aasian tai Afrikan kohteisiin.
Hotellit ja majoitus Istanbulissa
Suurkaupunkina Istanbulilla on tarjottavanaan paljon majapaikkoja. Istanbulista löytyy lukuisia länsimaisten hotelliketjujen majapaikkoja. Kaupungissa voi majoittua esimerkiksi hotelli Hiltonissa, Best Westernissä tai Holiday Innissä.
Hotellien hinnat riippuvat hyvin paljon niiden tasosta. Laadukkaat hotellit ovat Istanbulissakin hinnoissaan. Yö tasokkaassa hotellissa maksaa noin 100–150 euroa ja keskitasoisessa hotellissa noin 60–90 euroa. Edullisimmillaan täällä voi majoittua noin 30–50 eurolla.
Istanbulissa on myös budjettimatkailijan kukkarolle sopivan hintaisia hostelleja. Hostellien taso on kuitenkin järkevää selvittää tarkasti etukäteen esimerkiksi Tripadvisorin arvosteluja tutkien, sillä kaikkein halvimpien vaihtoehtojen joukkoon mahtuu myös erittäin vaatimattomia ja suorastaan epäilyttäviä hostelleja.
Liikkuminen Istanbulissa
Istanbulin julkisessa liikenteessä voi liikkua bussilla, metrolla tai raitiovaunulla, mutta esimerkiksi tunnetuimmat nähtävyydet sijaitsevat melko lähellä toisiaan, joten kaupungissa on helppo liikkua myös jalan.
Linja-autojen reittiverkosto on kattava ja matkustus edullista. Kaupungissa voi matkustaa myös metrolla, mutta metrolinjoja on vain kaksi, joten yhteydet eivät vielä ole kovin kattavat. Julkisen liikenteen kolmas merkittävä muoto on raitiovaunuliikenne. Raitiovaunulinjoja on kolme ja ne vievät lähes kaikille kaupungin nähtävyyksille.
Kertalippujen lisäksi kaupunkiliikenteeseen voi ostaa myös päivän, viikon, kahden viikon tai kuukauden kestäviä matkakortteja. Tietyn matkamäärän sisältävä metallinen Akbil toimii matkalippuna niin bussissa, metrossa kuin raitiovaunussa.
Lisätietoa Istanbulin bussi- metro- ja raitiovaunuliikenteestä, aikatauluista ja lipuista löytyy IETT:n verkkosivuilta.
Istanbulissa voi kulkea myös taksilla. Taksimatkat ovat suomalaisittain edullisia ja nähtävyydeltä toiselle pääsee halvimmillaan muutamalla eurolla. Hinta on hyvä sopia etukäteen.
Kahden maanosan kaupungissa on tavallista liikkua myös vesitakseilla ja -busseilla. Lännestä itään ja päinvastoin onkin tavallista matkustaa vesiteitse.
ISTANBULIN NÄHTÄVYYDET

Topkapin palatsi
Topkapin palatsi on yksi Istanbulin ehdottomista käyntikohteista. Topakapi toimi sulttaanien kotina ja hallinnon keskuksena vuosisatojen ajan. Palatsi muutettiin museoksi 1920-luvun alussa.
Topkapin palatsialueeseen kuuluu useita rakennuksia. Loisteliaassa kompleksissa voi vierailla entisessä haaremissa, koristeellisissa saleissa ja mielenkiintoisissa näyttelytiloissa. Aikaa kiertelylle kannattaa varata runsaasti. Palatsi on avoinna joka päivä tiistaita lukuun ottamatta. Pääsymaksu on noin kymmenen euroa, ja aikaa kannattaa varata runsaasti.
>> Lue lisää Istanbulin tunnetuimmista nähtävyyksistä
Istanbulin upea Hagia Sofia
Hagia Sofia, Pyhä viisaus, on yksi Istanbulin tärkeimmistä monumenteista ja se kuuluu myös Unescon maailmanperintökohteisiin. Istanbulin historialliset alueet liitettiin Unescon maailmanperintölistalle vuonna 1985. Alueeseen kuuluvat esimerkiksi Hagia Sofia, Sülemaniyen moskeija sekä antiikin aikana rakennettu hippodromi.
Keisari Justinianus ensimmäisen rakennuttama vuonna 537 valmistunut Hagia Sofia on toiminut niin kirkkona, moskeijana kuin museonakin 1930-luvulta lähtien. Upeasta kupolistaan tunnettu nähtävyys on kaupungin ehdottomimpia ja valokuvatuimpia nähtävyyksiä. Hagia Sofia on erityisen kuuluisa kauniista mosaiikeistaan.
Hagia Sofia on avoinna joka päivä maanantaita lukuun ottamatta. Pääsymaksu on noin kymmenen euroa. Tunnettuudensa johdosta Hagia Sofia kerää porteilleen pitkät jonot vuoroaan odottavia matkailijoita. Kärsivällisyyttä siis tarvitaan. Paikalle kannattaa tulla heti aamulla, kun jonot eivät vielä ole ehtineet satoihin metreihin, eikä aurinko porota vielä polttavasti jonottajien yllä.
Sininen moskeija on elämys
Sininen moskeija sijaitsee aivan Hagia Sofian naapurissa. Tämä upea rakennus toimii edelleen moskeijana. Paikka on suosittu käyntikohde myös matkailijoiden keskuudessa, ja jonot sisään saattavat Hagia Sofian tapaan kasvaa pitkiksi. Sinisen moskeijan jono kuitenkin vetää yllättävän nopeasti, sillä sisällä moskeijassa ei viivytä tyypillisesti kovin pitkään.
Pukeutuminen Istanbulissa on verraten vapaamielistä, mutta uskonnollisissa kohteissa on luonnollisesti omat sääntönsä. Moskeijavierailulle on syytä pukeutua harkiten: peitä olkapäät ja polvet, vältä liian syviä kaula-aukkoja. Naiset eivät pääse sisään jos päätä ei ole peitetty. Ovelta saa tarvittaessa lainahuivin.
Bosporinsalmen risteilyllä näet Euroopan ja Aasian
Bosporinsalmi on noin 30 kilometriä pitkä vesialue, joka yhdistää Mustanmeren Marmaranmereen. Bosporinsalmi on siitä merkittävä, että se kirjaimellisesti erottaa Euroopan Aasiasta. Salmen Euroopan puoleisella rannalla voi istua ravintoloissa ja kahviloissa tarkkailemassa laivoja.
Nopein tapa siirtyä uuteen maanosaan on hypätä salmen ylittävälle lautalle. Lautta ovat todella edullinen kulkupeli, sillä menopaluumatka maanosasta toiseen maksaa vain pari euroa.
Bosporinsalmella liikennöi runsaasti laivoja, jotka järjestävät erilaisia ohjelmallisia illallisristeilyjä. Voit nauttia ateriasta katsellen hämärtyvää kaupunkimaisemaa välillä Aasiassa ja välillä Euroopassa. Tällainen risteily on tunnelmallinen kokemus!
ISTANBULIN PARHAAT

Istanbulin parhaat nähtävyydet
- Hagia Sofia
- Topkapin palatsi
- Suuri basaari
- Sininen moskeija
- Bosporinsalmi
Istanbulin parhaat ostospaikat
- Suuri basaari
- Istiklal-katu
- Cevahir-ostoskeskus
- Olivium-outlet
- Metro City -ostoskeskus
Lisätietoja
Turkin Valtion Matkailutoimisto
Teksti: Jenna Lehkonen, Anni Moilanen, Riikka Krenn ja Inka Khanji
Kuvat: iStockphoto, Flickr / Pet_r, Inka Khanji