Hyppää sisältöön

Sanotaan näkyvän avaruuteen saakka – onko tämä kiinalaisten komein aikaansaannos?

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 22.06.2016
Tuhansia kilometrejä läpi Pohjois-Kiinan maisemien kiemurteleva Kiinan muuri on ihmiskäden huikea taidonnäyte.

Kiinan muuri on mahtipontinen rakennelma

Muinaisen Kiinan aikana luotu sotilaallinen muuri on nykyään maan yksi tärkeimmistä nähtävyyksistä, jota ihailemassa vierailee jopa kymmenen miljoonaa turistia vuosittain. Kiinan muuri rakennettiin valtakunnan pohjoiselle rajalle suojaamaan maata vihollisten hyökkäyksiltä. Muurin rakentaminen aloitettiin jo noin vuonna 200 eaa ja se valmistui Ming-dynastian aikana, joka kesti vuoteen 1644 saakka. Kivestä ja tiilestä rakennettu muuri on paikoin jopa kahdeksan metriä korkea.

Muurin tarkkaa pituutta on hankala määritellä, koska Pohjois-Kiinan alueella on paljon eri aikakausina valmistuneita muureja ja niiden raunioita. Laajin määritelmä laskee Kiinan muurin jopa 20 000 kilometriä pitkäksi. Muuri alkaa idässä Hebein provinssista ja päättyy lännessä Gansun provinssiin. Eniten matkailijoita vierailee lähellä pääkaupunki Pekingiä sijaitsevilla muurin osilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kiinan muuri on ollut Unescon maailmanperintökohde vuodesta 1987 saakka. Kunnianhimoinen rakennushanke on aikansa mestariteos, jonka usein sanotaan olevan ainoana ihmiskäden jälkenä nähtävissä avaruudesta saakka. Muuri on Kiinan historian merkittävä symboli, joka kuvastaa maan värikkäitä vaiheita ja maan kehitystä, mutta avaruuteen näkymiseen liittyy myös väärinkäsityksiä: se vaatii vähintäänkin kaukoputken ja vahvasti suurentavan linssin.

Katso Unescon video ja kulje pitkin historiallista Kiinan muuria!

Lähde: Unesco
Kuva: Flickr/David

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Machu Picchu, Peru

Maailman seitsemän uutta ihmettä – upeat kohteet on nähtävä kerran elämässä

Vältä mokat syömäpuikoilla – 10 virhettä, joihin on helppo sortua

Joko tunnet tämän Kiinan naapurin? Kuusi syytä matkustaa Taiwaniin

Tiesitkö tämän viattomalta tuntuvasta lemmenlukosta? Osassa näistä 8 sillasta lukon kiinnittäminen tietää sakkoja

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja