Tunnetko Red Bull -juoman yllättävän tarinan? Kaikki alkoi sattumalta Thaimaasta – nykyään tuote on hitti ympäri maailmaa

Näin Red Bull -energiajuoma sai alkunsa
Suuri osa suomalaisista on joskus maistanut energiajuoma Red Bullia tai ainakin tietää, mistä juomassa on kyse. Mutta tiesitkö, miten kaikki alkoi ennen kuin itävaltalaista menestysyhtiötä oli edes perustettu?
Jos olet joskus ostanut Thaimaassa myytävää Krating Daengia, olet tietämättäsi nauttinut klassikkojuoman alkuperäistä versiota. Red Bull on nimittäin kotoisin Thaimaasta, jossa se kehiteltiin vuonna 1976.
Tuotteen takana oli kiinalaisten siirtolaisvanhempiensa mukana Thaimaahan saapunut yrittäjä Chaleo Yoovidhya, joka huomasi maassa markkinaraon paikalliselle energiajuomalle. 70-luvulla tarjolla oli vain ulkomaalaisia energiajuomia.
Lääkemäisissä pulloissa myytävät energiajuomat ovat huippusuosittuja Thaimaassa, jossa monet tekevät pitkää työpäivää esimerkiksi taksikuskeina tai rakennustyömailla. Voimakkaiden energiajuomien uskotaan antavan potkua päivään. Näille markkinoille Krating Daeng lanseerattiin 70-luvulla.
Tuotteen suosio räjähti käsiin kuitenkin vasta 80-luvulla, kun itävaltalainen liikemies Dietrich Mateschitz testasi sitä aikaerorasitukseen. Mateschitz esitti houkuttelevan tarjouksen: tämä halusi perustaa Itävaltaan yrityksen, joka myisi samaa energiajuomaa.
Red Bull lanseerattiin vuonna 1987
Krating Daengista tuli Euroopassa Red Bull, mutta sen maku ja ainesosat pysyivät hyvin samanlaisina. Juomasta tehtiin kupliva, jotta se sopisi nautittavaksi myös alkoholijuomien kanssa. Lopuksi tuotteelle suunniteltiin sinisen ja hopean sävyinen tölkki.

Mateschitzilla oli jo mielessään asiakaskunta, jolle hän halusi markkinoida tuotetta. Red Bullin pääasiallisena kohderyhmänä ei nähty työväenluokkaa, vaan hyvin toimeentulevaa juhlakansaa sekä extreme-lajien harrastajia. Imagoa luotiin sponsoroimalla urheilutapahtumia.
Loppu on historiaa. Tänä päivänä Red Bull on maailman suosituin energiajuomabrändi, joka dominoi monia merkittäviä markkinoita. Vuonna 2017 tuotetta myytiin yhteensä 6,3 miljardia tölkkiä 171 eri maassa. Yhdysvalloissa sillä on South China Morning Postin mukaan huima 43 prosentin markkinaosuus.
Energiajuoman suosio on takonut sekä Yoovidhyan että Mateschitzin perheille valtavan omaisuuden. Nykyään Red Bull on paljon muutakin kuin energiajuomia. Yhtiö omistaa muun muassa samannimisen F1-tallin ja sponsoroi näyttävästi urheilijoita ja urheilukisoja.
Lue myös: Olisitko arvannut, missä tämä sipsihyllyn klassikkotuote keksittiin? Yllättävä yhteys lomakohteeseen
Lähde: South China Morning Post
Kuva: Red Bull / Mauro Puccini, Wayne Reiche
Aiheeseen liittyvät artikkelit
Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja







