Hyppää sisältöön

Wienin tärkeimmät nähtävyydet – 11 kohdetta, joita ei kannata jättää väliin

  • Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji, Elina Venttola Päivitetty: 22.03.2024
Kuvankaunis Wien tarjoaa matkailijalle loputtomasti kiinnostavaa nähtävää ja koettavaa: kaupungissa on rutkasti nähtävyyksiä ja elämyksiä, jotka kuuluvat aitoon Wienin-lomaan. Koe ainakin nämä 11 paikkaa!

1. Riesenrad

Tonavan tuntumassa sijaitsevan Prater-huvipuiston yhteydessä kohoava Riesenrad on Wienin tunnetuin maailmanpyörä, mutta myös kaupungin kuuluisimpia nähtävyyksiä. Punaisista hyteistä tunnettu maailmanpyörä on paitsi suosittu nähtävyyskohde myös paikka, jossa järjestetään runsaasti yksityistilaisuuksia.

ShutterstockRiesenrad, Wien
Riesenradin punaisista hyteistä avautuu näkymä pitkälle Wienin yläpuolelle.

Riesenradin punaiset vaunut ovat Wienin ikonisimpia tuntomerkkejä, ja vuonna 1897 rakennettu maailmanpyörä kuuluu kaupungin katukuvaan. Riesenrad poltettiin toisen maailmansodan aikana, mutta rakennettiin uudelleen ja palautettiin käyttöön vuonna 1947.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hyteissä järjestetään runsaasti yksityistilaisuuksia, mutta helpoin tapa kokea Riesenrad on ostaa 14 euron hintainen lippu ja hypätä hyttiin muiden matkailijoiden seuraksi. Hytistä avautuu esteetön näkymä Wienin yli, ja selkeänä päivänä näkymät ulottuvat pitkälle kaupunkiin. Myös vieressä sijaitseva Praterin huvipuisto näyttää hauskalta ylhäältä käsin.

2. Schönbrunnin linna

Muutaman kilometrin päässä Wienin keskustasta sijaitseva Schönbrunnin linna on näyttävä kohde kaikkina vuodenaikoina, mutta parhaimmillaan linna ja sen puutarha ovat kesällä. Schönbrunnin palatsi on koko Euroopan parhaiten säilyneitä barokkirakennuksia ja se on myös Unesco-kohde.

Palatsin rakentaminen alkoi jo 1600-luvulla, kun keisari Leopold I antoi määräyksen rakennustöiden aloittamisesta. Linna kuitenkin sai hulppeat koristukset vasta myöhemmin keisarinna Maria Teresian aikana, kun hän maalautti julkisivun keltaiseksi ja koristelutti sisätilat hyvin näyttäviksi.

ShutterstockSchönbrunnin linna, Wien
Schönbrunnin palatsi on parhaimmillaan kesällä, jolloin rakennuksen edustalla sijaitsevaan puutarhaan on helppo tutustua.

Nykyisin palatsi on hyvin suosittu kohde, ja se on avoinna päivittäin läpi vuoden. Keisarillisessa linnassa järjestetään runsaasti tapahtumia, ja juhlasalien koristeellisia kattomaalauksia sekä kattokruunuja on mahdollista päästä katselemaan paikan päällä. Linnan puutarha on suosittu ajanviettopaikka kaupunkilaisten keskuudessa erityisesti kesäaikaan.

3. Hotel Sacher

Tiesitkö, että maailmankuulu sacher-kakku on lähtöisin juuri Itävallan pääkaupungista? Jos haluat maistaa palan alkuperäisen reseptin mukaan valmistettua herkkua, ota suunta Wienin keskustassa sijaitsevaan kuuluisaan Hotel Sacheriin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Sacher-kakku, Wien
Alkuperäisellä reseptillä valmistettua sacher-kakkua saa vain Hotel Sacherin kahvilasta.

Luksushotellin yhteydessä toimiva historiallinen kahvila tarjoaa mahdollisuuden tutustua perinteiseen wieniläiseen kahvilakulttuuriin ja on oiva paikka herkutella perinteisellä herkulla. 

Kakkua on valmistettu samalla reseptillä vuodesta 1832 lähtien. Suklaakakku täytetään ohuella kerroksella aprikoosihilloa ja kuorrutetaan herkullisella suklaalla. Perinteinen sacher-kakku tarjoillaan makeuttamattoman kermavaahdon kanssa.

4. Stephansdom

Aivan Wienin keskustan sydämessä Stephansplatzilla sijaitseva Stephansdom eli Pyhän Tapanin tuomiokirkko on kaupungin suosituin vierailukohde. Näyttävään keskiaikaiseen goottilaiseen katedraaliin voi tutustua omatoimisesti tai ohjatuilla tutustumiskierroksilla, ja kirkossa riittää kävijöitä kaikkina päivinä.

ShutterstockStephansdom, Wien
Stephansdom-kirkko on Wienin tunnetuin nähtävyys, missä voi vierailla kaikkina viikonpäivinä. Kirkko on myös mainio maisemapaikka.

Rakennus on paitsi erittäin näyttävä arkkitehtoninen nähtävyys myös edelleen toiminnassa oleva kirkko. Stephansdomilla järjestetäänkin edelleen jumalanpalveluksia seitsemän kertaa päivässä kaikkina muina päivinä paitsi sunnuntaisin, jolloin jumalanpalveluksia pidetään kymmenen kertaa päivässä.

Kirkon arkkitehtuurin lisäksi tuomiokirkko on myös erinomainen maisemapaikka, sillä kävijöillä on pääsy kirkon torneihin katsomaan niistä avautuvia näkymiä. Myös kirkon alapuolella sijaitsevissa katakombeissa on mahdollisuus vierailla.

5. Kulttuuri- ja luonnonhistorian museot

Wienin komeimpien rakennusten joukkoon kuuluvat kulttuuri- ja luonnonhistorian museot ovat tuttuja useimmille kaupungissa vierailleille. Ostoskatu Mariahilfer Straßen tuntumassa sijaitsevat museot ovat helppoja vierailukohteita useimmille Wienin-kävijöille.

Kaksi ulkoa päin lähes identtistä museota sijaitsevat vastapäätä toisiaan, ja tarjoavat runsaasti mielenkiintoista nähtävää. Luonnonhistorian museossa voi nähdä muun muassa valtavia dinosaurusten luurankoja ja esimerkiksi kuuluisan, 29 500 vuotta vanhan Willendorfin Venus -patsaan. Museo on kiinnostava kohde niin lapsille kuin aikuisillekin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockKulttuurihistorian museo, Wien
Kulttuuri- ja luonnonhistorian museot sijaitsevat aivan suositun Mariahilfer Straße -kadun vieressä.

Wienin taidehistorian museo on nimensä mukaisesti täynnä taidetta. Museokierroksella voi tutustua eri aikakausien taiteen parhaimpiin paloihin, ja museossa on esillä niin egyptiläistä, kreikkalaista kuin muuta eurooppalaistakin taidetta.

6. Naschmarkt

Keskustan tuntumassa sijaitseva Naschmarktin torialue on paikka, missä järjestetään Wienin tunnetuimmat markkinat. Alueella sijaitsee 120 kojua ja ravintolaa, jotka kattavat lukuisten eri maiden keittiöt ja ovat avoinna aamusta iltaan. Tarjolla on muun muassa wieniläistä, intialaista, vietnamilaista ja italialaista ruokaa.

Shutterstock/TravelviewNaschmarkt, Wien
Ruokatorin puolelta voi ostaa eväät piknikille tai herkkutuliaiset kotiväelle.

Ruokatorin lisäksi Naschmarktilla järjestetään sunnuntaisin kirpputori, jossa voi tehdä löytöjä vanhoista musiikki-instrumenteista käytettyihin matkalaukkuihin ja historiallisiin pienesineisiin. 

Tori jakautuu kahteen osaan: lauantaisin järjestettävään kirpputoriin sekä maanantaista lauantaihin avoinna olevaan ruokatoriin.

7. Belvedere

Noin neljän kilometrin päässä keskustasta sijaitseva Belvederen palatsi on Unescon maailmanperintökohde ja jokaisen itävaltalaisesta taiteesta kiinnostuneen matkailijan vierailukohde.

Palatsissa sijaitsee koko maailman paras kokoelma itävaltalaista taidetta, ja Belvederin vetonaula on itävaltalaistaiteilija Gustav Klimtin tunnetuin teos Suudelma.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockBelvedere, Wien
Belvederen linna on Unesco-kohde.

Belvederen kokonaisuus koostuu kahdesta palatsista, jotka rakennettiin 1700-luvun alussa prinssi Eugen Savoijilaisen kesäasunnoksi. Barokkirakennus on Euroopan parhaimmistoa, ja ylä- sekä alapalatsien lisäksi Belvederen vetonauloihin kuuluu myös näyttävä puutarha, joka on parhaimmillaan alkukesästä.

8. Puistot: Rathauspark, Volksgarten, Burggarten ja Stadtpark

Kaupungin puistoalueet kuuluvat Wienin parhaimmistoon, ja toimivat kaupunkilaisten olohuoneina erityisesti kesäkuukausina. Silloin piknik-viltit täplittävät puistoalueita ja rento puheensorina kuuluu pitkin puistoja.

Wienin keskusta-alueella sijaitsee lukuisia puistoja, joten rento hengailu kaupunkikiertelyn lomassa onnistuu ongelmitta. 

ShutterstockVolksgarten, Wien
Volksgarten-puiston ruusuloisto on parhaimmillaan kesäkuukausina.

Rathauspark sijaitsee nimensä mukaisesti Wienin kaupungintalon, Rathausin, välittömässä läheisyydessä. Puistossa järjestetään runsaasti tapahtumia. Aivan Rathausparkin vieressä sijaitseva Volksgarten on tunnettu upeista ruusuistutuksistaan, jotka ovat parhaimmillaan kesäkuun alusta elokuun loppuun. 

Lyhyen kävelymatkan päässä, Hofburgin toisella puolella sijaitseva Burggarten on entinen keisarillinen puutarha Mozart-patsaineen, ja se on muihin puistoihin verrattuna melko rauhallinen. Kauimmaisena keskustan nähtävyyksistä katsottuna sijaitseva Stadtpark, kaupunginpuisto, on keskusta-alueen suurin puisto, ja vuonna 1862 avattu puisto on tunnettu erityisesti kultaisesta Johann Strauss -patsaasta.

9. Mariahilfer Straße -ostoskatu

Wienin suosituin ja tärkein ostoskatu Mariahilfer Straße on paikka, mistä matkailija löytää kaiken etsimänsä. 

Kansainvälisten ketjuliikkeiden myymälät sekä monikansallisten ravintolaketjujen toimipisteet sijaitsevat tällä kadulla, mutta sen varrella on myös monia paikallisia myymälöitä sekä peri-itävaltalaisia leipomoja. 

Shutterstock/vvoeMariahilfer Strasse, Wien
Suosittu ostoskatu on hyvä paikka hankkia kaikki tarvittava matkalle.

Mariahilfer Straßen merkittävin osuus alkaa läntisen rautatieaseman eli Westbahnhofin kohdalta ja kuljettaa kävijän ostosparatiisien kautta aina kaupungin kulttuurikeskustaan, eli museokeskittymä Museumsplatzille. Siellä sijaitsevat niin Museumsquartier kuin kulttuuri- ja luonnonhistorian museotkin. 

10. Donauinsel

Nimensä mukaisesti keskellä tonavaa sijaitseva pitkä ja kapea tekosaari, joka luotiin alkujaan tulvasuojaksi 1900-luvun loppupuolella, mutta on nykyisin suosittu ulkoilualue. Niin kaupunkilaiset kuin matkailijatkin suuntaavat Donauinselille uimaan, nauttimaan rauhasta, pyöräilemään ja juoksemaan.

ShutterstockDonauinsel, Wien
Kilometrien mittainen vehreä tekosaari tarjoaa erinomaiset ulkoilumahdollisuudet.

Ulkoilumahdollisuuksien lisäksi saarella on myös lukuisia kahviloita, ravintoloita ja baareja, minkä lisäksi siellä järjestetään erityisesti kesäisin ulkoilmakonsertteja ja festivaaleja. 

Saari on kaikkiaan 21 kilometriä pitkä ja tarjoaa kaikkiaan 135 kilometriä ulkoilureittejä. 

11. Hundertwasserhaus

Jos kaipaat Wienin-lomalla vaihtelua arkkitehtuuriin ja ripauksen hauskuutta matkakuviin, suuntaa Weissgerberviertelin kaupunginosassa sijaitsevalle Hundertwasserhaus-talolle.

Maltillisen matkan päässä kaupungin tärkeimmistä nähtävyyksistä sijaitseva rakennus on tunnettu erityisen värikkäästä julkisivusta, jossa värit ja kuviot leikittelevät tavalla, jota ei näe kuin satukirjoissa. Mosaiikit, värit ja epäsymmetriset muodot tekevät Friedensreich Hundertwasserin suunnittelemasta asuinrakennuksesta erikoisen.

ShutterstockHundertwasserhaus, Wien
Hundertwasserhaus erottuu katukuvasta värikkäällä ja leikkisällä julkisivullaan.

Vuonna 1985 valmistunut rakennus sisältää reilut 50 asuntoa, ja on aktiivisessa asuinkäytössä. Matkailijat voivat siis ihastella rakennuksen julkisivua ulkoa käsin, mutta sisätiloihin ei matkailijoilla ole pääsyä.

Lue lisää: Rantapallon matkaopas Wieniin

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kyproksen nähtävyydet

Kyproksen parhaat nähtävyydet top 10 – yhdistä historia, hiekkarannat ja luonto yhdellä lomalla

Raippaluoto, Suomi

Suomen erikoisimmat nähtävyydet – 30 kohteen lista

Scaligeron linna Italiassa

Italialainen linna näyttää siltä, kuin se vajoaisi Gardajärven syvyyksiin – katso kuvat Scaligeron uppoavasta linnasta

Oslon parhaat nähtävyydet

Oslon kymmenen parasta nähtävyyttä – koe nämä kaupunkilomalla

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja