Kuva: Istockphoto
Wien, Itävalta

Wienin tärkeimmät nähtävyydet – 8 kohdetta, joita ei kannata jättää väliin

Kuvankaunis Wien tarjoaa matkailijalle loputtomasti kiinnostavaa nähtävää ja koettavaa: kaupungissa on rutkasti nähtävyyksiä ja elämyksiä, jotka kuuluvat aitoon Wienin-lomaan. Koe ainakin nämä kahdeksan paikkaa!

1. Espanjalainen ratsastuskoulu

Itävallan pääkaupunki Wien on täynnä historiallisia nähtävyyksiä, joista kiinnostavimpia on aivan keskustan tuntumassa Hofburgissa sijaitseva espanjalainen ratsastuskoulu. Matkailijat pääsevät seuraamaan komeiden Lipizzaner-orien taitavia esityksiä näyttävissä iltagaaloissa, joiden ohjelmistossa on hyvin vakuuttavia ohjelmanumeroita korkeita hypyistä vaikuttaviin tansseihin.

Wienin espanjalainen ratsastuskoulu noudattaa yli 400 vuotta vanhoja harvinaisia perinteitä, sillä renessanssiajoilta tuttuja tansseja ei esitetä enää muualla. Hevoset käyvät läpi pitkän koulutuksen, sillä niitä koulutetaan kuuden vuoden ajan ennen kuin ne ovat valmiita esiintymään yleisölle. Myös ratsastajat kouluttautuvat vähintään kymmenen vuotta ennen esityksiä.

Espanjalainen ratsastuskoulu on kiinnostava vierailukohde ja kulttuurillisesti merkittävä nähtävyys, sillä se valittiin Unescon maailmanperintökohteiden joukkoon vuonna 2015.

2. Riesenrad

Tonavan tuntumassa sijaitsevan Prater-huvipuiston yhteydessä kohoava Riesenrad on Wienin tunnetuin maailmanpyörä, mutta myös kaupungin kuuluisimpia nähtävyyksiä. Punaisista hyteistä tunnettu maailmanpyörä on paitsi suosittu nähtävyyskohde myös paikka, jossa järjestetään runsaasti yksityistilaisuuksia.

Kuva: Flickr / radim77Wien, Itävalta
Riesenradin punaisista hyteistä avautuu näkymä pitkälle Wienin yläpuolelle.

Riesenradin punaiset vaunut ovat Wienin ikonisimpia tuntomerkkejä, ja vuonna 1897 rakennettu maailmanpyörä kuuluu kaupungin katukuvaan. Riesenrad poltettiin toisen maailmansodan aikana, mutta rakennettiin uudelleen ja palautettiin käyttöön vuonna 1947.

Hyteissä järjestetään runsaasti yksityistilaisuuksia, mutta helpoin tapa kokea Riesenrad on ostaa kymmenen euron hintainen lippu ja hypätä hyttiin muiden matkailijoiden seuraksi. Hytistä avautuu esteetön näkymä Wienin yli, ja selkeänä päivänä näkymät ulottuvat pitkälle kaupunkiin. Myös vieressä sijaitseva Praterin huvipuisto näyttää hauskalta ylhäältä käsin.

3. Schönbrunnin linna

Muutaman kilometrin päässä Wienin keskustasta sijaitseva Schönbrunnin linna on näyttävä kohde kaikkina vuodenaikoina, mutta parhaimmillaan linna ja sen puutarha ovat kesällä. Schönbrunnin palatsi on koko Euroopan parhaiten säilyneitä barokkirakennuksia ja se on myös Unesco-kohde.

Palatsin rakentaminen alkoi jo 1600-luvulla, kun keisari Leopold I antoi määräyksen rakennustöiden aloittamisesta. Linna kuitenkin sai hulppeat koristukset vasta myöhemmin keisarinna Maria Teresian aikana, kun hän maalautti julkisivun keltaiseksi ja koristelutti sisätilat hyvin näyttäviksi.

Kuva: Flickr / Joachim BomannWien, Itävalta
Schönbrunnin palatsi on parhaimmillaan kesällä, jolloin rakennuksen edustalla sijaitsevaan puutarhaan on helppo tutustua.

Nykyisin palatsi on hyvin suosittu kohde, ja se on avoinna päivittäin läpi vuoden. Keisarillisessa linnassa järjestetään runsaasti tapahtumia, ja juhlasalien koristeellisia kattomaalauksia sekä kattokruunuja on mahdollista päästä katselemaan paikan päällä.

4. Hotel Sacher

Tiesitkö, että maailmankuulu sacher-kakku on lähtöisin juuri Itävallan pääkaupungista? Jos haluat maistaa palan alkuperäisen reseptin mukaan valmistettua herkkua, ota suunta Wienin keskustassa sijaitsevaan kuuluisaan Hotel Sacheriin.

Kuva: Flickr / valixWien, Itävalta
Alkuperäisellä reseptillä valmistettua sacher-kakkua saa vain Hotel Sacherin kahvilasta.

Luksushotellin yhteydessä toimiva historiallinen kahvila tarjoaa mahdollisuuden tutustua perinteiseen wieniläiseen kahvilakulttuuriin ja on oiva paikka herkutella perinteisellä herkulla. Kakkua on valmistettu samalla reseptillä vuodesta 1832 lähtien. Suklaakakku täytetään ohuella kerroksella aprikoosihilloa ja kuorrutetaan hekullisella suklaalla. Perinteinen sacher-kakku tarjoillaan makeuttamattoman kermavaahdon kanssa.

5. Stephansdom

Aivan Wienin keskustan sydämessä Stephansplatzilla sijaitseva Stephansdom eli Pyhän Tapanin tuomiokirkko on kaupungin suosituin vierailukohde. Näyttävään keskiaikaiseen goottilaiseen katedraaliin voi tutustua omatoimisesti tai ohjatuilla tutustumiskierroksilla, ja kirkossa riittää kävijöitä kaikkina päivinä.

Kuva: Flickr / mightymightymatzeWien, Itävalta
Stephansdom-kirkko on Wienin tunnetuin nähtävyys, missä voi vierailla kaikkina viikonpäivinä.

Rakennus on paitsi erittäin näyttävä arkkitehtoninen nähtävyys myös edelleen toiminnassa oleva kirkko. Stephansdomilla järjestetäänkin edelleen jumalanpalveluksia seitsemän kertaa päivässä kaikkina muina päivinä paitsi sunnuntaisin, jolloin jumalanpalveluksia pidetään kymmenen kertaa päivässä.

Kirkon arkkitehtuurin lisäksi tuomiokirkko on myös erinomainen maisemapaikka, sillä kävijöillä on pääsy kirkon torneihin katsomaan niistä avautuvia näkymiä. Myös kirkon alapuolella sijaitsevissa katakombeissa on mahdollisuus vierailla.

6. Taide- ja luonnonhistorian museot

Wienin komeimpien rakennusten joukkoon kuuluvat kulttuuri- ja luonnonhistorian museot ovat tuttuja useimmille kaupungissa vierailleille. Ostoskatu Mariahilfer Straßen tuntumassa sijaitsevat museot ovat helppoja vierailukohteita useimmille Wienin-kävijöille.

Kaksi ulkoa päin lähes identtistä museota sijaitsevat vastapäätä toisiaan, ja tarjoavat runsaasti mielenkiintoista nähtävää. Luonnonhistorian museossa voi nähdä muun muassa valtavia dinosaurusten luurankoja ja esimerkiksi kuuluisan, 29 500 vuotta vanhan Willendorfin Venus -patsaan. Museo on kiinnostava kohde niin lapsille kuin aikuisillekin.

Kuva: Vienna Tourist BoardWien, Itävalta
Taide- ja luonnonhistorian museot sijaitsevat aivan suositun Mariahilfer Straße -kadun vieressä.

Wienin taidehistorian museo on nimensä mukaisesti täynnä taidetta. Museokierroksella voi tutustua eri aikakausien taiteen parhaimpiin paloihin, ja museossa on esillä niin egyptiläistä, kreikkalaista kuin muuta eurooppalaistakin taidetta.

7. Naschmarkt

Keskustan tuntumassa sijaitseva Naschmarktin torialue on paikka, missä järjestetään Wienin tunnetuimmat markkinat. Alueella sijaitsee 120 kojua ja ravintolaa, jotka kattavat lukuisien eri maiden keittiöt. Tarjolla on muun muassa wieniläistä, intialaista, vietnamilaista ja italialaista ruokaa.

Kuva: Flickr / JulienWien, Itävalta
Ruokatorin puolelta voi ostaa eväät piknikille tai herkkutuliaiset kotiväelle.

Ruokatorin lisäksi Naschmarktilla järjestetään sunnuntaisin kirpputori, jossa voi tehdä löytöjä vanhoista musiikki-instrumenteista käytettyihin matkalaukkuihin ja historiallisiin pienesineisiin. Tori jakautuu kahteen osaan: sunnuntaisin järjestettävään kirpputoriin sekä maanantaista lauantaihin avoinna olevaan ruokatoriin.

8. Belvedere

Noin neljän kilometrin päässä keskustasta sijaitseva Belvederen palatsi on Unescon maailmanperintökohde ja jokaisen itävaltalaisesta taiteesta kiinnostuneen matkailijan vierailukohde.

Palatsissa sijaitsee koko maailman paras kokoelma itävaltalaista taidetta, ja Belvederin vetonaula on itävaltalaistaiteilija Gustav Klimtin tunnetuin teos Suudelma.

Kuva: IstockphotoWien, Itävalta
Belvederen linna on Unesco-kohde.

Belvederen kokonaisuus koostuu kahdesta palatsista, jotka rakennettiin 1700-luvun alussa prinssi Eugen Savoijilaisen kesäasunnoksi. Barokkirakennus on Euroopan parhaimmistoa, ja ylä- sekä alapalatsien lisäksi Belvederen vetonauloihin kuuluu myös näyttävä puutarha, joka on parhaimmillaan alkukesästä.

>> Lue lisää vinkkejä Wieniin Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Istockphoto, Flickr / radim77, Joachim Bomann, valix, mightymightymatze, Vienna Tourist Board ja Julien

Päivitetty: 5.4.2019

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (2 votes, average: 4,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia