Hyppää sisältöön

Tällaista on thaimaalainen ruoka – kokeile uusia makuja ja ylläty

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 19.02.2019
Ruoka on suuri osa thaimaalaista kulttuuria, ja se välittyy nopeasti myös maassa vieraileville matkailijoille. Tutustu paikallisiin herkkuihin!

Runsaasti erilaisia makuja

Thaimaalainen ruoka sisältää runsaasti riisiä, tuoreita kasviksia ja yrttejä sekä paljon erilaisia makuja. Kasvikset ovat suuressa osassa annoksissa, mutta Thaimaassa käytetään myös reilusti kanaa, lihaa ja kalaa sekä muita mereneläviä. Alueellisista eroista huolimatta perusmaut ovat samat lähes kaikkialla Thaimaassa.

Kansainvälisesti tunnetuimpia ruokia ovat tom yam -keitto, paistettu nuudeli pad thai, paistettu riisi erilaisilla lisukkeilla sekä som tam -papaijasalaatti. Näiden lisäksi Thaimaan-matkan aikana kannattaa maistella eri annoksia ennakkoluulottomasti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Thaimaalaisessa ruoassa voi maistaa muutamia perusmakuja. Esimerkiksi lime, korianteri, chili, sitruunaruoho, valkosipuli ja erilaiset kastikkeet maistuvat lähes jokaisessa ruoassa.

Ruoissa riisiä, kasviksia ja lihaa

Thaimaan-matkalla ei voi välttyä syömästä riisiä, nuudeleita tai kananmunia. Riisiä tarjotaan jopa aamiaisella, sillä thaimaalainen aamupala voi olla vaikkapa paistettua riisiä tai keittoa eli asioita, joita Suomessa syödään tavallisesti lounaalla tai päivällisellä.

Riisi on vahvasti mukana kaikilla aterioilla, sillä sitä syödään nuudeleita ja salaattia lukuun ottamatta lähes kaikkien aterioiden lisukkeena. Riisiä on saatavilla myös monessa eri muodossa, muun muassa höyrytettynä ja paistettuna.

Tuoreet kasvikset nautitaan tavallisesti salaateissa, ja paistetut kasvikset ovat suuressa roolissa aterioissa. Kasvissyöjän onkin helppo matkailla Thaimaassa, sillä käytännössä kaikkialla tarjoillaan kasvisruokia. Paistettujen kasvisten lisäksi tofu on hyvin suosittu raaka-aine Thaimaassa.

Inka KhanjiThaimaalainen ruoka
Katukeittiöitä ei kannata jättää väliin Thaimaassa.

Kasvisten lisäksi myös lihaa käytetään runsaasti. Sianlihan käyttö riippuu alueesta, sillä muslimialueilla sikaa ei tarjota juuri lainkaan. Kanaa syödään runsaasti ja myös naudanlihaa on saatavilla. Kalaa ja mereneläviä on tarjolla erityisesti saarilla ja rannikkoalueilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Annoksiin voi usein valita itse lihaa, kalaa, kanaa, kasviksi tai tofua, joten sen voi helposti muokata juuri haluamaansa muotoon.

Makuja maailmalta sekä omista yrteistä

Thaimaalainen keittiö on omaksunut vaikutteita myös eri alueilta, sillä esimerkiksi curryissa maistuvat intialaiset maut ja marinoidussa lihassa kiinalaiset mausteet.

Pääasiallisina mausteina käytössä ovat tuoreet yrtit korianteri, sitruunaruoho ja thaibasilika, ryppylimetin lehdet sekä chili, joka maistuu lähes kaikissa thaimaalaisissa annoksissa. Ruoan tulisuutta ei kuitenkaan kannata pelätä, sillä ruoat saa halutessaan myös miedosti maustettuna.

Ruoka maustetaan tuoreiden yrttien lisäksi pääasiassa kastikkeilla. Eniten käytetään kala-, soija- ja osterikastikkeita, mutta myös esimerkiksi katkaraputahna maistuu useissa ruoissa. Kastikkeet tuovat ruokiin runsaasti suolaisuutta.

Lisäksi makua tuovat muun muassa sipulit, inkivääri ja galangal sekä pippurit. Kookos on tuttu maku niin suolaisissa kuin makeissakin ruoissa.

Älä unohda hedelmiä

Tuoreiden hedelmien valikoima ja herkullisuus voi tulla yllätyksenä ensikertalaisille, ja ne ovatkin kaikkein tavallisin thaimaalainen jälkiruoka. Kookos, banaani, papaija, ananas, mango ja pitaija ovat kaikkein yleisimmät hedelmät, mutta tarjonta vaihtelee sesonkien mukaisesti.

Hedelmistä valmistetaan muun muassa tuorepuristettuja mehuja sekä pirtelöitä, joita myydään katukojuissa ympäri Thaimaata.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nautiskele ruoista yhdessä

Paras tapa nauttia thaimaalaisen keittiön antimista on syödä niitä yhdessä perheen tai ystävien kesken. Thaimaassa ruokailu onkin yhteisöllinen hetki, mistä syystä on tavallista tilata pöytä täyteen eri annoksia, kullekin omat annokset riisiä ja maistella kaikkia ruokia.

Inka KhanjiThaimaalainen ruoka
Yrtit kruunaavat thaimaalaisen ruoan.

Yleisimmät käytössä olevat ruokailuvälineet ovat haarukka ja lusikka, joilla syödäänkin nuudeleita ja keittoja lukuun ottamatta kaikkea muuta. Nuudelit ovat ainoa thaimaalainen ruoka, joka syödään syömäpuikoilla. Keittoja varten Thaimaassa on oma keittolusikkansa.

Keitoissa käytetään monia raaka-aineita vain tuomaan makua. Esimerkiksi sitruunaruohon paksua kuorta ei ole tarkoitettu syötäväksi, vaan sen voi jättää kulhon pohjalle myös ravintolassa.

Parhaimmillaan thaimaalainen ruoka on paikan päällä Thaimaassa, missä ruokia kannattaa maistella paitsi perinteisissä ravintoloissa myös katukeittiöissä.

>> Lue myös: Matkailija, syö näitä ruokia Thaimaassa – 5 yleisintä herkkua

Teksti ja kuvat: Inka Khanji

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Thaimaan Songkran

Varo näitä asioita, jos matkustat Thaimaahan huhtikuussa – 10 faktaa Songkranista

Thaimaan kalenteri

Miksi Thaimaassa eletään aivan eri vuotta kuin Suomessa? Vilkaisu kalenteriin lyö ällikällä

Thaimaa

Seitsemän asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen Thaimaan Phuketissa

Thaimaan sääilmiöt

Thaimaan sääilmiöt selitettyinä – nämä voivat osua lomallesi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja