Kuva: Inka Khanji
Thaimaalainen ruoka

Matkailija, syö näitä ruokia Thaimaassa – 5 yleisintä herkkua

Thaimaalainen ruoka yhdistelee rohkeasti erilaisia makuja, ja samassa annoksessa maistuu tavallisesti sekä makea että suolainen – ja myös hapan ja tulinen. Näiden viiden tyypillisen thaimaalaisen aterian avulla pääset helposti sisälle eksoottiseen makumaailmaan.

Thairuoka on yksinkertaista ja maukasta

Thaimaalainen ruoka yllättää matkailijan herkullisuudellaan, ja tyypillisesti pienissä vaatimattoman näköisissä ravintoloissa valmistuu maistuvia herkkuja. Usein ruoka on sitä parempaa mitä halvempaa se on, ja Thaimaassa pääseekin unohtumattomalle makumatkalle hyvin edullisesti: tavallisesti katuruokakojun ateriasta ei tarvitse maksaa euroa enempää.

Thaimaassa kannattaakin kokeilla katuruokaa rohkeasti, sillä sitä kautta pääsee edullisesti tutuksi paikallisen makumaailman kanssa. Katuruokakojujen hygieniataso voi epäilyttää, sillä ulkona valmistetussa ruoassa on usein riskinsä esimerkiksi raaka-aineiden säilyvyyden kannalta. Jotta varmistut raaka-aineiden tuoreudesta, valitse ruokakoju, jonka edessä parveilee mahdollisimman pitkä jono paikallisia.

Thaimaalainen ruoka poikkeaa merkittävästi esimerkiksi suomalaisesta ruoasta, sillä se koostuu tyypillisesti neljästä elementistä: suolaisesta, makeasta, happamasta ja tulisesta.

Maistele thaimaalaisia ruokia ja heittäydy makumatkan vietäväksi!

1. Pad Thai

Thaimaalainen Pad Thai, katkarapujen ja tofun kera tarjoiltava paistettu nuudeli on maan tunnetuimpia ruokalajeja. Yksinkertainen ateria paistetaan nopeasti tulikuumalla wokkipannulla ja nautitaan perinteisten thaimaalaisten mausteiden, limetin mehun, chilin ja kalakastikkeen kanssa. Pad Thaita kaupitellaan erityisesti reppureissaajien suosimalla Khao San Roadilla Bangkokissa.

Kuva: Flickr / Nikol LohrPad Thai
Pad Thai on tyypillisesti paistetuista nuudeleista, katkaravusta ja tofusta koostuva thaimaalainen herkku.

2. Tom Yum

Tom Yum on mausteinen katkarapukeitto, joka yhdistelee Thaimaalle tyypillisiä raaka-aineita onnistuneesti. Tulisessa keitossa makua tuovat esimerkiksi sitruunaruoho, chili ja limetti. Herkullisen liemen joukossa on usein katkarapuja ja sieniä. Makumaailma on thaimaalaiseen tapaan monimuotoinen, sillä keitto maistuu samaan aikaan happamalta, makealta, suolaiselta ja tuliselta.

Kuva: Flickr / Soon KoonTom Yum
Mausteinen katkarapukeitto Tom Yum sisältää yllätyksellisiä makuja.

3. Guay Teow

Guay Teow eli nuudelikeitto on Thaimaan ainoa ruokalaji, jota syödään syömäpuikkojen avulla. Herkullinen ruoka on lähtöisin Kiinasta, mutta se on vuosien aikana saanut oman thaimaalaisen muotonsa. Naudasta, siasta tai kanasta valmistettuun herkulliseen liemeen lisätään joko riisi- tai munanuudeleita sekä kasviksia, lihaa tai mykyjä. Thaimaalaiset nuudelikeitot eivät ole lähtökohtaisesti tulisia, sillä potkua tulee vasta lopussa lisättävien mausteiden mukana. Keittoon laitetaan tavallisesti chiliä, sokeria, limetin mehua ja kalakastiketta.

Kuva: Flickr / AlphaThaimaalainen nuudelikeitto
Nuudelikeitto on Thaimaassa ainoa ruoka, joka syödään syömäpuikoilla.

4. Som Tam

Raikas papaijasalaatti Som Tam sopii keveytensä vuoksi mainiosti kuumaan kohteeseen, ja onkin erittäin suosittu ruoka Thaimaassa. Nimensä mukaisesti papaijasalaattiin tulee raakaa papaijaa, ja alueesta riippuen esimerkiksi valkosipulia, katkarapuja, papuja, pähkinöitä ja tomaattia sekä tietysti limetin mehua, kalakastiketta ja chiliä

Kuva: Flickr / KristaSom Tam
Som Tamin eli thaimaalaisen papaijasalaatin valmistukseen käytetään raakaa papaijaa.

5. Khao Niao Mamuang

Thaimaassa ei kannata missään nimessä unohtaa jälkiruokaa, sillä suosittu Khao Niao Mamuang eli mangon kanssa tarjoiltava tahmea riisi on loistava päätös herkulliselle aterialle, mutta toimii myös yksinään esimerkiksi välipalana. Herkullinen jälkiruoka sisältää yksinkertaisuudessaan kookoskerman kanssa keitettyä riisiä ja tuoretta mangoa, ja vie taatusti kielen mennessään.

Kuva: Flickr / AlphaTahmeaa riisiä ja mangoa
Mango tarjoiltuna kookoskermassa valmistetun riisin kanssa on jälkiruoka, joka hurmaa monet matkailijat.

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Inka Khanji ja Flickr / Nikol Lohr, Soon Koon, Alpha sekä Krista

Päivitetty: 29.9.2017

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (23 votes, average: 4,22 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

2 kommenttia

Mekhongia ei ole ollut enään vuosiin ! Valmistus on lopetettu !

Kerran suosittelitte katkarapukeittoa on nimi tom Yam Kung,
eikä pelkkä keitto !

moi
älä missään tapauksessa syö som tammia siinä on mädäntynyttä merenantimia (kala, katkarapu, yms.) mistä saa ruokamyrkytyksen ja käynti lääkärille on varma asia jopa sikäläinen lääkäri kieltää syömästä ehdottomasti. tämä on myrkkyä. paikallisille suurta herkkua mutta kun on lapsesta syönyt niin niille vatsanoireilut on jokapäiväistä.

ter. buster yli 25 vuotta käynyt thaimaassa