Hyppää sisältöön

Matkailija, syö näitä ruokia Thaimaassa – 5 yleisintä herkkua

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 29.09.2017
Thaimaalainen ruoka yhdistelee rohkeasti erilaisia makuja, ja samassa annoksessa maistuu tavallisesti sekä makea että suolainen - ja myös hapan ja tulinen. Näiden viiden tyypillisen thaimaalaisen aterian avulla pääset helposti sisälle eksoottiseen makumaailmaan.

Thairuoka on yksinkertaista ja maukasta

Thaimaalainen ruoka yllättää matkailijan herkullisuudellaan, ja tyypillisesti pienissä vaatimattoman näköisissä ravintoloissa valmistuu maistuvia herkkuja. Usein ruoka on sitä parempaa mitä halvempaa se on, ja Thaimaassa pääseekin unohtumattomalle makumatkalle hyvin edullisesti: tavallisesti katuruokakojun ateriasta ei tarvitse maksaa euroa enempää.

Thaimaassa kannattaakin kokeilla katuruokaa rohkeasti, sillä sitä kautta pääsee edullisesti tutuksi paikallisen makumaailman kanssa. Katuruokakojujen hygieniataso voi epäilyttää, sillä ulkona valmistetussa ruoassa on usein riskinsä esimerkiksi raaka-aineiden säilyvyyden kannalta. Jotta varmistut raaka-aineiden tuoreudesta, valitse ruokakoju, jonka edessä parveilee mahdollisimman pitkä jono paikallisia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Thaimaalainen ruoka poikkeaa merkittävästi esimerkiksi suomalaisesta ruoasta, sillä se koostuu tyypillisesti neljästä elementistä: suolaisesta, makeasta, happamasta ja tulisesta.

Maistele thaimaalaisia ruokia ja heittäydy makumatkan vietäväksi!

1. Pad Thai

Thaimaalainen Pad Thai, katkarapujen ja tofun kera tarjoiltava paistettu nuudeli on maan tunnetuimpia ruokalajeja. Yksinkertainen ateria paistetaan nopeasti tulikuumalla wokkipannulla ja nautitaan perinteisten thaimaalaisten mausteiden, limetin mehun, chilin ja kalakastikkeen kanssa. Pad Thaita kaupitellaan erityisesti reppureissaajien suosimalla Khao San Roadilla Bangkokissa.

Pad Thai
Pad Thai on tyypillisesti paistetuista nuudeleista, katkaravusta ja tofusta koostuva thaimaalainen herkku.

2. Tom Yum

Tom Yum on mausteinen katkarapukeitto, joka yhdistelee Thaimaalle tyypillisiä raaka-aineita onnistuneesti. Tulisessa keitossa makua tuovat esimerkiksi sitruunaruoho, chili ja limetti. Herkullisen liemen joukossa on usein katkarapuja ja sieniä. Makumaailma on thaimaalaiseen tapaan monimuotoinen, sillä keitto maistuu samaan aikaan happamalta, makealta, suolaiselta ja tuliselta.

Tom Yum
Mausteinen katkarapukeitto Tom Yum sisältää yllätyksellisiä makuja.

3. Guay Teow

Guay Teow eli nuudelikeitto on Thaimaan ainoa ruokalaji, jota syödään syömäpuikkojen avulla. Herkullinen ruoka on lähtöisin Kiinasta, mutta se on vuosien aikana saanut oman thaimaalaisen muotonsa. Naudasta, siasta tai kanasta valmistettuun herkulliseen liemeen lisätään joko riisi- tai munanuudeleita sekä kasviksia, lihaa tai mykyjä. Thaimaalaiset nuudelikeitot eivät ole lähtökohtaisesti tulisia, sillä potkua tulee vasta lopussa lisättävien mausteiden mukana. Keittoon laitetaan tavallisesti chiliä, sokeria, limetin mehua ja kalakastiketta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Thaimaalainen nuudelikeitto
Nuudelikeitto on Thaimaassa ainoa ruoka, joka syödään syömäpuikoilla.

4. Som Tam

Raikas papaijasalaatti Som Tam sopii keveytensä vuoksi mainiosti kuumaan kohteeseen, ja onkin erittäin suosittu ruoka Thaimaassa. Nimensä mukaisesti papaijasalaattiin tulee raakaa papaijaa, ja alueesta riippuen esimerkiksi valkosipulia, katkarapuja, papuja, pähkinöitä ja tomaattia sekä tietysti limetin mehua, kalakastiketta ja chiliä

Som Tam
Som Tamin eli thaimaalaisen papaijasalaatin valmistukseen käytetään raakaa papaijaa.

5. Khao Niao Mamuang

Thaimaassa ei kannata missään nimessä unohtaa jälkiruokaa, sillä suosittu Khao Niao Mamuang eli mangon kanssa tarjoiltava tahmea riisi on loistava päätös herkulliselle aterialle, mutta toimii myös yksinään esimerkiksi välipalana. Herkullinen jälkiruoka sisältää yksinkertaisuudessaan kookoskerman kanssa keitettyä riisiä ja tuoretta mangoa, ja vie taatusti kielen mennessään.

Tahmeaa riisiä ja mangoa
Mango tarjoiltuna kookoskermassa valmistetun riisin kanssa on jälkiruoka, joka hurmaa monet matkailijat.

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Inka Khanji ja Flickr / Nikol Lohr, Soon Koon, Alpha sekä Krista

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kumpi sopii sinulle: Phuket vai Krabi?

Phuket vai Krabi – kumpi Thaimaan suosikkikohteista sopii sinulle?

Thaimaan yleisimmät riskit

Mitkä ovat Thaimaan yleisimmät vaarat? 6 asiaa, jotka jokaisen kannattaa huomioida

Päiväretket Phuketista

Kahdeksan parasta päiväretkeä Phuketista – mikä näistä sopii sinulle?

Maeklongin rautatiemarkkinat Thaimaassa

Huh! Tämä käsittämätön nähtävyys Thaimaassa on kuin tehty riskejä varten

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja