Matkailija, syö näitä ruokia Thaimaassa – 5 yleisintä herkkua
Thairuoka on yksinkertaista ja maukasta
Thaimaalainen ruoka yllättää matkailijan herkullisuudellaan, ja tyypillisesti pienissä vaatimattoman näköisissä ravintoloissa valmistuu maistuvia herkkuja. Usein ruoka on sitä parempaa mitä halvempaa se on, ja Thaimaassa pääseekin unohtumattomalle makumatkalle hyvin edullisesti: tavallisesti katuruokakojun ateriasta ei tarvitse maksaa euroa enempää.
Thaimaassa kannattaakin kokeilla katuruokaa rohkeasti, sillä sitä kautta pääsee edullisesti tutuksi paikallisen makumaailman kanssa. Katuruokakojujen hygieniataso voi epäilyttää, sillä ulkona valmistetussa ruoassa on usein riskinsä esimerkiksi raaka-aineiden säilyvyyden kannalta. Jotta varmistut raaka-aineiden tuoreudesta, valitse ruokakoju, jonka edessä parveilee mahdollisimman pitkä jono paikallisia.
Thaimaalainen ruoka poikkeaa merkittävästi esimerkiksi suomalaisesta ruoasta, sillä se koostuu tyypillisesti neljästä elementistä: suolaisesta, makeasta, happamasta ja tulisesta.
Maistele thaimaalaisia ruokia ja heittäydy makumatkan vietäväksi!
1. Pad Thai
Thaimaalainen Pad Thai, katkarapujen ja tofun kera tarjoiltava paistettu nuudeli on maan tunnetuimpia ruokalajeja. Yksinkertainen ateria paistetaan nopeasti tulikuumalla wokkipannulla ja nautitaan perinteisten thaimaalaisten mausteiden, limetin mehun, chilin ja kalakastikkeen kanssa. Pad Thaita kaupitellaan erityisesti reppureissaajien suosimalla Khao San Roadilla Bangkokissa.
2. Tom Yum
Tom Yum on mausteinen katkarapukeitto, joka yhdistelee Thaimaalle tyypillisiä raaka-aineita onnistuneesti. Tulisessa keitossa makua tuovat esimerkiksi sitruunaruoho, chili ja limetti. Herkullisen liemen joukossa on usein katkarapuja ja sieniä. Makumaailma on thaimaalaiseen tapaan monimuotoinen, sillä keitto maistuu samaan aikaan happamalta, makealta, suolaiselta ja tuliselta.
3. Guay Teow
Guay Teow eli nuudelikeitto on Thaimaan ainoa ruokalaji, jota syödään syömäpuikkojen avulla. Herkullinen ruoka on lähtöisin Kiinasta, mutta se on vuosien aikana saanut oman thaimaalaisen muotonsa. Naudasta, siasta tai kanasta valmistettuun herkulliseen liemeen lisätään joko riisi- tai munanuudeleita sekä kasviksia, lihaa tai mykyjä. Thaimaalaiset nuudelikeitot eivät ole lähtökohtaisesti tulisia, sillä potkua tulee vasta lopussa lisättävien mausteiden mukana. Keittoon laitetaan tavallisesti chiliä, sokeria, limetin mehua ja kalakastiketta.
4. Som Tam
Raikas papaijasalaatti Som Tam sopii keveytensä vuoksi mainiosti kuumaan kohteeseen, ja onkin erittäin suosittu ruoka Thaimaassa. Nimensä mukaisesti papaijasalaattiin tulee raakaa papaijaa, ja alueesta riippuen esimerkiksi valkosipulia, katkarapuja, papuja, pähkinöitä ja tomaattia sekä tietysti limetin mehua, kalakastiketta ja chiliä
5. Khao Niao Mamuang
Thaimaassa ei kannata missään nimessä unohtaa jälkiruokaa, sillä suosittu Khao Niao Mamuang eli mangon kanssa tarjoiltava tahmea riisi on loistava päätös herkulliselle aterialle, mutta toimii myös yksinään esimerkiksi välipalana. Herkullinen jälkiruoka sisältää yksinkertaisuudessaan kookoskerman kanssa keitettyä riisiä ja tuoretta mangoa, ja vie taatusti kielen mennessään.
Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Inka Khanji ja Flickr / Nikol Lohr, Soon Koon, Alpha sekä Krista
Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää