Herkuttele Sisiliassa – seitsemän paikallista erikoisuutta, joita kannattaa kokeilla loman aikana
Löydä Sisilian omat herkut
Italian muiden kohteiden tapaan myös Sisilia on mainio kohde herkutella ruoalla ja juomalla. Saarelta saa monia tuttuja italialaisia herkkuja, mutta sisilialaisilla kaupungeilla ja kylillä on myös omia erikoisuuksia.
Sisilian ruokakulttuuri on saanut vaikutteita monista eri keittiöistä, sillä saaren värikkään historian aikana se on ollut monien eri kansojen hallittavana. Italialaisten vaikutteiden lisäksi sisilialaisessa ruoassa näkyvät esimerkiksi arabien, kreikkalaisten ja espanjalaisten vaikutteet.
Vaikka jokaisella annoksella on juuret tiettyyn kylään tai kaupunkiin, ovat monet niistä levinneet ympäri saarta ja niistä tarjoillaan eri puolilla saarta myös hieman erilaisia versioita.
Kokeile ainakin näitä saarelle tyypillisiä ruokia loman aikana!
1. Arancini
Arancinot ovat friteerattuja riisipalloja, jotka on usein täytetty jauhelihalla, juustolla tai kinkulla. Riisipallojen italiankielinen nimi tarkoittaa pieniä appelsiineja, mikä viittaa pallojen väriin ja muotoon. Yleensä euron tai pari maksavat arancinot ovat suosittua katuruokaa esimerkiksi Palermossa ja Cataniassa.
2. Cannoli
Cannolot ovat makeita täytettyjä taikinarullia. Taikinarullat friteerataan, jonka jälkeen ne täytetään yleensä ricotta-juustolla. Näitä pieniä makeita herkkuja on nykyään saatavilla ympäri maailmaa, mutta alun perin ne ovat lähtöisin Sisiliasta.
3. Pasta alla Norma
Yksi Sisilian saaren tunnetuimpia pasta-annoksia on Cataniasta peräisin oleva pasta alla Norma. Yksinkertainen annos sisältää tomaattikastiketta, munakoisoa ja suolaista ricotta-juustoa. Annoksen nimi liittyy Vincenzo Bellinin Norma-oopperaan, mutta siitä kuinka pasta sai juuri tämän nimen on monta tarinaa.
4. Pasta sardiineilla
Toinen suosittu pasta-annos on sardiinien kera tarjoiltu pasta. Makua pastaan tuodaan yleensä esimerkiksi anjoviksilla, fenkolilla ja pinjansiemenillä. Annoksen raaka-aineet vaihtelevat hieman riippuen siitä, missä päin saarta sen tilaa ja joskus se saatetaan valmistaa myös tomaattikastikkeeseen.
5. Granita
Moni matkailija nauttii Italian-lomalla jäätelöä, mutta Sisiliassa kannattaa myös maistaa jäähilejuomaa muistuttavaa granitaa. Laseista yleensä kermavaahdon kanssa tarjoiltavaa granitaa saa eri mauissa, joista suosittuimpia ovat esimerkiksi sitruuna ja manteli.
6. Caponata
Caponata on kasvismuhennos, jonka pääraaka-aine on munakoiso. Munakoisoa käytettiin aiemmin korvaamaan kalliimpia aineksia, kuten kalaa. Muhennoksesta on monia eri paikallisia versioita, joihin on lisätty muita raaka-aineita, esimerkiksi paprikaa ja tomaattia. Muhennoksen voi syödä sellaisenaan tai vaikkapa leivän kanssa.
7. Frutta martorana
Frutta martorana eli marsipaanista valmistetut makeiset kiinnittävät usein matkailijoiden huomion herkkukauppojen ikkunoissa. Marsipaanimakeiset muotoillaan hedelmien näköisiksi ja kokoisiksi, jonka jälkeen ne vielä värjätään muistuttamaan tuoreita hedelmiä.
>> Lue lisää vinkkejä Sisiliaan!
Teksti: Krista Ahonen
Kuvat: Shutterstock
Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää