hero taustakuva

Herkuttele Sisiliassa – seitsemän paikallista erikoisuutta, joita kannattaa kokeilla loman aikana

Shutterstock artikkelin kuva
Ruoka ja juomat
Sisilia on mainio kohde hyvää ruokaa ja juomaa rakastavalle matkailijalle. Tuttujen italialaisherkkujen lisäksi saarella on myös omat erikoisuutensa – kokeile ainakin näitä!
Teksti: Krista Ahonen
Päivitetty: 14.10.2019
facebook   whatsapp

Löydä Sisilian omat herkut

Italian muiden kohteiden tapaan myös Sisilia on mainio kohde herkutella ruoalla ja juomalla. Saarelta saa monia tuttuja italialaisia herkkuja, mutta sisilialaisilla kaupungeilla ja kylillä on myös omia erikoisuuksia.

Sisilian ruokakulttuuri on saanut vaikutteita monista eri keittiöistä, sillä saaren värikkään historian aikana se on ollut monien eri kansojen hallittavana. Italialaisten vaikutteiden lisäksi sisilialaisessa ruoassa näkyvät esimerkiksi arabien, kreikkalaisten ja espanjalaisten vaikutteet.

Vaikka jokaisella annoksella on juuret tiettyyn kylään tai kaupunkiin, ovat monet niistä levinneet ympäri saarta ja niistä tarjoillaan eri puolilla saarta myös hieman erilaisia versioita.

Kokeile ainakin näitä saarelle tyypillisiä ruokia loman aikana!

1. Arancini

Arancinot ovat friteerattuja riisipalloja, jotka on usein täytetty jauhelihalla, juustolla tai kinkulla. Riisipallojen italiankielinen nimi tarkoittaa pieniä appelsiineja, mikä viittaa pallojen väriin ja muotoon. Yleensä euron tai pari maksavat arancinot ovat suosittua katuruokaa esimerkiksi Palermossa ja Cataniassa.

2. Cannoli

Cannolot ovat makeita täytettyjä taikinarullia. Taikinarullat friteerataan, jonka jälkeen ne täytetään yleensä ricotta-juustolla. Näitä pieniä makeita herkkuja on nykyään saatavilla ympäri maailmaa, mutta alun perin ne ovat lähtöisin Sisiliasta.

Shutterstock
Ricotta-juustolla täytetyt cannolot ovat tyypillinen sisilialainen makea herkku.

3. Pasta alla Norma

Yksi Sisilian saaren tunnetuimpia pasta-annoksia on Cataniasta peräisin oleva pasta alla Norma. Yksinkertainen annos sisältää tomaattikastiketta, munakoisoa ja suolaista ricotta-juustoa. Annoksen nimi liittyy Vincenzo Bellinin Norma-oopperaan, mutta siitä kuinka pasta sai juuri tämän nimen on monta tarinaa.

Shutterstock
Pasta alla norma kuuluu annoksiin, joita ei kannata Sisiliassa ohittaa.

4. Pasta sardiineilla

Toinen suosittu pasta-annos on sardiinien kera tarjoiltu pasta. Makua pastaan tuodaan yleensä esimerkiksi anjoviksilla, fenkolilla ja pinjansiemenillä. Annoksen raaka-aineet vaihtelevat hieman riippuen siitä, missä päin saarta sen tilaa ja joskus se saatetaan valmistaa myös tomaattikastikkeeseen.

5. Granita

Moni matkailija nauttii Italian-lomalla jäätelöä, mutta Sisiliassa kannattaa myös maistaa jäähilejuomaa muistuttavaa granitaa. Laseista yleensä kermavaahdon kanssa tarjoiltavaa granitaa saa eri mauissa, joista suosittuimpia ovat esimerkiksi sitruuna ja manteli.

6. Caponata

Caponata on kasvismuhennos, jonka pääraaka-aine on munakoiso. Munakoisoa käytettiin aiemmin korvaamaan kalliimpia aineksia, kuten kalaa. Muhennoksesta on monia eri paikallisia versioita, joihin on lisätty muita raaka-aineita, esimerkiksi paprikaa ja tomaattia. Muhennoksen voi syödä sellaisenaan tai vaikkapa leivän kanssa.

Shutterstock
Hedelmää muistuttavia marsipaanimakeisia näkee Sisiliassa monissa näyteikkunoissa.

7. Frutta martorana

Frutta martorana eli marsipaanista valmistetut makeiset kiinnittävät usein matkailijoiden huomion herkkukauppojen ikkunoissa. Marsipaanimakeiset muotoillaan hedelmien näköisiksi ja kokoisiksi, jonka jälkeen ne vielä värjätään muistuttamaan tuoreita hedelmiä.

>> Lue lisää vinkkejä Sisiliaan!

Teksti: Krista Ahonen
Kuvat: Shutterstock

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.