Hyppää sisältöön

Vältä yleinen virhe Thaimaassa – tiesitkö, miksi kengät pitää riisua niin monissa paikoissa?

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 21.08.2019
Thaimaassa tulee usein vastaan paikkoja, joissa on riisuttava kengät.

Noudata kenkien riisumiseen liittyviä ohjeita Thaimaassa

Kun lomailet Thaimaassa, tulee eteesi ennen pitkää kyltti, joka kehottaa riisumaan kengät. Tämä saattaa tapahtua niin temppelissä kuin myymälässäkin. Turisti saattaa hämmentyä, mutta ohje on selvä: jätä kenkäsi oven ulkopuolelle ennen kuin astut sisään. Sandaalimeri onkin Thaimaassa tyypillinen näky.

Yleisimpiä paikkoja kenkäkiellolle ovat temppelit ja muut pyhät paikat. Käytännöstä ilmoitetaan yleensä selkeästi kylteillä, jotka pyytävät kävijöitä riisumaan kenkänsä ja jättämään ne kenkähyllyille. Ohjetta on aina noudatettava.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Joissain Thaimaan temppeleissä kävijöille saatetaan tarjota sandaaleja tai tossuja, joilla on tarkoitus kävellä sisään. Tällöin avojaloin liikkuminen voi olla kokonaan kielletty. Monista ajatus toisten käyttämistä kengistä voi tuntua ikävältä, mutta sääntöjen uhmaaminen on epäkunnioittavaa.

Isoissa hotelleissa kieltokylttejä ei näy, mutta pienemmissä majataloissa on usein tapana jättää kengät ovelle tai alakertaan niitä varten varatuille hyllyille. Reissussa ei siis kannata käyttää parhaimpia ja kalleimpia kenkiä.

Kengät voidaan pyytää jättämään oven ulkopuolelle myös lukuisissa muissa paikoissa kauneussalongeista hierontapaikkoihin, museoihin tai pieniin putiikkeihin. Maaseudulla ja pienemmissä kohteissa tapa on yleisempi kuin kaupungeissa.

Syyt tavan takana ovat pitkälti käytännölliset – aivan kuten Suomessakin, jossa kodeissa ei liikuta kengät jalassa monien muiden maiden tapaan. Thaimaan kaduilla on usein likaista, eikä saastojen haluta kulkeutuvan sisälle rakennuksiin.

Osittain ilmiötä selitetään kulttuurisilla seikoilla. Thaimaassa päätä pidetään ihmiskehon pyhimpänä ja puhtaimpana osana, kun taas jalat koetaan likaisiksi. Jalkoja ja likaisia katuja koskettavat kengät on kuitenkin helppo riisua.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos sinut kutsutaan vierailulle paikallisten kotiin, riisu kengät sisään astuessasi – samalla tavalla, kuin tekisit myös Suomessa. Thaimaalaiset saattavat esimerkiksi syödä istuen lattialla, jolloin sen puhtaus on erityisen tärkeää.

Lue myös: Kuinka monta tunnistat? 10 erikoista tapaa, joita sinäkin olet ihmetellyt Thaimaassa

Teksti: Maria Hietala
Kuva: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Viisumivapaa loma Thaimaassa

Thaimaa teki muutoksia viisumivapauteen – suomalaiset voivat nyt oleskella maassa pidempään

Thaimaan Songkran

Varo näitä asioita, jos matkustat Thaimaahan huhtikuussa – 10 faktaa Songkranista

Thaimaan kalenteri

Miksi Thaimaassa eletään aivan eri vuotta kuin Suomessa? Vilkaisu kalenteriin lyö ällikällä

Thaimaa

Seitsemän asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen Thaimaan Phuketissa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja