Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Vältä yleinen virhe Thaimaassa – tiesitkö, miksi kengät pitää riisua niin monissa paikoissa?

Shutterstock artikkelin kuva
Kulttuuri ja nähtävyydet
Thaimaassa tulee usein vastaan paikkoja, joissa on riisuttava kengät.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 21.08.2019
facebook   whatsapp

Noudata kenkien riisumiseen liittyviä ohjeita Thaimaassa

Kun lomailet Thaimaassa, tulee eteesi ennen pitkää kyltti, joka kehottaa riisumaan kengät. Tämä saattaa tapahtua niin temppelissä kuin myymälässäkin. Turisti saattaa hämmentyä, mutta ohje on selvä: jätä kenkäsi oven ulkopuolelle ennen kuin astut sisään. Sandaalimeri onkin Thaimaassa tyypillinen näky.

Yleisimpiä paikkoja kenkäkiellolle ovat temppelit ja muut pyhät paikat. Käytännöstä ilmoitetaan yleensä selkeästi kylteillä, jotka pyytävät kävijöitä riisumaan kenkänsä ja jättämään ne kenkähyllyille. Ohjetta on aina noudatettava.

Joissain Thaimaan temppeleissä kävijöille saatetaan tarjota sandaaleja tai tossuja, joilla on tarkoitus kävellä sisään. Tällöin avojaloin liikkuminen voi olla kokonaan kielletty. Monista ajatus toisten käyttämistä kengistä voi tuntua ikävältä, mutta sääntöjen uhmaaminen on epäkunnioittavaa.

Isoissa hotelleissa kieltokylttejä ei näy, mutta pienemmissä majataloissa on usein tapana jättää kengät ovelle tai alakertaan niitä varten varatuille hyllyille. Reissussa ei siis kannata käyttää parhaimpia ja kalleimpia kenkiä.

Kengät voidaan pyytää jättämään oven ulkopuolelle myös lukuisissa muissa paikoissa kauneussalongeista hierontapaikkoihin, museoihin tai pieniin putiikkeihin. Maaseudulla ja pienemmissä kohteissa tapa on yleisempi kuin kaupungeissa.

Syyt tavan takana ovat pitkälti käytännölliset – aivan kuten Suomessakin, jossa kodeissa ei liikuta kengät jalassa monien muiden maiden tapaan. Thaimaan kaduilla on usein likaista, eikä saastojen haluta kulkeutuvan sisälle rakennuksiin.

Osittain ilmiötä selitetään kulttuurisilla seikoilla. Thaimaassa päätä pidetään ihmiskehon pyhimpänä ja puhtaimpana osana, kun taas jalat koetaan likaisiksi. Jalkoja ja likaisia katuja koskettavat kengät on kuitenkin helppo riisua.

Jos sinut kutsutaan vierailulle paikallisten kotiin, riisu kengät sisään astuessasi – samalla tavalla, kuin tekisit myös Suomessa. Thaimaalaiset saattavat esimerkiksi syödä istuen lattialla, jolloin sen puhtaus on erityisen tärkeää.

Lue myös: Kuinka monta tunnistat? 10 erikoista tapaa, joita sinäkin olet ihmetellyt Thaimaassa

Teksti: Maria Hietala
Kuva: Shutterstock

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.