Hyppää sisältöön

Mitä Thaimaan rannoilla kannattaa varoa? 6 faktaa, jotka on hyvä tietää

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 08.01.2024
Pidä muutama turvallisuuteen liittyvä asia mielessä ennen kuin heittäydyt täysin lomalle Thaimaassa.

1. Onko Thaimaassa haita?

Oletko joskus päässyt jo veteen asti, kun mieleesi on juolahtanut kysymys siitä, mahtaako Thaimaassa olla haita. Ehkä olet muistanut Thaimaassa kuvatun The Beach -elokuvan kohtauksen, jossa haihyökkäys päättyy karmivalla tavalla.

Lyhyt vastaus kysymykseen kuuluu näin: Thaimaassa esiintyy erilaisia hailajeja, mutta niitä ei varsinaisesti tarvitse pelätä. Ihmisiin kohdistuvat hyökkäykset ja puremat ovat harvinaisia. Valkohaita ei tavata Thaimaan lämpimissä vesissä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Joskus vedessä tapahtuneet puremat jäävät mysteeriksi. Phuket News raportoi tammikuussa 2020 Khao Lakissa tapahtuneesta välikohtauksesta, jossa saksalaista turistia puri aikaisin aamulla iso kala tai mahdollisesti härkähai.

Hait voivat uida lähemmäs rantaa aamu- tai iltahämärällä, jolloin uimista kannattaa välttää.

2. Kuutiomeduusa voi olla tappava

Thaimaan vesistöjen tappavin otus on kuutiomeduusa. Eniten Australiassa tavattu erittäin vaarallinen meduusalaji voi tappaa pahaa-aavistamattoman uimarin jopa minuuteissa. Thaimaassa kuutiomeduusa on aiheuttanut kuolemantapauksia muun muassa Koh Samuin ja Koh Phanganin saarilla.

ShutterstockMeduusat Thaimaassa
Älä ui meressä, jos näet rannalla meduusoista varoittavia kylttejä.

Kaikkiin varoituskyltteihin tulee rannoilla suhtautua vakavasti. Älä edes harkitse uivasi meressä, jos alueella on havaittu meduusoja. Tällöin uimisen voi hoitaa hotellin altaalla.

Thaimaassa esiintyy myös muita meduusoja, jotka eivät pistoksista huolimatta ole vaarallisia. Valvotuilla rannoilla hengenpelastajilta saa ensiapua meduusan pistoon.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Aurinko on suurin riski

Suurin riskitekijä Thaimaan rannoilla on juuri se, mitä turistit sieltä hakevat, nimittäin aurinko. Suomalaisten vaalea iho palaa polttavassa helteessä helposti. Erityisen kuumaa on keväällä maalis–toukokuussa.

ShutterstockSuojaudu auringolta Thaimaassa
Lomalla koko päivä kuluu helposti auringossa. Muista käyttää aurinkorasvaa ja hakeutua välillä varjoon.

Käytä aina vähintään 30 suojakertoimen sisältävää aurinkovoidetta ja suojaa pää hatulla tai huivilla. Tarkista myös, onko aurinkovoiteessasi koralleille haitallisia aineita – erityisesti silloin, jos olet menossa sukeltamaan.

Yhdysvalloissa Havaijin osavaltio on jo kieltänyt kokonaan aurinkosuojat, joissa on käytetty oxybenzone– ja octinoxate-nimisiä aineita.

4. Kunnioita merta ja varo virtauksia

Thaimaassa uidessa meren asukkaita vaarallisempia voivat olla voimakkaat paluuvirtaukset. Tällä tarkoitetaan virtausta, joka kuljettaa äkisti uimarin kauemmas merelle, vaikka tämä kauhoisi kaikin voimin kohti rantaa. Tällöin paras vaihtoehto on hälyttää apua ja yrittää uida sivusuuntaan pois virtauksen tieltä.

Meressä uimaan ei kannata ikinä lähteä kovin kauas rannasta. Tarkista aina rantaliput, jotka kertovat päivän sääolosuhteista. Punainen lippu varoittaa uimareita menemästä mereen, ja sääntöä tulee kunnioittaa.

Shutterstock / Danila ShtantsovVoimakkaat aallot rannalla
Rannoille asetetut kyltit kertovat, onko uiminen turvallista.

Opettele myös muiden rantalippujen merkitykset. Vihreä lippu kertoo sääolojen olevan hyvät uintia varten, ja puna-keltainen lippu tarkoittaa valvottua uima-aluetta. Keltainen lippu kehottaa noudattamaan varovaisuutta. Musta- ja valkoruutuinen lippu viittaa vesiurheilulajeille sallittuun alueeseen.

5. Jätä arvotavarat hotellihuoneeseen

Thaimaan rannoilla matkailijalla on samanlainen mahdollisuus joutua varkauden uhriksi kuin muissakin lomakohteissa tai missä tahansa paikassa, jossa tavarat jätetään vartioimatta. Tilaisuus tekee helposti varkaan, jos laukut on jätetty hiekalle uinnin ajaksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockTurvallisuus Thaimaan rannoilla
Vilkkailla rannoilla omia tavaroita on mahdotonta pitää silmällä vedestä käsin.

Rannalle kannattaa pakata mukaan vain tarpeellinen määrä käteistä. Maksukortit voi jättää hotellihuoneeseen, sillä niillä ei rannalla tee mitään. Jos otat mukaan puhelimen tai muita arvotavaroita, pidä huolta siitä, että uidessa joku seurueen jäsenistä jää aina vartioimaan tavaroita.

6. Vesiskootterit – huijauksia ja hurjaa menoa

Vesiskootterit voivat aiheuttaa ikäviä tilanteita erityisesti Thaimaan isommissa rantakohteissa kuten Phuketissa ja Pattayalla. Turvallisuusriskien ja metelin lisäksi niihin liittyy huijauksen mahdollisuus.

Yleisin vesiskootterihuijaus menee näin: menopelin palauttavaa turistia syytetään jostain skootterissa ilmenneestä viasta tai kolhusta. Koska vakuutusta ei ole olemassa, korvauksia vaaditaan matkailijan pussista. Kieltäytyminen johtaa uhkailuun ja aggressiiviseen käytökseen.

ShutterstockVesiskootteri Thaimaassa
Thaimaan vilkkaimmilla rannoilla vesiskoottereita kaupitellaan vuokralle innokkaasti.

Viranomaiset ovat yrittäneet kitkeä lieveilmiötä sallimalla ainoastaan asianmukaisia lupia ja vakuutuksia kantavien vesiskoottereiden toimia rannoilla. Kiinnitä kuitenkin aina erityistä huomiota siihen, millaisia sopimuksia allekirjoitat vesiskootteria vuokratessa.

Lue myös: Viisi kysymystä, joihin jokainen haluaa vastauksen ennen kuin matkustaa Thaimaahan

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Thaimaan Songkran

Varo näitä asioita, jos matkustat Thaimaahan huhtikuussa – 10 faktaa Songkranista

Thaimaan kalenteri

Miksi Thaimaassa eletään aivan eri vuotta kuin Suomessa? Vilkaisu kalenteriin lyö ällikällä

Thaimaa

Seitsemän asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen Thaimaan Phuketissa

Thaimaan sääilmiöt

Thaimaan sääilmiöt selitettyinä – nämä voivat osua lomallesi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja