Hyppää sisältöön

Tunnistatko uimarannan lippujen värit? Opettele, mitkä värit viestivät vaarasta

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 10.10.2019
Useimmat rantaliput kertovat rannan turvallisuudesta, mutta on olemassa myös muunlaisia lippuja.

Pidä silmällä eri värejä

Mietitkö, miksi uimarannalla liehuu värikkäitä lippuja? Jokaisen uimarin ja surffaajan tulisi tietää rantojen lippumerkinnöistä, sillä tietyt värit voivat viestiä vaarasta.

Usein ajatellaan, että liput kertovat rannan vaarallisista sääolosuhteista. Kyse ei kuitenkaan ole vain vaarallisesta säästä, vaan lipun väri voi kertoa myös vaarallisista virtauksista, uimarille haitallisesta levästä tai meduusoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rantojen lippukäytännöt vaihtelevat kunkin rannan vaarojen mukaan – joillakin rannoilla voi esimerkiksi olla haivaroituksia varten omat lippunsa.

Nämä viisi lippujen väriä tarkoittavat kuitenkin samaa kansainvälisesti, joten paina ne mieleesi!

Miamin rannoilla rantaliput ja niiden selitykset ovat usein hengenpelastajien kopin yhteydessä.

Keltainen lippu

Vedessä voi olla virtauksia, mutta ne ovat vaatimattomia. Jos koet uimataitosi olevan heikko, ole varovainen. Myös pienten lasten kanssa uidessa tulee olla tarkkana.

Punainen lippu

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Punainen rantalippu viestii aina siitä, ettei uimaan kannata mennä. Se tarkoittaa joko voimakkaita virtauksia tai vaarallista säätä. Jos päätät mennä uimaan, ole erittäin varovainen.

Kaksi päällekkäistä punaista lippua

Ranta on suljettu.

Violetti lippu

Violetti lippu kertoo merenelävistä, jotka voivat aiheuttaa ihmiselle pieniä vammoja. Meduusat, rauskut, merikäärmeet tai muut merenelävät oleilevat vedessä, kun violetti lippu liehuu. Lippu ei kuitenkaan kerro haikaloista, sillä silloin rannalle ripustetaan punainen lippu tai kaksi punaista lippua päällekkäin.

Punakeltainen lippu

Kaksi lippua, joissa on punainen ja keltainen raita päällekkäin, viestivät siitä, että hengenpelastajat valvovat lippujen merkkaamaa aluetta. Lippuyhdistelmä kertoo usein rannasta, jossa rantavalvonta toimii ja uiminen on turvallista, jos uimari pysyy lippujen rajaamalla alueella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mustavalkoinen ruutulippu

Mustavalkoisia ruutulippuja voidaan käyttää pareissa, ja ne kertovat siitä, että lippujen rajaama alue on surffaajien ja muiden moottoroimattomien vesikulkuvälineiden käytössä. Tällöin uiminen surffaajien keskellä on omalla vastuulla tai kiellettyä.

Jos haluat löytää rannan, jolla surffaaminen on kielletty, etsi keltaisia lippuja, joiden keskellä on musta pallo.

Oranssi tötterö

Jos lipun sijaan on ripustettu oranssi tötterö lipputangon nokkaan, se kertoo voimakkaista tuulista avomerelle. Tällöin on kiellettyä käyttää puhallettavia ilmapatjoja ja renkaita, sillä ne saattavat tuulessa ajautua kauas rannasta.

Entä jos lippu on sininen?

Näitkö sinisen lipun, jossa on valkoinen ympyrä aaltokuvioinnilla? Kyseessä on Blue Flag -tunnus, joka myönnetetään rannoille, satamille ja matkanjärjestäjille ympäristövaatimusten täyttymisestä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Blue Flagin saamiseen vaaditaan kriteerien täyttymistä ympäristön huomioinnissa, henkilöstön koulutuksessa, turvallisuudessa ja esteettömyydessä. Rannoilla tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että veden laatu, ympäristövaatimusten täyttyminen ja turvallisuus ovat kiitettävällä tasolla.

>> Lue myös: Mitä sinun pitäisi tietää Espanjan rantaetiketistä? Aurinkoa yläosattomissa ja 7 muuta huomiota

Lähteet: Surfer Today, Usa Today, Blue Flag
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Miksi elintärkeät happinaamarit voivat puuttua lennolta? Syy vaaralliselta tuntuvaan tilanteeseen on yksinkertainen

Näin löydät matkavakuutuksen

Matkavakuutusten ABC – löydä paras matkavakuutus

Maat, joihin ei kannata matkustaa

Ulkoministeriön lista: älä matkusta näihin maihin: 22 maata, joita kannattaa välttää

Barcelona, Espanja

Matkailija, varo näitä – viisi yleisintä turistihuijausta maailmalla

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja