Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Tunnistatko uimarannan lippujen värit? Opettele, mitkä värit viestivät vaarasta

Shutterstock artikkelin kuva
Matkavinkit
Useimmat rantaliput kertovat rannan turvallisuudesta, mutta on olemassa myös muunlaisia lippuja.
Teksti: Elina Venttola
Päivitetty: 10.10.2019
facebook   whatsapp

Pidä silmällä eri värejä

Mietitkö, miksi uimarannalla liehuu värikkäitä lippuja? Jokaisen uimarin ja surffaajan tulisi tietää rantojen lippumerkinnöistä, sillä tietyt värit voivat viestiä vaarasta.

Usein ajatellaan, että liput kertovat rannan vaarallisista sääolosuhteista. Kyse ei kuitenkaan ole vain vaarallisesta säästä, vaan lipun väri voi kertoa myös vaarallisista virtauksista, uimarille haitallisesta levästä tai meduusoista.

Rantojen lippukäytännöt vaihtelevat kunkin rannan vaarojen mukaan – joillakin rannoilla voi esimerkiksi olla haivaroituksia varten omat lippunsa.

Nämä viisi lippujen väriä tarkoittavat kuitenkin samaa kansainvälisesti, joten paina ne mieleesi!

Shutterstock
Miamin rannoilla rantaliput ja niiden selitykset ovat usein hengenpelastajien kopin yhteydessä.

Keltainen lippu

Vedessä voi olla virtauksia, mutta ne ovat vaatimattomia. Jos koet uimataitosi olevan heikko, ole varovainen. Myös pienten lasten kanssa uidessa tulee olla tarkkana.

Punainen lippu

Punainen rantalippu viestii aina siitä, ettei uimaan kannata mennä. Se tarkoittaa joko voimakkaita virtauksia tai vaarallista säätä. Jos päätät mennä uimaan, ole erittäin varovainen.

Kaksi päällekkäistä punaista lippua

Ranta on suljettu.

Violetti lippu

Violetti lippu kertoo merenelävistä, jotka voivat aiheuttaa ihmiselle pieniä vammoja. Meduusat, rauskut, merikäärmeet tai muut merenelävät oleilevat vedessä, kun violetti lippu liehuu. Lippu ei kuitenkaan kerro haikaloista, sillä silloin rannalle ripustetaan punainen lippu tai kaksi punaista lippua päällekkäin.

Punakeltainen lippu

Kaksi lippua, joissa on punainen ja keltainen raita päällekkäin, viestivät siitä, että hengenpelastajat valvovat lippujen merkkaamaa aluetta. Lippuyhdistelmä kertoo usein rannasta, jossa rantavalvonta toimii ja uiminen on turvallista, jos uimari pysyy lippujen rajaamalla alueella.

Mustavalkoinen ruutulippu

Mustavalkoisia ruutulippuja voidaan käyttää pareissa, ja ne kertovat siitä, että lippujen rajaama alue on surffaajien ja muiden moottoroimattomien vesikulkuvälineiden käytössä. Tällöin uiminen surffaajien keskellä on omalla vastuulla tai kiellettyä.

Jos haluat löytää rannan, jolla surffaaminen on kielletty, etsi keltaisia lippuja, joiden keskellä on musta pallo.

Oranssi tötterö

Jos lipun sijaan on ripustettu oranssi tötterö lipputangon nokkaan, se kertoo voimakkaista tuulista avomerelle. Tällöin on kiellettyä käyttää puhallettavia ilmapatjoja ja renkaita, sillä ne saattavat tuulessa ajautua kauas rannasta.

Entä jos lippu on sininen?

Näitkö sinisen lipun, jossa on valkoinen ympyrä aaltokuvioinnilla? Kyseessä on Blue Flag -tunnus, joka myönnetetään rannoille, satamille ja matkanjärjestäjille ympäristövaatimusten täyttymisestä.

Blue Flagin saamiseen vaaditaan kriteerien täyttymistä ympäristön huomioinnissa, henkilöstön koulutuksessa, turvallisuudessa ja esteettömyydessä. Rannoilla tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että veden laatu, ympäristövaatimusten täyttyminen ja turvallisuus ovat kiitettävällä tasolla.

>> Lue myös: Mitä sinun pitäisi tietää Espanjan rantaetiketistä? Aurinkoa yläosattomissa ja 7 muuta huomiota

Lähteet: Surfer Today, Usa Today, Blue Flag
Kuvat: Shutterstock

Lue kommentit (2) Jätä kommentti

  1. Black and white checkered flags can be used in pairs and indicate that the area delimited by the flags is used by surfers and other non-motorized watercraft. In this case bathing among surfers is at your own risk or forbidden.


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.