Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Pinnan alla vaaniva vaara – Thaimaassa lomailijoita kehotetaan varovaisuuteen myrkyllisten tappajameduusojen vuoksi

Istockphoto artikkelin kuva
Rantalomat
Thaimaan upeat rannat ja lämpimät säät houkuttelevat matkailijoita uimaan mereen, mutta myös suosituissa lomakohteissa tulee noudattaa varovaisuutta vedessä meduusojen vuoksi.
Teksti: Krista Ahonen
Päivitetty: 16.10.2017
facebook   whatsapp

Pahamaineinen kuutiomeduusa aiheuttanut jopa kuolemia

Thaimaan paratiisirantojen vedet houkuttelevat uimareita ja sukeltajia, mutta harva lomailijoista tulee ajatelleeksi, että myös suomalaisille tuttujen lomakohteiden merialueilla on tavattu erittäin myrkyllisiä kuutiomeduusoja.

Thaimaan vesistöissä elää lukuisia meduusalajeja, joista osa on ihmisille täysin vaarattomia. Kuutiomeduusa kuuluu kuitenkin maailman myrkyllisimpiin eläimiin ja se voi pahimmillaan tappaa ihmisen jopa minuuteissa. Tämän vuoksi maan viranomaiset haluavat lisätä matkailijoiden tietoisuutta asiasta, ja riskialueiden rannoilla on myös lisätty varotoimia.

Vaarallisimpia kuutiomeduusoja tavataan eniten Australian rannikoilla, mutta myös Thaimaassa on sattunut kuutiomeduusan aiheuttamia kuolemantapauksia. Vuoden 2015 elokuussa thaimaalainen nainen kuoli kuutiomeduusan pistoon Koh Phanganin saaren edustalla, ja saman vuoden lokakuussa saksalainen nainen kuoli vastaavassa turmassa suomalaistenkin suosiman Koh Samuin saaren edustalla.

Thaimaassa viranomaiset kehottavatkin matkailijoita noudattamaan varovaisuutta uidessa ja vesiurheilua harrastaessa erityisesti kohteissa, joissa meduusoista on tehty aiemmin havaintoja. Meduusoja on Koh Samuin ja Koh Phanganin lisäksi tavattu myös monien suomalaisten suosimien lomakohteiden, kuten Krabin, Hua Hinin ja Cha-amin vesialueilla.

Matkailijoita kehotetaan noudattamaan varotoimia

Thaimaan viranomaisten ohjeistuksissa neuvotaan muun muassa välttämään uimista yksin, sillä meduusan pisto voi aiheuttaa toimintakyvyttömyyttä ja näin ollen johtaa pahimmillaan jopa hukkumiseen. Suojaavasta vaatetuksesta, kuten märkäpuvusta, voi olla apua meduusan pistolta suojautumisessa.

Mikäli kuutiomeduusa pistää uidessa tai sukeltaessa, tulee piston uhri välittömästi auttaa pois vedestä. Myrkyn leviämisen estämiseksi liikkumista tulisi välttää eikä pistokohtaa saisi hieroa. Ensiapuna käytetään myös etikkaliuoksella huuhtelua.

Monille rannoille on perustettu ensiapupisteitä, joista voi hakea apua meduusan pistoon. Myös hotelleja ja rantaravintoloita on kehotettu pitämään etikkaa ensiapuvälineissään meduusan pistojen varalta.

Veteen menemistä tulee välttää rannoilla, joille on laitettu varoituskylttejä meduusojen vuoksi. Myös rannalta löytyviä kuolleilta vaikuttavia meduusoja on syytä välttää, sillä ne saattavat yhä pistää.

Lue myös: Uusi kielto Thaimaan rannoille – tätä et enää voi tehdä jättisakkojen tai vankeuden uhalla

Lähde: Thaimaan matkailutoimisto
Kuva: Istockphoto

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. Mm Prechuap Khiri Khanissa ja Hua Hinissä tavattiin useampia meduusan “polttamia” ihmisiä nyt joulukuun alkupuolella. Tosi rajuja jälkiä. EnsiapuEtikkapulloja oli rannoilla telineissä tasaisin välimatkoin eli ongelma on todellinen.
    Pienten Kuutiomeduusojen lisäksi Siamin lahdella useampia muitakin lajeja, kuten Portugese Man of War- nimistä pitkälonkeroista, myöskin pahasti polttavaa Jellyfishiä. Mielestäni tarpeeton riski mennä mereen pulikoimaan !!!


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.