Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Ella Kanninen kertoo: nämä ovat suurimmat erot Suomen ja Italian välillä

Ofer Amir artikkelin kuva
Matkakokemuksia
Italiassa vuosia viihtynyt Ella Kanninen ihailee asuinmaansa yhteisöllisyyttä, mutta kaipaa Suomen puhtautta ja käytännöllisyyttä.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 28.04.2016
facebook   whatsapp

Italiassa tunteet uskalletaan näyttää

Italiaan asettunut toimittaja ja juontaja Ella Kanninen ehti aikoinaan asua kolme vuotta Milanossa. Hektisen suurkaupunkielämän jälkeen hän halusi jotain uutta, ja muutto Toscanaan oli edessä.

Kanninen asuukin tällä hetkellä perheensä kanssa Firenzen alueella 600 ihmisen asuttamassa Fianon kylässä, jossa ihmiset tuntevat toisensa ja sanomisissaan saa olla tarkkana – pienessä kylässä jutut leviävät.

Kanninen on oppinut vuosien aikana kokkaamisen lisäksi myös paljon muuta Italiasta. Ainakin sen, että Italiassa ihmiset osataan huomioida paremmin kuin kotimaassa Suomessa.

– Suomessa on totuttu luomaan katse maahan ja pitämään oma yksityinen tila ympärillämme. Italiassa ihmiset puolestaan huomioivat toisia eri tavoin: katsotaan silmiin, tervehditään ja otetaan toinen huomioon.

Myös yhdessä olemisen merkitys on muuttunut Italiassa asuessa. Siellä ihmiset viettävät enemmän aikaa toistensa parissa. Arkenakin perheet illallistavat yhdessä ja viikonloppuisin kutsutaan ystäviä kylään pitkille lounaille.

Lisäksi tunteita uskalletaan näyttää enemmän ja avoimemmin.

– Italiassa olen oppinut juurikin toisen huomioimisesta ja yhteisöllisyydestä. Lisäksi aistini ovat saaneet lisäpontta ja terävöityneet.

Kannisella juuret ja sydän ovat kuitenkin vielä vahvasti Suomessa.

– Kaipaan Suomesta puhtautta, puhdasta hanavettä, asioiden helppoutta ja käytännöllisyyttä. Italiassa monen asian hoitamiseen liittyy byrokratiaa sekä draamaa.

Anoppi opetti kokkaamaan

Italiassa ruoanlaitto on osa sivistystä. Ella onkin Italiassa asuessaan kehittynyt omien sanojensa mukaan olemattomasta kokista tyydyttäväksi. Suhde ruoanlaittoon ja raaka-aineisiin on noussut uudelle tasolle.

– Anopillani on ollut merkittävä rooli olemattoman ruoanlaittotaitoni kohentamisessa, Kanninen tunnustaa.

Vaikka anopin mukaan miniä ei osaakaan laittaa ruokaa yhtä hyvin kuin hänen poikansa, on Ella kuitenkin jotain oppinut.

– Simpukkapasta on lempiherkkuani, ja olen oppinut tekemään sitä Italiassa myös itse.

Teksti: Anette Kerkelä
Kuva: Ofer Amir

Lue kommentit (2) Jätä kommentti

  1. Joo. Ei kauheesti innosta kulttuuri, jossa kytätään toisten tekemisiä ja ei saa hetken rauhaa muilta.


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.