Hyppää sisältöön

Tämä hauska symboli tulee vastaan aasialaisissa ravintoloissa ja lomakohteissa – tiesitkö, mihin se viittaa?

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 02.05.2023
Oletko joskus miettinyt, miksi aasialaiset käyttävät niin paljon kättään heiluttavan kissan symbolia?

Mikä on japanilainen onnenkissa?

Vaikka et olisi ikinä käynyt Aasiassa, olet todennäköisesti joskus nähnyt kättään heiluttavaa kissaa esittävän koriste-esineen. Samanlaisia kissoja löytyy lukemattomista aasialaisten pyörittämistä ravintoloista, supermarketeista ja myymälöistä.

Kyseessä on alun perin Japanista lähtöisin oleva onnenkissa eli Maneki-neko, joka on levinnyt ympäri Aasiaa. Monesti symbolia pidetään kiinalaisena, sillä se on lähes pakollista rekvisiittaa kiinalaisissa ravintoloissa sekä Chinatowneissa ympäri maailmaa. Myös Thaimaassa lomaillessasi voit bongata onnenkissoja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nimi Maneki-neko tarkoittaa kirjaimellisesti luokseen kutsuvaa kissaa. Moni luulee käden heilutuksen tarkoittavan tervehdystä, mutta tosi asiassa onnenkissat viittovat tulemaan luokseen.

Symbolin uskotaan tuovan onnea. Tämän takia onnenkissoja asetellaan ravintoloihin, liikkeisiin ja koteihin – saattaahan koriste-esine vaikuttaa positiivisesti bisneksiin tai omaan henkilökohtaiseen elämään.

Maneki-neko voi olla kulta- ja punasävyinen, mutta erityisesti Japanissa usein valkoinen. Onnenkissojen tapauksessa valkoinen väri viittaa puhtauteen ja viattomuuteen. Kaulassaan koristekissoilla on lähes aina panta, jossa roikkuu kulkunen.

Onnenkissan alkuperästä liikkuu monenlaisia uskomuksia, joista yleisin sijoittuu CNN:n mukaan Tokioon. Legendan mukaan kaupungissa sijaitseva Gotokujin temppeli oli 1400-luvulla hyvin vaatimaton rakennus, josta piti huolta pienituloinen munkki. Tällä oli kissa, jonka kanssa mies jakoi ruokansa.

Kansantarina kertoo munkin pyytäneen kissaansa tuomaan onnea. Ei mennyt aikaakaan, kun paikalle saapui useampi samurai, jotka kertoivat kissan viittoneen heidät munkin luo. Tämä tarjoili yllätysvieraille teetä ja jakoi heille ajatuksiaan ja oppejaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Munkin sanoista vakuuttuneet varakkaat vieraat päättivät lahjoittaa temppelille riisipeltoja ja maapalstoja. Lahjojen myötä Gotokujin temppeli alkoi pikkuhiljaa kasvaa sellaiseksi pyhätöksi, millaisena se tänä päivänä tunnetaan.

Japanissa on jopa onnenkissoille omistettu päivä, jota vietetään 29. syyskuuta.

Katso alta, miltä symboli näyttää – missä kaikkialla olet törmännyt siihen?

ShutterstockKultainen onnenkissa
Vaikka kissan voisi ajatella heiluttavan kättään tervehdyksen merkiksi, tosiasiassa ne kutsuvat heilutuksella tulemaan luokseen.
ShutterstockValkoisia onnenkissoja
Japanissa onnenkissat ovat usein valkoisia. Värillä viitataan kissojen puhtauteen ja viattomuuteen.

Lue myös: Japanilaisen keittiön ABC – näillä vinkeillä vältät kiusalliset tilanteet japanilaisessa ravintolassa

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Thaimaan Songkran

Varo näitä asioita, jos matkustat Thaimaahan huhtikuussa – 10 faktaa Songkranista

Thaimaan kalenteri

Miksi Thaimaassa eletään aivan eri vuotta kuin Suomessa? Vilkaisu kalenteriin lyö ällikällä

Thaimaa

Seitsemän asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen Thaimaan Phuketissa

Thaimaan sääilmiöt

Thaimaan sääilmiöt selitettyinä – nämä voivat osua lomallesi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja