Japanilaisen keittiön ABC – näillä vinkeillä vältät kiusalliset tilanteet japanilaisessa ravintolassa
Matkoja kohteeseen Japani
Aloita syöminen kiitoksella
Japanilaiseen kulttuuriin kuuluu olennaisesti kiitollisuuden osoittaminen. Tyypillisesti kädet lyödään ruokailun alussa yhteen ja kiitetään ruoasta fraasilla “Itadakimasu!”
Länsimaisittain ilmaisu vastaa hyvän ruokahalun toivotusta, mutta Japanissa ilmaisu sisältää myös kiitollisuuden pöydän antimista.
Nappaa bento mukaan
Bento tarjoittaa japanilaista eväsrasiaa tai mukaan otettavaa lounasta. Bentot ovat yleisiä varsinkin kouluissa ja työpaikoilla, ja ne voi tehdä kotona tai ostaa lähimmästä ruokakaupasta. Kaupoista saa myös ostettua toinen toistaan hienompia eväsrasioita kotiinviemisiksi.
Maista japanilaista currya eli kareeta
Japanilaisten lasten suosikkiruoka on karee, jonka uskotaan saaneen alkunsa intialaisesta currysta. Oikea intialainen curry on kuitenkin aivan eri ruokalaji kuin japanilainen karee, sillä mausteisuuden sijaan japanilainen versio on ennemminkin makea. Ruoasta saa kuitenkin myös mausteisemman version.
Karee-kastike tarjotaan riisin kanssa, ja siihen lisätään tyypillisesti porkkanaa ja perunaa. Useimmat japanilaiset ruokalajit syödään syömäpuikoilla, mutta karee kuuluu syödä lusikalla.
Syö täyttävä donburi
Donburi on hyvin tyypillinen japanilainen riisikulhoruoka. Kulhon pohjalla on riisiä, ja sen päälle voi nostaa oikeastaan mitä tahansa. Tavallisimpia muunnelmia ovat oyakodon haudutetulla kanalla ja kananmunalla, tendon uppopaistetulla katkaravulla ja gyuudon naudanlihalla.
Parhaimmillaan donburin saa noin 400–500 jenillä eli 3–4 eurolla, eli se on edullinen ja nopea ruoka hektisen matkasuunnitelman kanssa matkustaville.
Friteeratut herkut
Jos luulit, että kaikki japanilainen ruoka on terveellistä, luulosi kumoutuu friteerattuun ruokaan. Suosittu karaage on friteerattua kanaa, joka on Japanissa kysyttyä erityisesti jouluisin.
Myös monissa lounasrasioissa on lisukkeena friteerattua lihaa, jonka päälle pursotetaan tuhti annos majoneesia.
Grillataan!
Japanilainen ruoka paistetaan yleensä pannulla tai ritilällä avotulen yllä, minkä vuoksi uunit ovat melko tuntemattomia japanilaisessa keittiössä.
Jos haluaa päästä maistamaan grilliruokaa suoraan tulelta, voi mennä yakiniku-ravintolaan. Yakiniku tarkoittaa kirjaimellisesti paistettua lihaa. Monissa yakiniku-ravintoloissa lihan saa paistaa itse pöydälle rakennetussa tulisijassa, mikä takaa sen, että lihan saa lautaselleen suoraan grillistä. Monissa paikoissa on myös kasvisvaihtoehtoja.
Hyvää halvalla
Ulkona syöminen on Japanissa halpaa, ja täyttävän pikaruoka-annoksen voi saada muutamalla eurolla. Myös halvimmissa sushi-ravintoloissa yksi pieni sushilautanen maksaa reilun sata jeniä, eli noin euron kappaleelta.
Tuoreet hedelmät ovat kuitenkin Japanissa usein kalliita, joten tuoreista salaateista voi joutua maksamaan enemmän. Oman haasteensa tämä tuo varsinkin kasvissyöjälle.
Istahda izakayaan oluelle
Izakaya eli japanilaistyylinen baari eroaa paljolti suomalaisesta baarista, sillä monissa perinteisissa izakayoissa istutaan lattialla matalien pöytien ääressä. Izakaya-ravintolassa juominen ei ole pääasia, vaan baareissa tarjotaan myös hyviä ruokia ja pienempiä naposteltavia.
Joissakin izakayoissa on myös hinta sille, että asiakas voi maksaa vain kerran ovella ja saa juoda sen jälkeen niin paljon kuin jaksaa. Myös monissa ravintoloissa on vastaava kiinteä hinta ruoalle, jota saa syödä niin paljon kuin tietyssä aikarajassa ehtii ja jaksaa.
Jonottaminen kannattaa
Jos johonkin ravintolaan on pitkä jono paikallisia, voi olla varma, että ravintola on tunnettu ja hyvä. Maineestaan ravintola tunnetaan, ja parhaassa maineessa ovat ravintolat, joihin saa jonottaa tunnin – tai ehkä jopa pari.
Monet suosituimmat ravintolat ottavat jonottajan nimen listaan ja antavat arvion jonotusajasta. Tällöin jonottaja voi käydä vaikkapa ostoksilla odottaessaan pöydän vapautumista.
Kokeile kaalia
Japanilaisen keittiön perusraaka-aine on riisin lisäksi kaali. Vaikkei kaalista erityisesti pitäisikään, kannattaa joitakin kaaliruokia silti kokeilla. Erityisesti kaalipannukakku okonomiyaki on suomalaisten suosima ruoka, sillä kaalin, kananmunan ja jauhojen lisäksi pannukakkuunsa voi lisätä juuri niitä ainesosia kuin haluaa – myös ruoan japaninkielinen nimi tulee fraasista “paistettu kuten haluat”.
Okonomiyakin sukulainen on lähes samasta taikinasta valmistettu takoyaki-pyörykkä, jonka sisään on piilotettu mustekalan lonkero.
Maista matchaa ja muita juomia
Japani on tunnettu erityisesti vihreästä matcha-teestä. Teen juominen sekä kylmänä että kuumana kuuluu ruokailutottumuksiin, sillä esimerkiksi monissa japanilaisissa pikaruokaravintoloissa ruoan kanssa tarjotaan veden sijasta vihreää teetä tai oolong-teetä.
Myös muiden juomien maistaminen on elämys, sillä lähes jokaisesta kadunkulmasta voi löytää juoma-automaatin. Juoma-automaatin valikoimassa on kesäisin kylmiä juomia ja talvisin myös kuumia.
Nuudeliruokien kolme lajia
Sushin lisäksi kenties tunnetuimpia japanilaisia ruokia ovat nuudelit. Nuudeleita on pääosin kolmenlaisia: vaaleita ja ohuita raamen-nuudeleita, paksuja ja vaaleita udon-nuudeleita ja tummia, ohuita soba-nuudeleita. Raamen-nuudelit tunnetaan jo Suomessakin, ja ne tarjotaan perinteisesti nuudelikeitossa.
Soba-nuudeleista on sekä pannulla paistettu versio, että kylmänä tarjottu versio, joka on suosittu erityisesti kesähelteillä. Myös udon-nuudeleita saa kesäisin kylmänä.
Onigiri auttaa pieneen nälkään
Iskikö pieni nälkä kesken nähtävyyksien kiertelyn? Poikkea lähimpään kauppaan ostamaan täytetty onigiri-riisipallo! Kätevä riisipallo on hyvä eväs pikaiseen nälkään, ja sen löytää monilla eri täytteillä. Suomalaiseen makuun sopivimpia ovat yleensä tonnikalatäytteiset onigirit.
Pistetään se pataan
Jos ruokaa ei Japanissa paisteta pannulla, sen voi myös laittaa hautumaan kattilaan. Kattilaruoat ovat suosittuja erityisesti talvikuukausina, jolloin kattilassa haudutetut vihannekset ja liha lämmittävät.
Muista ruokailuetiketti
Suurin osa japanilaisesta ruoasta syödään syömäpuikoilla, jollei kyseessä ole keitto. Syömäpuikkojen käyttämistä kannattaakin siis harjoitella etukäteen, joskin ravintoloista saa myös haarukan tai lusikan pyydettäessä.
Syömäpuikkoihin liittyy joitakin etikettisääntöjä, joista kenties tärkeimpiä ovat se, ettei ruokaa lävistetä puikoilla. Niin hankalaa kuin puikkojen käyttäminen aluksi onkin, ruoan seivästämistä syömäpuikoilla pidetään töykeänä.
Toinen tärkeä sääntö liittyy siihen, että kun laskee puikot käsistään, ne voi asettaa kulhon reunalle, eikä laittaa ruokaan pystyyn. Jos syömäpuikot jättää pystyyn, asetelma muistuttaa buddhalaista tapaa uhrata ruokaa kuolleille.
Suosittu sushi
Sushi on japanilaisen keittiön tunnetuin ruokalaji, mutta muistatko kaikki tarpeelliset sushi-käsitteet?
Maki tarkoittaa merilevään rullattua sushia, kun taas uramakissa merilevä on riisin sisällä. Suomessa melko tuntematon temaki on merilevätötterö, jonka sisään riisi ja muut täytteet on laitettu.
Nigirillä tarkoitetaan riisiä, jonka päälle on nostettu kalaa tai kasviksia. Sashimissa puolestaan ei ole riisiä, vaan se tarkoittaa kalaa tai äyriäisiä pelkältään.
Teishoku eli settiateria
Monet japanilaiset ruoat tarjotaan aterioina, joihin kuuluu kulho riisiä, suolainen miso-keitto, pääruoka ja joitakin lisukkeita. Jos yöpyy perinteisessä japanilaisessa majatalossa, voi varautua siihen, että lähes kaikki ruoka tarjotaan setteinä aina aamiaisesta lähtien.
Myös monet ravintolat tarjoavat ruokia settiaterioina.
Vuodenaikojen vaihtelu
Japanilaisesta keittiöstä saa parhaan kokemuksen, jos noudattaa vuodenaikojen vaihtelua ruoissa. Eri vuodenaikoina japanilaisessa keittiössä syödään eri asioita.
Kesäisin esimerkiksi ankerias ja kylmät nuudelit ovat huippusuosittuja, talvisin puolestaan kannattaa kokeilla padoissa ja kattiloissa haudutettuja ruokia. Myös sitrushedelmiä käytetään paljon talvella.
Keväällä Japaniin matkustavat pääsevät osaksi kirsikankukkakautta, jolloin esimerkiksi McDonalds tarjoilee kirsikankukkaburgereita.
Maksa vasta ovella
Mietitkö ruokailun lopuksi, miksei tarjoilija tuo laskua pöytään?
Japanilaiset ravintolat toimivat eri lailla kuin useimmat ravintolat maailmalla, sillä lasku maksetaan vasta ovella. Kun ateria on saatu päätökseen, seurueen kanssa voi suunnistaa ovelle, jonka vieressä kassa usein sijaitsee. Ruoka maksetaan ovella, eikä tarjoilijaa tarvitse enää syömisen lopuksi odottaa pöytään.
Teksti: Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock
Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää