Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Japani

Kontrastien Tokio valloittaa kohteliaisuudellaan, kirsikankukilla ja neonvaloilla

Elina Venttola Päivitetty: 29.01.2019
Japanin pääkaupunki Tokio on noin yhdeksän miljoonan asukkaan suurkaupunki, jonka eri alueet, kiehtova paikalliskulttuuri ja mahtavat nähtävyydet tarjoavat matkailijalle koettavaa loman täydeltä.

Tokio on perinteinen kaupunkilomakohde, missä nautitaan miljoonakaupungin tunnelmasta, shoppaillaan hulppeissa ostoskeskuksissa, kierrellään kiehtovia kaupunginosia ja otetaan kaikki irti monipuolisesta ravintolatarjonnasta. Kaupungissa on lukuisia kansainvälisen huipputason luksushotelleja, mutta tarjolla on myös vaatimatonta majoitusta – Tokiossa voi majoittua esimerkiksi perinteisessä japanilaisessa kapselihotellissa.

Tokion suosituimmat nähtävyydet on kaupungin valtavasta koosta huolimatta mahdollista kiertää muutamassa päivässä. Jättikaupungista saa eniten irti, kun seikkailet rohkeasti ympäriinsä – eksynyt löytää itsensä ennen pitkää metro- tai juna-asemalta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockTokio, Japani
Tokio on maailmanluokan metropoli, missä riittää runsaasti nähtävää.

Kaupunkilomasta Tokiossa voi nauttia ympäri vuoden

Tokiossa riittää nähtävää ja koettavaa vuodenajasta riippumatta. Kesät ovat kaupunkifestivaalien aikaa, jolloin voi ihastella mahtavia ilotulituksia. Syksyn ruska sytyttää koko maan upeaan väriloistoon, josta voi nauttia Tokion puistoissa tai lähiympäristössä, vaikkapa Takao-vuorella tai Kamakurassa.

Joulukuussa Tokion kaupunginosat kilvoittelevat keskenään komeimmilla valaistuksilla, jotka kauppojen alemyyntien ohella houkuttelevat myös paikallisia viettämään iltaa ulkosalle.

Kevään kirsikkapuiden kukkiminen on tunnetusti japanilaisille yksi vuoden kohokohdista.

Sään puolesta ihanteellisin matkustusajankohta on toukokuusta syyskuulle, jolloin keskilämpötila ylittää 15 astetta. Lämpimimmät kuukaudet ovat Suomen tavoin heinä- ja elokuu.

Perinteinen kaupunkiloma Tokiossa

Kulttuurielämykset ja metropolitunnelma houkuttavat matkailijoita Tokioon, ja sinne matkustetaankin ensisijaisesti perinteiselle kaupunkilomalle. Puitteet ovat kohdillaan, sillä miljoonakaupungissa on tekemistä moneen makuun. Vietä päivät kierrellen kulttuurikohteissa, huippumoderneissa ostoskeskuksissa ja nauti kaupungin ravintolatarjonnasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tokiosta ja koko Japanista ruokailumahdollisuuksia löytyy jokaiselle budjetille. Halvimmat soba- ja udon-nuudelit irtoavat ketjuravintoloista reilulla eurolla. Illallinen vaikkapa Ginzan hienostoalueen sushi- sukiyaki- ja shabushabu-ravintoloissa taas verottaa huomattavasti suurempiakin matkabudjetteja.

Tokiosta sopii erinomaisesti kohteeksi myös lapsiperheille. Kaupungissa on useita valtavia huvipuistoja, minkä lisäksi perheen pienimmille – ja miksei suuremmillekin – riittää kiehtovia kohtaamisia kaupungin kadulla. Nurkan takaa voi tulla vastaan vaikkapa eläväksi nukeksi pukeutunut paikallistyttö tai pehmoisessa nalleasussa kadulla tepasteleva mainostaja. Otollisimmat alueet erikoisuuksien bongailuun ovat Shinjukun ja Shibuyan kaupunginosat.

Turvallinen kaupunkikohde

Tokio on siisti ja turvallinen kaupunkikohde, jossa matkailijan tarvitsemat palvelut toimivat erinomaisesti.

Jos oma kielitaito ei taivu japanin kieleen, tulee englannillakin yleensä hyvin toimeen. Paikallisilta ei kuitenkaan kannata automaattisesti olettaa laajaa englannintaitoa. Turistin kannattaa ottaa huomioon japanilaisten tapa kommunikoida: eitä ei sanota suoraan ja hymy voi tarkoittaa käytännössä mitä vain.

Paikalliset käyttäytyvät välillä häkellyttävänkin kohteliaasti, eikä matkailijan kannata tehdä poikkeusta: suhtaudu kunnioittavasti niin taksikuskeihin kuin hotellivirkailijoihinkin ja pyydä anteeksi mieluummin useammin kuin harvemmin. Tässä kaupungissa kohteliaisuus ja hyvät käytöstavat vievät pitkälle.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN TOKIOSSA

ShuttertsockTokio, Japani
Tokion julkisen liikenteen verkosto on hyvin kattava.

Suorat lennot Helsingistä

Suomesta on hyvät lentoyhteydet Tokioon, ja saatavilla on niin suoria kuin koneenvaihdollisiakin lentoja. Finnair ja Japan Airlines liikennöivät suoralla yhteydellä Helsingistä Tokioon noin kymmenessä tunnissa. Suorat lennot maksavat halvimmillaan noin 500 euroa.

Koneenvaihdollisia yhteyksiä tarjoavat muun muassa Lufthansa ja Aeroflot. Matka-aika riippuu koneenvaihdon pituudesta mutta on lyhimmillään noin 12 tuntia. Halvimmillaan koneenvaihdollisia lentoja saa noin 400 eurolla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tokiossa on kaksi suurta lentoasemaa, kaupungin itäpuolella sijaitseva Naritan kansainvälinen lentoasema ja Tokion kansainvälinen lentoasema Haneda.

Lentoasemien ja keskustan välillä liikennöi runsaasti julkisen liikenteen välineitä, ja paras tapa päästä Naritasta keskustaan on valita juna tai bussi. Lentoasema sijaitsee noin 70 kilometrin päässä keskustasta, joten taksimatka käy pitkäksi ja kalliiksi. Myös noin 30 kilometrin päässä keskustasta sijaitsevalle Hanedalle pääsee näppärästi junalla tai bussilla. Matka aika on noin 50 minuuttia.

Majoitus ja hotellit

Tokion maine kalliina kaupunkina pitää toisaalta paikkansa, mutta matkailijan on mahdollista lomailla myös yllättävän edullisesti.

Jättimäisessä kaupungissa tarjonta on laaja ja majapaikkoja löytyy viiden tähden luksushotelleista pieniin majataloihin. Japanin eksoottinen erikoisuus ovat kapselihotellit, joissa tilaa ei ole tarkoitettukaan riittävän muuhun kuin nukkumiseen.

Keskihintainen majapaikka maksaa Tokiossa noin sata euroa yöltä.

Julkinen liikenne vie kaikkialle

Liikkuminen Tokiossa tapahtuu kätevästi kattavan juna- ja metroverkoston avulla. On kuitenkin hyvä muistaa, että metroasemat sijaitsevat joskus hyvinkin lähellä toisiaan vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä ja vaikka täyteen ahdatut junat kuuluvat Tokio-kokemukseen, jalankulkijan tielle osunee monta iloista yllätystä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Taksimatkat maksavat suunnilleen saman verran kuin Suomessa, mutta takseihin on harvoin tarve turvautua pikkutunteja lukuun ottamatta, jolloin metrot ja junat ovat yöpuulla.

TOKION NÄHTÄVYYDET

ShuttertsockTokio, Japani
Tokion-lomalla ei kannata jättää puistoja väliin varsinkaan, jos matkustat kaupunkiin kirskikan kukinta-aikana.

Aloita päivä kalamarkkinoilta

Maailman suurin kaupunki ei nuku, ja monen matkailijankin aamu on alkanut Tsukijin kalamarkkinoilta. Tsukiji kuitenkin suljettiin vuonna 2016, ja sen tilalle on tullut Toyosun kalatori.

Toyosu sopii tuoreiden kalaruokien, erityisesti sushin, etsimiseen. Markkina-alueen ravintolat tarjoavat kalan ystäville hulppeita aamiaisia, muutamalla tuhannella jenillä pöytään saa toinen toistaan kummallisempia ja herkullisempia kaloja.

Keisarillinen puutarha

Aamiaista on mukava sulatella pienellä kävelyllä keisarillisessa puutarhassa, joka sijaitsee sopivasti muutaman pysäkin päässä Tsukijista.

Puutarhan itäiset osat ovat avoinna yleisölle, mutta niissäkin riittää nähtävää reilusti. Muurien ja veden eristämää valloittavaa puutarhaa ympäröi lähialueiden asukkaiden suosima kävely- ja lenkkeilyreitti.

Piipahda puistossa ja eläintarhassa

Matkaa voi jatkaa Tokion keskustan koillisiin osiin kohti Uenoa, Asakusaa ja Akihabaraa. Uenon tarjontaan kuuluu maailmankuuluisa eläintarha sekä suuri Ueno-puisto, jossa voi törmätä esiintyviin taiteilijoihin tai löytää itsensä museon jonosta.

Unohtaa ei pidä myöskään Uenon aseman pääsisäänkäynnin edustalta alkavia vilkkaita kauppakatuja, jotka jatkuvat aina Okachimachin asemalle asti ja josta voi käytännössä löytää mitä vain elintarvikkeista Ranskan armeijan villapöksyihin.

Hyvä käyntikohde on myös laaja Yoyogi-puisto Harajukun aseman lähellä. Yoyogi-puistossa sijaitsee myös kaupungin tunnetuimpiin shintotemppeleihin kuuluva Meiji jingu.

Shoppaile elektroniikkaa Akihabarassa

Uenosta muutaman minuutin metro- tai junamatkan päässä löytyy elektroniikkaliikkeistään kuuluisa Akihabara, joka tarjoaa maailman kattavimman valikoiman alan uutuustuotteita.

Vahvan kontrastin Akihabaran peliluolien teknojumputukselle sekä liikkeiden sisäänheittäjien toitottamille tarjouksille luo muutaman kilometrin päässä sijaitseva temppeleistään kuuluisa Asakusa. Valtavasta turistivirrasta huolimatta Asakusa henkii yhä vuosisatojen perinteitä.

Alueen kuuluisin yksittäinen maamerkki on Kaminari-portti, mutta alueelta löytyy myös esimerkiksi Asahi-olutpanimon pääkonttori.

Ostoksia Shinjukussa ja Shibuyassa

Ostoksia voi tehdä melkein missä vain Tokiossa, mutta jos matkan tarkoituksena on pelkästään shoppailla kannattaa suunnata joko Ginzaan tai läntiseen Tokioon, Shinjukun, Harajukun ja Shibuyan alueille.

Ginza ja Shinjuku sopinevat aikuisempaan makuun, kun taas Harajuku ja Shibuya ovat monien nuorten suosiossa.

Yöelämää Roppongissa

Roppongin ohella Shinjuku ja Shibuya ovat myös kaupungin yöelämän keskuksia. Niiden tarjonta eroaa kuitenkin huomattavasti toisistaan.

Roppongi houkuttelee juhlijoita tyylikkäillä yökerhoillaan ja hyvätasoisilla ravintoloillaan. Shinjuku on täynnä toinen toistaan verrattomia pubeja, baareja ja izakayoja. Shibuyan tarjontaan kuuluvat modernit viini- ja olutravintolat, joiden varakkaan asiakaskunnan lisäksi alueelle illanviettoon jäävät myös ostosten uuvuttamat nuoret.

Ihaile metropolin maisemia korkealta

Tokion tunnetuin maamerkki on Asakusan lähistölle rakennettu, 634-metrinen Skytree. Klassinen vaihtoehto suurkaupungin näköaloille avautuu Roppongin lähistöllä sijaitsevasta Tokyo Towerista, joka on kaupungin toisiksi korkein näköalatorni.

Ilmaista näköalaa halajien on parasta vierailla läntisen Shinjukun Tokion kunnanvirastossa, johon sisäänpääsy on ilmainen ja jonka 45. kerroksesta näkee sään suosiessa aina Fuji-vuorelle asti.

Älä juutu keskustaan

Suosituimpien kohteiden lisäksi Tokiossa vierailevan kannattaa toki pistäytyä ydinkeskustan ulkopuolellakin. Tokion itälaidalta löytyvän Hachiojin ja läntisen Takaon väliin eli noin 80 kilometrin matkalle mahtuu yhtä ja toista nähtävää, koettavaa sekä nautittavaa.

TOKION PARHAAT

ShuttertsockTokio, Japani
Tiuhaan liikennöity Shibuya-risteys on maailman tunnetuimpia.

Tokion must-nähtävyydet

  1. Harajuku-kaupunginosa ja Takeshita dori -ostoskatu
  2. Shinkujun kuuluisa risteys
  3. Yoyogi-puisto
  4. Akihibaran elektroniikkakaupunginosa
  5. Sensojin temppeli
  6. Skytree

Lisätietoa

Japanin matkailutoimisto

Teksti: Riikka Krenn, Aleksi Teivainen, Inka Khanji ja Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock