Hyppää sisältöön

Parhaat päiväretket Bangkokista – 10 nopeaa vinkkiä täysin erilaisiin maisemiin

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 03.12.2023
Jos vietät pidemmän loman Bangkokissa, tee ainakin yksi päiväretki lähiseudun kiinnostaville nähtävyyksille.

1. Temppelien ja raunioiden Ayutthaya

Yksi Bangkokin helpoimmista ja suosituimmista päiväretkistä vie Ayutthayaan, Thaimaan entiseen pääkaupunkiin. Temppeleistään ja raunioistaan tunnettu kaupunki on Unescon maailmanperintökohde ja eräänlainen Thaimaan vastine Kambodzan kuuluisalle Angkor Watille.

Juna Bangkokista Ayutthayaan kestää noin kaksi tuntia, joten vierailu onnistuu ilman yöpymistä paikan päällä. Ayutthayaan pääsee myös bussilla, minibussilla tai taksilla. Temppelikaupunkiin järjestetään myös paljon opastettuja retkiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockAyutthaya, Thaimaa
Ayutthaya on ehdoton kohde historian, kulttuurin ja arkkitehtuurin ystäville.

Muista peittää polvet ja olkapäät tutustuessasi temppelialueisiin. Jos aikaa on enemmän, voi Ayutthayassa hyvin pysähtyä myös pidempään. 2–3 päivässä nähtävyyksiin ehtii jo tutustua kattavasti.

2. Kelluvat markkinat

Kelluvilla markkinoilla veneistä käsin myydyt tuotteet kuuluvat niihin näkyihin, jotka moni matkailija haluaa nähdä omin silmin Thaimaassa. Bangkokista on helppo tehdä päiväretkiä monille eri markkinoille.

Thaimaan kuuluisimmat kelluvat markkinat tunnetaan nimellä Damnoen Saduak, ja ne sijaitsevat noin sadan kilometrin päässä Bangkokista. Tarjonta on laaja ja paikan päälle pääsee helposti bussilla, mutta markkinoiden kritisoidaan muuttuneen pelkäksi turistinähtävyydeksi.

ShutterstockKelluvat markkinat Thaimaassa
Kelluvilla markkinoilla on kiva maistella erilaisia ruokia: annokset ovat pieniä ja edullisia.

Jos haluat vierailla paikallisten suosimilla markkinoilla, kokeile Amphawan kelluvia markkinoita. Matkaa paikan päälle on Bangkokista noin 90 kilometriä. Markkinoille kannattaa suunnata heti aamulla, sillä keskipäivän jälkeen siellä on ruuhkaista.

3. Lohikäärmetorni Wat Samphran

Haluatko nähdä Thaimaassa jotain, mitä kaikki eivät vielä ole nähneet? Unohda suosituimmat päiväretkikohteet ja suuntaa sen sijaan Khlong Maissa sijaitsevaan Wat Samphraniin. Näyttävä 17-kerroksinen temppeli on vaaleanpunainen torni, jota kiertää massiivinen lohikäärmehahmo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockWat Samphran -temppeli Thaimaassa
Suuret turistimassat eivät ole vielä löytäneet 80 metriin kohoavaa Wat Samphrania.

on helpointa kokea matkustamalla paikan päälle taksilla ja pyytämällä kuljettajaa odottamaan paluumatkaa varten. Kohde on vielä vähemmän tunnettu, eikä sinne juuri tehdä opastettuja kierroksia.

Matka Bangkokista kestää vajaan tunnin. Temppeliin on pieni pääsymaksu.

4. Kwai-joen silta

Bangkokin päiväretkien klassikko on Kanchanaburissa sijaitseva Kwai-joen silta, jonka monet yhdistävät samannimiseen elokuvaan vuodelta 1957. Alueelle tehdään Bangkokista paljon opastettuja retkiä, joihin kuuluu yleensä myös ajelu Kuoleman rautatieksi kutsutulla junarataosuudella.

ShutterstockKwai-joen silta Thaimaassa
Jos tuntuu, ettei päiväretki Kwai-joelle riitä, löytyy joen varrelta paljon eri hintaisia ja tasoisia yöpymispaikkoja.

Alueen synkkä historia liittyy Thaimaan ja Myanmarin välille toisen maailmansodan aikana rakennettuun rautatiehen. Hanke vaati yli 100 000 kuolonuhria, joita muistellaan sotamuseossa. Paikka on koskettava, mutta kannattaa varautua runsaaseen turistimäärään.

Jos aikaa on vain yksi päivä, kannattaa Kwai-joelle ostaa retki omatoimisen reissun sijaan. Ajomatka kestää noin 2,5 tuntia.

5. Bangkokin saaret

Thaimaan parhaille saarille on helppo päästä Bangkokista lentäen tai bussin ja lautan yhdistelmällä, mutta aikaa tarvitaan päiväretkeä enemmän. Metropolia voi paeta myös Bangkokin omille saarille: sinun ei edes tarvitse poistua kaupungista tunteaksesi olevasi jossain todella kaukana.

ShutterstockBang Krachao, Bangkok, Thaimaa
Bang Krachao on keidas keskellä miljoonakaupunkia.

Chao Phraya -jokeen rakennetut keinotekoiset saaret Ko Kret ja Bang Krachao eivät tarjoa trooppisia palmurantoja, mutta niillä pääsee nauttimaan luonnon rauhasta. Saarilla voi tehdä ostoksia markkinoilla, pyöräillä ja vierailla temppeleissä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Veneyhtiö Chao Phraya Express tekee päiväretkiä Ko Kretin saarelle viikonloppuisin. Bang Krachaolle pääsee Khlong Toein ja Bang Nan laitureilta.

6. Ancient City – Thaimaa taskukoossa

Ehditkö lomailla vain Bangkokissa, mutta haluaisit tutustua myös muuhun Thaimaahan? Poikkea Samut Prakanissa sijaitsevassa Ancient City -ulkoilmamuseossa alle tunnin matkan päässä Bangkokista.

Thaimaan muotoon rakennettu vaikuttava kohde sisältää kopioita monista maan tärkeimmistä nähtävyyksistä. Yhteensä monumentteja on yli sata.

ShutterstockAncient City Thaimaassa
Valaistuneiden paviljonki on yksi Muang Boranin kuvatuimmista nähtävyyksistä.

Ancient City tunnetaan myös nimillä Muang Boran ja Ancient Siam. Kohteen takana on edesmennyt liikemies Lek Viriyaphant, sama henkilö, joka on rakennuttanut myös Pattayalla sijaitsevan Sanctuary of Truth -temppelin sekä taianomaisen Erawan Museumin.

Ancient Cityyn pääsee helpoiten taksilla tai BTS-junan ja taksin yhdistelmällä. Liput alueelle maksavat 700 bahtia eli noin 18 euroa. Lapset pääsevät sisään puoleen hintaan.

7. Khao Yain kansallispuisto

Kaupungin pölyt voi käydä karistamassa Khao Yain kansallispuistossa, jonne pääsee Bangkokista nopeimmillaan noin 2,5 tunnissa. Kansallispuiston vesiputoukset, luolat ja lähteet eivät ainakaan vielä ole massaturismikohteita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos olet onnekas, voit nähdä Khao Yaissa eläimiä luontaisessa ympäristössään. Puistossa elää muun muassa elefantteja, apinoita, lepakoita ja eksoottisia lintuja.

ShutterstockKhao Yai -kansallispuisto Thaimaassa
Khao Yain vesiputoukset ovat upeimmillaan lokakuussa heti sadekauden päätyttyä.

Useamman henkilön seurueen kannattaa palkata kuljettaja päivän ajaksi ja jakaa kustannukset. Julkinen liikenne kulkee kansallispuistoa lähimpään kaupunkiin Pak Chongiin, ja matkantekoon tulee varata enemmän aikaa.

8. Maeklong Market – tori junaraiteilla

Maeklongin torialue on hauska vaihtoehto kelluville markkinoille. Vihanneksia, kalaa, vaatteita ja käsitöitä myyvän torin todellinen nähtävyys löytyy sen keskeltä. Markkinoiden halki kulkee rautatie niin kapeaa väylää pitkin, että kaupustelijat joutuvat siirtämään tuotteensa syrjään junan saapuessa. Henkeään pidättelevät turistit kuvaavat eriskummallista näkyä.

Juna ohittaa torikojut noin kahdeksan kertaa päivässä, ja päivän viimeinen vuoro on iltapäivällä.

ShutterstockMaeklong Market Thaimaassa
Vaikka Maeklongin torin tärkein nähtävyys lieneekin sen läpi kulkeva juna, on monipuolinen tori myös itsessään vierailun arvoinen.

Torille pääsee Bangkokista junalla, bussilla, minibussilla ja opastetuilla retkillä. Samaan reissuun on helppo yhdistää Amphawan tai Damnoen Saduakin kelluvat markkinat, jotka sijaitsevat molemmat lyhyen ajomatkan päässä Maeklongista.

9. Unohtumaton Erawan Museum

Yksi Bangkokin häkellyttävimmistä lähikohteista on Samut Prakanissa sijaitseva Erawan Museum, jossa on helppo vierailla omatoimisesti.

Upean vaaleanpunaisen rakennuksen huipulla on kolmipäinen elefanttipatsas, jonka korkeus on lähes 30 metriä. Sisätiloihinkaan ei tarvitse pettyä: kaarevat portaat, kimallusta ja koristeita. Rakennuksessa on kolme kerrosta, jotka symboloivat maanpäällistä elämää, taivasta ja tuonelaa.

ShutterstockErawan-museo Thaimaassa
Erawan Museum on upea niin sisältä kuin ulkoa.

Samut Prakan on osa Bangkokin metropolialuetta, ja sinne pääsee helposti joko taksilla tai BTS-junalla. Julkista liikennettä käyttämällä matka museoon kestää Siam Squaren asemalta noin 45 minuuttia. Reittiohjeita etsiessäsi älä sekoita kohdetta Erawan Shrine -nimiseen pyhättöön, joka sijaitsee eri puolella Bangkokia.

Liput museoon maksavat 400 bahtia eli noin kymmenen euroa. Lapset pääsevät sisään puoleen hintaan.

10. PB Valleyn viinitila

Thaimaa ei ehkä tule ensimmäisenä mieleen viinintuottajamaana. Bangkokista käsin on kuitenkin helppo vierailla PB Valleyn palkitulla viinitilalla, joka perustettiin jo vuonna 1989. Koko maan ensimmäinen viinitila sijaitsee Khao Yaissa 2–3 tunnin ajomatkan päässä Bangkokista.

Tilalla järjestetään viinimaisteluita ja opastettuja kierroksia, joiden aikana kuullaan paikallisesta viinintuotannosta. Vierailusta kannattaa sopia etukäteen. Tilalla on myös ravintola.

ShutterstockViiniköynnös
Viininystävän kannattaa suunnata palkitulle PB Valleyn viinitilalle.

Tilalla on helpointa vierailla opastetulla retkellä, johon kuuluvat kuljetukset Bangkokista sekä mahdollisia muita pysähdyksiä matkan varrella. Vaihtoehtoisesti retken voi tehdä omatoimisesti palkkaamalla kuljettajan päiväksi.

Viinitilavierailut on varattava etukäteen.

Lue myös: Bangkokin parhaat nähtävyydet – 25 kohdetta, joiden avulla kaupunki tulee tutuksi

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Thaimaan Songkran

Varo näitä asioita, jos matkustat Thaimaahan huhtikuussa – 10 faktaa Songkranista

Thaimaan kalenteri

Miksi Thaimaassa eletään aivan eri vuotta kuin Suomessa? Vilkaisu kalenteriin lyö ällikällä

Thaimaa

Seitsemän asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen Thaimaan Phuketissa

Thaimaan sääilmiöt

Thaimaan sääilmiöt selitettyinä – nämä voivat osua lomallesi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja